Alva & Hauska

Foorumit Päiväkirjat Alva & Hauska

Luet parhaimillaan 31 vastausketjuja
 • Julkaisija
  Artikkelit
  • #49447 Vastaa
   Alva
   Valvoja
   • Postauksia: 106
   • Perus pullaponi

   Alva Ainio
   Hauskan uskollinen puunaaja sekä selässä keikkuja

   Pisteet:

   Kouluratsastus: 17p
   Esteratsastus: 7p
   Maastoratsastus: 10p
   Hoitaminen: 36p
   Sosiaalisuus: 32p
   Kilpailut: 7p

   Merkit:   Random faktoja:

   -163cm pitkä
   -19-vuotias maaliskuussa syntynyt naisenalku
   -suklaa on parasta
   -HeA / 80cm

   Luonne:

   Alva on niin sanotun perus juron suomalaisen vastakohta. Tyttö osaa pitää hauskaa ja tulee helposti toimeen kaikkien kanssa. Vaatii aika paljon, jotta Alvan saa suuttumaan kunnolla ja silloin se purkautuu hyvinkin kylmänä käytöksenä. Vahvat mielipiteet omaava, ulospäin iloinen tyttö, jolta ei ideoita puutu. Kaveriporukan suupaltti, joka keksii jokaiseen lausahdukseen milloin mitenkin (näsä)viisaan vastauksen. Halutessaan osaa käyttäytyä niin kuin fiksun aikuisen kuuluu, mutta tallille otetaan mukaan vain se hieman energisempi puoli!

   Ulkonäkö:

   Alvan harmahtavan siniset silmät sekä paksu vaalea polkka tukka on tytön vahvin tunnuspiirre. Tallitöissä tai muuten vaan hengailussa usein korkealla nutturalla tai ratsastuksessa hiukset niskassa hius kasana. Kroppa on kevyesti treenattu tytön eräjorma harrastuksen sekä urheilu hulluuden takia. Tallilla yläosa on lähes poikkeuksetta tummansininen t-paita ja musta vetoketjuton huppari. Alaosana häneltä usein löytyy tummansiniset grippi ratsastushousut sekä saappaat tai rähjäiset talli lenkkarit. Talvisin tummansininen untuvatakki ja harmaat tumput, kaulahuivi ja pipo. Mukavuus ja tyyli kulkee Alvalla käsi kädessä.

   Ratsastus tausta:

   Alva on ratsastuksen aloittanut seitsemän vuotiaana päästyään, nyttemmin jo menehtyneen isoäitinsä hevosella maastolenkkejä kuljeskelemaan. Tyttöä kiinnostaa enemmän koulu kuin este ratsastus ja kehittymisen halu on suuri. Taso on jotakuinkin Helpon A:n luokkaa sekä esteillä joskus nuorempana hypätyt yksittäisenä 100cm, ratana 80cm sekä maastareita 70cm. Vaikka usein Alva on se sekopää joka on aina äänessä, tallilla ja erityisesti hevosten kanssa hän tasoittuu rauhalliseksi ja varmaksi käsittelijäksi.

   Muuta:

   Alva asuu omillaan vanhempien eron johdosta. Yksin tyttö ei kuitenkaan asu sillä kotoa löytyy löytöeläintalosta pelastettu 4-vuotias leikattu kollikissa Vikke. Vapaa-ajallaan tytön saattaa nähdä melkeinpä missä tahansa. Alvan pitkään jatkunut partio harrastus sekä vasta vähän aikaa sitten alkanut valokuvaus harrastus syövät suurimman osan siitä ajasta, jota Alva ei vietä tallilla.

   • Tätä aihetta muokkasi 10 kuukautta, 2 viikkoa sitten Aleksi.
   • Tätä aihetta muokkasi 10 kuukautta, 2 viikkoa sitten Alva.
   • Tätä aihetta muokkasi 9 kuukautta sitten Alva.
   • Tätä aihetta muokkasi 8 kuukautta, 4 viikkoa sitten Alva.
   • Tätä aihetta muokkasi 7 kuukautta, 2 viikkoa sitten Alva.
   • Tätä aihetta muokkasi 7 kuukautta, 1 viikko sitten Aleksi.
   • Tätä aihetta muokkasi 7 kuukautta, 1 viikko sitten Alva.
   • Tätä aihetta muokkasi 6 kuukautta, 3 viikkoa sitten Alva.
   • Tätä aihetta muokkasi 6 kuukautta, 3 viikkoa sitten Alva.
   • Tätä aihetta muokkasi 6 kuukautta, 3 viikkoa sitten Alva.
   • Tätä aihetta muokkasi 6 kuukautta, 3 viikkoa sitten Alva.
   • Tätä aihetta muokkasi 6 kuukautta sitten Inka Lehtimäki.
   • Tätä aihetta muokkasi 6 kuukautta sitten Alva.
   • Tätä aihetta muokkasi 5 kuukautta, 3 viikkoa sitten Alva.
   • Tätä aihetta muokkasi 5 kuukautta, 2 viikkoa sitten Inka Lehtimäki.
   • Tätä aihetta muokkasi 5 kuukautta, 2 viikkoa sitten Inka Lehtimäki.
   • Tätä aihetta muokkasi 5 kuukautta, 1 viikko sitten Inka Lehtimäki.
  • #6663 Vastaa
   Alva
   Valvoja
   • Postauksia: 106
   • Perus pullaponi

   Puskajyrämoodi on pienempi maastakäsin

   Kävelin kapeaa hiekkatietä pitkin tallia kohti. Sora ratisi jalkojeni alla ja jännitys kihisi vatsassani enkä oikein edes tiennyt miksi. Olinhan hoitanut ja nähnyt Hauskan jo leirin aikana monesti, mutta toisaalta, tänään oli ensimmäinen ”virallinen” hoitopäivä. Päästessäni kauniin kivi tallin eteen törmäsin tallin pitkä tukkaiseen omistaja mieheen, Aleksiin. ”Hei Alva!” hän tervehti löntystäessään ohi tärkeän näköisenä. Vastasin samalla mitalla. Jatkoin matkaani jo tutuksi tulleeseen tallitupaan ja jätin, kas kummaa sinisen kassini sinne. 

   Lähdin suunnistamaan vessan kautta Hauskan karsinalle. Päästyäni karsinalle nappasin riimun koukusta ja avasin puisen karsinan oven. Vastassa möllötti rautias suomenhevostamma, joka ei juuri korvaansa enempää liikkunut minun tullessa sisään karsinaan. ”Hei Hauska” puhelin sille pujottaessani sinistä nylon riimua tamman isoon päähän. Kiinnitin narun vetosolmulla yhteen karsinan oven kaltereista ja hetken vain rapsuttelin ja höpötin hevoselle.

   Tämän jälkeen nappasin harjakassista mustan kumisuan, hieman pölyiseen Hauskan rapsuttelun jälkeiseen käteeni. Aleksin kuvaus ”pystyyn kuolleesta suokki tammasta” oli aika osuva, sillä Hauska ei ollut juuri muuta tehnyt kuin liikutellut korviaan, heilutellut häntäänsä kärpäsille ja nytkäyttänyt isoa, mutta kaunista hevosen päätän minun suuntaani. Aloitin harjaamisen vasemman korvan takaa ja etenin pyörivin liikein kohti tamman pölyisiä ryntäitä ja selkää. Vatsassani pyörineet perhoset olivat häipyneet jonnekkin muualle rapsutellessani ja harjaillessani hevosta, joten hyräilin hiljaa itsekseni jotain kesän hitti biisin melodiaa. Kun valmistuin kumisuan kanssa, vaihdoin sen pöläriin. Tammaa ei kiinnostanut pätkän vertaa yritykseni siirtää sitä jälleen päästäkseni sen toiselle puolelle harjaamaan. Meinasin tänään mennä vaan maastakäsin jotain, leirin selässä keikkumisen vastapainoksi.

   Sain harjauksen päätökseen ja lähdin hakemaan satulahuoneesta suitsia. Satula sai jäädä pidikkeeseen, kun nappasin kauniit mustat enkut naulakosta. Talsin takaisin Hauskan karsinalle ja löysin tamman tasan siitä kohtaa mihin olin sen riimunnarulla sidottuna jättänytkin. Puoli nukuksissa. Lämmin ilma oli siis tehnyt tehtävänsä ja selvästi hevosta laiskotti. ”Mitäköhän tästäkin tulisi?” ajattelin avatessani karsinan oven ja sen jälkeen riimun lukon. Liutin riimun Hauskan kaulalle ja höpötin sille jotain päivän tehtävistä. Hevonen katsoi minua kuin tyhmää ottaessani, suitset käteeni ja tokaistessani että nyt kuolaimet suuhun. Sain kuin sainkin kuolaimet sen suuhun ja kiristin soljet sopivalle kireydelle. Tämän jälkeen irrotin hieman jo virronneen Hauskan suitsista ohjat ja kiinnitin riimunnarun ohjien tilalle.

   Ulos päästyämme tamman ulkoinen olemus kirkastui vielä hieman lisää. Se jopa kuikuili ympärilleen kävellessämme lyhyitä alkukäyntejä maastossa tallin lähistöllä. Tämän jälkeen suuntasimme kentälle ja morjestin ravaavaa Lokia ja Lokin selässä keventävää hoitajaa, jonka nimeä en siihen hätään muistanut. Ohjasin Hauskan uralle ja totesin ettei maastakäsin sen jyräämisteho ollut aivan yhtä suuri kuin mitä selästä käsin. Teimme erilaisia ympyröitä, pysähdyksiä ja ravi-käynti siirtymisiä. Kehuin tamma jokaisen onnistuneen homman jälkeen taputtamalla sitä kaulalle. Loppukäynnitkin otettiin tallin lähistön maastoissa löntystellen. Hauska oli toiminut tosi hyvin muutamaa pikku pukista johtunutta ärähdystä lukuunottamatta.

   Karsinassa kiinnitin ohjat takaisin paikoilleen ja otin suitset hevosen päästä. Kävästiin me nopeasti pesarissakin käännähtämässä kun molemmat oli päästä varpaisiin -tai kavioihin- asti hiestä märkänä. Märkä hevonen sekä hoitaja seisoskelivat tämän jälkeen hetken pihalla kuivattelemassa. Toinen ruohoa nyhtäen toinen kännykkää katsoen. Pesarikeissin jälkeen harjasin Hauskan huolellisesti ja selitin sille ummet ja lammet loppu kesän suunnitelmistani. Pesin kuolaimet ja vein suitset satulahuoneeseen. Samalla putsasin tamman satulan ja suitset satulasaippualla solkien avaamista myöten. Tyhjensin myös Hauskan harjakassin ja irrotin harjoista lähtevät karvat. Kaviokoukun ja kumisuan huuhtelin nopeasti vedellä ja heitin takaisin harjakassiin. Ruoka ja vesikupit hoitaisin seuraavalla kerralla, sillä ne eivät olleet edes kovin likaiset. Käväisin vielä rapsuttelemassa Hauskaa ja sanoin sille kiitoksen tämän päivän puuhailuista. Tämän jälkeen sipsuttelin tallitupaan ja vessaan hakemaan sinisen kassini ja vaihtamaan ei niin hikisen t-paidan päälleni. Talsin pihalle ja moikkasin jälleen Lokin hoitajaa. Lähdin kävelemään kotiin päin sillä eiköhän rakas Vikke kissanikin kaipaisi jo ruokaa. Minä ainakin kaipasin.

  • #6755 Vastaa
   Alva
   Valvoja
   • Postauksia: 106
   • Perus pullaponi

   9.8. Maastolenkki w/ Rhea ja Tähkä

   Olin lupautunut Rhean ja Tähkän maasto seuraksi perjantaina. Tänään sattui olemaan se nimenomainen perjantai, joten kävelin Hallavan tietä pitkin tallille sinisen ratsastuskassini roikkuessani olallani. Kyllä sen huomaa, että syksy on tulossa ajattelin, kun viileä tuulenvire liikautti nutturalla olevia hiuksiani. Tuulesta huolimatta aurinko paistoi ja ilma oli melkein painostavakin. Tallin pihassa törmäsin Rhean, joka istuskeli Aleksin hommaamilla piha tuoleilla. Tervehdin tyttöä iloisesti ja istuin Rhean vieressä olevalle tuolille. ”Mikä lenkki vedetään?” kysyin tytöltä.
   ”Metsä lenkki? Siellä en oo vielä ehtiny käydä,” hän vastasi.
   ”Mennään siis se,” myötäilin virnistäen. Juteltiin me vielä jostain loppu kesän plääneistä, jonka jälkeen lähdimme molemmat hoitamaan hevoset. Minä ratsastuskoulun ja Rhea yksäreiden puolelle.

   Hain satulahuoneesta harjat, satulan ja suitset ja marssin Hauskan karsinalle. Olin alkanut nyt vähän yli kuukauden tammaa hoidettuani huomaamaan siitä joitain hassuja persoonallisia juttuja. Se ei esimerkiksi juuri koskaan laskenut kuolaimia suustaan heti vaan jäi mutustelemaan niitä itsekseen ja hännän päältä oli ihan paras paikka rapsuttaa. Livahdin karsinaan mukanani riimu ja kumisuka.
   ”Hei Hauska, mites menee?” höpisin tammalle pujottaessani riimua sen päähän. Hauskaa selvästi ärsytti muutama talliin eksynyt kärpänen, sillä se yritti hinkata päätään minuun.
   ”Heii, mä kaadun ihan just jos sä jatkat tota,” nauroin. Vaihdoin harjan pöläriin ja hyräilin hiljaa itsekseni. Hauska oli jälleen lähes puolinukuksissa ja se lepuutti toista takajalkaansa. Harjailin tamman selkää niin keskittyneesti, että kuullessani tervehdyksen, hämmennyin hetkeksi. ”Moi!” vastasin kuitenkin hymyillen. Tevehtijä oli lähes blondi, melko pitkä poika, joka esitteli itsensä Nikoksi.
   ”Alva,” vastasin esittelyyn. Niko näytti vielä sanovan jotain, mutta meni kuitenkin menojaan. Kohautin olkiani. Luulen, että olin pojan jossain välissä nähnytkin sen lämppärin kanssa, mutten ollut varma. Sain harjaamisen valmiiksi ja heitin vielä satulan selkään ja pistin suitset päähän. Vedin oman kypäräni ja hanskat päälle. Raipan jätin talliin puskajyrän tuntien.

   Pihalla odottikin jo Rhea Tähkän kanssa satulavyötä kiristäen.
   ”Sinäkin ehdit paikalle,” hän sanoi ja virnisti.
   ”Hah, mä oon varma et me ollaan teitä nopeempia,” haastoin nauraen.
   ”Sehän nähdään” Rhea vastasi. Tytöstä oli jo parissa viikossa tullut hyvä tallikaveri Alvalle. Selkään päästyään ja valmiiksi tultuaan lähdimme metsä lenkille vievää tietä pitkin melko reipasta käyntiä. Hauska jäi vähän jälkeen huutelemaan tarhaileville yksäreille, joten Rhea ehti edelle. Tyttö huusi yhtäkkiä iloisesti jollekkin mäen takana, joten kirimme Hauskan kanssa vauhtia. Edessä seisoi talli käytävällä tutuksi tullut Niko juurikin sen lämppärin vieressä, jonka olin ajatellut olevan pojan. Jes, olin arvannut oikein!
   ”Tuutko meidän kanssa maastoon?” Rhea kysyi Nikolta ja vilkaisi minua.
   ”En mä varmaan kun me käydään vaan pyörähtämässä tuolla metsätiellä. Kun tää on potilaana vielä ainakin viikon tai kaks,” jätkä vastasi osoittaen ruunaansa. Rhea toivotti paranemista lämppärille, jonka nimeä en vieläkään ollut onnistunut kaivamaan mieleni sopukoista. Me jatkoimme samaa matkaa jonkin matkaa, rupatellen jostain satunnaisista asioita, kuten kouluista ja sen sellaisista. Tämän jälkeen sanottiin heipat Nikolle ja Väiskille, jonka nimi oli selvinnyt keskustellessa ja me lähdimme metsäpolkua joelle päin. Ilma oli kammottavan hiostava ja aloin jo epäillä ukkosta. Metsästä ulos tullesa aukeni täydellinen peltotie laukalle. ”Tiedätkös mitä,” totesin Rhealle joka ratsasti vieressä.
   ”Noo mitä?” tyttö kysyi. Hän oli selvästi jossain omissa haave maailmoissa, johon kenelläkään muulla ei ollut pääsyä.
   ”Nyt me laukataan,” sanoin mahdollisiman neutraalisti, mutten pystynyt pidättämään virnistystä, joka karkasi huulilleni.
   ”Häh, eiku mitä, joo. Paras voittakoon!” Rhea huudahti ja nosti laukan. Suokit allamme näyttivät odottaneen tätä hetkeä koko lenkin ajan, joten Tähkän ampaistessa laukalle, Hauska teki saman. Naaman iskevä tuuli nostatti vedet silmiin ja molemmat hevoset pinkoivat niin lujaa kuin pääsivät. Tuuli humisi korvissa ja ainoa mitä kuulin oli kavioiden tumpsahtelu hiekka tiellä. Tasainen tie oli onneksi pitkä ja vasta metsän reunassa molemmat hidastivat. Maastolaukat oli ehkä maailman kaikkeuden paras asia.
   ”Tasapeli!” hihkaisin kun viimein hidastimme käyntiin.
   ”Pöh, me oltiin varmasti nopeempia,” Rhea vastasi.
   ”En olisi niin varma,” vastasin ja näytin kieltä. Tiedän, lapsellista, mutta kina oli muutenkin lapsellinen, joten kukapa siitä välitti.
   ”Kohta pitäis tulla joki vastaan. Käydäänkö kahlaamassa?” kysyin virne kasvoillani, vaikka olin jo lähes sata varma vastauksesta.
   ”Ehdottomasti!” kuului vastaus.

   Loppu matka sekä kahlailu sujui leppoisissa merkeissä, mitä nyt nähtiin yksi hirvi ja jänis. Tallille saapuessamme hevoset että ratsastajat olivat hiestä läpimärkiä. Enteilevä ukkonen oli vielä lisännyt hikoilua ja nyt kaikkien neljän ajatukset olivat luultavasti suihkussa tai hevosilla pesarissa, en tiennyt.
   ”Seuraavan kerran mä jätän satulan kotiin,” Rhea mutisi, sillä molemmat suokit olivat räiskytelleet joen vettä vähintäänkin monsuunin verran ja sehän tarkoitti kaikkien nahka kamojen kuivaamista. Me sanottiin tallin pihassa moikat jos ei satuttaisi enää hoitamisen jälkeen näkemään. Vein Hauskan ensin karsinaan ja nappasin satulan pois. Suitsien tilalle vaihdoin riimun ja päästiin taas molemmat pesariin oikein kunnolla kastumaan. Harjauksen saatuani päätökseen, jäin istumaan ovi kulmaan, karsinaan. Hevosten pelkkä tarkkailu oli aina ollut yksi lempi asioistani ja tein sitä tälläkin hetkelläkin. Mietin aina mitä niiden päässä liikkui nähdessään vaikka minut, muovipussin tai naapurin kissan. Tamma nuokkui nukuksissaan takajalkaansa lepuuttaen ja huuli roikkuen. Hauska oli onneksi jo kuivunut melkein kokonaan. kun se meni makuulleen ja jäi siihen nukkumaan. Lenkki oli siis ottanut molempien voimille. Nousin ja puistelin karsinan aluset ratsastushousuistani. Rapsutin tammaa hetken otsasta ja lähdin sitten vähin äänin karsinasta. Hoidettavana oli enää satula, suitset ja harjapakki.

  • #6829 Vastaa
   Alva
   Valvoja
   • Postauksia: 106
   • Perus pullaponi

   Kahden hevosen liikutus 19.8

   ”Mulla on tänään polvilääkäri enkä ehi liikuttaa Tähkää ja Matt on taas ajelemassa kavereiden kanssa mopolla, ni viittisitkö liikuttaa Tähkän jos ehit? Se voi olla aika räjähtävä, mutta jos käytte vaikka maastossa vähän purkamassa energiaa.”

   Sellanen viesti tuli aamulla Rhealta. Toisin sanoen kahden hevosen liikutus tänään, ajattelin vetäessäni lenkkareita jalkaan. Vikke kiehnäsi polveani vasten ja rapsutin sitä ajatuksissani korvan takaa. Kassi olalle ja ovesta ulos.
   ”Heippa Vikke, äläkä syö sitä peikonlehteä!” Huudahdin sulkiessani oven. Alaovella nappasin pyöräni telineestä ja lähdin pyöräilemään Hallavaa kohti.

   Ensimmäisenä meinasin liikuttaa Hauskan. Jotain kiemuraura laukkoja ja pohkeenväistöjä voisi olla hyvä kertailla mietin kun keräilin Hauskan kamoja satulahuoneesta.
   ”Hei poni,” tervehdin tammaa karsinan edessä.
   ”Pitäis lähteä vähän treenailemaan ettei mee ihan penkin alle koko Hallava Cup,” mutisin ja nappasin Hauskan otsatukasta kiinni jotta saisin riimun päähän. Hoitaessani mietin huomisen työvuoroa kaupassa ja jotain maksamattomia laskuja. Kauhean vaikeeta tämä yksin asuminen, ajattelin kun vihdoin sain hoitamisen valmiiksi. Vedin saappaani kokonaan kiinni, laitoin hanskani käteen, nappasin kypäräni ja lähdin taluttamaan Hauskaa kentälle.

   Kentällä törmäsimme Nikoon ja Väiskiin jotka ravailivat loppuraveja uralla. ”Sehän näyttää hyvältä,” sanoin kun Väiski ravasi mukavan letkeää ravia ohi.
   ”Jep, haavakin on jo parantunut ja nyt treenaillaan Hallava Cupiin,” Niko vastasi virnistäen. Talutin Hauskan kentän keskelle, laskin jalustimet ja kiristin satulavyötä. Tässä vaiheessa älysin etten mitenkään pääse tamman selkään ilman jakkaraa joten talutin Hauskan takaisin aidan viereen jakkaran luokse. Päästyäni selkään ja säädettyäni jalustimet sopiviksi lähdimme kävelemään alkukäyntejä.

   Rupesin lyhentelemään ohjia aikamme käveltyämme ja suunnittelemaan tehtävää kunnolla. Kulmasta pohkeenväistöä keskihalkaisijalle, ravia suoraan uralle asti ja laukka ympyrä. Viimeksi pohkeenväistöt aiheuttivat meille pään vaivaa, mutta nyt toivottavasti menisi paremmin. Ravailin muutaman kierroksen ravia puolipitkillä ohjilla ja kulmaan tultaessa aloin väistää. Tällä kertaa Hauska oli enemmän yhteistyö tuulella joten väistätys onnistui. Laukka ympyrä tuotti vähän enemmän ongelmia tamman puskiessa ulkopohjetta vastaan. Kierrätin hevosta vielä muutaman ympyrän saadakseni pohkeen läpi, ennen kuin toistettiin tehtävä vielä pari kertaa ja vaihdettiin suuntaa. Kello läheni vasta seitsemää ja minä totaalista väsymystä. Viime yön parin tunnin yö unet painoivat vähän keskittymistä ja loppuun mennessä aloin olla jo melko poikki. Onneksi Tähkä the duracell pupun kanssa pääsisi maastoon ”rentoutumaan”.

   Me teimme vielä muutaman ravin kautta laukan vaihdon kolmikaarisella ja lopettelimme kun saimme muutaman onnistuneen vaihdon. Taputtelin tammaa kaulalle ja annoin pitkät ohjat. Hauska oli liikkunut mukavasti ja loppua lohden ollut jo melko kevyt edestä. Sitten onkin Tähkän vuoro.

   (Tarinan loppu osa löytyy Tähkän päikystä samalla nimellä)

  • #10100 Vastaa
   Alva
   Valvoja
   • Postauksia: 106
   • Perus pullaponi

   Juoksutusta ja peuroja 31.8

   Nappasin juoksutusliinan satulahuoneen naulasta ja otin Hauskan harjapakin. ”Tervehdys”, moikkasin Nioa, joka kovin vaikean näköisesti haali Fonzien kamoja syliinsä.
   ”Moi! Taisit huomata ilmotustaululta Hauskan juoksutus pyynnön?” hän kysyi ja nyökkäsi kädessäni roikkuvaa liinaa kohti.
   ”Jep, meinasin tehä myös jotain maastakäsittely säätöä sen lisäksi. Voisi jopa harkita puomi jumppaa.” vastasin mietiskellen.
   ”No, tsemppistä sen kanssa!” poika toivotti virnistäen ja lähti Fonzien karsinan luokse. Kävelin itsekin Hauskan karsinalle huomatakseni tamman olevan tarhassa. Hitto, en jaksa Miskan sähellystä, ajattelin ottaessani Hauskan riimua koukusta. Käännyin ottaakseni myös Miskan riimun mukaan, mutta hämmennyin kun se ei ollutkaan koukussa. Tähän aikaan ei ole tunteja, eikä Miskalla ole muistaakseni hoitajaa. Kai Aleksi tai Ohto sitten tekee sen kanssa jotain, ajattelin ja kohautin olkia itsekseni.

   Päästessäni tarhalle kummastelin aitojen sisällä toikkaroivaa Miskaa, kulmassa nököttävää Hauskaa ja tarhaan juuri astunutta ihmistä. Varmaan Miskan uusi hoitaja ehkä? mietin ja astuin lautojen välistä tarhaan. Miskan hoitaja? Tuntilainen? katsoi minua hetken ja nyökkäsin hymyillen. Kävelin Hauskan luokse ja mutisin jotain epämääräistä tervehdykseksi pujottaessani riimua tamman päähän. ”Sun pitäis saada Miska helpommin kiinni nyt, kun Hauska lähtee mun mukaan. Se on vähän Hauska riippuvainen,” sanoin ja nappasin ruunaa otsatukasta kiinni sen tullessa portille pärskimään.
   ”Jos nyt ois helpompaa,” sanoin tyypin tullessa riimun kanssa Miskan vasemmalle puolelle.
   ”Ööh, moi. Oon Kaarna ja Miskan uus hoitaja,” hän kertoi ja hymyili hieman epävarmasti.
   ”Tervetuloa Hallavaan,” sanoin
   ”Mä oon Alva ja hoidan tätä rautiasta. Aleksi varmaan kertoi mistä kaikki Miskan kamat ja karsinan löytää?” kerroin avatessani porttia. Hän nyökkäsi ja lähdin taluttamaan Hauskaa tallille päin Miska ja Kaarna vana vedessäni.

   Karsinassa päästiin tamman riimunnarusta ja annoin sen möllöttää rauhassa minun hääriessä ympärillä. Harjailin tammaa pitkään ja hartaasti ja loppujen lopuksi napsautin vain juoksutusliinan lukon Hauskan riimuun kiinni. Otin vielä omat hanskani ja lähdin taluttamaan sitä pihalle. Kertasin päässäni lyhyttä suunnitelmaani. Nopeat alkukäynnit lyhyellä metsälenkillä, juoksuttaessa jotain melko kevyttä puomijumppaa ja pitemmät loppukäynnit toisella metsä lenkillä. Niin kuin jo aikaisemmin olin todennut Hauska oli ihan mukava taluttaa vierestä. Ilman niitä muutamaa kertaa kun se tunki päänsä puskaan ja totesi, että minä syön nyt. Tamman juoksuttamisesta olin kuullut sen verran, että tiesin odottaa melkoista jyrää.

   Sää oli onneksi melko lämmin, eikä tarvinnut mennä maneesiin. Kentällä ei meidän -tai minun- onneksi ollut ketään joten saimme työskennellä rauhassa. Annoin tamman hetken nauttia kesän viimeisen päivän ruoka antimista, minun raahatessa muutamaa puna valkoista puomia toiselle puolelle kenttää. Tiputtelin puomit sen verran kauaksi toisistaan, että Hauskan pitäisi jonkin verran venyttää itseään kun niitä ylittää ja kiertää jonkinmoista soikiota ympyrän sijasta. Kävin nappaamassa Hauskan kiinni ja hoputin sitä ravaamaan ympyrälle. Noin viiden minuutin ravailun jälkeen ohjasin tamman puomeille. Hauska venytti itseään niin kuin olin suunnitellutkin ja muutaman kerran jälkeen vaihdoimme suuntaa. Potkin puomeja hieman kauemmaksi toisistaan, jotta tamma voisi tulla niitä laukassa. Suunnanvaihto ja laukannosto. Pukkisarja ennenkuin voi keskittyä. Naureskelin tamman kummalisille pukki pippaloille ja keskityin pitämään kunnolla kiinni liinasta. Laukassa piti puomeilla säheltää ja tehdä muutama hyppäänpä-tästä-nyt-kaikki-kerrallaan pomppu. Muuten meni sekin ihan hyvin. Juoksutusta jatkettiin vielä ehkä 20 minuuttia jonka jälkeen hidastin käyntiin ja päästiin taas tamman hetkeksi irti, jotta voisin kerätä puomit kentältä.

   ”Voi kuule sun kanssas poni”, mutisin kun yritin repiä Hauskan päätä pois puskasta. Tamma katsoi minua ja voin vaikka vannoa, että se tuhahti ja sanoi katsellaan jotain siihen suuntaan, että
   ”ihminen hyvä, jos haluan ruokaa, otan ruokaa. Piste.” Jatkoimme kävelyä jotain epämääräistä metsäpolkua muistaakseni joelle päin.
   ”No mitä nyt?” kysyin kun hevonen jäi jäkittämään keskelle polkua pää ylhäällä ja korvat hörössä. Puskasta hyppäsi yhtäkkiä kaksi peuraa polulle ja säikähdin hirveästi. Hauska sen sijaan seisoi edelleen paikallaan. Hetken peurat katsoivat meitä ja tuijotin lumoutuneena takaisin. Sitten ne katosivat pöheikköön yhtä nopeasti kuin tulivatkin ja hetki oli poissa. Harmi kun ei ollut kameraa mukana, sadattelin ja jatkoin kävelyä tamman laahustaessa perässä.

  • #25234 Vastaa
   Alva
   Valvoja
   • Postauksia: 106
   • Perus pullaponi

   Muuttolintuja ja koulutuuppailuja 4.10

   ”Heii, sä saat kyllä,” nauroin Hauskan hamutessa kädessäni olevaa leivän palaa.
   ”Otappa säkin Miska,” sanoin ja annoin kimollekkin, joka seisoskeli tamman takana.
   ”Jos me nyt maltettais mennä,” sanoin ja kiinnitin molempien hevosten riimuihin narun. Kylmä syystuuli puhalsi niskaan ja sai väristyksen kulkemaan selkää pitkin.
   ”Älä huoli Miskaseni, säkin pääset nyt sisään, ettet saa hepulia tarhassa,” tokaisin vielä ja avasin tarhan portin käsi puolessani kaksi hevosta.

   Saatuani Miskan ja Hauskan sisään, jatkoin rautiaan hoitamisella. Tottuneesti harjailin Hauskan läpi, sen itsensä leputtaessa tylsistyneesti takajalkaansa ja minun hyräillessäni jotain tämän hetken hittiä. Ottaessani satulaa naulakosta Rhea asteli Tähkä mukanaan tallin ovista sisään. ”Heippa, Rhea!” tervehdin iloisesti. ”Moi Alva, treenatakko yritätte?” hän kysyi naureskellen. Viime aikoina meidän treenit eivät nimittäin olleet oikein onnistuneet. Lähtöisin metsään menneestä tokasta osiksesta. Hauska oli verkassa tuntunut ihan mukavalta, mutta radalle mennessä muuttunut juurikin siksi etupainoiseksi suomijurriksi, joka puskee vaan lapa edellä eikä keskity mihinkään. Kuitenkin tämän päivän treeneistä minulla oli hyvä aavistus, joten virnistin Rhean irvailulle ja vastasin kysymyksellä
   ”Koskas mä pääsen taas ton sun tammas selkään?” Viime kerta oli oikein hienoa heitetään-Alva-pellolle menoa.” ”Mähän voisin pitää teille jonkunlaisen tunnin jossain vaiheessa,” hän mietti ääneen.
   ”Miks ei. No nähään!” huikkasin vielä, kun hampun värinen häntä heilahti yksäri käytävälle. Nostin satulan puutuneilta käsiltäni Hauskan selkään ja kiristin vyön. Enää suitset ja omat kamat niskaan ja menoks maneesiin.

   Alkukäynneissä Hauska tapansa mukaan liikkui reippaasti eteenpäin. Uraa kiertäessäni totesin tämän päivän jumpan olevan oiva harjoitusravi istunta treeni itselleni, joten nostin jalustimet kaulalle ja päästin jalat roikkumaan rentoina tamman kyljille. Jo käynneissä yritin ratsastaa tammaa mahdollisimman paljon istunnalla ja hidastelin sitä tuon tuostakin. Keräillessäni ohjia kertasin tehtävää, jota olin suunnitellut. Annoin kevyet pohkeet ja tamma lähti reippaaseen raviin. Yritin saada vauhdin sopivaksi harjoitusravin istuttavaksi ja lähdin kääntämään S-kirjaimesta noin kymmenen metrin voltille. Hauskan tuntien alkutunnista piti aina taivutella jonkin verran, joten nytkin tamma tuppasi puskemaan ulos päin. Jatkettiin tehtävää tehden voltti jokaiseen pitkän sivun kirjaimeen. Hidastin käyntiin parin kierroksen jälkeen ja vaihdoin suuntaa koko rata leikkaalla. Kun tehtävä alkoi sujua mukavan taipuisasti ja tasaisella vauhdilla, jätin voltit pois, siirsin tamman käyntiin ja lisäsin pitkälle sivulle jonnin verran askeleen pidennystä ja lyhyille lyhennystä. Hauska alkoi tulla hyvinkin mukavan tuntuiseksi ja kevyeksi edestä. ”Väläytteleppä yhtä hyvää pätkää laukassa poni,” kehuin ja annoin välikäyntien ajaksi pitkät ohjat.

   Muutaman käynti kierroksen jälkeen lyhentelin taas ohjia ja paransin istuntaa.
   ”No niin Hauska, nyt mennään kolmikaarista. Ensin ravia eka ura, sitten jostain äxän ja iin välistä nostetaan laukka, ja iin ja geen välistä ravin kautta käyntiin. Pitkä sivu käynnissä ja taas lyhyen sivun keskeltä raviin. Nyt Hauska toivon, että kuuntelit, jotta päästään taas yhtä hyvään työ moodiin,” selitin joko tammalle tai sitten itselleni. Siirsin suomenhevosen raviin ällästä ja kiristelin hampaitani harjoitusravin pomputtavuudelle.
   ”Ja laukka. Hyvä hieno!” taputin Hauskaa nopeasti kaulalle nätistä laukannostosta ja keskityin pitämään tamman ulkopohkeella kunnolla oikealla uralla. Hauskan kaviot tumpsahtelivat laukan tahtiin maneesin pohjalla kunnes siirsin tamman raviin. ”Voisitko toimia näin kivasti, joka kerta?” naureskelin, kun hidastin käyntiin. Lopeteltiin tunti muutamaan hyvään kierrokseen ja päästin suomiputen pärskimään tyytyväisenä onnistuneeseen treenin.
   ”Mentäiskös vielä maastoon?” kysyin enemmän itseltäni kuin allani kävelevältä hevoselta.

   Heilautin jalkani satulan kaaren yli ja tiputtauduin maahan.
   ”Hitto vieköön, että vihaan sitä kun varpaat jäätyy,” jupisin itsekseni, kipristellessäni kipeästi tömähtäneitä varpaitani. Heitin liilan ratsastusloimen tamman selkään ja talutin sen ulos maneesista.
   ”Terve Niko,” sanoin, kun tallin ovesta tupsahti juuri ulos pitkä jalkainen Väiski omistajansa kanssa. ”Ai moi Alva! Maastoonko ootte menossa?” hän kysyi vastaukseksi. ”Joo, meinattiin mennä ihailemaan syksyn pimeyttä ja kylmyyttä,” totesin hymyssä suin.
   ”Kerro sitten miltä näytti.” poika sanoi virnistäen ja jatkoi matkaansa maneesille kättään heilauttaen. Nousin takaisin selkään ja jätin jalat laittamatta jalustimiin. Käänsin tamman peltotielle ja päästin ohjat löysiksi. Hauska pärski tyytyväisenä katsellessani pellolta lentoon nousevia hanhi parvia.
   ”Jännä ajatella, että ihan kohta talvi tulee,” mutisin tammalle puoli ääneen ja hämmästyin, kun kuin sanojeni johdosta talven ensi lumihiutaleet tipahtelivat hiljalleen maahan. Hymyilin hiljaa itsekseni koko loppumatkan tallille.

  • #45311 Vastaa
   Alva
   Valvoja
   • Postauksia: 106
   • Perus pullaponi

   Maneesinpohjaa ja mutakakkua 13.11

   ”Yyh, täällä on kylmä”, valitin vieressäni kävelevälle Rhealle nenääni nyrpistäen. Hieroin hanskojen verhoamia käsiäni yhteen ja nostin harmaata kaulahuiviani ylemmäs.
   ”Pöh, pue päälles kunnolla ni ei oo kylmä. Mä niin ootan kovia paukku pakkasia ja kunnon kinoksia. Mieti nyt ku pääsee taas laskemaan kunnon mäkiä eikä jotain typeriä sisä kökköjä!” Tyttö vastasi käsiään levitellen ja pyörien ympyrää.
   ”Mulla on ihan kunnolla päällä, ulkona on vaan liian kylmä. Luontoäiti vois vaan pistää sen auringon paistamaan ni ei tarvis jäätyä syvä jäähän ku pistää nenän päänsä ulos”, valitin edelleen hytisten ja työntäessäni tallituvan oven auki.
   ”Tsiisus sun kanssas. Kukas tässä olikaan se partiolainen”, Rhea huokaisi nauraen takaisin.
   ”Älä mua kato ex-partiolainen. Partiossa käytän ihan mielelläni ulkohousuja, mutta kerroppa miten mä ratsastan liukkaissa toppahousuissa?” kysyin kohottaen nenääni muka pilkallisesti.
   ”Mmm, älä tipu? Mitä jos otettais haaste vastaan, öö joltain, ja mentäis ilman satulaa jotain hömppää?” Rhea kysyi katse ilmoitustaulussa.
   ”Joo, mennään vaan! Sä tuot sit ens kerralla kakkua ku tiput kuitenki. Mutakakkua mieluiten”, vastaan virnistäen,
   ”Mä meen nyt hoitamaan yhen suokkiputen joten seeya!”

   ”Hei Hauska! Mitäs mieltä oisit ilman satulaa menosta?” höpöttelin hevoselle tullessani karsinaan. Tamma pärskähti kuin myöntymisen merkiksi ja minä nauroin. Rapsuttelin Hauskaa hetken ryntäiltä ja annoin sille palan kuivaa ruisleipää.
   ”Heii, et sä nyt enää saa lisää”, nauroin kun tamma hamusi taskujani. Vedin talliloimen Hauskan päältä ja viikkasin sen joten kuten siististi karsinan oveen roikkumaan. Nappasin harjakassista mustan kumisuan ja avasin tummansinisen takkini tallin hieman lämpimämmässä ilmassa. Rupesin pyörittelemään kumisukaa Hauskan kaulalla edeten kohti hevosen ruskeaa takamusta.

   ”Me mennään sit by the way maneesiin”, tokaisin taluttaessamme suokkeja ulos tallista. Pikku pakkanen puraisi heti nenästä, kun tulimme ulos tallin lämmöstä.
   ”Joo joo”, Rhea vastasi ja Tähkä pärskähti.
   ”Loistavaa!” vastasin. Jäätyneiden lätäköiden jää risahteli kavioiden ja kenkien alla ja siristelin silmiäni kello vähän yli seitsemän pimeydessä. ”Ei hemmetti! Lopettaisitko ystävällisesti?” Rhea murisi,
   ”Tää hiton koni pomppii tasa jalkaa ylös alas”. ”Sitä ne pikku pakkaset ja pimeys, jossa vaanii ties mitä pienen pieniä suomenhevosia syöviä vihreitä miehiä tuottaa”, nauroin.
   ”Mm.. Niimpä. Mä en tosiankaan tiedä miten mä nyt aijon pysyä tuolla selässä”, Rhea vastasi nauraen.

   Otin ohjien soljesta kiinni ja annoin jalkojeni roikkua rentoina Hauskan kyljillä. Alkukäynneissä Hauska oli tapansa mukaan reippaana ja veti tuhatta ja sataa maneesia ympäri, toisin kuin Tähkä, joka säpsyi vähän väliä jotain pikku risahdusta. Jonkin aikaan käveltyämme keräsin Hauskan takamuksella heiluneen fleeceloimen jonkinlaiseen sykkyrään ja tiputin katsomon kaiteen reunalle. Tämän jälkeen rupesin keräilemään ohjia tuntumalle. Napautin kantapääni kevyesti tamman kylkiin ja siirryimme raviin.
   ”Apua, miten täällä pitäis pysyä?” kysyin hekottaen Rhealta. Kun sain vihdoin itseni mukautettua Hauskan pomputtavaan raviin, rupesin tekemään ympyrä taivuttelua ja asettelua molempiin suuntiin. Hauska tuntui aluksi vähän vastahaikoselta taipumaan, mutta vertyi kuitenkin ihan mukavaksi.
   ”Rauhottuhan se Spooky-Tähkä vähän. Otetaanko laukan jälkeen tasapaino juttuja?” kysäisin Rhealta.
   ”Joo, miksei. Haluun nähä kun tiput Hauskalta vihdoinkin”, tyttö vastasi virnistäen. Naurahdin vastaukseksi ja valmistelin tammaa laukkaan. Lyhyen sivun keskipisteessä nostin vasemman laukan ja yritin jälleen mukautua laukan rytmin vietäväksi. Tein laukassa muutaman ympyrän suurennuksen ja pienennyksen kunnes siirsin Hauskan takaisin raviin ja annoin sen ravata toiseen päähän jossa nostettiin taas uusi laukka.

   ”No niin hyvät katsojat”, Rhea kuulutti,
   ”Nyt alkaa ohjelma numero nimeltään tiputetaan ratsastajat! Ensimmäisenä tehtävänä on hypätä kavaletti!”
   ”Mä en näe mitään kavalettia”, vastasin virnistäen ja nielaisin korostetusti.
   ”Et tietenkään, koska se syntyy nyt”, tyttö tokaisi ja hyppäsi laajassa kaaressa pois Tähkän selästä. Rhea veti Tähkää ohjista mukana ja raahasi maneesin keskelle kaksi sokeripalaa ja puomia, joista kokosi pienen kavaletin.
   ”Okei, tästä ei kyllä tuu mitään”, totesin nauraen, kun Rhea hyppäsi Tähkän selkään maaneesin reunalta.
   ”Me alotetaan! Ensin käsien kanssa ja jos… eikun kun se sujuu, vedetään ilman käsiä”, Rhea tokaisi ja napsautti kantapäänsä Tähkän kylkiin. Tyttö nosti maneesin kulmasta laukan ja tamman korvat kääntyivät iloisesti tötterölle. Ratsukko liiteli kavaletin yli pajon korkeammalta kuin tarvitsisi. ”Teidän vuoronne, arvon neiti”, Rhea sanoi ja kumarsi kättään heilauttaen hevosensa selästä. ”Klunks”, oli ainoa mitä sain suustani, kun nostin ravin kautta laukan. Onnistuttiin me silti ylittämään kavaletti, pientä kolausta luukuun ottamatta. Rhea ja Tähkä aka hurjapäät ylittivät esteen vielä ilman käsiä ja mekin yritimme, mutta laitoin kädet viime hetkellä takaisin ohjiin. Oli minulla vielä sentään sen verran itsesuojelu vaistoa jäljellä. Seuraavana tasapaino hommana oli seistä polvillaan ponien selässä, jossa onnistuimme myös ilman sen suurempia vahinkoja.
   ”Nyt testataan maailman ympäri matkaa”, toitotin ja heitin jalkani Hauskan kaulan yli. Rhea jatkoi mukana. Ensimmäinen ympäri pyöriminen meni hyvin enkä edes horjahtanut, mutta seuraava kierros meni sitten toisenlailla. Nostin jalkani hieman liian vauhdilla yli ja kippasin ympäri väärän suuntaan. Kiepahdin puolivoltilla takamukselleni maneesinpohjalle.
   ”Ai hitto”, mumisin ja jäin istumaan maahan. Hauska kääntyi katsomaan minua hölmistyneenä ja Rhea meinasi tukehtua nauruunsa.
   ”Tipuit sitte kuitenkin”, Rhea hekotti.
   ”Jep, eiköhän meidän tasapainoilut olleet tässä”, nauroin.

   Loppukäynneissä Rhea hehkutti uudestaan rinteistä ja pakkasesta. Minä lähinnä mumisin jotain vastaukseksi ja kerroin itse Vikestä, joka viime viikolla oli saanut jonkun syysflunssan ja aivastellut koko ajan. Jonkun kierroksen käveltyämme ohjasimme hevoset kaartoon. ”Sentään pysyin selässä sen kunnon osuuden alussa”, sanoin ja taputin Hauskaa kaulalle. ”Hahaa, mä en tippunu”, Rhea riemuitsi ja päästi ohjat vapaaksi. Juuri silloin Tähkä säpsähti maneesin ulkopuolella nousevaa tuulta ja otti äkisti muutaman sivuaskeleen. Rhea, joka heilui selässä kädet ja jalat levällään heilahti ja ähkäisi tippuessaan oudolla käsi jalka ojennuksella alas. ”Kuuluisat viimeiset sanat”, sain sanottua nauruni seasta.

   ”Sä tuot sit huomenna mulle mutakakkua”, Rhea tokaisi minulle hoitaessamme hevosia, minä käytävällä ja Rhea Tähkää karsinassa.
   ”Saanen muistuttaa, että säkin tipuit. Äläkä yrittäkkään sanoa, että sä et tippunu kunnolla, koska sä tipuit ihan kunnolla. Sovitaan, että mä tuon huomenna ja sä tuot seuraavalla kerralla”, virnistin takaisin.
   ”Hmm, sovitaan niin!” Rhea myhäili. Nappasin Hauskan riimusta riimunnarujen lukot irti ja talutin sen karsinaansa. Taputin tammaa kaulalle ja annoin sille taskunpohjalta viimeisen leivän kannikan.
   ”Muista mutakakku!” toivotti Rhea heipaksi.
   ”Joo joo, moikka!”, vastasin sekä heilautin kättäni astellessani ulos tallista.

  • #49563 Vastaa
   Alva
   Valvoja
   • Postauksia: 106
   • Perus pullaponi

   Tähtirikasta sosialisointia 12.12

   Roikuin maneesin katsomon kaiteella ja odottelin tunnin loppua. Kyseinen tunti oli viimeinen ennen joulun taukoa ja uusien tuntihevosten saapumista. Useimmat ratsukoista olivat menneet ilman satulaa ja pistäneet oikein tonttulakinkin päähänsä. Hauskan selässä ratsastava Saija, joka meni tammalla usein, oli tullut minulle jo tutuksi parin kohtaus kerran jälkeen. Olin tarkistanut nimenkin listasta muutaman kerran ihan vaan varmistaakseni. Ratsastajat ohjasivat hevosensa kaartoon ja hyppäsivät alas selästä.
   ”Kiitos tunnista. Nähdään seuraavan kerran joulun jälkeen!” kuului Aleksin ääni maneesin keskeltä ja ihmiset alkoivat taluttaa hevosiaan talliin.

   ”Moi! Sä et varmaan tarvi sen kanssa apua?” kysyin Saijalta päästessäni talliin. Tyttö säpsähti ja kääntyi ympäri ruskeat hiukset heilahtaen. Pitäisi varmaan lopettaa hiippailemasta ympäriinsä.
   ”Joo, en usko” Saija vastasi ja naurahti varovasti. ”Okei,” sanoin hymyillen, ”sun ei tarvi varmaan ottaa suojia tai kavioita. Lähen sen kanssa kävelylle sit kun oot saanu tamman hoidettua. Eikä sun tarvi pitää kiirettä, mun pitää vielä käydä tallituvassa hakemassa pari juttua.”
   ”Hyvä tietää,” Saija vastasi ja toivotti vielä hyvää joulun odotusta jos ei enää törmättäisi. Vastasin ”kiitos samoin” ja kävelin rauhaksiin tallitupaan hakemaan muutamaa leipäherkkua Hauskalle, paksumpia hanskoja ja otsalamppua. Pimeys tuli jo viiden kuuden aikoihin ja nyt oltiin jo melkein puoli seitsemässä. Astellessani huoneeseen tervehdin Emilyä, joka sääti itselleen ilmeisesti kaakaota, Ciaraa, joka hääräsi kaappinsa kimpussa ja Rheaa, joka virnisteli kuluneella tallisohvalla.
   ”Meinasitko sä vielä kävelylle lähteä?” tyttö kysyi kohottaen kulmiaan ”sielähän on pilkkopimeetä”. ”Jep, meinasin. Kannattaa olla varuillaan. Jos en tuu takasin tunnissa oon luultavasti eksyny metsään ja minä ja Hauska ollaan jouduttu pimeyden syötäväks.” vitsailin kaivellessani kaappiani. Rhea naurahti ja ilveili jotain, kuinka kuitenki eksyttäisiin tossa pimeydessä. Heilautin kättäni selkäni taakse Rhealle ja jatkoin toisen hanskani etsimistä. Että yhteen kassiin voi mahtua paljon tavaraa.
   ”Jos seura kelpaa, me voitais Mollyn kanssa lähteä mukaan?” Emily kysyi kulauttaessaan kaakaota kurkkuunsa.
   ”Miksipä ei? Sitten meitä on neljä, hirviöille syötäväksi.” vastasin ja löysin vihdoin etsimäni hansikkaan.
   ”Mä taidan jättää satulan talliin,” Emily totesi, ”ja ottaa jonkun viltin mukaan jalkojen lämmikkeeksi. Mutta mä meen nyt laittaa Mollyn kuntoon vaikka ei siinä kyllä pitäis olla paljon tekemistä”.
   ”Mäki tuun. Mun pitää vaan heittää Hauskalle riimu päähän ja me ollaan ready,” hihkaisin ja häivyin ulos tallituvan ovesta.

   Emily ponkaisi jakkaralta tätipuksuttimensa selkään ja viritti oman otsalamppunsa päälle ja oikeaan asentoon.
   ”Let’s go!” hän sanoi ja patisti Mollyn liikkeelle. Minäkin vedin Hauskan mukaani ja otin paikan edellä tamman reippaista askelista johtuen. Kävelimme hetken aikaa hiljaisuudessa kahdeksan kavion ja yhden ihmisen jalkojen ratistessa metsän huurtunella polulla.
   ”Kato noita tähtiä,” Emily huokaisi ja katsoin ylös päin. Hallava kun meidän onneksi sattui olemaan vähän sivummalla paikalla, eikä kaiken maailman talojen ja autojen valojen kohteessa, loistivat tähdetkin kirkkaana pilvettömällä taivaalla. Kuu mollotti puolikkaana vähän puiden latvojen yläpuolella. Päivä oli ollut kaunis ja kerrankin tähän aikaan vuodesta auringonvalon täyttämä.
   ”Nättiä,” sanoin ja nieleskelin muutamia kyyneleitä. Tälläisinä hetkinä tuli jotenkin aina kamalan haikea fiilis ja usein mummo mieleen. Hänen kanssaan usein istuttiin teekupit kädessä mökin ikkunan ääressä tuijotellen taivaalle ja puhuen milloin mistäkin aiheesta. Mummoni kuoli pari vuotta sitten syöpään ja pakottava ikävä iski aina välillä uudestaan. Onneksi Emily ei antanut minun vaeltaa liian syvälle muistojen sekaan vaan rupesi puhumaan koulusta ja muusta arkisesta. Ei ollut hyvä idea päästää kahta sosiaalista henkilöä samaan metsään vaeltelemaan, kun puheesta ei meinannut tulla millään loppua.

   ”Onko sun varpaat jo sen verta tunnottomat ettet pysty juoksemaan vähän matkaa?” Emily kysyi pienen metsäaukean avautessa edessämme.
   ”Eiköhän ne vähän juoksua kestä”, sanoin ja maiskuttelin Hauskan raviin. Jalkoihin tosiaankin sattui hieman, kun ne tömähtelivät pinnalta jo hieman jäätyneeseen maahan. Ensi kerralla pitäisi ottaa toisetkin villasukat jalkaan.
   ”Me laukataan pikku pätkä tohon toiselle reunalle ja hidastetaan siellä käyntiin”, Emily tuumi ja nosti sitten Mollyn laukkaan. Katselin kun enkkuviltti lepatti laukan ilmavirran mukana Mollyn ruunikolla takamuksella ja Emilyn letti hyppi ylös alas tytön niskassa. Hetken päästä minun oli pakko hidastaa pärskivä Hauska käyntiin ja tasata hengitystäni kirpeässä pikku pakkasessa. Otsalampun valokeila hidastui ja kääntyi hetkeksi meidän suuntaamme. Vaikka puuttomalla alueella näkikin kohtalaisen hyvin ilman lamppua oli silti ihan mukava, että sellainen oli löytämässä kaikkein viheliäisimmätkin pikku juurakot.
   ”Tulossa ollaan,” lausahdin ja maiskautin Hauskan taas raviin. Tamman kaviot tumpsahtelivat rytmikkäästi aukean hyvä pohjaisella polulla.

   ”Mä oon hiestä märkä vaikka täällä on viis astetta pakkasta,” valitin Emilylle, kun vihdoin ja viimein saavuimme tallin pihaan.
   ”Hepoillaki taitaa olla vähän kuuma. Kato tosta kainaloiden kohalta ja ryntäistä,”  tyttö vastasi irvistäen kun pudottautui samalla Mollyn selästä takaisin maan kamaralle.
   ”Jep, kiitos muutes seurasta. Oli hauska lenkki!” hymyilin ja taputin samalla narun päässä seisovaa fyysistä Hauskaa.
   ”Eipä mitään, vedetään joskus uusiksi. Oli kiva tutustua tälleen vähän enemmän kun ei muuten olla oikein juteltu,” Emily vastasi veti ohjat Mollyn kaulalta. Hymyilin vastaukseksi ja talutin Hauskan sisään talli rakennukseen.
   ”Nyt laitetaan sulle kylmät jalkaan joksku aikaa ja sit pääset omaan rauhaan, omaan karsinaas,” mutisin vieressä löntystävälle tammalle, ”Ja mä tungen omat varpaani patteriin tai johonkin muuhun lämpimään”.

   • Tätä vastausta muokkasi 10 kuukautta, 1 viikko sitten Alva.
   • Tätä vastausta muokkasi 10 kuukautta, 1 viikko sitten Alva.
   • #49566 Vastaa
    Aleksi
    Avainmestari
    • Postauksia: 1434
    • Lauman johtaja

    Tää oli kyllä tosi tunnelmallinen tarina! Vaikka talvessa kamalinta on pimeys niin sä kirjotit siitä sillä tavalla, että melkein teki mieli itekkin olla siellä pimeässä maastoilemassa. Dialogi oli tosi sujuvaa niinkuin aina ja tykkäsin kun otit vaihteeksi Emilyn mukaan tarinaan. Saat 2hp ja 2sp

  • #49701 Vastaa
   Alva
   Valvoja
   • Postauksia: 106
   • Perus pullaponi

   Hirviömäisiä hirviä 26.1

   ”Au, Valera! Et nyt pure mua!” ärähdin hakiessani Hauskaa tarhasta. Se Valeran pikku pirulainen oli maleksinut portilla, mun kävellessä sisään ja nyt heppa oli tylsistynyt, kun ei saanut herkkuja talvitakkini taskusta. En tosiaan ymmärrä miten Ciara jaksoi sitä. Ratsastaessa se toki oli ihan mukava, mutta hoitaessa, ei kiitos. Tähkäkin nosti päätään huuteluilleni lumisen maan seasta ja höristi korviaan. Mollya ei näkynyt joten Emily oli varmaan sitä liikuttelemassa.
   ”Hauskaa! Tuu nyt tänne ennen ku toi yks syö mut elävältä”, huutelin uudestaan ja suokki lähti hitaasti kavioitaan nostellen minua kohti. Vaihdoin painoa jalalta toiselle ja hieroin sormiani. Olisi kannattanut ottaa hepanhaku reissullekkin ne samperin hanskat käteen. Hauska löntysti vihdoin kohdalleni ja pujotin nylonriimun sen kauniiseen päähän. Tarhasta lähdössä olikin sitten vielä isompi säätäminen, kun itse kiinni ottamisessa. Valeralla oli selvästi jotain pöllövirtaa, koska se ravaili portin edessä niin kuin mikäkin haikala. Hauska meinasi saada hampaasta, minä kaviosta ja Valera riimunnarusta, kun hosui liian lähellä. Mahtoi jollakulla olla hauskaa, kun meitä katseli tallituvan ikkunasta.

   Tarhaepisodin jälkeen vein Hauskan talliin ja kiinnitin sen vaihteeksi käytävälle. Otin ohuen loimen pois selästä ja työnsin puoli tunnottomat sormeni Hauskan lämpimän karvan sekaan. Hetken sormia lämmiteltyäni ja jutusteltuani mykän ystäväni kanssa, rupesin harjailemaan tammaa kauttaaltaan. Löysin takamuksesta jonkun pikku skraadun, mutta se ei ollut mitenkään erityisen pahan näköinen, joten vain puhdistin sen. Aleksille kannattaisi ehkä mainita, jos nyt jollain ihmeen tavalla se pääsisi vaikka tulehtumaan.
   ”Oho, prr Valera”, kuului Ciaran ääni tallin ovelta, ”Alva, viittitkö hetkeks väistää nii pästäis tonne karsinaan?”
   ”Juu venaa sekka, laitan tän satulavyön kiinni”, vastasin ähertäen vyötä kiinni. Ciara hymähti ja minä nappasin Hauskan irti käytävältä kiikuttaen sen karsinaan.
   ”Mitä meinasitte tehä tänään?” Ciara kyseli jostain Valeran karsinan suunnalta.
   ”Hankilaukkaa ehkäpä. Meinattiin vähän purkaa virtoja ja ajatella välillä jotain muutaki kun opiskelua, töitä ja muuta elämää. Tai siis minä meinasin. Katotaan jos Hauskaki innostuis vähä irrottelemaan”, selitin ja astuin ulos karsinasta hakemaan suitsia naulasta.
   ”Hei Polly”, tervehdin pientä villakoiraa, joka hyppeli säärtäni vasten.
   ”Ihan hyvä idea. Me voitais tulla mukaan jos seura kelpaa? Oho, sori. Polly ei hypi!” Ciara komensi koiraansa Valeran karsinasta.
   ”Ei mitään. Mulla on kissa kotona ja sen karvoja on aina, joka paikassa. Ja joo kyllähän se seura kelpaa”, nauroin ja lämmitin kuolaimia käsissäni. Pujotin suitset Hauskan päähän, vetäisin kypäräni hiuspehkoni päälle ja heitin tamman selkään vielä ohuen viltin. Polly jäi Valeran karsinaan hengaamaan, ettei vahingossakaan sattuisi tulemaan kiituri hevosten tielle. Ciara huikkasi olevansa valmis ja lähdettiin porukassa pihalle.

   Kitkuttelin satulavyötä vielä reiän kireämmälle ja kiedoin paksua kaulahuiviani paremmin.
   ”Jos Hauska sitte mentäis”, sanoin ja nousin tamman selkään. Säädin jalustimet sopiviksi, sillä ilmeisesti edellinen ratsastaja oli jalustimista päätelleen ollut vähintäänkin kääpiö. Kävelimme kerrankin rauhallisessa käynnissä lähimmän pellon laidalle. Aurinko oli laskemassa ehkä tunnin päästä ja ilma oli kirkas. Keräilin ohjia paremmin käsiini ja kohensin lössähtänyttä asentoani.
   ”Okei eka lämpätään vähän ja sit pääset vähän irrottelemaan”, mutisin puoliäänen Hauskalle. Tamma käänsi korviaan kuunnellessaan minua pärskähtäen. Patistin Hauskan raviin ja nousin keventämään. Lumi narskui tamman jalkojen alla ja pellolla näkyi muitakin kavionjälkiä, joten oletin muidenkin jo tainneen käydä uhmaamassa tasapainoaan virtaa päästelevien hevosten kanssa. Ciara ja Valera menivät vähän kauemmas ympyrälle verryttelemään, jos nyt molemmat hepat jaksaisivat vähän paremmin keskittyä. Taivuttelin Hauskaa aluksi ravissa muutaman ympyrän ja vastataivutuksien avulla, jonka jälkeen siirsin tamman takaisin käyntiin. Hauska tuntui mukavan reippaalta ja vähän väliä piti olla jarruttelemassa. Vaihdoin suuntaa ympyrällä ja siirryin takaisin raviin. Toistin samoja tehtäviä oikeassa kierroksessa, jonka jälkeen otettiin vähän laukkaa, edelleen ympyrällä. Tamma oli melkoisen vastahakoinen siinä vaiheessa, kun piti siirtyä takaisin käyntiin. Otin viltin pois Hauskan selästä ja heitin sen lähimpään puuhun roikkumaan, todettuani, että tamman lihakset olivat luultavasti jo lämmenneet tarpeeksi.
   ”Ruvetaanko ottamaan vähän enemmän vauhtia?” Ciaran iloinen ään kuului toiselta ympyrältä. Punainen Valera näytti hassulta muuten valkoisessa maisemassa.
   ”Miksikäs ei”, vastasin haastaen.

   Lumi pöllysi ympärillämme ihan kunnolla, kun laukkasimme pitkää pellonreunaa niin rinta rinnan, kuin Valeran kanssa nyt on vaan mahdollista. Tammikuun pistävä viima toi vedet silmiin Hauskan kirististäessä tahtiaan pitääkseen paikkansa vajaa kymmenen senttiä suuremman punaisen pirulaisen rinnalla. Ciara kikatti, kun Valeran perä lensi jälleen kerran turhaan ilmaan. Pellon reunan lumivalli lähestyi uhkaavasti ja me molemmat rupesimme pidättelemään hyvinkin kuumuneita ratsujamme. Muutama mennään-laukkaa-ei-kun-ravia ympyrä mahtui mukaan ennen kuin molemmat tammat olivat taas käynnissä.
   ”Jopas oli laukka”, Ciara totesi hymyssä suin ja taputti Valeraa pakkasessa höyryävälle kaulalle. Vastasin myös jotain sen suuntaista, kun huomioni kiinnittyi pellonreunaan. Kuului oksan räsähdyksiä ja lumeen painautuvia askelia, kun esiin astui iso hirvi.
   ”Oho, katos me saatiin seuraAA”, yritin kuiskata, mutta Hauska oli eri mieltä. Samoin Valera. Valera veti täyskäännöksen totaalista pukkilaukkaa toiseen suuntaan, Hauskan ottaessa virtoja myös punaisen touhusta. Tamma lähti laukkaa, tosin paljon rauhallisemmassa tahdissa kuin Valera, joka edelleen koikkelehti Ciaran keikkuessa kaulalla. Vähitellen, kun molemmat olivat saaneet tammuskaisensa rauhoittumaan, oli slaagit aiheuttanut hirvi poistunut vähin äänin.
   ”Toistan sanani. Jopas oli laukka”, Ciara puuskutti ja korjasi edelleen asentoaan satulassa. Minä vain nauroin.

   Muutamat huomattavasti rauhallisemmat lisä laukat otettuamme, hyppäsimme molemmat alas selästä kävelläksemme loppukäynnit maastakäsin. Heitin pellolle mukaan ottamani sinisen viltin Hauskan selkään ja löysäsin tamman satulavyötä. Ciara teki saman ja lähdimme hiljaisuudessa kävelemään tallille päin Hauska ja minä kärjessä. Tammat pärskähtelivät tyytyväisenä päästyään rallittamaan kunnolla hangessa. Tallipihan avautuessa edessämme sanoin meneväni kävelemään vielä hetkeksi kentälle Ciaran jatkaessa suoraan talliin. Punaiset hiukset ja punaisen hevosen takamus katosivat talliin meidän jatkaessa matkaa kentälle. Puistelin aidalta lunta, ja heitin Hauskan selästä ottamani satulan siihen. Tamma laski päänsä olkapäälleni ja jäi hetkeksi siihen. Se taisi olla ensimmäinen kerta, kun suokki teki sen vajaan seitsemän kuukauden yhteisen matkan aikana.

   • #49704 Vastaa
    Aleksi
    Avainmestari
    • Postauksia: 1434
    • Lauman johtaja

    Tää tarina oli niin hauska! Tykkään ihan tosi paljon sun tavasta kirjottaa. Aivan luonne tulee selvästi tekstistä läpi ja pystyn täysillä eläytymään kaikkiin tarinan kommelluksiin. Saat 1hp 1sp ja 2mp

   • #49706 Vastaa
    Ciara
    Valvoja
    • Postauksia: 50
    • Koulutuksen tarpeessa

    Tää tarina oli ihan ska kivaa luettavaa! Luin jopa kaksi kertaa tän läpi :Ddd

  • #49825 Vastaa
   Alva
   Valvoja
   • Postauksia: 106
   • Perus pullaponi

   Ai niin, tänään on perjantai 13.3

   Se siitä sitten. Kiva pikku karkkipuoti, jossa olin työskennellyt viimeiset puoli vuotta meni nurin. Toki olin tiennyt, että luultavasti tämä päivä luultavasti koittaisi, koska kalliit käsintehdyt karkit eivät pitemmän päälle kilpailleet kovin kovassa sarjassa verrattuna isompien kauppaketjujen irtokarkki hyllyille. Kertasin mielessäni puodin omistajan kanssa käymääni keskustelua. Nainen kertoi, että tila oli jo myyty ja sinne muuttaisi kuukauden kuluessa joku isompi ruokakauppa. Paikkaa laajennettaisiin viereiseen huoneistoon ja ja sitä rempattaisiin ihan kunnolla. Kivahan se tavallaan oli, että paikkakunta saisi toisenkin ruokakaupan, joka kaiken lisäksi olisi lähempänä omaa kotiani kuin toinen, mutta ärsytti, että taas piti aloittaa työpaikan haku rumba. Kirjoituksetkin lähenivät uhkaavaa vauhtia, eikä lukustressi parantanut asiaa yhtään. Olin kuitenkin suonut itselleni yhden vapaapäivän pänttäämiestä ja pian asuntoni ovi kolahtikin kiinni suuntanani talli. Näin ulkoa omassa ikkunassani Viken loikoilemassa ikkunalaudalla ja hymyilin näylle. Heitin tallireppuni olalle ja irrotin pyöräni telineestä.

   Tallille oli viimeaikoina virrannut reippaassa tahdissa uusia hoitajia, joita tälläkin hetkellä moikkailin. Nessa, joka oli yksi uusista pyysi minua auttamaan tallituvan siivouksessa ja suostuin, vaikkakin vähän pitkin hampain. Pari viime päivää oli mennyt nätisti sanottuna päin mäntyjä tai vaihtoehtoisesti lantalaa, kun nyt kerta tallilla oltiin. Äiti ja isä olivat toissapäivänä kutsuneet minut käymään ja ruoan päätteksi ilmoittaneet eroavansa. Helpotushan se tavallaan oli, sitä riitelyä kun ei jaksanut kukaan, mutta ottihan se silti koville. Sen lisäksi lukustressi ja työpaikan etsintä painoivat päälle, joten niin kuin sanottu ei fiilis ollut mikään päätä huimaava. Siivous kuitenkin sujui ihan hyvissä merkeissä ja loppujen lopuksi tallitupa loistikin puhtauttaan. Aleksikin kehui meidän aikaan saamistamme, jonka jälkeen hiivin vähin äänin satulahuoneen kautta Hauskan karsinalle, jonne jätin mukaan keräämäni kamat. Itse lähdin riimu olalla keikkuen metsästämään iso kakkos tarhan mutaisinta oliota.

   ”Hemmetti Hauska. Sä et tee tästä mulle helppoa”, mutisin kuraotukselle. Hauska oli luultavasti minua kiusatakseni etsinyt sen tarhan mutaisimman nurkan ja käynyt siellä vähintään viidesti piehtaroimassa. Tamma oli kuorrutettu korvan päihin asti sentin mutakerrokseen. Turhautuneisuuteni nousi taas pykälän ylöspäin, kun nappasin kumisuan käteeni ja rupesin pyörittelemään sitä ympäri hevosta. Olin kuvitellut tallireissuni hieman nopeammaksi. Minun onnekseni muta oli kovettunutta ja irtosi helposti, vaikkain pölärin jälkeinen pölypilvi oli verrattavissa vähintäänkin Saharan hiekkamyrskyihin. Saadessani vihdoin satulan selkään ja suitset päähän, ohjasin hoidokkini ulos tallista. Maneesi näytti kutsuvalta tarhojen välissä, mutta meinasimme kerrankin nauttia nätistä säästä ja mennä kentälle, kun se kerta oli tarpeeksi kuiva. Suljin portin takanamme ja ohjasin Hauskan kaartoon. Kiristin vyötä reiällä ennen kuin nousin selkään ja kiristin sitä vielä kerran. Napautin pohkeeni kerran tamman kylkiin ja se lähti reippaassa tahdissa uralle kävelemään.

   ”Okei, tästä ei tule nyt kyllä yhtään mitään”, puhisin ärsyyntyneenä. Suokki kulki etupainoisena jyränä vaikka mitä yritin. Puolen tunnin ravailunkaan jälkeen en ollut yhtään edistynyt tuntuman hakemisessa. Hauska taisi heijastella omaa mielentilaani aika vahvasti. Toisaalta, kellä nyt ei olisi huono fiilis, jos työpaikka menee alta ja porukat on just ilmottanu eroovansa lopullisesti.
   ”Lähetään maastoon”, jatkoin monologiani ja hyppäsin tamman selästä avatakseni kentän portin. Raahasin hieman hämmentyneen näköistä Hauskaa mukanani ja potkiskelin jotain kentän pohjasta muodostunutta kökköä. Portti kolahti auki ja talutin Hauskan ja itseni siitä ulos.
   ”Uusi yritys”, huokaisin ja nousin uudestaan tamman selkään.
   ”Hei Alva! Ootteko maastoon lähössä?” kuului tuttu ääni tallin suunnalta. Ruska käveli kypärä kenollaan ja Oskun ohjat kainalossa meitä kohti. Trakhener näytti hassulta kävellessään korvat höröllään turpa edessä hoitajansa perässä.
   ”Joo meinattiin mennä. Meni motivaatio kentällä tuuppaamiseen”, kerroin ja käänsin Hauskaa enemmän Ruskaan ja Oskuun päin.
   ”No onneks meistä saa loistavaa maastoseuraa”, Ruska julisti ja sääti satulavyötä reiän tai pari kireämmälle. Virnistin ensimmäisen kerran tänään kunnolla.

   ”No minkäslainen Osku on?” kysyin päästessämme liikkeelle. Tuuli humisi läheisissä puissa ja hevosten kavioista kuului jokaisella askeleella hiljainen tömähdys.
   ”Reipas tyyppi”, Ruska naurahti: ”Hoitaessa vähän sählä, ratsastaessa vähän kierroksia keräävä ja esteillä kuulemma ihan loistava.”
   ”Hah, Hauska on tavallaan melko päinvastanen. Aleksi sillon kaheksan kuukautta sitte kuvaili Hauskaa pystyyn kuolleeks maantiejyräksi. Se osottautu aika oikeeks. Hoitaessa se on juurikin hyvinkin pystyyn kuollut, mut ratsastaessa se pitää saada heti kevyeks edestä tai muuten ei tuu mistään mitää. Niinku just äsken tapahtu. Sen takii lähettiin maastoon”, nauroin: ”Otetaanko pätkä ravia?” Osku kuikuili ympärillensä kiinnostuneena ja Hauska vain käveli tyytyväisenä eteenpäin nappaillen aina välillä vähän hiukopalaa viereisistä puista.
   ”Otetaan vaan”, Ruska vastasi ja napautti kantapäänsä Oskun kylkiin. Ruuna lähti iloisesti liikkeelle ravissa ja Hauska seurasi sitä samassa tahdissa. Maastossa kaikki oli paljon helpompaa, kun ei tarvinnut välittää täydellisestä kyynärkulmasta tai oliko varpaat täsmälleen oikeassa kohdassa. Oli hauska alkaa huomata kevää merkkejä joka puolella. Lumi oli sulanut jo lähes kaikkialta ja linnut visersivät iloisina.
   ”By the way, sit jossai vaiheessa ku ollaan Oskun kanssa tarpeeks tutustuttu, huvittasko sua auttaa mua joskus esteiden kanssa? Yksin se on vähä haastavaa”, Ruska kysyi. Pojan innon näki selvästi vaikka hän istuikin melko rennosti satulassa.
   ”Kylhän mä voisin”, sanoin mietiskellen: ”Meistä ei välttämättä oikein ole estekentille. Hauska kun tuppaa pudottamaan joka toisen puomin minkä yli hyppää”, jatkoin nauraen.
   ”Se on sitten sovittu”, Ruska sanoi ja virnisti:
   ”Otetaanko laukkaa?” Kummasti kaikki stressi ja turhautuneisuus katosi metsän keskellä laukatessa.

   Loppu maasto meni hyvin meidän jutellessa milloin mistäkin. Molemmat olivat enemmän ekstroverttiä tyyppiä ja keskustelu polveili milloin intistä karkkikauppoihin tai hevostelusta kirjoituksiin. Talliin päästyämme molemmat hoitivat hevoset, kumpikin omalla puolellaan käytävää. Moikkasin myös Ciaraa ja Rheaa, jotka tulivat ilmeisesti maneesista pinteleistä ja siisteistä hevosten jaloista päätellen. Hauskan ja Oskun jalat olivat kaikki ihan kurassa, luultavasti johtuen muutamasta kunnon laukkapätkästä, jossa rapa lensi ja roiskui. Hoidettuani Hauskan sanoin moikat Ruskalle ja kipaisin tallituvasta hakemassa tavarani. Pyörä telineestä ja kotia kohti. Asuntooni päästyä vaihdoin nopeasti verkkarit ja topin päälle tallikamojen tilalle ja rojahdin sängylleni sadan miljoonan koulukirjan keskelle. Vikke hyppäsi viereeni ja kiehnäsi poskeani vasten. Kissa väisti, kun yritin silittää sitä, mutta jäi kuitenkin jalkopäätyyn kerälle.
   ”Ai niin. Tänään on 13. perjantai.”

   • #49833 Vastaa
    Ruska
    Osallistuja
    • Postauksia: 21
    • Maitovarsa

    Yayy Ruska mainittu! Olipa sympaattinen tarina, ihanan arkinen ja realistisen tuntuinen ja tykkäsin siitä kuinka pudottelit yksityiskohtia Alvan tallinulkopuolisesta elämästä joukkoon (varsinkin tää karkkikauppajuttu) 🙂

   • #49867 Vastaa
    Aleksi
    Avainmestari
    • Postauksia: 1434
    • Lauman johtaja

    Joo tismalleen samaa mieltä Ruskan kanssa. Tosi onnistunut tarina ja oli mukava kuulla tallin ulkopuolisesta elämästä. Otit kanssa Ruskan tosi luontevasti mukaan tarinaan ja pystyin hyvin kuvittelemaan noi tilanteet. Saat 1hp 1sp 1kp ja 1mp

  • #50064 Vastaa
   Alva
   Valvoja
   • Postauksia: 106
   • Perus pullaponi

   TT-kisoihin valmistautumista epätoivoisella estetreenillä 20.3

   Saapuessani tallitupaan porukkaa oli melko lailla paikalla. Minja seisoi tiskipöydän ääressä kahvikuppi toisessa ja puhelin toisessa kädessä, Lily ja Seela juttelivat jostain nauraen sohvalla ja Milon hoitaja selasi kännykkäänsä, niin että ponnarilla olevat tummat hiukset olivat kasvojen edessä. Tervehdin jokaista ja hiippailin vedenkeittimen luo. Kaadoin itselleni teetä ja kaivoin kaapistani sinne jättämääni suklaata. Juttelin hetken Minjan kanssa suomenhevosten mutakylpyjen halukkuudesta ja päädyin sitten kysymään apua esteiden kantoon.
   ”Huvittaisko ketään lähteä nostelee puomeja? Meinattiin pitkästä aikaa Hauskan kanssa ottaa parit pikku pomput ja treenata siinä sivussa Tie Tähtiin kisoihin”, kysyin saatuani teeni juotua.
   “Mä kävin jo ulkoiluttamassa Orionin tältä päivältä, ja mulla tulee kyyti ihan just, joten tänään en ehi”, Lily vastasi ja hymyili anteeksipyytävästi. Seelakin kertoi kyytinsä tulevan ihan kohta ja Minja kertoi menevänsä tammansa kanssa mastoon. Yllätykseni oli siis suuri, kun yksi uusista hoitajista kohotti katseensa minun suuntaani ja sanoi: ”Mä voin lähteä.”
   ”Kiitti hei… Oota mikä sun nimi oli? Venaas kyl mä muistan. Alisa oliko?” kaivelin muistiani. Olin nähnyt tummatukkaisen tytön useasti Nessan seurassa.
   ”Joo on”, tyttö vastasi ja hymyili ujosti.
   ”No, mennäänkö harjottelemaan puominnostoa?”

   Etukäteen, ennen selkärääkkiä näin parhaaksi hakea Hauskan sisälle kuivattamaan mutakuorintaansa. Tamma jäi tyytyväisenä nuokkumaan talliin, marssiessamme rivakassa tahdissa maneesille rakentamaan lyhyttä rataa. Ulkona oli keväälle ominainen melko tuulinen ja kostea sää, eikä sinne huvittanut jäädä pitkäksi aikaa kökkimään. Viheltelin avatessani maneesin ovea ja sisältä kuului Nikon ääni: “Voi tulla.”
   “Ootteko menossa vai tulossa?” kysäisin, kun huomasin pojan maan tasolla hevosen selän sijasta. “Menossa. Meinattiin treenailla TT-kisoihin ja kattoa miten menee jotkut kavaletit varmaan lopputunnista”, Niko vastasi ja kiristi satulavyötä.
   “Kuinka sopivaa. Me meinattiin tulla just rakentelemaan pienimuotoista rataa mulle ja Hauskalle hypättäväks. Meijän edellisistä estetreeneistä, kun on jo vähän aikaa”, vastasin ehkä vähän turhankin piikikkäästi. Viime aikojen Nikon ja Ciaran draamakuviot olivat vähän turhankin tuoreessa muistissa. Vaikka olinkin kuullut, että Ciara oli suurimmaksi osaksi niiden takana. Poika vilkaisi minua tutkivasti, mutta nyökkäsi. Alisa oli pysytellyt hiljaa vieressäni keskustelumme ajan ja nyt kutsuin häntä maneesin katsomon alla sijaitsevaan estetolppa varastoon. Meni hetki ennen kuin ymmärsin miten päin saa taiteiltua tolpat maneesin puolelle. Niko ja Väiski kävelivät alkukäyntejä samalla kun rakensimme lyhyttä rataa uran sisäpuolelle. Pitkälle sivulle yksi sarja ja pituushalkaisijalle matala okseri. Lyhyen sivun päätyyn ristikko. Alisa auttoi parhaansa mukaan minun ladellessa ohjeita askelmääristä ja esteiden korkeuksista. Saatuamme radan valmiiksi katsoin sitä tyytyväisenä ja laskin vielä kerran sarjan askeleet. Loistavaa, juuri mahtui neljä lyhyttä tai kolme pitkää laukkaa.

   Saapuessamme takaisin talliin Alisa meni rapsuttelemaan Miloa pihattoon, minun jäädessä hoitamaan Hauskaa kuntoon. Hämmennyksekseni karsinasta kuului puhetta.
   ”Tervehdys Ohto”, nauroin, kun huomasin, kuka salakavalasti rapsutteli hoidokkiani. Ohto silminnähden säpsähti tervehdystäni ja Hauska, joka oli ollut turpa rullalla rapsuteltavana, mulkaisi minua kun katkaisin hänen hemmottelu hetkensä.
   “Ai moi Alva”, Ohto mutisi ja hieroi niskaansa.
   “Te näytätte tulevan hyvin toimeen”, totesin hymyillen, kun Hauska pukkasi turvallaan Ohton käsivartta, luultavasti haaliakseen lisää rapsutuksia. Olin salaa hieman kateellinen Ohtolle. Mies sai viettää monta päivää viikosta tallilla ja hevosten kanssa. Ehkä voisin kysyä nyt työpaikan mentyä Aleksilta jotain tallihommia?
   “Mm. Pitäähän nyt joku lemppari olla”, Ohto naurahti vähän hermostuneesti. Ups. Ehkä pitäisi vähentää ympäri ämpäri hiippailua.
   “Ootko ajatellu osallistuvas TT-kisoihin?” kysyin ennen kuin ehdin estää itseäni. En edes tiennyt mistä puskista kysymys tuli.
   “Tota, kai mä oon vähän miettiny, mut en sit tiiä”, mies mutisi.
   “Tehän oisitte hyvä parivaljakko Hauskan kanssa. Mä oon ilmottautunu jo, mutta muistaakseni yks hevonen sai mennä kahella ratsastajalla?” höpisin, livahtaessani Ohton ohi karsinaan riisumaan Hauskan loimea.
   “Nii se kai oliki. Pitää vielä miettiä”, mies sanoi ja ennen kuin ehdin vastata, meni menojaan. Jatkoin suokin hoitoa pohtien samalla Tie Tähtiin kisoja ja niiden tuomaa jännitystä koko tallille.

   Hauska tuntui alkukäynneissä kumman hitaalta verrattuna yleiseen tilanteeseen. Alkuverryttelyn hoidin pääty ympyröillä, Nikon ja Väiskin ravaillessa uralla. Pojat olivat kuulemma jo ottaneet jo muutamat hypyt ristikolle ja jatkoivat nyt sarjalle. Ensimmäisten laukkojen kohdalla pyysin Alisaa ottamaan muutaman videon ratsastuksestani. Siitä oli vähän turhan pitkä aika, kun olin nähnyt sitä videolta ja omia virheitä oli aina kiva yrittää korjata. Laukkojen jälkeen aloimme ottamaan ensimmäisiä hyppyjä ristikolle. Alkutunnin tahmeus tuntui katoavan kuin tuhka tuuleen tamman saadessa silmiinsä esteitä. Oli onni, että Alisa oli mukana puomivastaavana, sillä pari ensimmäistä hyppyä meni vähän penkin alle Hauskan kolistellessa puomeja alas minkä ehti. Kun tamma muutaman pompun jälkeen ymmärsi mistä pitäisi hypätä ja kuinka korkealle, meni jarrupoljin jumiin. Suokki kaahotti kuin heikkopäinen ja minulla meinasi mennä useaan ootteeseen hermo. Jouduin tekemään monta monituista volttia vauhdin hiljentämiseksi ja Väiskin ja Nikon lähtiessä päädyin vaan antamaan Hauskan purkaa menohalujaan uralla. Pyysin Alisaa nostamaan sarjan esteet 60 senttiin, jotta tamma saisi vähän ajateltavaa. Tämä tepsi jotenkin ja päästyämme vihdoinkin hyppäämään rataa vauhti oli jo ihan kohtuullinen.

   “Sehän näyttää hyvältä! Pikkasen pitäis saada pehmeemmäks suusta, mutta muuten hyvä”, Nadja ohjeisti yhtäkkiä maneesin reunalta, jonne nainen oli ilmestynyt, ilmeisesti hakemaan tuntikansiota tai jotain muuta tärkeää. Hidastin Hauskan ravista käyntiin ja tasasin hengitystäni. Hauskan hallitseminen alkoi tarvita jo kuntoa.
   “Istu väleissä syvemmälle satulaan, mutta älä jää puristamaan ja pehmennä kättä”, Nadja jatkoi. Nyökkäsin ja nostin kulmasta taas uuden oikean laukan. Jotenkin minusta tuntui, että ratsastuksenopettaja hiippaili aina tarkoituksella niin hiljaa ja huomaamattomasti sisään. Tein kuitenkin työtä käskettyä seuraavalla radalla ja opettajan ohjeet auttoivat. Lopetimme onnistumiseen ja kehuin Hauskaa minkä ehdin taputtamalla sitä kaulalle.
   “Kiitti Alisa, kun ehit. En ois selvinny ilman sua”, kiittelin tyttöäkin. En tosiaankaan olisi selvinnyt Alisaa, Hauskan tiputellessa lopputunnistakin jonkun verran puomeja. Alisa nyökkäsi vaikka näinkin pienen hymyn kiipeävän tytön kasvoille.

   Taluttaessani Hauskaa maneesista olin erittäin tyytyväinen. Itseeni siinä määrin, etten ollut menettänyt hermojani totaalisesti ja Hauskaan, koska se suoritti hienosti, varsinkin lopussa. Avasin turvaliivini, revin hikiset hanskat käsistäni ja otin suitset pois Hauskan päästä. Tamma pärskähti tyytyväisenä ja siirtyi juomaan automaatistaan. Irrotin satulavyön, jotta pääsisin vetämään satulan selästä. Nappasin Hauskan riimusta kiinni ja talutin sen pesariin jossa iskin sille kylmät jalkaan. Kävin hakemassa karsinan edustalta harjaboxin ja aloin pyörittelemään tyytyväisenä nuokkuvan Hauskan kylkiä ja ryntäitä kumisualla. Kaivelin boxiin jättämästäni namipussista muutaman herkun ja syötin ne suomenhevoselle, joka hamusi ne varovasti kädeltäni. Nojasin poskeani tamman päähän. Nostin pääni vasta, kun kuulin käytävältä ääniä.
   ”Missä sun Nukkumatti unihiekkansa kanssa oli viime yönä?” Ruska naureskeli taluttaessaan Oskua sisään talliin.
   ”Heko heko”, vastasin, mutta kuulin itsekin naurun äänessäni.

   //Tää ei nyt ihan me yksiin Alisan uusimman tarinan kanssa, mutta ei se kai aina oo niin pikku tarkkaa!

   • Tätä vastausta muokkasi 7 kuukautta, 1 viikko sitten Alva.
   • Tätä vastausta muokkasi 7 kuukautta, 1 viikko sitten Alva.
   • Tätä vastausta muokkasi 7 kuukautta, 1 viikko sitten Alva.
   • #50067 Vastaa
    Minja
    Osallistuja
    • Postauksia: 180
    • Perus pullaponi

    Tää oli kyl kiva ja sujuva tarina 🙂

   • #50068 Vastaa
    Alisaa
    Osallistuja
    • Postauksia: 71
    • Koulutuksen tarpeessa

    Niin sujuvaa ja mukaansatempaavaa tarinankerrontaa, ai että! Vaikka pitkähkö tarina olikin, kertaakaan ei tullut tunnetta ”skippaan-tän-pikkupätkän-tästä” , vaan hyvin jaksoi lukea joka sanan! Ja btw, sait Alisasta tehtyä superhyvän, se oli aivan juuri sellainen kuin sen suunnittelinkin! Kiitos kun otit Alisan mukaan tarinaan ❤

   • #50071 Vastaa
    Seela
    Valvoja
    • Postauksia: 102
    • Perus pullaponi

    Olipa ihana tarina!

   • #50073 Vastaa
    Unna Kivivaara
    Osallistuja
    • Postauksia: 65
    • Koulutuksen tarpeessa

    Vitsit, tästähän irtoaa kunnon treenifiilistä! Pitääpä itselläkin intoutua treenaileen Tie Tähtiin kisoja varten!

   • #50077 Vastaa
    Aleksi
    Avainmestari
    • Postauksia: 1434
    • Lauman johtaja

    Tästä välittyi kyllä sellanen täydellinen talliarki. Ihanaa kun otatte niin paljon toisten hahmoja huomioon niin tuntuu että koko talli on oikeasti elossa <3
    Alva on ihan yks mun lemppari hahmoista ja tykkäsin miten se kommunikoi niin Alisan kun muidenkin kanssa. Oli kans ihan super idea ehdottaa Hauskaa Ohtolle ratsuksi, olin jo ihan unohtanut että nehän molemmat meni sillä kesäleirillä. Saat 2hp 2sp ja 2ep

  • #50380 Vastaa
   Alva
   Valvoja
   • Postauksia: 106
   • Perus pullaponi

   Varustetalkoot ja TT-kisa jännitystä 24.3
   Yhteistarina Rhean ja Unnan kanssa, löytyy myös edellämainittujen päikyistä

   Unna:
   Istuskelin kummallisen autiossa tallituvassa kahvikuppi kädessäni ja kelailin viime päivien tapahtumia. Olin ratsastanut Lillillä Nadjan pitämän yksityistunnin, joka oli mielestäni ollut täysi fiasko. Nadja oli yrittänyt lohdutella, mutta mieli tuntui silti mustalta. Pyörittelin kahvia kupissa ja nojasin kyynärpäilläni polviini. Jassa istui lattialla edessäni ja tuijotti kahviani intensiivisesti. Lopetin kupin heiluttamisen, kahvi heilahteli aaltoillen muutaman kerran ja rauhoittui tasaiseksi Nalle Puh-kuvioiseen kuppiini. Jassa menetti kiinnostuksen kahviin sen pysähdyttyä, huokaisi ja lysähti lattialle jyrsimään vaaleanpunaista pupua.

   Ulkona oli ihana ilma. Linnut sirkuttivat ja aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta. Pihalla siivotessani aikani kuluksi pihattoa oli tuntunut melkein kesältä. Mieleni vaelsi kauas pohjoiseen kotiseudulleni, jossa oli vielä metreittäin lunta. Olisi ihana vaellella lumikengillä rikkomattomassa rauhassa ja katsella Jassan loikkimista keväthangen päällä. Keväisin hanki oli niin paksu, ettei siinä oikeastaan tarvisi edes lumikenkiä, sillä se kantoi vaikka aikuisen miehen. Havahduin ajatuksistani kun Jassa lopetti pupun jyrsimisen ja nosti päätään. Se oli selkeästi kuullut jotain. Olikohan joku tulossa tallitupaan?

   Rhea:
   Voi Tähkä. Sen ainoan kerran kun olin hevostani tänä surkeana talvena loimittanut, oli vasta pakasta nostettu vaaleansininen ulkoloimi revitty saman tien riekaleiksi. Nyt jotenkuten kokoonparsittu kallis kangaskappale kainalossani marssin kohti tallia. Tänään ei ollut loimikeli, onneksi. Tähkän papurikkokuvioinen takamus näkyi Valeran takaa tarhasta, joten totesin hevoseni olevan tallessa omassa tarhassaan. Kenttä oli tyhjillään, eikä tallin pihassa näkynyt kuin muutama auto. Melko rauhallista siis. Olin poikkeuksellisesti tullut suoraan treeneistä kävellen, ja piti siis toivoa että saisin ruinattua joltakin kyydin takaisin kotiin. Tai sitten ottaisin kävelyn lisäliikunnan kannalta.

   Tallikäytävän päässä näkyi liikettä. Ohto lakaisi lattiaa reippain ottein ja Mollyn karsinan ovi oli raollaan. Avasin tallituvan oven ja luikahdin sisään. Omituisen tyhjää. Ainut elävä olento oli lattialla makoileva koira. Eikun hetkonen. Oli sen koiran omistajakin paikalla. Katselin naista hetken miettien, mutten millään saanut nimeä päähäni. Joku Anna, Enna, Unna? En uskaltanut arvaamalla heittää mitään, joten koin parhaaksi esittäytyä kunnolla.
   “Rhea, en tiedä ollaanko tavattu. Ainakin näytät tutulta. Olen sen papurikkosuokin onnellinen tai sitten vähemmän onnellinen omistaja. Hevoseton on huoleton ja niin edelleen”, vaikenin äkisti. Höpötysvaihe meni aina uusissa sosiaalisissa tilanteissa automaattisesti päälle.
   “Sori, en taida yhtään muistaa sun nimeä”, sanoin ja hymyilin lämpimästi yrittäen luoda itsestäni vähän vähemmän levottoman vaikutelman.

   Alva:
   “Hei Hauska”, mumisin saapuessani tamman karsinalle. Avasin oven ja livahdin sisään sulkien sen perässäni. Rapsuttelin suomenhevosen päätä ja kuulin hetken päästä hieman epävireistä laulua käytävältä. Ohto se siellä lauleskelee, ajattelin ja säpsähdin kun Hauska vetäisi yhtäkkiä päänsä ylös. Syy siihen selvisi, kun kuulin kuinka tallin ovi aukesi ja joku astui sisään lähtien kävelemään poispäin. Laulu katkesi, minun jäädessä edelleen karsinaan. Rhean piti tulla tänään tallille, mutta en muistanut mihin aikaan saatika sitten paljonko kello oli nyt. Pitäisi varmaan jossain vaiheessa irrottautua täältäkin ja käydä hakemassa satulahuoneesta varusteita hinkattavaksi. Edellisestä varuste putsauksesta, kun taisi olla jo vähän pidempi aika.

   Näine ajatukseni sanoin heipat Hauskalle, luvattuani tulla vielä moikkaamaan sitä ennen lähtöä ja lampsin tallitupaan päin.
   “Hei Rhea”, tervehdin lettipäätä, joka oli selin minuun päin oviaukossa. Tullessani peremmälle huomasin myös sohvalla istuvan naisen. Naisen jaloissa istua kökötti myös meitä pää kallellaan tarkasteleva koira. Tunnistin sen suomenlapinkoiraksi, paksun ja pörröisen turkin perusteella.
   “Moi, Unna olen”, nainen vastasi lyhytsanaisesti ja laski kätensä koiran niskaan, sitä rapsuttaakseen.
   “Tää on Jassa”, Unna jatkoi selkeästi ylpeyttä äänessään. Hymyillen kävelin varovasti lähemmäksi laskien käteni samalla Jassan tasolle. Minulla oli tarpeeksi kokemuksia aroista koirista, jotka käyttäytyivät arvaamattomasti uusien ihmisten lähellä. Lapinkoira haisteli sitä hetken, totesi minut vaarattomaksi ja meni takaisin emäntänsä jalkoihin.
   “Mä oon Alva. Sen rautiaan Hauska suokin hoitaja”, esittäydyin ja jatkoin kaapilleni. Käännyin parahiksi näkemään naisen nyökkäyksen ja Rhean koira tutustumis yrityksen. Kaivelin hetken kaappiani, etsien sieltä omaa satulasaippuaani.
   “No, kuka lähtee varuste putsaukseen mukaan?” kysyin iloisesti ympäri kääntyen löydettyäni etsimäni.

   Unna:
   Aikaisemmin niin autio ja hiljainen tallitupa ei ollutkaan enää autio. Suokkifaneihin kuuluvat Rhea ja Alva olivat pölähtäneet sisään lähes peräjälkeen. Jassa oli tervehtinyt uusia tuttavuuksia ja pyörähtänyt takaisin jalkoihini huomattuaan ihmiset herkuttomiksi eli auttamattoman epäkiinnostaviksi.
   “Mie voisin ainakin lähteä”, vastasin ujosti Alvan kyselyyn varusteiden puhdistamisesta.
   Olisi huomattavasti mukavampaa puhdistaa varusteita seurassa kuin yksin. Rhea lupautui myös mukaan ja haimmekin tuota pikaa varusteet, ämpärit, satulasaippuaa ja nahkarasvaa ja levittäydyimme ympäri tallitupaa.
   “Te taidatte myös osallistua Tie Tähtiin kilpailuihin?” Kysyin, vaikka tiesinkin jo vastauksen.
   “Tähkällä mediumiin”, Rhea vastasi välittömästi saippuoidessaan reippaasti suitsia.
   “Me ollaan samassa tiimissä”, Alva sanoi. “Hauskalla mediumiin myös.”
   “Mie meen Lillillä easyyn”, sanoin yrittäessäni peittää kauhistustani siitä kuinka paljon taitavampia ratsastajia vieressäni istuikaan.

   Jatkoimme varusteiden puhdistusta rupatellen. Rhean ja Alvan kanssa oli helppo rentoutua heidän ylläpitäessään keskustelua. Vastailin jatkuvasti pidemmillä lauseilla yllättäen jopa itsenikin moisesta puheliaisuudesta. Jassa torkkui pöydän alla ja tunnelma oli kaiken kaikkiaan leppoisa.
   “Mie kävin Nadjan pitämällä koulutunnilla ja se meni kyllä sanalla sanottuna surkeasti”, paljastin irvistäen. “Lilli oli kyllä hieno, mutta en ole ratsastanut ihan älyttömiä ja erityisesti harjoitusravi tuottaa ongelmia ja laukkaympyrät meinaavat kaatua sisällepäin ja soikioiksi. Nadja yritti lohdutella, mutta mitäpäs se vaikutti. Ootteko te ratsastaneet kauankin? Ja pitääköhän siellä Tie Tähtiin kilpailuissa olla ihan kisatakit ja kaikki?”
   Siirsin puhtaat suitset syrjään ja jatkoin satulan parissa.

   Rhea:
   Alva ilmoitti suureen ääneen, että nyt alkaisivat varusteidenputsaustalkoot. Hyvä niin, viime kerrasta olikin jo aikaa. Nappasin Tähkän molemmat suitset satulahuoneesta mukaan, ja aloin purkamaan kuolaimettomien remmejä yksi kerrallaan tallituvan lattialle. Ne olivat olleet ahkerassa käytössä ja se näkyi. Pitäisi pikkuhiljaa ruveta keräämään hillopurkkiin käteisvarantoa uusien ostoa varten. Hieman jopa yllätyin miten puhelias Unna oli. Ensivaikutelmaltaan nainen oli hiljainen, mutta ei vaikuttanut hermostuneelta, tai siltä että haluaisi paeta paikalta. Vilkaisin Jassaa, joka ei näyttänyt juuri piittaavan meistä. Unna taisi todella pitää eläimistä.
   “Pakastepitsasta vetoa, että kokoat noi väärin”, Alva tirskahti kun kääntelin hämmentyneenä puhtaaksi hinkattua remmiä käsissäni. Mistäköhän kohtaa suitsia olin senkin napannut.

   “Turha murehtia, eiköhän ne seuraavalla kerralla suju jo paremmin. Kymmeneen treeniin mahtuu aina yksi normaalia huonompi ja yksi normaalia parempi”, kannustin epäonnistuneesta koulutunnista kertonutta Unnaa ja naurahdin mielessäni itselleni. Kuulostin ihan keskiviikon aamutreeneissä vierailevalta urheilupsykologilta. Jotain ajatuksia niistä kilometriluennoista oli kuin olikin tarttunut mukaan.
   “Vaikka ei meilläkään kovin ruusuisesti ole mennyt. Tähkä on hetken aikaa ollut tosi hankala ratsastaa”, huokaisin ja irvistin pelkästä mielikuvasta.
   “…mutta paranemaan päin. Loma on tehnyt meille molemmille varmaan hyvää”.
   Unnan kysyessä ratsastuskokemuksestamme, selitin pikaisen tiivistelmän siitä kuinka viitisen vuotta päädyin perheestämme ainoana vaihtamaan ravipuolelta aktiiviseen ratsastukseen. Naisen mainitsemaa kisatakki asiaa jäin miettimään. Todellisuudessa minulla ei ollut hajuakaan kuinka totiset kilpailut edessä olivat. Tapeltaisiinko kärkisijoista verenmaku suussa, vai olisiko kisapäivän jälkeen luvassa pullakahvit satulahuoneessa.

   Alva:
   Päädyimme Rhean ja Unnan kanssa tallitupaan varuste talkoisiin. Jokainen hinkkasi kilpaa milloin mitäkin suitsen pätkää ja jalustinhihnaa, surkeiden vitsien lentäessä suuntaan jos toiseenkin. Välillä Rhean ja minun välinen vitsailu meni niin omituiseen suuntaan, että Unna vain tuijotti meitä hölmönä, meidän räkättäessä jollekin typerälle puujalka vitsille. Unnan kysyessä ratsastustaustoistamme, annoin epämääräisen selityksen isoäidin hevosesta, parista ratsastuskoulu vuodesta ja vuokraponista. Unnan ilmeestä päätellen hän ei ehkä ymmärtänyt koko selitystäni, muttei hän antanut sen haitata keskustelua. Jutustelun jatkuessa törmäsimme aiheeseen nimeltä Tie Tähtiin kisat.
   “Oon luultavasti aika kuollu siinä vaiheessa, kun toinen osis on siellä Lehtovaarassa. Mun kisajännittämisellä monen tunnin automatkoista tulee aika tuskaa. Niihin on vielä aika pitkä aika, mutta montakohan traileria ja rekkaa Hallavasta lähtee?” mietin ääneen ja huokaisin hyväntuulisesti. Olin toki kisannut muutamia kisoja. Hyvänä mainintana esimerkiksi syksyiset Hallava Cup kilpailut, jossa loppu rankingissa oltiin omassa luokassa toisia. Mutta jännittäminen ei ainakaan helpottaisi kisojen suuretessa.
   “Missä se Lehtovaara on?” Unna kysyi. Veikkasin, ettei nainen ollut koskaan kuullutkaan kyseisestä tallista.
   “Se on Lapissa. Kolarista vähän matkaa pohjoseen päin”, Rhea vastasi puolestani. Unnan silmät suurenivat aavistuksen.
   “No joo, mä jännitän sitten varmaan teidänkin edestä”, nainen sanoi ja Rheaa ja minua nauratti.

   Hyvässä seurassa varusteidenkin putsaus sujui mukavassa temmossa ja muutaman kerran tallissa käyneet aikaisessa olevat tuntilaiset vähän kummastelivat vitsin veistoamme. Unnastakin alun hiljaisuuden jälkeen kuoriutui ihan sosiaalinen tapaus, Rhean höpöttäessä sanoja jokaisen suuhun. Pikkuhiljaa saadessamme varusteiden siivoamis operaatiota valmiiksi oli keskustelu rönsyillyt muutaman mutkan kautta hevosharrastuksen alkuajoista nykyhetkeen, josta opiskeluun ja työpaikkaan. Oli mukava päästä Unnaankin tutustumaan paremmin, sen tallikäytävien nyökkäilyn siasta. Olimmehan me kuitenkin samassa TT-tiimissä ja kaikkea. Harmitti tosin vähän, että Rhea oli eri joukkueessa, mutta mikäs sen parempaa, kuin päästä vähän naljailemaan paremmilla suorituksilla. Jos nyt sellaisia sattuisi edes osumaan kohdalle.
   “Huooh, mun sormiin sattuu”, Rhea valitti leikillään, saatuamme vihdoinkin viimeisenkin otsapannan putsattua.
   “Vali vali. Nyt voit sitte mennä ilosena kisoihin näyttämään puhdasta satulaa. Vaikka uskoisinkin, että joudut ne putsaamaan vielä vähintäänkin kerran”, naureskelin Rhean kommentille. Unna vaikutti tyytyväiseltä siisteihin Lillin suitsiin ja satulaan.
   “Seuraavan kerran voidaan sitte harjotella sykeröiden tekemistä”, nainen heitti vitsikkäästi. Mitäköhän siitäkin mahtaisi tulla?

   Unna:
   Muut taisivat kuvitella heittoni sykeröistä vitsinä, vaikka olinkin tosissani. En ollut koskaan väkertänyt minkäänlaisia solmuja hevosten harjoihin ja googletettuani olin ollut kauhuissani. Minä en ainakaan sohisi Lillin kaulan, saati sitten silmien, lähellä minkäänlaisilla neuloilla. Mietin Lehtovaaraa kauhunsekaisin tuntein, lapissa yleensä kaikki tunsivat kaikki ja pahimmillaan joku tunnistaisi minut ja paljastuisin. Tai lähinnä nimeni paljastuisi, mutta se olisi jo tarpeeksi kamalaa. Mieleeni muistuivat kaikki kamalat nimittelyt yläaste ja lukioaikana saamelaisuuden vuoksi. Milloin olin ollut shamaani ja milloin taas ilkeät tytöt – ja pojat olivat laulaneet nunnukanunnukaa ympärilläni. Kyyneleet meinasivat kihota silmiini pelkästä ajatuksesta ja yskähdin hieman pyyhkien silmiäni.
   ”Jokohan siitepölyaika alkaa kohta kun silmiä kutittaa”, yskäisin.
   ”Ei kai se vielä”, Alva sanoi hivenen hämmentyneenä.
   ”Toivottavasti et oo hevosille allerginen!” Rhea huudahti.
   ”Tai heinille tai jollekin sellaiselle, voisihan se olla sellaistakin!” Alva jatkoi.
   ”Ei mun pitäis olla”, mutisin.

   Kun kaikkien sormet muistuttivat kurttuisia nakkeja olimme saaneet urakkamme päätökseen. Veimme tavaroita paikoilleen ja katselin vaivihkaa Rheaa ja Alvaa. En ymmärtänyt miksi he olivat niin ystävällisiä minulle, vaikken ollut tehnyt mitään heidän hyväkseen.
   ”Mennäänkö hörppään kahvit?” Rhea ehdotti ja suostuimme ilomielin.
   Kahvipannussa oli tervaa muistuttavaa litkua ja Alva lupautui naureskellen keittämään sitä lisää.
   ”Tätä vois leikata veitsellä”, hän naureskeli kaataessaan pannusta vanhaa kahvia viemäriin.
   Nappasin keksin keksipurkista ja pureskelin nautiskellen.
   ”Nää suklaapisarat on kyllä mun lemppareita”, kerroin, vaikka epäilin, että fakta ei välttämättä kiinnostaisi kovinkaan monia. ”Mulla on pelkkä kisapaita, sellainen valkoinen. Taidan mennä sillä sitten kisoissa, jos ei löydy edullisesti sopivaa takkia.”
   Jassa nousi haukotellen ylös ja venytteli. Se tallusteli viereeni istumaan ja kerjäsi häpeilemättömästi. Pudistin sille päätäni ja naurahdin. Koira yritti tarjota tassua ja sai vain uuden päänpudistuksen.

   Rhea:
   Unna niiskutti ja epäili siitepölyaikaa. Kärsin kyllä itsekin siitepölyallergiasta, mutta omat oireeni ilmaantuivat yleensä vasta kesä-heinäkuun taitteessa. En osannut siis sanoa juuta enkä jaata kevätallergiasta. Tähkän enkkusuitset kiilsivät kauniisti ikkunassa tulvivassa valossa eivätkä kuolaimettomatkaan enää näyttäneet täysin maatuneilta ja mätääntyneiltä. Nyt maistui kahvi. Alvan laittaessa pannun porisemaan, kurotin yläkaapista kolme vaaleanpunaista kahvimukia.
   “Aika söpöt”, hymähdin asettaessani ne keittiötasolle riviin. Kun Alva oli täyttänyt kupit höyryävän kuumalla kahvilla kipitin Unnan esimerkkiä seuraten keksipurkille hakemaan oman osani. Käteeni mahtui kahvikupin lisäksi perinteinen Ballerina-keksi. Sen nougat täytteisen version kiersin kaukaa.

   “Multakin puuttuu kyllä kisatakki. Hyvällä tuurilla löytäisin uuden jostain alesta tai käytettynä, mutta saattaa olla turha toivo kun ulkokisakausi on juuri alkamassa”, mietiskelin istuuduttuani takaisin alas. Kahvikuppi lämmitti ihanasti sen ympärille puristuneita käsiä.
   “Pitää ostaa siihen harmaaseen ja pimeeseen aikaan, kun kukaan ei käy missään kisoissa kotitallia kauempana”, Alva neuvoi virnistellen.
   “Voi olla kyllä vaikea löytää tähän aikaan kohtuuhintaan”, Unna myötäili ja nyökytteli.
   “Vitsi mä haluaisin uittamaan hevosia ja iltamaastoon lämpimässä säässä”, haaveilin.
   “Jep se on ihanaa. Siihen taitaa kyllä mennä vielä muutama kuukausi”, Alva huokaisi. Kevään korvilla aina haaveili lämpimistä ja valoisista kesäseikkailuista. Totuus oli kyllä, se että viimeistään heinäkuun lopulla paloi hermot jatkuvaan paahteeseen ja alkoi laskemaan taas päiviä lumilautailukauden alkuun. Olin oikeasti enemmän talvi-ihminen. Kunhan pääsi lautailemaan. Tänä talvena luontoäiti oli suosinut laskettelijoita, ja rinteet olivat edelleen huippukunnossa.

   Alva:
   Kahvi lämmitti mukavasti matkalla vatsaan, enkä kehdannut mainita, että yleensä join mielummin teetä, mutta kahvikin oli ihan siedettävää. Kunhan siinä oli paljon maitoa. Napsimme kilvan keksejä tallituvan purkista ja veikkasin, että kohta alkaisi loppu häämöttää. Pitäisi varmaan käydä keksiostoksillakin, keskustelussa mainittujen kisakama ostoksien ohella. Takki ja saappaat minulta kyllä löytyi, mutta siistiä valkoista paitaa sai kyllä minun vaatekaapistani hakea ihan kissojen ja koirien kanssa.
   “Mutta miettikää, että kohta voi käydä jo vähintäänkin kahlaamassa ponien kanssa”, hihkuin. Kyllä siihenkin vielä vähän aikaa menisi, mutta aina sai haaveilla.
   “Saisinkohan mie Lillin joskus lainaan? Jos lähtis vaikka maastoon”, Unna mietti ääneen. Unnasta ja Lillistä tulisi kyllä tavattoman sympaattinen kaksikko.
   “Ihan varmasti saat!” Rhea puolestaan hehkutti. Kyllä Aleksi varmaan heltyisi. Ja jos ei niin viimeistään Nadjalta voisi kinuta. Kahvin huvetessa jututkin alkoi käydä vähiin ja Jassakin taisi hieman tylsistyä monen tunnin istuskeluun. kellon lähetessä kuutta, muistin yhden asian.
   “Äsh, hitto! Mä lupasin mennä auttamaan Nadjaa tätitunnille, kun ne hyppää tänään jotain pikku esteitä. Ja sen jälkeen on estetuntikin ja mun piti auttaa sielläkin. Tää on nyt vähän lentävä lähtö, mutta heippa. Oli kunnia jutella ja putsata varusteita teidän kanssanne”, sanoin ja niiasin teatraalisesti. Rhea ja Unna naurahtivat ja toivottivat onnea estetolppien kantoon.

   Tolppien kanto sujui ilman mitään ihmeempiä sekoiluja, pientä myöhästymistä lukuunottamatta. Nadja lähetti minut hakemaan hitaamman puoleiselle Mollylle raipan tallista ja tallustellessani takaisin tallitupaan, huomasin ikkunasta Rhean ja Unnan juttelemassa. Molemmat nauroivat parhaillaan jollekin jutulle ja minuakin hymyilytti. Rhean käsipuolessa oli tytön oma kultakimpale, toisin sanoen Tähkä, joka ei tosin tällä hetkellä vaikuttanut olevan verrattavissa mihinkään kuparia arvokkaampaan. Tamma nimittäin säpsyi kovana puhaltavaa tuulta ja ties mitä muita mörköjä, joita saattoi vaania minkä tahansa nurkan takana. Jassa tuijotti hevosta järkyttyneenä Unnan jaloista. Tilanne oli jotenkin todella koomisen näköinen ja naureskelin sille edelleen saapuessani maneesiin, niin, että Nadjakin kysyi mikä on niin kovin hauskaa. En vaivautunut selittämään huonoa huumorintajuani.

   • Tätä vastausta muokkasi 7 kuukautta sitten Alva.
   • #50385 Vastaa
    Unna Kivivaara
    Osallistuja
    • Postauksia: 65
    • Koulutuksen tarpeessa

    Olipa mukava tutustua Alvaan paremmin kirjoittamalla yhdessä! Ihanaa, että Unnakin löytää uusia tuttavuuksia, Alva vaikuttaa ihan supermukavalta! :–)

   • #50386 Vastaa
    Minja
    Osallistuja
    • Postauksia: 180
    • Perus pullaponi

    Siis tää oli tosi kiva ja helppolukunen tarina vaikka olikin kolme kirjoittajaa ja olitte saanut kivasti sidottua kaikkien osat yhteen niin että niistä tuli helppolukuinen ja mukava hyvän mielen kokonaisuus 🙂

   • #50391 Vastaa
    Alisaa
    Osallistuja
    • Postauksia: 71
    • Koulutuksen tarpeessa

    Tää oli mahtava tarina! Niin erilainen kuin yleensä, tälläsiä en oo koskaan ennen nähnyt. Tää oli selkeä ja helppolukuinen, ja tunnelman pysty aistimaan!

   • #50409 Vastaa
    Aleksi
    Avainmestari
    • Postauksia: 1434
    • Lauman johtaja

    Tää oli aivan mainio tarina, nautin suuresti lukemisesta! Rhea, Alva ja Unna sopii persooniensa ja jopa teidän kirjotistyylien puolesta tosi hyvin yhteen. Tän kolmikon puuhista voisin lukea vaikka kuinka monta tarinaa. Vaikka pätkissä olikin päällekkäisyyksiä niin se ei haitannut yhtään vaan juonta oli helppo seurata. Tuli sellainen rauhallinen ja iloinen fiilis lukiessa. Annan jokaiselle 2hp ja 2sp

  • #50575 Vastaa
   Alva
   Valvoja
   • Postauksia: 106
   • Perus pullaponi

   Läpiratsastusta kisat mielessä 27.3

   “Hauska, älä jaksa”, ärähdin tammalle. Se kirottu suokki paineli tapojensa vastaisesti tarhan kauimmaiseen nurkkaan missä olin varma, että jos se olisi ollut ihminen, se olisi näyttänyt minulle nyt irvistäen kieltä.
   “Mikä nyt on ongelmana?” kyselin ääneen metsästäessäni hevosta.
   “Mieti et mä jouduin kestää tota lähes joka kerta, kun vielä hoidin Fonzieta”, Nio tokaisi virnistäen portilta. Pojalla oli Virma riimunnarussa kiinni, josta tamma nyt tuijotti minua sinisillä silmillään. “Mm, mä oon ihan ilonen, että Hauska ei tee tätä normaalisti”, vastasin.
   “Tähkä, hjälpa mig”, anelin vieressäni seisovalta tammalta. Se vaikutti joltain jalkapallo-ottelun erotuomarilta, möllöttäessään vieressäni ja tuijottaessaan vuorotellen minua ja Hauskaa. “Käytä jotain maagisia heppa kykyjäs ja tuo Hauska tähän”, jatkoin manaustani. Tähkä vain katsoi minua hölmönä. Kirottuani kaikki maailman ylemmät voimat maanrakoon, ja houkuteltuani Hauskaa ties millä keinoin, sain tamman vihdoin kiinni. Lähdin taluttamaan sitä talliin suurin piirtein riimunnarun päästä.

   Saatuani Hauskan karsinaan lähdin hakemaan sen kamoja satulahuoneesta.
   “Ohops sori”, pahoittelin, kun törmäsin johonkin, josta kuului hirveä kolina ja jonka hiukset muistuttivat sinisen värisiä.
   “Ei mitään”, kuului Kaarnan vastaus. Miskan suitset tippuivat tumpsahtaen lattialle. Nostin nahka kappaleen lattialta ja ojensin sen Kaarnalle, joka näytti aavistuksen kiusaantuneelta.
   “Ootko menossa ratsastamaan?” kysyin livahtaessani samalla satulahuoneen puolelle. Kaarna kääntyi hitaasti perässäni ja nyökkäsi,
   “Kun tänään on perjantai ja kaikilla on vapari”, hän koki tarpeelliseksi selittää.
   “Mitä meinasitte tehä?” kysyin seuraavan kysymyksen. Minulla oli vähän huono omatunto, etten jutellut erityisen useasti Kaarnalle, vaikka olimme usein samaan aikaan tallilla, joten nyt oli hyvä hetki korjata asia.
   “Mm, ehkä mennään maastoon.”, hän vastasi ja yllätti ilmeestä päätellen itsensäkin seuraavalla kysymyksellä, “Tuutteko kans?” Äsh, kerrankin, kun toinen tarjoutuu seuraksi, pitää kieltäytyä ja kiusaantua ihan huolella.
   “Sori, mun pitää laittaa Hauska takasin ruotuun. Aleksi sano, että se on ollu taas vähän hankala pienempien tunneilla”, selittelin ja hymyilin anteeksipyytävästi.
   “Ai, okei”, Kaarna vastasi ja meni menojaan. Nappasin satulan ja suitset syliini ja marssin kaikkea muuta kuin itse tyytyväisenä Hauskan karsinalle.

   Avasin karsinan oven, ja pujahdin sisään. Rupesin harjailemaan tammaa läpi, ensin kumisualla ja sitten pölärillä. Hauska tuntui nauttivan kovasti, kun hinkkasin sen lautasia uudestaan ja uudestaan.
   “Jos me nyt laitettais se satula selkään ja suitsukkeet päähän Hauskanen”, mumisin ja nostin satulan käsivarrelleni, ja siitä tamman selkään. Kiristin satulavyötä pari reikää, mutta kokemuksesta jätin lopullisen kireyden vasta myöhemmin selvitettäväksi. Suitset päähän ja omat kamat niskaan. Avasin karsinan portin ja vedin Hauskan perässäni siitä ulos. Päätin mennä kentälle maneesin sijaan, sillä siinä kopperossa, jos sitä siksi voi kutsua, oli tullut vietettyä talven aikana vähän turhankin paljon aikaa. Kentällä oli ratsukko, Pilkku ja Aurora, mutta tyttö oli ilmeisesti niin keskittynyt tekemiseensä, ettei huomannut minua ennen kuin avasin portin. Aurora tervehti minua nyökkäyksellä ja hymähdin takaisin. Hauskaa tuntui kiinnostavan kaikki muu kuin ratsastaminen, mutta olin päättänyt, että tänään mentäisi vaikka läpi harmaan kiven, jos niikseen tulisi. Kiristin satulavyötä kerran maasta, kerran selästä ja säädin jalustimet oikean pituisiksi.
   “Nonnis, mentäiskö?”

   Minulle kävi hyvin nopeasti selväksi mitä Aleksi oli tarkoittanut ‘vähän huonolla käytöksellä’. Hauska painoi kädelle eikä kuunnellut juuri mitään apujani. Alkuverkoissa siis laitoin tamman vain ravaamaan ympyröillä taivutellen löysällä ohjalla. Pitäisi taas varmaan jossain vaiheessa hankkiutua valmennukseen tai yksityistunnille. Ehkä Nadjalla olisi jossain vaiheessa aikaa? Pilkku ja Aurora lopettelivat ja lähtivät kentältä, joten ajattelin nyt olevan hyvä hetki nostaa laukkoja. Päätin kerrata Tie Tähtiin radan laukka osuutta ja verkkasin hetken pelkästään ympyröillä. Hauska tunki jatkuvasti ulkopohjetta vastaan ja yritti lähteä huitelemaan kentän toiseen päätyyn. Kun sain vihdoin yhden hyvän ympyrän, siirsin tamman taas ravin kautta käyntiin. Keskikäynti, koko rata leikkaa ja ällästä oikea laukka. Ässästä voltti ja ämmästä toinen koko rata leikkaa. Hauska alkoi tuntumaan jo ihan hyvältä ja taputin sitä kiitokseksi.

   Ajattelin laukan jälkeen ravityöskentelyn olevan helpompaa, mutta oletukseni romuttui melko pikaisesti. Hauska liikkui kuin täi tervassa, ja jos yritin jotain kokoamista suurempaa, sain vastaukseksi pikku pukin.
   “Nyt lopeta”, manasin. Laukka työskentelystä tullut hyvä fiilis tuntui häviävän savuna ilmaan. Taivuttelin suomenhevosta uudestaan ja uudestaan ja lopulta se tuntui tuottavan sen verran tulosta, että uskalsin kokeilla ratsastaa kerran helpon been koko radan läpi. Harjoitusravi, pysähdys ja tervehdys meni ihan hyvin, muu raviohjelma oli vähän epätasainen ja kiireinen, mutta muuten ihan jees. Laukka meni ihmeen hyvin, samoin sitä seurannut raviohjelman toinen puolikas ja loppu tervehdys. Päästin hetkeksi vapaat ohjat, Hauskan pärskiessä enemmän tai vähemmän tyytyväisenä. Loppu verryttely meni tyytyväisen koko selän läpi liikkuvan hevosen kanssa.
   “Mikä ihme sua on tänään oikein vaivannu?” mumisin kysymykseni ja rapsuttelin tamman kaulaa. Toivoin todella, ettei Hauska olisi samanlainen tuuliviiri viikonlopun estevalkassa. Sinne kun oli tulossa myös ulkopuolisia ja kuuleman mukaan, melkoisen hyvä valmentaja.

   “Hyvää”, kerroin tammalle. Se pärskähti pari kertaa, ja minä hyppäsin alas selästä. Kuulin ääniä kentän oikealta puolelta, ja kääntyessäni katsomaan huomasin ilmeisesti juuri maastosta saapuneen joukkion. Maisa ja Savu, sekä Alisa ja Milo kärjessä, Seela heidän vieressänsä kävellen. Ciara ja Valera yhtä yrmeän näköisinä molemmat ja Niko ja Väiski perää pitäen. Päättelin Ciaran synkästä ja Nikon lähinnä hämmentyneen näköisestä ilmeestä, ettei reissu ollut sujunut ihan ilman draamaa. Seela tervehti minua täysin viaton ilme kasvoillaan, minun morjestaessani heitä. Hauskakin hörähti tervehdyksensä ja kärjessä kulkevat Milo ja Savu nostivat päätään ja höristivät korviaan. Lähdin taluttamaan tammaa talliin ja heitin sen karsinaan, sillä oletin, että Ciara haluaisi mielummin hoitaa hoidokkinsa pesarissa.
   “Olit hieno”, kuiskasin Hauskan korvaan harjaillessani sitä kumisualla.

   “Hei Unna, onks nää sun tekemiä?” kysyin pullaa mussuttaen naiselta, kun tummatukkainen paukkasi tallitupaan. Unna katsoi minua hetken säikähtänyt ilme kasvoillaan ja kysyi sitten: “Joo on, mistä tiesit?”
   “Kunhan arvasin. Nää on tosi hyviä”, nauroin: “Olitko ratsastamassa?” Unna meni jotenkin aavistuksen hämilleen ja nyökkäsi.
   “Olitko Lillillä?” kysyin ties monennen kysymykseni. Nainen varmaan luuli, että olin viisivuotias, joka vänkäsi äidiltään kaupassa karkkia.
   “Joo olin, sain Aleksilta luvan mennä sillä sen vapareina ja oltiin äsken maastossa”, Unna vastasi ja nappasi itsekin pullan rojahtaen sohvalle.
   “Jännittääkö huominen valmennus?” nainen puolestaan kysyi.
   “Mmh, joo. Esteet ei oo ihan meijän juttu”, vastasin pullaa suu täynnä. Unnan kanssa oli mukava jutella ja juttua riitti, joten ajatukseni nopeasta tavaroiden pakkaamisesta romuttui nopeasti.

   //Olipas taas vaihteeks kamalan vaikeeta kirjottaa yhtään mistään, mutta tässä kuitenkin nyt joku epämääräinen pätkä, joka ei mee ihan Lilyn tarinan kanssa yksiin, mutta pikkuvikoja.

   • #50576 Vastaa
    Unna Kivivaara
    Osallistuja
    • Postauksia: 65
    • Koulutuksen tarpeessa

    Olipa mukava tarina! Ihanan sujuva ja hienoa kuvailua ja muiden tarinoiden huomioimista! :–)

   • #50584 Vastaa
    Alisaa
    Osallistuja
    • Postauksia: 71
    • Koulutuksen tarpeessa

    Tää tarinan alku oli tosi kiva, toki muukin tarina!

   • #50598 Vastaa
    Aleksi
    Avainmestari
    • Postauksia: 1434
    • Lauman johtaja

    Tykkäsin tykkäsin! Kivasti taas eri hahmoja vilisi tarinassa, kiva kun olit ottanut mukaan myös niitä vähemmän ilmeisiä. Osaat tosi hyvin ottaa kaikkien luonteet huomioon ja se näkyi esimerkiksi siinä miten Alva päätti olla menemättä pesariin ettei saisi Ciaralta huutoja 😀 Saat 2hp 2sp ja 2kp

   • #50619 Vastaa
    Seela
    Valvoja
    • Postauksia: 102
    • Perus pullaponi

    Olipa ihana tarina! Tykkään hirveesti Alvan persoonasta ja tosta ratsastuksesta oli niin kiva lukea

  • #50630 Vastaa
   Alva
   Valvoja
   • Postauksia: 106
   • Perus pullaponi

   Väiskinä paikalla 31.3

   Niko oli kysellyt viime viikolla Hallavan WhatsApp ryhmässä apua Väiskin liikutukseen. Minä salaisena Väiski fanina olin tietenkin heti mennyt ilmoittautumaan vapaaehtoiseksi ja ilokseni Niko oli vastannut apuni kelpaavan hyvin. Nyt siis pyöräilin tyytyväisenä tallitietä pitkin Ruotsin vallan aikaista kivirakennusta kohti. Tallikassi pomppi iloisesti olallani, minun ajaessa ties mihin kuoppiin. Olin ottanut myös varmuuden vuoksi pyöränpumpun mukaan tallille, sillä ajatuksella, että etsisin Ruskan jostain käsiini ja valvoisin vierestä, kun miehenalku pumppaisi onnettoman kulkupelinsä renkaat. Yhteisissä tallimatkoissa, kun meni melkein puolituntia ylimääräistä, sen kirotun kaksipyöräisen takia. Saapuessani maneesin takapuolelle, jätin pyöräni sitä vasten ja kävelin tallille päin. Väiski, Nakki sekä Miska tarhailivat tyytyväisenä omassa reunimmaisessa metsätarhassaan. Olin tänään poikkeuksellisen hyvällä tuulella, johtuen uudesta työpaikastani. Sain nimittäin töitä Pronssijoen ainoasta ratsutarvike kaupasta. Siellä törmäsin usein hallavan porukkaan, eikä itse paikassakaan ollut mitään vikaa. Avasin tallituvan oven ja tervehdin Seelaa ja Lilyä, jotka makoilivat kahvikupit kourassa tuvan sohvalla. Vaihdoin jalkaani saappaat, nappasin kypärän ja hanskat kassistani ja lähdin Hauskan karsinan kautta hakemaan Väiskiä tarhasta.

   “Heippa Väiski”, tervehdin ruunaa portilta. Väiski ja Miska rapsuttelivat toisiaan porttia läheisimmällä kulmalla ja Nakki kökötti vähän kauempana.
   “Niko on tänään ylitöissä, joten mä toimin sun vahtinas tänään”, selittelin napsauttaessani riimunlukkoa kiinni. Tuntuipas ruuna isolta melkein 20 senttiä pienempään Hauskaan verrattuna.
   “Miska sori, mut sä jäät oottamaan Kaarnaa tänne. Se tulee varmaan vähän ajan päästä harjailemaan sut läpi”, sanoin ja rapsutin ruunaa nopeasti ryntäistä. Nakki nosti päätään kauempana, kun avasin porttia. Sain Väiskin ilman karanneita hevosia ulos tarhastaan ja matka jatkui talliin päin.
   “Alva, mie luulin et siun hoitsus on Hauska?” kuulin Aleksin huvittuneen äänen selkäni takaa sulkiessani ruunaa hetkeksi karsinaan.
   “Jep se onki, enkä mä sitä pois vaihtais, mutta eksä muista? Niko kyseli viime viikolla Väiskin vahtia siellä ryhmässä”, selitin.
   “Eiku jaa, niihän se taiski olla”, mies vastasi ja meni menojaan niskaansa raapien. Käväisin hakemassa satulan ja suitset satulahuoneesta ja avasin taas karsinan oven. Väiski oli aamulla laitettu nakuna pihalle lämpimästä auringon paisteesta johtuen, joten harjaaminen oli vähän enemmän kuin tarpeen. Ruuna näpelsi harjapakin kantta minkä ehti ja jouduin vähän väliä käskeä sitä pysymään paikallaan. Saatuani vihdoin satulan ja suitset herralle päälle, alkoi tehtävä liikutus.

   Suunnitelmanani oli noin puolen tunnin mielenvirkistys treeni kentällä, jonka jälkeen maastoon pyörimään. Väiski kuikuili kiinnostuneena kentällä ravaavaa ratsukkoa. Alisa hihkaisi pienen Milon selästä tervehdyksen ja vilkutin takaisin. Talutin Väiskin kaartoon keskelle ja nousin selkään. Olin ollut Nikon ja Väiskin kanssa monia kertoja maastossa ennen Ciaraa, joten tiesin suurin piirtein mitä odottaa ruunalta. Nykyään välimme eivät olleet ehkä ihan yhtä hyvät kuin ennen, sillä Ciara tuppasi olemaan vähän liiankin mustasukkaista sorttia. Oli Niko toki edelleen minulle hyvä tallikaveri ja olin kiitollinen, että hän uskalsi luottaa hevosensa minun käsiini edes päiväksi. Väiski käveli reippaasti uralla ja minulle tuli mieleen, että Hauska ja Väiski ei välttämättä ratsastettavuudeltaan olleet kovin erilaisia. Molemmat kuuntelivat ennemminkin minkä lie ylempien tahojen ohjeita vauhdin nopeudesta, eikä keskittyminen välttämättä aina ollut ihan priimaa. Ainakin näin olin ymmärtänyt Nikon puheista. Ainoa ohje mitä olin saanut nimittäin oli, että Väiski olisi hengissä vielä viikonloppunakin. Sen ohjeen luulisin kyllä saavani täytettyä.

   Yritin heti alkuun ratsastaa Väiskiä vähän hitaammaksi ja rennommaksi. Ruuna näet juoksi pää pilvissä turpa viidentenä jalkana. Loppujen lopuksi pistin Väiskin keskittymään jalkoihinsa pienillä volteilla ja Tie Tähtiin radan pätkillä. Tallin ilmoitustaululta löytyi nimittäin kaikkien luokkien radat ja olin painanut niitä parhaani mukaan mieleeni. Jonkun ajan hinkkaamisen jälkeen ruuna alkoi jo tuntua vähän rennommalta, eikä ainoa asia mitä piti tehdä ollut hidastaminen. Päätin lopettaa kentällä olemisen siihen onnistumiseen ja lähteä maastoon. Hyppäsin alas selästä, sillä kentän portin avaaminen hevosen selästä oli hieman haastavaa. Väiski pärski tyytyväisenä ja syötin sille varkain palan leipää taskustani. Sitä kun sattui, ihme kyllä lähes aina siellä olemaan. Talutin ruunan ulos portista ja suljin sen takanani. Nousin uudestaan selkään ja kuulin takaani ‘tervehdyksen’.
   “Hetken mä jo ihmettelin, että mitä hemmettiä, mistä lähtien Nikolla on ollu pitkä ponnari”, Rhea naureskeli. Naurahdin.
   “Lähettekö maastoon”, kysyin, kun huomasin Tähkän tytön vierellä.
   “Kyl mä voisin, mut toi yks ei ehkä ihan arvostais sitä. Matt lupas pitää mulle ‘tunnin’”, tyttö teki lainausmerkit ilmaan, “Ja sillä on kuulemma kiire johonkin rakkaiden ystäviensä luokse. Joten, kuten sanottu, hänen veljeytensä ei ehkä ihan arvostaisi, että jäisin sun kanssa juoruilemaan maastoon”, Rhea selitti. Vilkaisin Tähkän takamuksen yli. Sieltä harppoi meitä kohti ilmetty Rhean poika versio. Jotenkin ihmeen kaupalla en ollut vieläkään tavannut kyseistä Rhean kaksoisveljeä.
   “Mä taidan sitte tästä mennä. Väiski ei kato tykkää kiireisistä kaksosista. Tai no nii mä luulen”, nauroin. Virnistin kiusoittelevasti kohdallemme ehtineelle Mattille hänen katsoessa minua hassusti. Ilmeisesti jätkä oli kuullut minusta vaikka ja mitä Rhean suusta. Kannustin Väiskin käyntiin ja jatkoimme metsäpolulle.

   Väiskin kanssa oli mukava maastoilla, vaikka se välillä vähän säpsyikin. Muun muassa kivi, joka oli ollut siinä varmastikin ainakin sata vuotta, oli hirveän pelottava. Otimme kuivemmissa kohdissa muutaman ravi pätkän, mutta vielä ei laukalle sopivaa pätkää ollut tullut vastaan. Linnut visersivät iloisesti koivujen oksilla ja kevät aurinko hohkasi lämpöään selkääni. Väiskikin tuntui nauttivan maastoilusta, päästyään yli kivi kammostaan. Ruunan ollessa jo sen verran rento, että se vain mennä köpsytteli eteenpäin, oli minulla aikaa vaipua omiin ajatuksiini. Tie Tähtiin kisat lähestyivät uhkaavaa vauhtia ja vaikka viikonlopun estevalkka olikin mennyt ihan mukavasti, kauheasta stressaamisestani huolimatta, tuntui ettemme olleet Hauskan kanssa mitenkään valmiita ‘isommille’ kentille. Olin vielä osallistunut koulutasoamme helpompaan luokkaan hardissa olevien metrin esteiden takia, joten sen pitäisi olla helpotus. Koulu osio ei tosin ollut se asia mikä minua stressasi, vaan ainainen kompastuskivemme esteet. Näine ajatuksieni ohjasin Väiskin vihdoin tarpeeksi kuivalle metsäpätkälle ja nostin laukan. Tuuli humisi korvissa ja vei kaiken TT- kisoista pois mielestäni.

   Talutin Väiskin pesariin ja kiinnitin sen molemmilta puolilta kiinni. Niko oli antanut ohjeet ruunan mössöihin, jotka nyt tuuppasin sen turvan eteen. Hevonen rupesi tyytyväisenä imuroimaan herkkujansa, minun pestessä sen jalkoja. Eihän nyt likaista hevosta voisi jättää omistajalleen? Kaarna käveli Miska perässään talliin sisään ja moikkasi minua vaisusti. Tervehdin takaisin astetta energisemmin ja jalkapesun saatuani valmiiksi, nappasin kumisuan käteeni ja rupesin pyörittelemään sillä lämppärin karvaista kylkeä. Karvaa lähtikin ihan reippaasti, ruuna oli tainnut ruveta vaihtamaan kevyempään kuosiin turkkiansa. TT-kisoihin mennessä varmaan lähes jokainen hevonen alkaisi tiputtamaan karvaansa ja näyttäisi ihan karvamonstereilta.
   “Sä oot kyllä melkosen hauska kaveri”, mumisin rapsuttaessani Väiskiä ryntäistä. Ruunan pää nousi vähintään katonrajaan ja alahuuli rupesi hamuamaan näkymättömiä. Tuijotellessani Väiskin väpättävää turpaa tulin katsoneeksi kelloa. Se nimittäin läheni jo puoli seitsemää. Ruska ratsastaisi Oskun kanssa estetunnilla, joten jos halusin saada missioni toteutumaan ennen tallilta lähtöäni, piti minun etsiä jätkä käsiini melko nopeasti. Harjasin Väiskin huolella loppuun ja heitin sen vielä takaisin tarhaansa, jossa se jäi tyytyväisenä mutustamaan joitain jäljelle jääneitä heiniä.
   “Heippa Väiski. Sano Nikolle kiitokset sun lainaamisesta”, sanoin heipat ruunalle. Luultavasti se ei ymmärtänyt sepustuksestani sitten mitään, mutta mistäs sitä sitten tiesikään?

   “Päivää tupaan. By the way Alisa, onks nää sun?” kysyin ja heiluttelin mustia ratsastushanskoja nenäni edessä.
   “Ne oli maassa matkalla tonne tarhoille. Ja niissä on nimikirjaimet A.V, enkä keksi tähän hätään ketään muuta A:lla alkavaa”, selitin.
   “Joo taitaa ne olla”, tyttö vastasi vähän nolon näköisenä, “Kiitti.”
   “Sattuuko muuten joku tietämään missä Ruska ois? Mulla on sille tehtävä”, kysyin ohimennen. Tuvassa olevat muutama tuntilainen ja sohvalla istuvat Nessa ja Alisa puistelivat päitään. Nappasin tallikassini ja lähdin takaisin pyörälleni, josta sopivasti löysinkin juuri pyörällä tallille saapuneen Ruskan.
   “Hah, mä löysin sut”, sanoin epämääräisesti virnuillen.
   ”Ole hyvä ja pumppaa tuon pyöräksi kutsuttavan renkaat”, jatkoin ja ojensin pumpun Ruskalle. Pojan kasvoilla nyki nauru. Lopulta hän ei enää kestänyt vaan rupesi hekottamaan ääneen.
   “Käskystä kapteeni”, Ruska vastasi ja teki työtä käskettynä.
   “Jos sä nyt voittaisit edes sen naapurin ukkelin pyöräkisassa”, tirskuin.
   “Hah, voi olla”, pörröpää vastasi. Ruska jatkoi edelleen hekotellen talliin laittamaan arvatenkin Oskua kuntoon, minun jatkaessa pyörällä kotiin päin. Tallitiellä törmäsin vielä Emilyyn ja Ciaraan, jotka olivat tulossa ilmeisesti vain hengaamaan tallille, sillä muistelmieni mukaan molempien hoitsut tekivät tänään tunteja. Aurinko alkoi painua metsärajan taakse kellon lähestyessä seitsemää ja taivas värjääntyi vaaleanpunaiseksi. Minulla oli ehkä sittenkin ihan hyvä fiilis Tie Tähtiin kisoista.

   • #50635 Vastaa
    Alisaa
    Osallistuja
    • Postauksia: 71
    • Koulutuksen tarpeessa

    Wää kuinka kiva tarina!

   • #50667 Vastaa
    Niko
    Valvoja
    • Postauksia: 71
    • Koulutuksen tarpeessa

    Ihana ja tosi lämminhenkinen tarina <3 Tykkään tästä miten käytät monia hahmoja tarinoissa, kaikki on jotenkin niin aidon tuntuista. Ja kiitos Alvalle Väinön hoitamisesta! 🙂

   • #50678 Vastaa
    Aleksi
    Avainmestari
    • Postauksia: 1434
    • Lauman johtaja

    Mukava tarina, jossa vilisi taas kerran ihanasti kaikkia hahmoja! Saat 2hp 2sp ja 2mp

  • #50631 Vastaa
   Minja
   Osallistuja
   • Postauksia: 180
   • Perus pullaponi

   Olipas tää kiva tarina!

  • #50795 Vastaa
   Alva
   Valvoja
   • Postauksia: 106
   • Perus pullaponi

   Hyvin mennyt estevalmennus? 29.3
   Alva ja Hauska, medium

   Voi kiesus. Nyt tästä ei ainakaan tulisi yhtään mitään, ajattelin huomatessani vähintäänkin jostain viimeisimmästä Ratsastaja lehden kuvauksista tarpovan naisen. Alana Gwyln tepasteli vienosti hymyillen aurinkolasit nenällään kohti kentän keskustaa. Hauska pärskähteli allani, kun tuijotin aloituspuhetta pitävää huippu kenttäratsastajaa, joka toimi tänään valmentajanamme. Aamu oli mennyt selvästi vähän liiankin sankassa sumussa. Olin nukkunut pommiin ja ehtinyt tallille vasta kymmenen minuuttia ennen koko valmennuksen alkua. Pyöräillessäni hätäpäissäni paikalle olin soittanut Rhealle, ja pyytänyt tyttöä hoitamaan tamman minulle kuntoon. Rhea oli suostunut naureskellen huonolle herätyskellolleni ja luovuttanut Hauskan minulle kentän laidalta, jääden itse seuraamaan tyytyväisenä minun sähläämistäni. Nyt Rhea näytti peukkuja kentän laidalla roikkuessaan ja minun oli pakko irvistää takaisin. Hieroin hanskaan verhotulla kädelläni silmiäni ja yritin terästäytyä. Minulla oli valmennus ratsastettavana. Estevalmennus kaiken lisäksi.

   Alkuverrytelyssä Hauska ei millään tuntunut keskittyvän minun apuihini, vaan kaikkeen muuhun mahdolliseen. Erityisesti pieni sympaattisen näköinen poniruuna kiinnosti tammaa selvästi. Katselin vaivihkaa muiden hallavalaisten ratsastusta. Emily ja Molly meni tapansa mukaan hyvin, Nio ja Virma samoin. Maisalla taisi olla vielä vähän hakemista Savun kanssa, mutta ihan mukavasti heilläkin näytti menevän. Hauska tunki jälleen ulkopohjettani vastaan joten päätin taivuttaa tammaa ihan reippaasti vastataivutuksilla. Suokki taipui joten kuten ja minua suoranaisesti hirvitti. Miksi ihmeessä olin mennyt osallistumaan estevalkkaan? Tätä kysymystä toistelin kerta toisensa jälkeen päässäni nostaessani pääty-ympyrällä laukkaa. Kyseisessä askellajissa tamma oli tapansa mukaan menossa ja reippaasti, ja muutaman toiston jälkeen alkoi tuntua jo ihan hyvältä. Alana oli alussa katsonut meitä vähän hassusti. Mitä luultavammin se johtui jotenkin vähän stereotyyppiseltä vaikuttavasta suokista ja selässä istuvasta blondista, joka ei loppujen lopuksi tiennyt yhtään mitä oli tekemässä. Kai meidän sitten piti näyttää vaikeamman kautta mistä meidät on tehty.

   Verkkahypyt meni kumman hyvin verrattuna tuuliviirina tavoin suuntaa vaihtavaan mielialaani. Sain kommenttia, yllätys yllätys vähän turhankin reippaasta vauhdista. Neljän askeleen välit meni oikein hienosti vain kolmella jätti askeleella, jos alla puhisi yli innokas suomenhevonen. Seuraavan tehtävän kuullessani rauhoittelin itseäni sekä Hauskaa. Kai se ihan hyvin menee jos vaan muistaa ratsastaa, hoin itselleni. Laukka nousi helposti käynnistäkin ja ohjasin tamman ensimmäiselle esteelle. Kulma oli ehkä vähän loiva, mutta muuten hyvä. Sisäpohje, sisäpohje, kulmaan asti. Hyvä hyppy ja seuraava puolikas tehtävää. Kohensin asentoani ja nostin päätäni, Alana seisoi kädet rennosti kyljillään nurkassa ja tarkkaili haukan katseellaan suoritustamme. Alva älä nyt mokaa! Kulma oli tällä kertaa hyvä ja keltainen pysty meni helposti yli. Hitto vieköön, huono tie ja lilan pystyn ylä puomi kolahti alas.
   ”Hypyt oli ihan hyviä, kulmissa parantamisen varaa. Again”, Alana tokaisi. Tunsin kuinka häpeän puna poltteli poskiani. Olin ollut jo ennen valmennusta tietoinen, että näin tulisi luultavasti käymään edes kerran, mutta silti epäonnistuminen tuntui karvaalta. Ohjasin Hauskan uudestaan keltaiselle pystylle.

   ”’…Hyvä suoristus jo kulmasta, tasainen tuki, ja katse eteen. Tää on ihan normaali este, jos te ratsastatte normaalisti. Jos sua pelottaa, hevosta pelottaa. Simple”, Alana ohjeisti seuraavan tehtävän. Blondi asettui jälleen samaan nurkkaan valvomaan tekemistämme ja katselin kuinka Lehtovaarasta tullut vuonohevonen ratsastajineen suoritti. Ratsukko suoritti radan tasaisen reippaasti ja seuraavaksi Alana käski minut ratsastamaan tehtävää. Valmentaja oli varoitellut ruotsalaisille tehtävistä hypyistä, mutta tehtävä meni meidän osalta oikein mallikkaasti, minun ollessani jo tottunut Hauskan isoihin loikkiin.
   ”Good. Next time, pehmeämpi käsi ja istu syvemmälle satulaan. Et voita hevosen kanssa vetokilpailua. Nio ja Virma seuraavaksi”, Alana antoi palautetta. Eikö good ollutkin loppupeleissä ihan hyvä kommentti kyseiseltä naiselta? Taputin Hauskaa kiitokseksi kaulalle ja ohjasin sen jälleen kavalettien viereen pois seuraavan ratsukon tieltä. Tamma haisteli vihreitä puomeja hetken ja pärskähti sitten. Kavaletit olivat hassusti lomittain, enkä ollut aikaisemmin nähnyt tuollaista tehtävää. Mitäköhän Hauskakin sanoisi?

   Loppu valmennus oli suorastaan nappi suoritus, jos vertasi aamun tapahtumiin. Kavaletit menivät ihan mukavasti pientä kiemurtelua lukuun ottamatta eikä viimeinen ratakaan ollut pahempi suoritus. Jäähdyttelyt hoidin eteen-alas pääty-ympyröillä, jossa Hauska venyttikin oikein mallikkaasti kaulaansa. Hidastaessani sopivasti käyntiin marssi Alana vierellemme jakamaan näkemyksiään.
   ”Teillä meni kokonaisuudessaan pretty good. Tunnet selvästi ratsusi hyvin ja osaat sen temput arvata ennalta. You should treenata kulmia ja lähestymisiä esteille”, nainen kehotti. Nyökkäsin ymmärtämisen merkiksi ja käänsin katseeni kentän portille. Seuraavan ryhmän ratsukoita valui hiljaksiin jo kentälle verryttelemään ja totesin Hauskankin olevan riittävästi loppuverkattu. Osku hörisi tullessaan portille ja virnistin Ruskalle, joka seisoi ohjissa. Maisa luovutti Savun Seelalle ja minä lähdin Rhea kintereilläni talliin hoitamaan uskollisen ratsuni tällä kertaa ihan itse pois. Kyllä meistä ihan hyvä esteratsukkokin tulisi, kun vain saataisi vähän treeniä alle.

  • #50921 Vastaa
   Alva
   Valvoja
   • Postauksia: 106
   • Perus pullaponi

   Ratsukkokehitystä ja leskenlehtiä 2.4
   Inkan kouluvalmennus

   “Mehän saadaan kunnon yksityisvalkka”, Rhea hehkutti laittaessaan Tähkää kuntoon.
   “Jep. Tää tosiaan kyllä tulee ainaki meille tarpeeseen”, vastasin ja vedin Hauskan otsatukan pois otsapannan alta. Easyn ryhmä tuli juuri parahiksi kentältä, joten lähdimme Rhean kanssa vastapäiseen suuntaan edellisen ryhmän kanssa. Kentälle päästyämme Inka aloitti kertaamalla meidän kanssa ratsastuksemme ongelmakohtia ja miten niitä tunnilla lähdettäisiin korjaamaan. Alkukäynneissä Hauska oli jälleen tapansa mukaan reippaalla päällä. Sinä päivänä, kun tamma ei olisi, saisin varmaan sydärin tai muuta vastaavaa, niin tottunut olin Hauskan reippaaseen ratsastettavuuteen. Käynnissä lähdimme kuitenkin työstämään siirtymisiä askellajin sisällä ja väistättelemään takajalkoja sisään ja ulos. Hauska toimi väistätyksissä ihan hyvin, mutta käynnissä kokoaminen ja hidastaminen tuotti vähän ongelmia. Inkan selostaessa seuraavaa tehtävää vilkuilin salaa Rhean ja Tähkän tekemistä. Tamma näytti etenevän hyvässä käynnissä, vaikkakin vähän jännittyneenä. Antaisikohan Aleksi luvan hevosen vaihtopäivään? Tähkä kun sattui olemaan kovin kiva hevonen ja ikävä sen selkään oli kova.

   Hauska tuntui seuraavassa tehtävässä juoksevan koko ajan alta, enkä millään saanut sitä kunnolla koottua.
   “…Alva voi ottaa kulmiin vaikka ihan käyntiin siirtymiset jos tuntuu, että Hauskan mielestä olis kaikkein hauskinta mennä niin kovaa ku pääsee. Ja jos tuntuu että tarvii niin teet vaikka pitkien sivujen keskellekin käyntiin siirtymisiä, ja siirrät sen takas raviin vasta kun se on takajaloilla eikä lähde sun kättä vasten siihen raviin…” kuului Inkan ääni kentän keskustasta. Tein siis työtä käskettynä. Aluksi Hauska tuntui kuuntelevan kaikkea muuta kuin minua käyntiin siirtymisten tiimoilta, mutta vähitellen tamma tuli paremmin avuilleni. Ympyrät olivat huomattavasti helpompia, eikä ulospäin asetuksetkaan tuottaneet juuri vaikeuksia.
   “Nyt näyttää Alva hyvältä. Voit vielä vähän istua syvemmälle satulaan ja pidättää. Noin just, hyvä”, Inka kommentoi ja annoin pienen hymyn käydä kasvoillani. Kyllä me jotain osattiin.

   “Voitte kumpikin mennä omalle pääty-ympyrällenne, ja nostetaan laukka käynnistä avoimen puoliskon keskellä, laukkaatte puoli ympyrää ja sit takas käyntiin. Jos laukasta ei pääse siirtymään suoraan käyntiin, niin ihan rehdisti pysäytätte ne ennen kulmaa tai sinne kulmaan, peruutatte ja lähdette vasta sitten uudestaan käyntiin…” Inka selosti laukka tehtävän. Hauska selvästi tiesi mitä oltiin tekemässä, kun välikäyntien jälkeen keräili taas ohjia tuntumalle. Laukannostot olivat hyviä, mutta laukasta käyntiin siirtymisessä ei toiminut oikein mikään. Tamma painoi kädelle lukuisista puolipidätteistä huolimatta.
   ”Alva istu taas syvemmälle. Älä vedä vastaan, mielummin myötäät ja pidät vastaan istunnalla”, Inka tähdensi ja seuraava siirtyminen menikin jo paljon paremmin. En ymmärrä miten ratsastuksenopettaja tai valmentaja voi nähdä tuollaisia pikkuseikkoja kentän toiselta puolelta? Siinä vaiheessa, kun sai laukata koko uraa, Hauska tuntui jo ihan uskomattoman kivalta. Se ei ole tainnut koskaan tarjota niin kivaa laukkaa ja olla silti samalla koko ajan täysin hallinnassa. Kiemuraurat ja voltit menivät kivassa tahdissa ja ai että, miten kiva tamma oli loppuraveissa.

   “Te ootte kehittyneet parina hurjasti, verrattuna vaikka viime kesän leiriin. Toisaalta te olitte just alottanu yhteisen matkanne, mutta silti. Teijän kannattaa treenata askellajin sisäisiä ja laukka käynti siirtymisiä. Tsemppiä sunnuntain kisoihin!” Inka kehui ja toivotti vielä onnea kisoihin. Olin salaa erittäin ylpeä kuullessani meidän kehittyneen parina ja sen kunniaksi lähdimme Rhean ja Tähkän kanssa loppukäynneiksi maastoon. Inka avasi meille kentän portin, josta valui ensin sisään Nio ja Virma, Emily sekä Molly ja Ciara Valeroineen. Tervehdin jokaista hymyillen ja toivotin tsempit valmennukseen. Lämmin kevät aurinko lämmitti selkääni lampsiessani edellä löntystelevän kaksikon perään.

   “No, mites meni valkka?” Rhea kyseli päästessämme vähän matkan päähän tallista. Molemmat suokit pärskivät tyytyväisenä tunnin jäljiltä.
   “Alku oli vähän säätöä, mutta vitsi se loppu oli hyvä! Hauska ei oo koskaan ollu niin kiva”, hehkutin innoissani. Ehkä meidän ratammekin menisi samalla flouwlla läpi? “Kattelinki, että teillä meni kivasti. Tähkä oli alussa tapansa mukaan vähä jännittyny, mutta kyllä seki loppu tunnista verty ihan kivaks”, Rhea kertoi. Nyökkäilin mukana ja ajatukseni harhautuivat selkää mukavasti lämmittävään aurinkoon. Suljin hetkeksi silmäni ja kuuntelin. Jostain kuului linnunlaulua.
   “Kato, tuol on leskenlehtiä”, tyttö jatkoi vielä ja osoitti tien viereistä ojan pengertä. Toden totta. Pieniä keltaisia kukkia puski tohinalla kuivuneiden lehtien seasta. Kevät taisi olla vihdoin todella tulossa.

   • Tätä vastausta muokkasi 6 kuukautta, 3 viikkoa sitten Alva.
  • #50946 Vastaa
   Alva
   Valvoja
   • Postauksia: 106
   • Perus pullaponi

   Katastrofaalisen ihanan kamalaa 5.4

   Luojan kiitos Kaarna oli lupautunut auttamaan minua ja toimimaan niin sanottuna groominani. Tästä ei nimittäin muuten olisi tullut yhtään mitään. Ensimmäisen luokan aikainen talliapurin pesti olisi ollut mahdotonta suorittaa samalla, kun pitäisi itse laittaa Hauskaa kuntoon ja verkata tammaa radalle.
   “Kiitti paljon”, kiittelin Kaarnaa, kun hän kiikutti Hauskan pihalle.
   “Ei mitään. Jos ei ite kisaa, niin ainakin voi auttaa muita”, hän vastasi hieman kiusaantuneena kiitoksista ja otti tuulitakkini, jota olin pitänyt päällä, ettei tummansininen kisatakkini sotkeentuisi tallissa ollessani. Taputin Hauskaa nopeasti kaulalle ja nousin selkään Kaarnan roikkuessa toiselta puolelta. Kiittelin sinitukkaista vielä vuolaasti, ohjatessani tamman kohti maneesia. Ovea piti tummatukkainen tyttö Sora, johon olin törmännyt pariin otteeseen viikon aikana. Hänellä ylläpidossa oleva suokkiori oli kasvattanut tallin kolmen suomenhevosen kantaa vielä yhdellä, joka ei tosin haitannut minua millään lailla. Ehkä me voisimme kaikki suomenhevos tyypit lähteä joskus maastoon? Kiesus Alva! Voitko keskittyä olennaiseen?

   Seela näytti peukkuja minun odottaessani vuoroani kentän portin ulkopuolella. Hauska seurasi kiinnostuneena kentällä suorittavaa papurikonkimoa ratsukkoa, minun yrittäessäni koota itseäni radalle. Viimehetken ratakertaus meinasi tuottaa minulle aivoinfraktin ja jännityksestä johtuen olin varmaan ihan lakanan valkoinen. Kuuluttajan kuuluttaessa nimeni korvissa yltyvä kohina alkoi tuntua sietämättömältä. Missä ihmeen välissä minusta oli tullut näin kamalan kova jännittäjä? Kuulin Nion tsemppi toivotuksen ja ehdin vielä hihkaista kiitoksen, ennen kuin ratsastin radalle. Hauskan ravi oli mukavan tuntuista ja huomasin unohtavani kaikki meitä tapittavat silmäparit. Raviohjelma oli vähän epätasainen, mutta laukasta uskoin meidän vievän pisteet kotiin. Inkan valmennus oli tosiaan tuonut ihan uusia ulottuvuuksia, ainakin tämän hetken suoritukseen.

   Loppujen lopuksi meidän ratamme taisi mennä melkoisen hyvin, ja vaikka minulla oli hyvä fiilis suorituksestamme, yllätyin silti, kun meidät kutsuttiin palkintojen jakoon. Valkoisen ruusukkeen heiluessa Hauskan otsapannassa ratsastimme kunniakierrosta lehmänkirjavan ja ruunikon perässä. Hymyni ylsi taatusti korvasta korvaan, vaikka pieni aavistus esteluokan sujumisesta kolkuttelikin takaraivossa. Hauskakin oli selkeästi ylpeä itsestään, katsomon antaessa epämääräisiä taputuksia, sen verran mukavaa laukkaa se taas päästeli. Kun tulin alas selästä, antaakseni Hauskan Kaarnalle kävelytettäväksi, jalkani tuntuivat lähinnä keitetyltä makaroonilta.
   “Olit hieno”, kehuin tammaa jalkautuessani. Tallissa kävi kova tohina mennessäni ottamaan kisatakkia pois, kun kolmannen luokan osallistujat olivat lähdössä verkkaamaan hevosiaan. Kaarnan tuotua Hauska talliin, otin tyytyväisenä pärskivältä tammalta suitset ja satulan pois päältä, ja harjasin sen nopeasti läpi. Heitin hevoselle ohuen loimen selkään, ettei se pääsisi ihan sotkemaan itseään, ja heivasin sen tarhaansa.
   “Sori heppaseni, ihan vielä et pääse lepäämään. Vielä yks luokka, sen jälkeen”, mumisin tamman harjaa vasten.

   Sen jälkeen, kun olimme Seelan kanssa vaihtaneet lennosta työvuoroa, tytön mennessä lämppäämään Savua radalle, olin rauhoittunut adrenaliinista jo sen verran, että pystyin kunnolla keskittymään. Verkkavalvojan homma oli siinä mielessä mielenkiintoinen, että pääsi näkemään hallavalaisten lisäksi myös ulkopuolisten suorituksia ja hevosia. Oli hauska nähdä miten erilaisia ihmisiä ja hevosia kilpailuihin oli tullut. Erityisen kiinnostuneena katselin kolmos luokan verkassa ratsastavaa ruskeatukkaista poikaa, joka istui itsevarman oloisena ruunikon hevosen selässä. Hänessä oli jotain tuttua, mutten millään saanut päähäni mitä. Mietintäni keskeytyi, kun Rhea tuli ilmoittamaan, että ensimmäinen hard luokan ratsukko saisi lähteä suorittamaan rataansa. Punarautias tamma ratsastajineen lipui ulos maneesin ovesta ja käännyin takaisin rakennuksen sisäpuolta päin. Säpsähdin lievästi huomatessani edessäni olevan ratsukon.

   ”Alva?” kysyi juuri aiemmin miettimäni poika minulta. Hetken tuijotin häntä suu auki, yrittäen muistaa mistä ihmeestä poika voisi tietää nimeni. Sitten muistin. Olin pari vuotta sitten ollut äitini työkaverin synttäreillä mukana ja jutellut silloin heidän poikansa kanssa. Nimen kaivelemisessa meni hetki.
   ”Henkkako se oli?” kysyin ja suuni kääntyi virneeseen.
   ”Jep, sepä se. Hallavassako sä nykyään harrastat?” Henkka vastasi. Miten ihminen voi kasvaa noin paljon pituutta parissa vuodessa?
   ”Joo, täällähän minä. Mulla on hoitoheppa tuntsareista ja kisataan mediumissa. Sullahan on nätti heppa. Kukas sä oot?” utelin osoittaen kysymykseni lähinnä sympaattisen näköiselle ruunikolle.
   ”Se on Matte. Mun oma hevonen. Ostettiin ruuna joku päälle puol vuotta sitten”, poika vastasi ja taputti Mattea kaulalle. Tehtäväni verkkavalvojana taisi vähän häiriintyä, mutta ehkä Aleksi ei panisi pahakseen lyhyttä sananvaihtoa tutun kanssa.
   ”Oho”, vastasin samalla kun katseeni kiinnittyi satulahuovan Lehtovaara merkkiin, ”Ollaan sitte napit vastakkain”, jatkoin ja virnistin uudestaan. Mitään muuta en tosin ollut odottanutkaan.
   ”No tsemppiä teille”, toivotin ja rapsutin nopeasti ruunan kaulaa.
   ”Sitä samaa. Hauska tietää ees joku Lehtiksen ulopuolelta”, Henkka vastasi ja naputti Maten joustavaan raviin. Ruuna ravasi nätisti ja uppouduin hetkeksi haavemaailmaan, jossa minullakin olisi oma hevonen. Ehkä joskus tulevaisuudessa? Minut palautti nopeasti maan kamaralle verkkaan saapuva yrmeä Valera, joka yritti haukata joka toista sentinkin liian läheltä kulkevaa ratsukkoa.

   Jo esteverkassa tiesin, että radasta ei mitä luultavasti tulisi yhtään mitään. Hauska kaahotti kuin riivattuna, eikä kouluradan hyvästä fiiliksestä ollut jälkeäkään jäljellä. Verryttely hypyissä Hauska hyppäsi joka toisen esteen puhtaasti ja joka toisen jotenkin muuten hassusti, vaikka kuinka yritin saada sitä avuille. Itseäkin alkoi turhauttaa, kun hevonen ei millään kuunnellut, vaikka toisaalta ei sitä siitä voinut syyttää. Itsehän ratsastin huonosti, kun jännitin esteitä. Maneesissa muut lämmittelevät ratsukot taisivat katsoa meitä aika vinoon, meidän kaahottaessa kuin päättömät kanat.
   “Seuraavaksi Tessa ratsullaan Pompart. Valmistautuu Alva, sekä Routaruusun Hassunhaaska”, kuulutuksen kuullessani olin melko lähellä paniikkia, vaikka Kaarna ja Rhea näyttivätkin peukkuja kentänlaidalta. Seela, joka oli jälleen porttinaisena, näytti hänkin peukkuja, kun ratsastimme radalle.

   Rata oli täydellinen katastrofi. Vaikka neljä ensimmäistä estettä meni puhtaasti yli, olikin seuraavista kahdesta puomit tantereessa. Toin Hauskan seitsemännelle trippelille huonosti ja tamma, joka ei koskaan minun allani ollut sitä tehnyt, veti sivuun esteestä, minun jatkaessani ilmalentoa maata kohti. Hylätty rata ja kipeät paikat siis palkkana.
   “Hyvin sä menit silti”, kuiskasin Hauskalle, ripaus valhetta äänessäni. Turhautti ja ärsytti, enkä oikein tiennyt kenelle olla vihainen. Päivä kun oli alkanut niin hienosti.
   “Hei sattuko? Mä sain sun kananlentos videolle”, Rhea totesi myötätuntoisesti konkatessani ulos kentältä.
   “Seuraaviin kisoihin kasvatan sitte kunnon siivet”, tokaisin takaisin. Kaarna otti jälleen Hauskan hellään huomaansa loppuverkan ajaksi, minä hänelle siitä kiitollisena. Itse en nimittäin pystynyt heti tärähdyksen jälkeen kunnolla kävelemään. Vietin Hauskaa hellien seuraavat pari kymmentä minuuttia, jonka aikana syötin sille monta herkkuleipää ja rapsutuksia, sättien samalla itseäni huonosta ratsastuksesta. Tamma oli loppujen lopuksi se, joka sai pääni nousemaan ja ripustamaan kauniin valkoisen ruusukkeen kaappini sisäoveen. Ehkä meidän estetaidot tästä jossain välissä karttuisi ja koulussakin voitaisiin yltää kaksi sijaa ylöspäinkin. Päivän loppuessa menin kotiin jo hymy liimautuneena kasvoilleni muiden hallavalaisten hyvistä suorituksista.

   //Tuntu taas ettei kirjottaminen oikein onnistu ja teksti on sekava, kun mikä, mutta kisapäivä tarina olkaatte hyvä.

   • Tätä vastausta muokkasi 6 kuukautta, 2 viikkoa sitten Alva.
   • Tätä vastausta muokkasi 6 kuukautta, 2 viikkoa sitten Alva.
   • #50948 Vastaa
    Minja
    Osallistuja
    • Postauksia: 180
    • Perus pullaponi

    Tää oli kiva tarina ja joku suokkiporukan kunnollinen maasto vois olla kyllä kiva idea 🙂

   • #50993 Vastaa
    Aleksi
    Avainmestari
    • Postauksia: 1434
    • Lauman johtaja

    Joo suokkiporukat ehdottomasti maastoon! Mä tykkäsin tästäkin kisatarinasta, nää on jotenkin vaan niin mahtavaa tunteiden vuoristorataa. Erityisesti tykkäsin Henkan ja Alvan kohtaamisesta, ehkä saadaan lisää näitä kisojen edetessä? Laitan sulle 2 kisapistettä, 1hp ja 2sp

  • #51158 Vastaa
   Alva
   Valvoja
   • Postauksia: 106
   • Perus pullaponi

   Ulkoseuduilla reissaamista 8.4
   Heidi Näyhön kouluvalmennus

   “Minja viittitkö tuoda vielä sen Ikea kassin siitä? Siellä on mun kamat ja ois ihan jees, jos voisin niissä ratsastaa”, kysyin tummatukkaiselta naiselta. Minja kantoi toisessa kädessään jo kameralaukkua ja minulla oli Hauska ja tamman heinäpussi käsipuolessani. Kello oli ehkä varttia yli kahdeksan, eikä tallipihalla näkynyt muita kuin tarhoissa aamuheiniään mutustavia hevosia. Minja nyökkäsi ja heitti kassin siniseen äidiltä lainattuun autoon.
   “Mä lupaan tuoda Hauskan hengissä takasin”, toistelin Aleksille saatuamme suomenhevosen traileriin. Olin tehnyt sitä jo vähän aikaa, luultavasti ihan omasta jännityksestäni johtuen. Aleksi nyökytteli hymyillen ja vilkutti sitten, kun katosimme koivukujaa pitkin kohti Auburnia.

   “Ooksä käyny ennen Auburnissa?” Minja kysyi apukuskin paikalta. Olimme sopineet minun ajavan kartanolle meno matkan, ja Minja takaisin. Sainpahan ainakin ajatukset pois tulevasta valmennuksesta. “Ei oo tullu käytyä. Kattelin kyllä nettisivuja ja se koko paikka vaikuttaa olevan jostain 1800-luvun paremmalta puolelta”, vastasin katse tiessä. Aurinko oli vielä kipuamassa korkeimpaan kohtaansa, mutta päivästä oli luultavasti tulossa kaunis.
   “Mä katoin niitä kans. Oon muutaman kerran Trevorin kanssa kierrelly hienommissa paikoissa, mutta siellä ei oo kyllä tultu käytyä”, Minja vastasi. Naisen kanssa oli helppo jutella. Ei pakotettua keskustelua, muttei siltikään pitkää kiusallista hiljaisuutta. Vilkaisin peilistä traileria. Harmaa koppi pysyi tukevasti perässä, vaikka olinkin maalaillut itselleni piruja seinille trailerin vetämisestä. Tämä oli ehkä kolmas kerta pikku E-kortin suorittamisen jälkeen, kun vedin koppia perässäni. Keskustelu jatkui hiljaksiin Auburnista suomenhevosiin ja siitä Minjan Liljan kautta Trevorin kisaratsuihin.

   Reittisovellus näytti saapumisajaksi vähän ennen puoli 11, joten meillä olisi ihan hyvin aikaa purkaa Hauska trailerista. Ajaessamme paikalle, tunnistin parkkipaikalta ainakin muutaman Lehtovaarasta tulleen ratsukon ja Hopiavuorestakin taisi olla joku. Hauska oli onneksi aika lunki matkustaja. Tamma ei hötkyillyt turhia, ja ottaessani sitä ulos trailerista se vain hörähti pari kertaa ja antoi olla. Olin ollut niin keskittynyt suomenhevoseen, etten ollut edes älynnyt katsella kunnolla ympärilleni. Ison kartanon takaa pilkotti iloisesti pulppuava suihkulähde ja tallin kulman takana kohosi valtava maneesi.
   “Mihin ihmeeseen me ollaan tultu?” mumisin Hauskan otsaa rapsuttaessani. Minja sanoi käyvänsä kyselemässä vähän, minne pitäisi mennä, minun jäädessäni taluttelemaan tammaa parkkipaikan vierustalle. Hauska käveli pää korkealla ja korvat hörössä, mutta oli silti helposti hallittavissa, joten uskalsin jo rentoutua hieman.

   “Säkin täällä”, totesin huomatessani ruunikkoa taluttavan pojan.
   “Ai moi. Jep, täällähän me. Mennään vasta kahdentoista ryhmään, mutta tulin Inarin kanssa samalla kyydillä äiti kuskina, joten oli vähän pakko tulla jo nyt”, Henkka vastasi heilauttaen kättään jonnekin selkänsä taakse. Lehtovaaran trailerin takaa kurkki vuonohevonen, ilmeisesti hoitajansa kanssa, joka tarkkaili meitä salamyhkäisesti. Matte yritti uteliaana tehdä tuttavuutta Hauskan kanssa, mutta tamma vain irvisti ja rupesi nyhtämään ruohikon reunasta löytämiään kevään ensimmäisiä ruohotupsuja.
   “Sä taidat olla jo yhdentoista ryhmässä?” Kysymys voisi kuulostaa jonkun toisen suusta naljailevalta, mutta ei Henkan.
   “Joo. Oltais kyllä voitu kisata helpossa a:ssakin, mutta metrin esteet ei oo ihan meijän taso vielä”, vastasin ja taputin hoidokkiani kaulalle. Hallava cupissa oltiin A:ssa oltu sijoilla monesti, ja nytkin oli se luokka houkuttanut, mutta olin kuitenkin viime hetkellä ilmoittautunut yhden alempaan. Eikö se niin mennyt, että harjoitus tekee mestarin? Minja tuli kellonsa kanssa huhuilemaan, että kannattaisi ruveta laittamaan jo Hauskaa kuntoon, joten sanoin heipat Henkalle ja Matelle, ja lampsin tamma perässäni takaisin lainatrailerillemme.

   Tarkkailin vaivihkaa kentällä verrytteleviä muita ratsukoita. Se sama parkkipaikan tyttö vuoniksensa kanssa jutteli Hallavan estevalmennuksessa näkemäni ponin ratsastajan kanssa, ja toisessa päädyssä ratsasti poika tai mies kiltin näköisen ruunikon kanssa. Takanamme tuli toinen nätti ruunikko, taivutellessani omaa rautiasta ratsuani. Hauska oli ihmeen yhteistyöhön suostuvaisella tuulella ja salaa huokaisin erittäin syvään helpotuksesta. Olin pelännyt suuresti, että tamma vain juoksisi altani, eikä kuuntelisi mitään apujani. Varsinkin vieraan valmentajan ja tallin silmien alaisena, se olisi varmasti antanut meistä kamalan hyvän kuvan. Vilkaisin kentän katsomoa kiitollisena siitä, että Minja oli lähtenyt mukaamme. Nainen istui siellä kamera kourassa katsellen jotain kentän toisessa päädyssä. Käänsin itsekin päätäni ja näin kentälle harppovan bruneten.
   “Heippa vaan kaikille, niin tutuille kuin tuntemattomillekin! Mä on Heidi Näyhö ja pidän teille tänään tän valmennuksen”, nainen ilmoitti reippaasti. Taas sitä mennään, oli viimeinen ajatukseni, ennen kuin keskityin täysillä Heidin ohjeisiin.

   • Tätä vastausta muokkasi 6 kuukautta, 2 viikkoa sitten Alva.
   • Tätä vastausta muokkasi 6 kuukautta, 2 viikkoa sitten Alva.
   • #51160 Vastaa
    Minja
    Osallistuja
    • Postauksia: 180
    • Perus pullaponi

    Tää oli kiva ja helposti luettava tarina ja olis mieluusti jatkanut vielä lukemalla valmennuksen kulusta sekä paluumatkasta 🙂

   • #51166 Vastaa
    Aleksi
    Avainmestari
    • Postauksia: 1434
    • Lauman johtaja

    Jee lisää small talkia Henkan kanssa! Muutenkin oikein mainio tarina. Saat 1hp ja 1sp

  • #51271 Vastaa
   Alva
   Valvoja
   • Postauksia: 106
   • Perus pullaponi

   Inkan estevalkka 10.4.
   Kun aivot ei riitä normaaliin valmennuksen ratsastukseen, tee siitä lista.

   – Ensinnäkin. Suosittelen ehdottoman vahvasti ottamaan turvaliivin ja kypärän ja muutkin riittävät turvavarusteet mukaan. Varsinkin jos alla on ratsu, joka tuppaa, joko juoksemaan norsun lailla läpi esteestä tai hyppäämään sen järkyttävässä vauhdissa ilman minkäänlaista kontrollia. Minulla ei turvaliiviä tietenkään muistunut mukaan, ja arvatkaa vaan hirvittikö.

   – Seuraavaksi kannattaa ottaa huomioon sellainen tosi seikka, että kello on olemassa ja sitä pitäisi katsoa oikein eikä olla myöhässä kentällä. Nimimerkillä, verryttely jäi vähän liian lyhyeksi.

   – Suosittelen myös olematta nolaamatta itseään muiden, ulkopuolisten tallien ratsastajien edessä. Vaikka kyseinen tummatukkainen tyttö vaikuttikin ihan mukavalta mustanvoikon poninsa kanssa, voi sen turhan säätämisen jättää silti pois.

   – Hauskan kanssa esteitä hypätessä pitää ottaa huomioon myös Neptunuksen ja Saturnuksen kulma verrattuna Suomen pinta-alaan, joka kerrotaan viidellä ja jaetaan vielä päätteeksi seitsemälläkymmenelläkahdella. Onko tamma tänään hyvässä työmoodissa vai onko edellä mainitut sittenkin väärässä kulmassa?

   – Onnekseni rakas ystäväni Routaruusun Hassunhaaska oli hyvällä hyppy tuulella, eikä meno ollut ihan täyttä kaahottamista. (Paitsi se alku. Pahoitteluni Inka.) Aurinko lämmitti mukavasti selkää, joka ei ollut kaikkien taiteen sääntöjen vastaisesti verhottuna turvaliiviin.

   – Huomio huomio. Muista Hauska, mitä se jumppasarja tarkoittaakaan. Ei tarvitse hypätä seitsemän virtahevon ja kolmen jääkarhun ylitse. Kavioita pitäisi silti muistaa nostella.

   – Tiesitkös? Hauska, hienon kouluhevosen tavoin osaa vaihtaa esteen päälläkin laukan. Ja vielä sillä tavalla, että kuski vaan matkustelee selässä? Melkoinen suoritus.

   – Inkan sanoja lainatakseni, “Alva, nyt ratsasta. Hauska hyppää kyllä, mutta sulla ei ole nyt mitään vaikutusvaltaa sen tekemisiin. Noin parempi.”

   – Diagonaalin esteen voi mennä myös tuplanopeudella. Joskin jos ratsastaisi kunnolla, sen voitaisi myös hypätä ihan normaalilla vauhdilla ja ilman, että Inka joutuu sivusta kommentoimaan joka toinen sekunti, että, “Hidasta, hidasta, hidasta.”

   – Kun puolessa välissä alkaa vihdoin sujua, kannattaa siitä pitää kiinni kynsin ja hampain (tai kavioin. Voiko niillä edes pitää mistään kiinni?) Jumppasarja, kolmas este, pääty este sekä diagonaalin pysty on paljon mukavampi mennä kohtuullisessa vauhdissa ja saada kaiken lisäksi kehuja valmentajalta.

   – Loppuverryttelyissä Hauskakin pärski tyytyväisenä, joten saatoin minäkin olla paremmalla mielellä, kun valmennukseen lähtiessä.

   – Ja lopuksi, Alvalle muistutus. Jos odottaa liikaa tai liian vähän, voi tulokset olla sen mukaiset. Meillä saattaa olla sittenkin vähän toivoa esteluokassakin.

   • #51273 Vastaa
    Maisa
    Osallistuja
    • Postauksia: 64
    • Koulutuksen tarpeessa

    Hahah, tää oli hauska 😀 nää erilaiset tarinat virkistää

  • #51474 Vastaa
   Alva
   Valvoja
   • Postauksia: 106
   • Perus pullaponi

   Hallavasta Lehtikseen, helppo nakki vai vaikea nakki? 18.4.

   Edellis päivän pakkaaminen oli sujunut hyvissä tunnelmissa. Jokainen oli ollut stressaantuneen iloinen, ja osin ehkä jopa helpottunut, että kauan odotettu reissu Lehtovaaraan vihdoin alkaisi. Aleksi oli kulkenut Nadja perässään ympäri tallia mutisten ja huomautellen varusteista ja milloin mistäkin aikatauluista. Nadja oli rauhoitellut miestä, vaikka molemmat taisivatkin olla aika jännittyneitä siitä, miten reissu onnistuu. Eihän 15 hevosen ja 22 ihmisen kanssa yhteensä monen kymmenen tunnin reissaaminen ollut mitään stressitöntä puuhaa. Varsinkin, kun osa tallilaisista oli alaikäisiä, eikä vanhempia lähdössä mukaan.
   “Hemmetti Ainio, auta nyt vähän”, Rhea hoputti ja heräsin mietteistäni.
   “Se liina pitäis saada Tähkän takamuksen ympäri, että me saatais tää spooky kaakki tonne rekkaan”, tyttö selvensi ystävällisesti, kun katsoin häntä hetken hölmönä. Seisoin rekan oven vieressä juoksutusliina kädessäni, ja minun pitäisi auttaa Rheaa lastauksessa. Hups.

   Alun säädön jälkeen matka pääsi kuitenkin hienosti alkamaan, vaikka säälinkin Aleksia, joka joutui Hallavan äänekkäimmän kaksikon kyyditsijäksi. Kaarna oli hiljaisemmasta päästä ja istui ainakin alku matkan Aleksin vieressä pelkääjän paikalla.
   “No Rhea. Odotuksia?” tenttasin vieressäni istuvalta tytöltä. Röhnöttää taisi olla kyllä kuvaavampi sana kuvaamaan lettipään asentoa.
   “Älä jaksaa”, kuului vastaus epämääräisenä mutinana. Olin pakottanut itseni vetämään aamulla kaksi kuppia kahvia, pysyäkseni hereillä edes jollain tavalla, joten olin niin sanotusti kofeiini pirteä. Rhea ei ollut tainnut ottaa samanlaista aamu annosta, joten veikkasin, että ensimmäiset pari tuntia viettäisin lähinnä Rhean tyynynä. Kaivoin siis kännykän hupparini taskusta, ja rupesin selaamaan instagramia. Taisin juuttua ensimmäiseen kissavideoon. Ei niin koukuttavaa sisältöä saisi edes julkaista.

   Kellon lähetessä kymmentä, tai ihmisten heräämisaikaa niin kuin Rhea sanoi, tyttökin vähän piristyi, ja rupesimme pelaamaan mukaan raahaamaani Aliasta. Etupenkiltä kuului melko yksipuolista keskustelua Aleksin puolelta ja Rhea sai idean soittaa videopuhelu toiseen rekkaan, joten hetken päästä Nadjakin sai kuunnella huonoa läpän heittoa toisessa autossa. Pelasimme myös Etäaliasta, mutta se ei ottanut oikein tuulta alleen, nettiyhteyden pätkiessä.
   “Mitenköhän Nessa ja Alisa pärjää Nikon ja Ciaran kanssa?” hekotin Rhealle. Tyttöä nauratti, enkä voinut olla imitoimatta Ciaran ilmettä, kun punapää lastasi neljän apurin voimin rakasta punaista paholais hoidokkiaan. Niko oli katsellut jokseenkin ihaileva ilme kasvoillaan tyttöystäväänsä, ja Seela oli lähinnä näyttänyt nyrpeältä. Hallavasta oli kovaa vauhtia tulossa vuoden draama rikkain talli. Enää tarvittaisiin jonkun ero, toinen kolmiodraama ja hullu ihastuminen, vaikka Lilyn julkimo poikaystävään. Selitin ajatukseni Rhealle ja nyt tyttö nauroi jo kaksin kerroin.

   “Käyään tossa ABC:n hesessä syömässä”, Aleksi ilmoitti, kun rekka valui pysähdyksiin. Jolla kulla mahtoi olla paljon ihmeteltävää, kun kolme hevosautoa ja kaksi henkilöautoa pysähtyi jossain Keski-Suomen perukoilla olevalla bensa-asemalla. Reilu 20 ihmistä iloisesti höpisten samalla pienellä rekkamies pysäkillä oli huvittava näky.
   “Kato ton mummon ilmettä”, Rhea kommentoi vierestäni nauruaan pidättäen. Tunsin itseni suurin piirtein tarhaikäiseksi, vilkaistessani kulmassa lehteä lukevaa rouvashenkilöä, joka tuijotti silmät ja suu lautasen kokoisina menoamme.
   “Käyttäytykää nyt jotenki ihmisiksi”, Aleksi mutisi asettautuessamme epämääräiseen jono muodostelmaan Hesburgerin kassalle. Virnistin vastaukseksi, ja kaivelin Hallavan tiimitakkini taskusta lompakkoa. Käteni kouraisi tyhjää ja jouduin hilpaisemaan hakemaan sitä autosta. Ulkona sää oli muuttunut reippaasti, ja taivaalta satoi isoja märkiä lumihiutaleita. “Mitä hemmettiä?” mumisin vetäessäni huppuani niskaan. Löysin kuin löysinkin lompakkoni rekan uumenista, ja matkani jatkuikin takaisin hesen ruoka jonoon.

   Seuraavat kuusi tuntia meni samanlailla, kuin edellisetkin, ja siinä vaiheessa, kun vihdoin saavuimme ravitallin pihaan, taisi itse kullakin väsymys painaa raajoissa. 12 tuntia matkustusta istuen ei ollut mitään parasta hommaa, vaikka hallavalaisten seurassa se olikin ihan mukavaa. Aleksi huuteli ohjeita hevosten ulos ottamiseen ja jokainen etsiytyi hoidokkinsa rekan viereen. Hauska oli purku vuorossa ensimmäinen ja sössötin tammalle, joka vaikutti lähinnä uneliaalta monen tunnin seisomisen jälkeen. Toki jossain vaiheessa matkaa oli ollut pakko ottaa nelijalkaiset ulos rekoista, ja kävelyttää hetki, mutta eläimelle, joka oli luotu liikkumaan, se oli aika vähän. Rhea pujahti vierestäni oman hevosensa luokse ja virnistin hänelle väsyneesti. Tästä alkaisi meidän kisa reissu kokonaisuudessaan.

   • #51477 Vastaa
    Seela
    Valvoja
    • Postauksia: 102
    • Perus pullaponi

    Ei vitsin pimpulat mikö tarina! Ihan sika mahtava. Hyvää dialogia ja niiku Alvan luonne ja kofeeini paisto vaan läpi!

   • #51486 Vastaa
    Maisa
    Osallistuja
    • Postauksia: 64
    • Koulutuksen tarpeessa

    Hei täähän oli ihan mainio!! Erityisesti tykkäsin Alvan ja Rhean keskustelusta, se kuulosti jotenkin hirmu aidolta.

   • #51492 Vastaa
    Aleksi
    Avainmestari
    • Postauksia: 1434
    • Lauman johtaja

    Ihanan levotonta meininkiä. Miten osaattekin Rhean kanssa kirjottaa tästä kaksikosta aina näin hauskasti 😀 Vaikka teillä onkin muuten erilainen kirjotustyyli ni sama mahtava tunnelma välittyy aina. Saat 1hp ja 1sp

  • #51530 Vastaa
   Alva
   Valvoja
   • Postauksia: 106
   • Perus pullaponi

   Pikkukimoilua 23.4.

   Minja oli jossain vaiheessa mietiskellyt Liljalle kerta kuskia, jotta hän itse näkisi miltä tamma maasta katsottuna. Suomenhevosfainina olin mitään miettimättä tietenkin suostunut ja pyöräillessäni tallille ratsastuskassi olallani, en voinut olla jännittämättä vähäsen. Siitä oli aikaa, kun viimeksi kenenkään nuoren selkään olin kiivennyt, joten pelkäsin suurin piirtein pilaavani Liljan hienosti alkaneen ratsun uran. Minja oli kyllä rauhoitellut, että tamma ei ollut mennyt miksikään, vaikka nainen oli sillä itse ratsastanut jalka paketissa hömpötellen. Minja parkkeerasi autonsa samaan aikaan maneesin kulmalle, kun minä lukitsin pyörääni, enkä taaskaan voinut olla ajattelematta miten mukavaa olisi ajella omalla autolla tallille ja muuallekin. Äidin auton lainailu alkoi ottaa äitiäkin päähän, enkä minäkään järjestelystä mikään maailman onnellisin ollut. Ajatukseni kaikkosivat taas päästäni, kun Minja pyysi minua auttamaan tamman varusteissa ja tarhasta hakemisessa. Satula ja suitset etsiytyivät nopeasti omalle paikalleen odottamaan ja tarhastakin napattiin helposti kimoa muistuttava suomenhevonen.

   Olin nähnyt useasti, kun Minja ratsasti Liljalla ja kuullut naisen ja Inkan puhuvan pikku tamman potentiaalista. Oli siis mukavaa päästä jonkun hevosen selkään, jota ei heti alkuun tarvinnut ratsastaa puolta tuntia tuntumalle, vaikka enhän minä Hauskaa mihinkään vaihtaisikaan. Kimo kroppa taipui mukavasti ja oli helposti ratsastettavissa. Tein jonkinlaisia ympyröitä ja taivutuksia käynnissä ja ravissa ympäri kenttää ja Lilja vertyi kivasti. Tamman ravi oli huomattavasti mukavampi, kuin Hauskan jättiaskeleet, vaikkakin vähän tikittävää välillä. Sen tosin ymmärsin, sillä se selittyi helposti tamman nuorella iällä. 

   Nostin laukat ensin metsän puoleiselta lyhyeltä sivuilta, ja nousin ihan reippaasti kevyeen istuntaan, antaen Liljan laukata omaan tahtiinsa. Kun vihdoin tamma oli omaehtoisen laukka verryttelynsä suorittanut, siirryin työstämään askellajia lyhyempään muotoon ja kootummaksi. Hirveästi en tietenkään vaatinut Liljan iän vuoksi, mutta jonkin verran kuitenkin mukavuusalueelta pois. Tamma oli oikein hieno ja yllätyin postiivisesti sen ratsastettavuudesta. Lilja ei vaikuttanut yhtään sellaiselta stereotyyppiseltä puskajyrä suomenhevoselta. Hidastin laukasta raviin ja annoin vähän pitempää ohjaa. Lilja venytti tyytyväisestu pärskien päätään alemmas ja taputin sen kaulaa hymyillen. Ihana miten Hallavan porukassa pääsi aina kokeilemaan uusia hevosia ja keräilemään uusia kokemuksia.

   ”Miltäs Lilja tuntui?” Minja kysyi, kun hidastin kimon ravista käyntiin ja annoin pitkät ohjat.
   ”Se tuntui tosi kivalta. Erilainen kuin Hauska”, vastasin ja tarkoitin sanojani. Hauska oli omalla tavallaan paras, mutta oli mukava päästä myös Liljan nappuloita testailemaan. Minja kehui Liljan menoa, en voinut olla ottamatta kehuja vähän myös itseeni. Eikai ihan jokainen saisi ensimmäisellä kerralla näin hyvää palautetta menosta?
   ”Miten teillä on Tie Tähtiin menny?” Minja heitti ohi mennen ja hymyilin jälleen.
   ”Ekassa osiksessa meni koulu tosi hyvin. Tokassa jäätiin seittemännelle sijalle. Hauska tuntu juoksevan koko radan alta, enkä saanu siihen oikein kontrollia. Esteet tosin parani aika paljonki, kun siinäkin yllettiin seittemännelle sijalle”, selitin käsilläni samalla viittoen. Olin ylpeä Hauskasta estepuolella.
   ”No hyvä hei. Osallistutko siihen perjantain estevalkkaan?” Minja kysyi taas.
   ”Joo, ilmosin itteni eilen. Ihan hyvä vaan, että niitä on, kun muuten oltais varmaan siellä huonommassa päässä koko ajan”, vastasin ja pyörittelin ohjien solkia käsissäni. Pitäisi varmaan jossain vaiheessa hankkia uudet hanskatkin, ajattelin, kun huomasin muutamassa sormen päässä reiät. Keskustelu jatkui rennon mukavana soihen asti, kun tulin alas selästä. Lilja pääsi meidän molempien hoidolla takaisin tarhaansa, ja minä jatkoin tyytyväisenä tallitupaan.

   • #51531 Vastaa
    Minja
    Osallistuja
    • Postauksia: 180
    • Perus pullaponi

    Kivaa että pikkukimo vakuutti ja pikkukimoa saa kyllä useamminkin käydä kokeilemassa 🙂

   • #51644 Vastaa
    Aleksi
    Avainmestari
    • Postauksia: 1434
    • Lauman johtaja

    Saat tästä 1hp ja 1kp

  • #51536 Vastaa
   Alva
   Valvoja
   • Postauksia: 106
   • Perus pullaponi

   Ei kerrota Aleksille 26.4.

   Hauska löntysteli vierelläni rauhalliseen tahtiin. Välillä se nappasi läheisestä puskasta vähän matkaevästä, mutta muuten se vain käveli eteenpäin. Kevät aurinko lämmitti mukavasti selkää taapertaessamme polkua pitkin kohti metsää. Viimeiset viikot oli ollut jotenkin kovin hektistä, joten ajattelin meidän molempien tarvitsevan täydellistä aivojen tyhjäystä maastossa. Ja maastakäsin, ettei tarvitsisi koko ajan olla hidastelemassa hoidokkiani. Hauska sai valita tahdin ja suunnan, joten annoin ajatusteni vaellella vapaasti. Tallilla oli tapahtunut lähiaikoina hirveästi kaikkea, ja välillä oli vaikea pysyä kaikessa mukana. Tie Tähtiin oli meidän osalta mennyt ihan keskinkertaisesti, enkä oikein edes jaksanut murehtia sitä. Me lähdimme kuitenkin matkaan hakemaan vain kokemusta lähinnä esteluokista, ja ainahan oli mahdollista parantaa koulussa. Hauska höristi korviaan jollekin mitä minä en kuullut ja pärskähti sitten. Rapsutin tamman kaulaa, sen pukatessa minua olkapäähän. Meistä oli tullut hyviä kavereita viimeisen vajaan vuoden aikana.

   Sivutiellä näkyi joku auto, ja vierestä lensi pikkulintuja, mutta muuta ei taidettu nähdä, sompaillessamme eteenpäin. Hauska valitsi reitin välillä kirjaimellisesti päin mäntyjä, mutta annoin sen tehdä niin, jos kerta huvitti. Ehkä tammallakin oli ihan kivaa, kun ei tarvinnut kantaa selässään ratsastajia.
   “Heii venaas hetki”, huomautin, kun Hauska löysi reitin tieltä, jossa oli vähintään 20 senttiä vettä uitavana.
   “Mites me tästä mennään?” kysyin ja Hauska tuntui tuhahtavan. Itselle ei ollut sattunut lenkkareita parempia kenkiä saatikka kypärää mukaan. Ehkä Aleksi ei murhaisi minua, jos hyppäisin ihan hetkeksi selkään? Kiertämäänkään kun ei oikein päässyt.
   “No niin Hauska. Nyt me tehään luvaton juttu, eikä me kerrota tästä Aleksille tai Nadjalle”, vannotin ja kiipesin kiven kautta tamman selkään. Rukoilin kaikkia ylempiä voimia, ettei Hauska päättäisi saada sätkyä, ja minä olisin maassa kallo halki.
   “Eteen,” annoin luvan mennä ja Hauska kahlasi tyytyväisenä lätäkköön.
   “Onko noin mukavaa? Eikö se vesi oo ihan jäätävää vielä tähän aikaan?” puhelin ääneen. Jos Aleksi tietäisi tempauksestani, mies kyllä antaisi minulle loppuelämän porttikiellon. Kuka hullu nyt ratsastaisi ratsastuskoulun hevosella ilman kypärää riimun kanssa maastossa? Minä tietenkin. Onneksi pätkä oli nopeasti ohi ja pääsin laskeutumaan selästä.
   “Ja tästä ei muuten kerrota Aleksille”, vannotin vielä kerran. Hauska katsoi minua viattomasti.

   Loppu lenkki sujui hyvissä merkeissä. Hauska sai hamuilla kevään ensimmäisiä vihreitä ja minä kävellä lämpimässä auringossa. Linnut lauloivat ja olo oli muutenkin seesteinen. Maastoilu selvitti aina mukavasti päätä. Talli pihaan saapuessani Rhea ilmestyi heppoinensa kentältä viereemme kävelemään. “Tyyppi ei ottanu mua mukan maastoon”, tyttö tokaisi, muttei vaikuttanut erityisen vihaiselta. Tähkä näytti tyytyväiseltä, joten ehkä heillä oli mennyt treenit hyvin?
   “Meditaation ja henkisen tasapainon mestarin oppitytär kävi aivoja tyhjäävällä jooga maastolla”, vastasin virnistäen.
   “Jaa. Sellasta sitten”, Rheakin nauroi.
   “Mites treenit? Tie Tähtiinkö treenaatte?” kysyin sitten.
   “Joo, sinnehän me. Tähkä oli tänään aika hyvä”, Rhea vastasi ja myhäilin itsekseni. Arvaukseni oli siis osunut oikeaan. Maisa tuli vastakkaisesta suunnasta Savun ja Seelan kanssa, ilmeisesti maastosta hekin ja Kassu hävisi Olmin kanssa maneesin suuntaan. Ajatukseni taisivat kiertää kehää siinä, kuinka ihana paikka Hallava oli.

   Tallissa hoidin Hauskan hitaasti pois. Ensimmäisenä tamma pääsi jalkapesulle, sillä reissussa rähjääntyy ja sitä rataa. Suomenhevonen sai muutaman herkun ja tervehdin pesarin ohitse kulkevaa Nioa ja Ruskaa. Hauska näytti täysin rinnoin kumisualla hieromisesta, enkä voinut olla nauramatta sen ilmeelle. Jossain vaiheessa sain tamman hoidettua, ja palautin sen karsinaansa, jossa Hauska sai vielä kilo kaupalla rapsutuksia ja ehkä muutaman herkunkin.

   • #51645 Vastaa
    Aleksi
    Avainmestari
    • Postauksia: 1434
    • Lauman johtaja

    Murrr mitä luvattomuuksia. 1hp ja 1sp

  • #51577 Vastaa
   Alva
   Valvoja
   • Postauksia: 106
   • Perus pullaponi

   Niin ok 24.4.
   Inkan estevalmennus

   Hauska käveli kerrankin mukavan rennosti eteenpäin. Metsästä kuului satunnaisten lintujen laulua, ja polulla näkyi muutamia, luultavasti muiden tallilaisten jättämiä kavionjälkiä. Olo oli vähän inhottavan nahkea, tunnilla selkää pitkin valuneen hien takia, mutta muuten fiilis oli ihan mukava, ehkä vähän raukea. Pyörittelin ohjien solkea hanskoihin verhotuissa käsissäni, miettiessäni hetki sitten ollutta estevalmennusta. Sanalla sanoen, valkka oli ollut niin ok, kuin vaan mikään voi olla. En ollut saanut mitään uusia hulluja näkemyksiä ratsastaa Hauskaa, mutta ei se nyt mitenkään huonostikaan ollut mennyt. Alkuverryttelyissä, tai oikeastaan käynneissä, olin jo miettinyt oliko tamma kipeä, vai mistä kiikasti, kun höyryveturi vaihde ei ollutkaan mennyt heti päälle. Raviin siirtyessäni olin huokaissut helpotuksesta, kun Hauska oli sittenkin muistuttanut itseään, kaahottamalla kuin päätön kana. Verkka hypytkin oli menneet vähän niin ja näin, hakiessani jälleen kerran tuntumaa hyppäämiseen. Eikö se niin mennyt, että hiljaa hyvä tulee? Olimme alkaneet vihdoin saamaan vähän rutiinia hyppäämiseenkin.

   Ensimmäinen virallinen tehtävä oli tuottanut vähän haasteita. Hauska oli kyllä suorittanut tehtävän hyvin ja ihan kohtuullisella nopeudella, mutta Inka oli joutunut ottamaan muutaman askeleen taaksepäin, mikä tietenkin ärsytti. Tamma oli päättänyt olla täysin kuuro sisäpohkeelleni, ja päästellä menemään, teilaamalla melkein valmentajankin kumoon. Oli se sentään vaihtanut laukan pyydettäessä. Puomejakaan ei ollut tippunut kuin ensimmäisellä kierroksella, joten kai sekin oli ollut eräänlainen saavutus. Neljän esteen tehtäväkin oli mennyt ihan ookoosti, eikä Inka ollut keksinyt oikein mitään korjattavaa, muttei myöskään kehuttavaa. Välikäynneissä Hauska oli pärskinyt selvästi tyytyväisenä omaan tekemiseensä. Samanlailla se pärski nytkin, heilutellessaan päätään viileästä kevät illasta nauttien.

   Perusrata oli taas mennyt ihmeen hyvin, verrattuna meidän kaikkeen muuhun suorittamiseen. Puomit eivät olleet kolisseet mitenkään erityisen paljon, ja olin itse jopa muistanut ratsastaa. Ykkösen ja kakkosen, ja kutosen ja seiskan välit oli toki olleet vaikeita, tamman kokoiselle laukalle, mutta selvittiin me niistäkin ihan kunnialla. Hauska oli hypännyt mukavan tasaisella rytmillä, enkä minäkään tainnut olla hymyilemättä päästessämme kasin pystystä yli. Uusinnassa olin uskaltanut ratsastaa vähän kovemmallakin temmolla, eikä Inkakaan ollut keksinyt siinä hetkessä mitään moitittavaa. Olin iloinen siitä miten paljon rutiinia olimme valmennuksien kautta saaneet hyppäämiseen. Enää ei puomeja tullut säkkikaupalla, enkä minäkään jännänyt niin paljon Hauskan kovassa vauhdissa. Taputin tammaa kaulalle. Ensi viikon viikonlopusta tulisi taas ihan huippu reissu, ei väliä miten hyvin meillä menisi.

   (362 sanaa)

  • #51613 Vastaa
   Alva
   Valvoja
   • Postauksia: 106
   • Perus pullaponi

   Mutakuorinta it is 1.5

   Oli ollut mukava käydä maastoilemassa Inkan, Nakin, Minjan ja Liljan kanssa. Jokainen kolmesta tammasta oli käyttäytynyt nätisti, enkä ollut vieläkään keksinyt asiaa, joka voittaisi metsän keskellä tukkaputkella laukkaamisen. Hauska möllötti tyytyväisenä karsinassaan, minun seisoskellessa sen edessä, katsellen sitä mietiskelevä ilme kasvoillani.
   “Pitäiskö sut laittaa nyt viime hetken pesulle?” mietin ääneen, ja Hauskan korvat liikahtivat kuunnellessaan minua.
   “Tehdääs niin. Koskakohan sut on edes pesty viimeksi?” mumisin ääneen ja otin tamman riimunnarun päähän. Pesari oli täydellisesti vapaana, joten minun ei tarvinnut edes ruveta neuvottelemaan kenenkään kanssa vuoronvaihdosta. Pyöräytin Hauskan siihen ympäri, ja hilpaisin hakemaan kaapistani nopeasti sinne jättämäni heppasaippuan.

   Hauska vähän järkyttyi. Olin unohtanut tarkistaa, että vesiletku oli kiinni pesarin hanassa, ja minun tuurillani se ei tietenkään ollut. Vettä suihkusi kengilleni, ja tamma kääntyi melkein ympäri, vaikka oli riimustansa kiinni.
   “Oho sori. Voi höpsö, tuliko vähän puskista?” jatkoin monologiani, “Voi hemmetti.”
   “Mitä sä kiroat?” Maisa ilmestyi kulman takaa huvittuneen näköisenä.
   “Kengät kastu”, selitin hymähtäen omalle tyhmyydelleni.
   “Meinasitko pesuhommiin ruveta?” pinkkitukkainen kysyi.
   “Pakkohan se on. Ei mitään muistikuvaa, koska tää on viimeks pesty, ja ei haluta sentään näyttää mutakuopasta revityltä”, vastasin virnistäen. Maisa toivotti onnea projektiini, ja meni menojaan hattaran värinen ponnari heilahtaen.

   Kun sain vihdoin äherrettyä letkun kiinni hanaan, saatoin aloittaa Hauska pesulle projektini. Tamma oli aluksi vähän epäileväinen letkun suhteen, vaikka muistin kyllä viime kesältä, ettei Hauska sanonut mitään edes koko vartalopesusta. Säädin siis veden sopivan lämpimäksi, ja valuttelin sitä pitkin suomenhevosen runkoa.
   “Hyii, minkä väristä vettä susta lähtee tyyppi”, mutisin hymyillen, kun mudan värinen vesi valui pitkin hevosen jalkoja maahan ja siitä viemäriin. Kun koko Hauska oli turvasta hännän päähän märkä, levittelin shampoota ympäri tammaa ja rupesin hinkuttamaan likaa irti kumisualla. Tässä vaiheessa hevonen näytti lähinnä pilvistä pudonneelta, sillä vaahtoa oli joka puolella. Saatuani hassusta näystä kuvan, hinkkasin vielä viimeisetkin pölyhippuset irti tamman ihosta, ja aloitin operaatio saippua irti.

   Hauska valui kerrankin puhdasta vettä joka puolelta, kun sain kaiken shampoon pois. Hikiviilalla sai enimmät lätäköt valuteltua lattialle, mutta tarvitsin kyllä jonkun pyyhkeen, että sain loputkin viemäriin. Operaatiossani oli kulunut lähes 45 minuuttia, kun hain tamman karsinalta kuivatusloimea. Sora oli varustamassa Vaakkua yksäripuolella, ja mieleeni palasi jälleen suokkimaasto. Josko sekin saataisiin tässä jossain välissä toteutettua? Ja jos ei ennen finaalia, niin viimeistään sen jälkeen lähtisin vaikka yksin jos ei muuta. Paitsi ehkä Rhea kyllä suostuisi seurakseni? Hauska oli taas vajonnut omaan koomaansa, saatuani loimen sen selkään. Ylihuomenna lähtö jo kolmanteen osakilpailuun. Miten koko kevät olikin mennyt niin nopeasti?

   • Tätä vastausta muokkasi 5 kuukautta, 3 viikkoa sitten Alva.
   • #51616 Vastaa
    Minja
    Osallistuja
    • Postauksia: 180
    • Perus pullaponi

    Minja lähtee kyllä ainakin mieluusti uudestaankin maastoon kunhan vain palailee työreissultaan ja saa hieman liikutettua viikon seisovaa junnua 🙂

   • #51646 Vastaa
    Aleksi
    Avainmestari
    • Postauksia: 1434
    • Lauman johtaja

    Joo ehdottomasti suokkimaastoon! Saat tästä 2hp

  • #51639 Vastaa
   Alva
   Valvoja
   • Postauksia: 106
   • Perus pullaponi

   Esteverkan kohtaamisia 3.5.

   Hauska oli tänään ihan helkkarin rasittavalla päällä. Epätyypilliseen tapaansa, se tuntui kyttäävään verkkaesteitä minkä ehti, tai muuten vain kaahottavan vailla päätä tai häntää. Koulurata oli ollut vähän samantyyppistä, vaikkei minulla ollut kyllä mitään käsitystä, miten se loppujen lopuksi oli mennyt. Savulla ja Maisalla sen sijaan ei näyttänyt olevaan mitenkään meihin verrattavia ongelmia, päinvastoin. Ruuna hyppäsi nätisti korvat hörössä, hyvällä tekniikalla. Vaikka olinkin kylmäveristen (erityisesti Hauska nimisten suomenhevosten) fani, en luultavasti olisi tullut toimeen Savun kanssa. Se vaikutti toki kivalta ponilta, mutten siltikään uskonut, että se sopisi omaan käteeni. Onneksi minulla oli Hauska, ajattelin ja hymyilin itsekseni. Maisa ja Savu hyppäsivät jälleen verryttely pystyn, ja meinasin tehdä perässä. Ohjasin Hauskan itsevarmasti samaiselle pystylle, mutta arvatkaas vaan kuka päätti kieltää. No ei Hauska ainakaan. Oli melko lähellä, etten olisi ollut käynyt testaamassa Hopiavuoren maneesin pohjaa, mutta sain kuin sainkin itseni kerättyä viime hetkellä.

   Sain vertaistukea kieltoon odottamattomalta taholta. Maneesiin oli jossain vaiheessa saapunut medium esteiden tähtiratsukko. Ulkomuodoltaan sympaattisen näköinen russiratsukko oli pyyhkäissyt molemmissa osiksissa sijoille, enkä voinut olla ihailematta tytön pitkäjänteisyyttä poninsa kanssa. Ruunikko, jonka nimeksi oli paljastunut Fosse oli myös ilmeisen virkeällä päällä. Zaidaksi nimetty tyttö ratsasti samanlailla itsevarma ilme kasvoillaan pystylle, kuin minä, mutta tummatukkainenkin meinasi päätyä maistelemaan maneesin pohjaa.
   “Meillä taitaa olla aika samanlaiset ratsut”, totesin Zaidalle ohimennen. Tyttö näytti hetken hämmentyneeltä, luultavasti johtuen siitä, että tuntematon toisella puolella Suomea asuva blondi puhui hänelle, mutta vastasi hän silti
   “Jep. Ainakin ne taitaa molemmat olla yhtä söpöjä.” Hymyilin. Olin sitä mieltä, ollut jo alusta asti, että Lehtovaaran tyypit oli mukavaa sakkia, enkä nytkään ollut eri mieltä. Henkka oli löytänyt hyvälle tallille. Missäköhän poika muuten nyt edes oli? Tietääkseni hän oli jo ratsastanut oman luokkansa. Meinasin jo kysäistä, tunteeko Zaida ketään ruskeatukkaista Henkka nimistä, mutta peruin sanani viime hetkellä, kun tyttö jatkoi jutusteluaan. Toivotin onnea ratsukolle esteluokkaansa, ja jatkoin verryttelyäni, kun Zaida ja Fosse jatkoivat matkaansa kentälle. Olin ehdottomasti sitä mieltä, että nyt olisi kylmäveristen aika voittaa, eikä Zaidan itsevarma hymy tainnut muuta antaa ymmärtääkään.

   Odottaessani kentän laidalla omaa vuoroani, jännitys kipristeli vatsassani. Vaikka olimme viime osakilpailussa nousseet jopa viisi sijaa esteillä, ei luotoni ollut kovinkaan luja. Varsinkaan verryttelyn taidonnäytteen jälkeen. Toivoin todella, ettei Hauska saisi radalla päähänsä kieltää, tai vetää ohi esteestä. Ei se sitä yleensä juuri tehnyt, ennemmin veti läpi vaan, mutta vierailla paikoilla, jokainen käyttäytyi vähän eri lailla. Muutama hallavalainen näytti kentän laidalta peukkuja, ja näinpä seassa jopa Zaidan ja Henkan hymyn vilahtavan. Syteen tai saveen, ajattelin ja ratsastin tuomarin vihellyksestä radalle.

   • #51647 Vastaa
    Aleksi
    Avainmestari
    • Postauksia: 1434
    • Lauman johtaja

    Uu jännää miten kisoissa tulee käymään. Plussaa kanssa toisen tallin hahmon mukaan ottamisesta! Saat 1sp ja 1ep

  • #51749 Vastaa
   Alva
   Valvoja
   • Postauksia: 106
   • Perus pullaponi

   Olipa Hauskaa 6.5.
   1. Treeni hevosen näkökulmasta

   Jokainen tietää sen tunteen, kun ei oikein jaksais. Ja sen tunteen, kun viereen tulee muuten ihan kiva tyyppi, mut sillä on aaaiiivaaan liikaa energiaa. Mä olin nimittäin ihan rauhassa mun tarhassa rapsuttelemassa Tähkän kanssa, mutta sitten Alva tuli, ja ilmoitti, että me lähdetään treenaamaan. Se selitti, että mennään jonkun helpon tunnin sekaan, koska mun tuntiratsastaja ei ollu tullu ja Aleksin mielestä mä tarvitsin liikuntaa. Niinpä me lähdettiin talliin ja mä löntystelin niin hitaasti, kun on vaan mahdollista, jotta Alva ois älynny, ettei mua huvita, mutta ei se tietenkään ymmärtäny. Alvan puolesta piti kyllä sanoa, että se anto mulle leipää, kun me päästiin karsinaan. Ja oli rapsuttelukin ihan kivaa, mutta emmä kyllä jaksanut enää liikkua, kun Alva päätti ruveta harjaamaan mua niillä miljoonalla eri harjalla, joilla oli kaikilla omat hienot nimet.

   Alva taas höpötti samalla, kun se harjasi. Se höpötti oikeestaan tosi usein. Se selitti, että sen pitäisi oikeesti olla edellisellä alkeistunnilla taluttamassa, mutta se oli onnistunut saamaan Tähkän omistajan lahjottua, jotta se taluttaisi. Loogista, ainakin mun mieleen, varsinkin, kun Alva sanoi, että sen oli pitänyt ostaa Rhealle suklaalevy sitä vastaan. Jos mun pitäisi juosta tunti jonkun vierellä pitäen siitä kiinni, mäkin vaatisin suklaata. Mulle ei tosin koskaan annettu suklaata, mutta ei se haitannut. Kerta se on nimittäin ensimmäinenkin. Alva sai harjaamisen valmiiksi, ja sitten se nosti taas sen kamalan kapistuksen mun selkään. Satulavyötä piti kiristää ainakin sata kertaa, ja mä pullistelin, koska mulle tuli mieleen, että mä voisin olla ilmapallo. Suitset oli tavallaan paljon kivemmat, vaikka kuolaimet olikin aika syvältä. Mauttomat metallinpalat. Kuka ihme haluaisi sellaset suuhunsa?

   Alkukäynneissä mä saan aina ihan uuden vaihteen silmään. Mä en tosin tiedä mistään silmistä, mutta niin kaikki sanoo. Alva istui kamalasti liikettä vastaan, ja se ei tuntunut erityisen mukavalta, joten mun oli pakko hidastaa vähän. Miska tuntui kulkevan koko ajan jotenkin ihan liian lähellä ja mä näytin sille hampaita. Eikö se ollu kuullu siitä munankuori jutusta? Oma tila ja silleen, you know, vaikka oli se joskus ihan siedettävä. Osku sen sijaan voi ihan rauhassa kulkee vähän lähempänä. Se on oikeesti aika kiva, mut ei kerrota sitä sille. Ylpistyis vielä tai jotain. Jaa nyt, Alva vaatiikin pohkeenväistöä. Emmä nyt oikein malttais kuunnella, mutta kai mä nyt jotenkin ristiin nätit kavioni laitan.

   Laukkaaminen on tosi kivaa. Paitsi sillon, kun se pitää tehä kentällä aidatulla alueella ja hienolla ympyrällä. Sillon se on vaan vähän vähemmän kivaa. Mä yritin aina puskea vähän ulommas, kun oli tarkotus, jotta mahtuisi laukkaamaan enemmän, mutta Alvan mielestä ei saanu pelleillä, ja me mentiin tylsästi hyvin ympyrällä. Loppuraveissa mä ravasin hienosti ja rennosti, joten Aleksi antoi meille kehuja. Alva taputti mua kiitokseksi ja mä pärskähdin. Alvan hypätessä alas selästä Aleksi antoi luvan lähteä takaisin talliin, josta mä olin iloinen. Nyt mä pääsisin vihdoin nukkumaan. Ja ehkä Ohto olis ajoissa ja jakais iltaheinät vähän aikasemmin?

   • #51750 Vastaa
    Minja
    Osallistuja
    • Postauksia: 180
    • Perus pullaponi

    Siis tätä oli niin hauska lukea ja jotenkin ihanan rento ja semmonen letkeä fiilis täs tarinas.

   • #51751 Vastaa
    Inka Lehtimäki
    Valvoja
    • Postauksia: 50
    • Koulutuksen tarpeessa

    Hauska tarina! (pun intended) Saat tästä 1 hp ja 1 kp.

  • #51832 Vastaa
   Alva
   Valvoja
   • Postauksia: 106
   • Perus pullaponi

   Paljon haleja t. Alva 9.5.
   10. Kirjoita tarina kirjeen tai päiväkirjamerkinnän muodossa.

   Hyvää päivää kotiväki! Päästiin jo torstaina perille, mutta en ole saanut aikaiseksi vielä kirjoitella mitään. Tässä kuitenkin tulee, elikkäs, sä kuitenkin kysyisit, joten Inkan (se valmentaja, jonka tunneilla ja valmennuksissa olen useasti ollut, ja jonka toisena groomi puoliskona Seelan ohella ylipäätään toimin) ja Nakin (Inkan pitkä koipinen hevonen) kisa menestys on ollut vähän vaihtelevaa. Eilen luokissa tasan puolessa välissä ja melkein luokan lopussa, ja tänään jälleen molemmissa esteluokissa puolen luokan paremmalla puolella. Se ei tosin meidän menoa ole haitannut, ja hauskaa meillä ainakin on ollut. Täällä Ruotsissa kevät on jo pidemmällä, kuin koto Suomessa, ja tänäänkin on ollut yli 20 astetta. Se areena, jolla kisat kisataan, on muuten ihan törkeän nätti, kun takana kukkii monta vaaleanpunaista kirsikkapuuta täydessä loistossaan.

   Vaikka olenkin nyt päässyt kisaamaan ratsastuskoulu mittakaavassa aika isoissa kisoissa siellä Tie Tähtiin skabassa, on täällä asiat ihan eri tasolla. Osallistujia on ihan kamalan monta, ja hevosetkin on aivan eri luokkaa, kun Hallavassa. Vilinää siis riittää kellon ympäri. Tosin ihmekkös tuo, Hallavan hevoset on tuntsareita, ja nämä täällä on tarkoitettu kovan tason kisaamiseen. Arvaa mikä on korkein luokka mikä Hannaby Hanami Weekillä kisataan? 160 senttiä. Ne on vaan kolme senttiä mua lyhyempiä. Sä luultavasti kiljuisit kauhusta, kun katsoisit niitä pienempiäkin luokkia. Äläkä yritä väittää, että et. Mä näin sun ilmeen, kun näytin mun ja Hauskan ratavideota, joka on kuitenkin vaan 80 senttiä.

   Ja nyt kun päästiin tähän kisaus aiheeseen, niin meillä meni Hauskan kanssa viime osis oikeestaan tosi hyvin! Koulu luokassa oltiin ensimmäisiä ei sijoittuneita, ja esteluokassa päästiin toisiksi! Hauska suoritti normaaliin nähden tosi hienosti, vaikka verryttelyssä se olikin melkosen rasittava. Saatiin jopa meidän eka puhdas rata! Koulussa oltaisiin voitu suorittaa vähän paremminkin, mutta neljäs sija riittää meille oikein hyvin. Olihan se vieras paikka ja kaikkea muutenkin. Ja et muuten arvaa kehen oon törmäilly eri osiksissa. Muistatko sen sun kaverin Helin? Ei se akvaariokala-addikti vaan se toinen. Se, jolla on Henkka niminen poika. Se omistaa nykyään hevosen, ja asuu Lapissa Lehtovaarassa.

   Anna rapsutuksia Vikelle munkin puolesta! Paljon haleja t. Alva.

   • Tätä vastausta muokkasi 5 kuukautta, 2 viikkoa sitten Alva.
   • #51834 Vastaa
    Minja
    Osallistuja
    • Postauksia: 180
    • Perus pullaponi

    Ihana toi akvaariokala-addikti kommentti <3 Muutenki tosi kivan ja luonnollisen kuulonen kirje.

   • #51836 Vastaa
    Inka Lehtimäki
    Valvoja
    • Postauksia: 50
    • Koulutuksen tarpeessa

    Olipa hauskaa lukea Alvankin näkemystä Ruotsin reissusta! Saat tästä yhden kisapisteen.

  • #51978 Vastaa
   Alva
   Valvoja
   • Postauksia: 106
   • Perus pullaponi

   Harjailua vaan 11.5.
   15. Lähinnä olevasta kirjasta sanat satamapoliisi, kilinkalin, Uppo-Nalle, sanoi, viileä.

   Ulkona oli Ruotsin Markarydin verrattuna viileä ilma. Kylmä tuuli puhalsi navakkana hiuksien läpi, pyöräillessäni tallin pihaan. Viime viikon reissu oli ollut ihan mieletön, vaikka suuri ihmisvilinä ja pitkähkö matkustaminen olivatkin vaatineet veronsa. Olo oli väsynyt, mutta olin silti pakottanut itseni Hauskaa moikkaamaan. Sininen, osin ruostunut pyöräni jäi maneesin seinää vasten, kun hiippailin tallille. Kassini jäi tallitupaan, jatkaessani matkaa tarhoille tervehtimään hoidokkiani. Tallilla oli melko hiljaista kolmen aikaan. Tunnit alkoivat vasta myöhemmin ja päiväheinät oltiin jo jaettu. Hauska nuokkui tallia lähemmässä kulmassa, ja nosti päätään, kun sitä huhuilin.
   “Hei tyttö”, mumisin pujottaessani riimua tamman päähän. Hauska yritti hinkuttaa päätään käteeni, mutta koska hevonen oli paljon isompi ja voimakkaampi kuin minä, meinasin lentää rähmälleni mutalätäkköön.
   “Hauska eii”, hekotin ja työnsin päätä pois.

   Päädyin hakemaan Hauskan harjat pihalle, ja etsin mahdollisimman suojaisan paikan, jossa aloin tammaa harjailla. Suomenhevonen hamusi ahneesti ruohoa maasta, minun harjaillessani sen paljolti pölyävää turkkia. Talvikarvaa irtosi kuin sieniä sateella, ja jostain lennähti pikku lintu sitä keräilemään. Hauska katsoi sitä erittäin järkyttyneen näköisenä ja minua rupesi naurattamaan, kun muistin, että Uppo-Nalle pelkäsi peippoja. Lintu muistutti erehdyttävästi yhtä Suomen yleisimmistä linnuista, joten kai Hauska oli sitten lukenut Uppo-Nalle kirjat. Jostain kuului omituista kilinkalin ääntä, ja nostin päätäni edelleen huvittuneena peippo kohtaamisesta. Niko oli näköjään päätynyt menemään ajolenkille, sillä poika istui ruunansa kovaäänisillä kärryillä tullessaan metsänreunasta. Väiski näytti vähän hikiseltä ja päättelin lenkin olleen vähän raskaampi.

   “Oliko hyvä lenkki?” kysyin Nikolta, joka hyppäsi alas kärryiltä. Miehen alku silmin nähden säpsähti, ja kääntyi sitten ympäri. Hetken katse oli ihmettelevä, kunnes se törmäsi kasvoihini. Taisin olla Hauskan ja takana aika huomaamattoman näköinen.
   “Aa joo oli. Kui sä täällä oot? Eiks teijän pitäny tulla Ruotsista vasta huomenna?” Niko ihmetteli.
   “Oltais varmaan tultukki vasta huomenna, jos satamapoliisi ei ois päästäny läpi. Mutta siis ihan tänään oli tarkotus tulla”, sanoin virnistäen.
   “Jaa, no en näköjään oo ihan perillä päivistä. Kai tänään oli maanantai?” Niko kysyi takaraivoaan raaviskellen.
   “Jep, ihan oot oikeessa päivässä”, vastasin huvittuneena ja Niko virnisti vastaukseksi. Totesin saaneeni oman harjaukseni valmiiksi, kun Niko sai kärryt irti Väiskistä ja menimme yhtä matkaa talliin, josta tosin älysin viedä Hauskan takaisin tarhaansa.

   “Odotuksia sunnuntailta?” mietin ääneen finaalia. Itselläni ei ollut odotukset mitenkään erityisen korkealla, sillä vajaa viikko oli mennyt Ruotsissa, eikä etätreenaaminen ollut oikein mahdollista hevosten kanssa.
   “Mitäs siitä. Ensimmäistä sijaa odotellessa”, Niko tuumi laittaessaan Väiskiä pois, “okei, vitsi vitsi. Oishan se kiva sijottua, ja ollaan nyt treenailtukkin aika paljon, mutta Nessalla ja Sashalla taitaa nyt mennä aika lujaa. Teillä?”
   “Mun on luultavasti turha odottaa sijotuksia, ellei finaali mee jotenkin kovin hyvin. Vaikka toisaalta, olihan Hopiavuorenkin osis aika hyvin meiltä. Esteiltä toinen sija ja koulusta ensimmäiset ei sijottuneet. Ne esteet me kyllä rämmittiin ihan tuurilla läpi”, selitin.
   “Se teijän este rata oli tosi hyvä hei! Hauska ei mun tietääkseni ole mikään estekenttien kuningatar”, Niko kannusti.
   “Joo, ei tosiaan”, nauroin silitellessäni Väiskin turpaa.
   “Mutta hei, mä taidan lähteä kotiin ottamaan toiset päikkärit Ruotsin jäljiltä, joten nähään huomenna.”

   • Tätä vastausta muokkasi 5 kuukautta, 1 viikko sitten Alva.
   • #52066 Vastaa
    Inka Lehtimäki
    Valvoja
    • Postauksia: 50
    • Koulutuksen tarpeessa

    Tässä oli jotenkin mukavan seesteinen tunnelma, tosin muutama yhdyssanavirhe pisti mulle silmään. Saat tästä 1 hp ja 2 sp

  • #51983 Vastaa
   Alva
   Valvoja
   • Postauksia: 106
   • Perus pullaponi

   Varustuksesta 17.5.
   9. Kuvaile ratsukon kisavarustusta

   Olin päätynyt jälleen esteluokan loppu päähän lähtölistoissa. Sepä ei tietenkään haitannut, sillä minulla oli enemmän aikaa verrytellä Hauskaa, vaikka toisaalta siinä ajassa ehti aina kehitellä satatuhatta eri kauhuskenaariota esteradan kulusta. Edellisen osakilpailun esteluokan lähes voitto oli ollut täydellistä arpapeliä, vaikka hallavalaiset olivat jokainen vain kiven kovaa väittäneet minun ratsastaneen hyvin ja Hauskan hypänneen hienosti. Jossain syvällä sisimmässäni toivoin tietenkin salaa uutta huippusuoritusta, mutta sitä en kertoisi edes itselleni, etten jälkeen päin pettyisi karvaasti. Hauska oli ihan mukavan tuntuinen taivuttaessani sitä jälleen maneesin pitkällä sivulla.

   Tamman englantilaisissa suitsissa kimalteli sille varta vasten Tie Tähtiin kisoja ajatellen ostettu uusi liila otsapanta. Kaviot olin sivellyt kaviorasvalla ja suojina toimi samat vanhat pinkinvioletit, mitkä aina ennenkin, tosin ne olivat kokeneet pesun välissä. Satulahuovan sen sijaan olin vaihtanut Hallavan tiimihuopaan, johon oli omin pikku kätösin kirjaillut alareunaan ‘Routaruusun Hassunhaaska’ tekstin. Ei se mikään maailman kauneimman näköinen ollut, mutta ainakin jokainen jälkeen päin tietäisi, että se oli ollut Hauska, joka kuljetti kuskinsa hienosti maaliin asti. Tekstin lisäksi huovassa luki ‘Hallava’ ja muuten se oli vaaleanliila, lukuun ottamatta teestä tullutta tahraa oikeassa etureunassa. Se ei ollut lähtenyt pesussa vaikka mitä tein. Satulan ja suitset olin tietenkin putsannut kauniisti kiiltäviksi finaalia varten. Saisi pienenä tallilla pelotelleet vanhemmat tytöt olla iloisia, kun satulankaaresta voi melkein nähdä oman naamansa. Rautiaan harja liehui vapaana, en ollut jaksanut millään ruveta säätämään sykeröjä, sillä ensimmäisen osakilpailun sykerökammotukset kummittelivat edelleen unissani. Hännänkin olin jättänyt koskemattomaksi, ja se sivalsi nopeasti ilmaa, kun Hauskaa ärsytti hieman liian lähelle tullut kirjava ruuna.

   Omaan asustukseeni olin myös panostanut, sen minkä pystyin. Kaksi vuotta vanhat saappaani olivat onneksi täydellisen muotoutuneet jalkaani, ja ne oli kiillotettu nahkasaippuaa säästelemättä. Valkoiset kisahousut olivat jostain alesta viime keväänä ostetut, ja hieman Hauskan kuolaan värjäytyneet. Olin jopa hankkinut työpaikan eduilla uudet hanskat, vaikkei ne nyt mitenkään erityisen ihmeelliset olleetkaan. Paremmat ne silti edellisiin verrattuna oli. Niissä kun oli ollut reiät jokaisessa sormen päässä, sillä tykkäsin pitää vähän pitempiä kynsiä, vaikkei ne tallilla olleet kovinkaan käytännölliset. Kisatakin olin ostanut pitkin hampain TT rupeaman alussa ja paitana oli perus, erittäin hailakan sininen kisapaita. Kypärä oli sama vanha, joka toimi edelleen loistavana kaverina minkä tahansa hevosen selässä. Olin ollut paha, ja jättänyt turvaliivin kotiin. Se ei olisi millään mahtunut takin alle, ja päällä se olisi näyttänyt vain tyhmältä. Kentän katsomossa istuvalle äidille sitä ei tietenkään pitäisi kertoa, ajattelin ratsastaessani vihdoin omalla vuorollani kentälle.
   “Kohta tää on ohi”, kuiskasin Hauskalle kannustaessani tamman laukkaan.

   • #52067 Vastaa
    Inka Lehtimäki
    Valvoja
    • Postauksia: 50
    • Koulutuksen tarpeessa

    Tässä pääsi kyllä hyvin perille siitä, mitä teillä oli päällä! Tästä 2 kisapistettä.

  • #52206 Vastaa
   Alva
   Valvoja
   • Postauksia: 106
   • Perus pullaponi

   Matkan varrella 29.6.

   Tiedättekö sen, kun ihan yhtäkkiä havahtuu aamupalaa syödessä, ja älyää, että jostain on mennyt jo kokonainen vuosi aikaa? Minä nimittäin muistin, että kappas vaan, minulla ja Hauskallahan on vuosipäivä 29. kesäkuuta. Tästä ajatuksesta intoutuneena käppäilin siis kyseisenä maanantaina tallille, aikeissani lähteä virkistävään vuosipäivä maastoon. Tai ei välttämättä niin virkistävään, aurinko paistoi nimittäin melkein polttaen selkään, avatessani tallituvan ovea. Emily loikoili sohvalla kännykkäänsä selaten ja Ciara punaisen tukkansa kanssa hääri mehukannun seurassa.
   ”Päivää taloon”, tervehdin ja heitin kassini kaappiin. Sain vastaukseksi epämääräistä muminaa. Tallilla oli viime aikoina ollut kovin hiljaista, porukka tuntui olevan edelleen ihan poikki kevään kisarupeamasta. Tie Tähtiin oli ollut antoisa ja hieno kokemus, puhumattakaan Ruotsin reissusta Hannaby Hanami weekille. Eikä saanut tietenkään unohtaa juhannuksen Shelyesin reissua. Olimme lähteneet Hauskan kanssa reissuun rennolla meiningillä, ja rata oli sen mukainen. Toisaalta, Midnattsol maastoretki oli ollut ikimuistoinen ja kumonnut täysin huonon fiiliksen radasta. Unohduin turhan pitkäksi aikaa muisteloihini, kun kypäräni kolahti lattialle. Nostin sen sitä puistellen, ja nappasin vielä hanskat matkaan mukaan. Kuka hullu nyt jaksaisi mitään tässä kelissä tuupata, kun mittarin lukemat oli reippaasti kahdenkympin yläpuolella?

   Hallavan hepat oli Sommersolvervin jälkeen kirmailleet päätä pahkaa laitumelle, kun tunnitkin olivat loppuneet. Hauska chillaili tyytyväisenä Tähkän kanssa toisiaan rapsutellen, kun tulin sitä hakemaan. Rautias nosti päätään, höristi korviaan ja totesi, että ei, en muuten ole tulossa. Onneksi tamma oli laiskemmalla päällä, eikä lähtenyt karkuun muuten kuin muutaman raviaskeleen verran.
   ”Hauska hyvä, me lähetään maastoon. Ei pitäis olla rankkaa arvon korkeudelle”, hymyilin ja rapsutin hevosen otsaa. Riimu sujahti päähän ja lukko napsahti kiinni. Jännä miten tärkeä rautiaasta tähtipäästä oli kuluvan vuoden aikana tullut. Joka päiväinen päivän piristäjä ja kaveriheppa Viken rinnalla. Vikke ei tosin ollut hevonen, mutta mitäpä siitä. Hauska hinkkasi minua vaativasti olkapäähän. Tammaa ärsytti selkeästi paarmat ja muut pikku pirulaiset ja totesin, että nyt olisi hyvä hetki lähteä tallia kohti.

   Tallissa harjasin tamman oikein pitkän linjan kautta. Pölyä irtosi enemmän kuin tarpeeksi, Hauska oli selvästi löytänyt sen hiekkaisimman nurkan laitumelta. Itsellä ehti tulla jo kuuma, siinä ajassa kun hinkkasin Hauskan kylkiä harjalla kerta toisensa jälkeen. Tallin viileys tosin helpotti vähän ja tammakin taisi olla ihan tyytyväinen, kun sisällä ei ollut niin paljoa ötökkäpartioita.
   ”Josko nyt mentäis”, mumisin ääneen saatuani liilapinkit suojat paikoilleen. Suitset löysivät tiensä päähän ja omat kamat sain myös päälle. Hauska löntysti hitaasti vierelläni ulos kentän laidalle. Satula oli jäänyt talliin, joten aidan päältä oli huomattavasti helpompi kiivetä selkään. En nimittäin lukuisista yrityksistäni huolimatta ollut onnistunut harjoittelemaan maasta ilman satulaa selkään pääsyä. Hauska höristi korviaan innostuneena korviaan, älytessään, ettei tänään matka vienyt kentälle, vaan viileään metsän siimekseen. Annoin tammalle luvan mennä, ja se porhalsi reipasta käyntiä joenvarsimaaston reitille. Meillä taisi olla samat ajatukset uiton suhteen, ajattelin hymähtäen. Heiluttelin harmaisiin ratsastustrikoisiin verhottuja koipiani Hauskan kylkiä pitkin, tuijotellessani maisemia, jotka olivat kuluvan vuoden aikana ehtineet käydä jo niin tutuiksi.

   Kertasin mielessäni jälleen yhteistä matkaamme. Alunperin olin ollut hakemassa, ihmeellistä kyllä, Savun tai siihen aikaan vielä Hallavassa olleen Hallan hoitajaksi, mutta ne olivat molemmat ehtineet löytää jo omat ihmisensä. Aleksi oli ehdottanut Hauskaa, ja olin aluksi ollut epäileväinen, vaikken sitä ollutkaan myöntänyt. Niin sanotusti pystyyn kuollut suokkitamma ei ollut ihan sitä mitä hain, mutta suostuin pahemmin miettimättä. Ja onneksi suostuin. Olisi jääneet monet hauskat leirit, kisamatkat ja tapahtumat kokematta jos olisinkin päätynyt jollekkin toiselle tallille. Unohtamatta tietenkään parhaita tallikavereita, lukuisia maastoja, onnistuneita ja epäonnistuneita koulutunteja ja meidän kirottuja estetunteja. Hymyilin itsekseni, kun pyysin Hauskan raville. Tamma ei ollut ihan samaa mieltä ja siirtyi suoraan laukkaan. Tienpätkä oli onnekseni tarpeeksi pehmeää reippaammallekkin askellajille, joten annoin sen tehdä sen, ja nautin menosta.

   • #52536 Vastaa
    Aleksi
    Avainmestari
    • Postauksia: 1434
    • Lauman johtaja

    Komppaan Linjaa, että oli tosi hauska lukea vähän muisteluita Alvan ja Hauskan menneestä vuodesta. Palautit samalla vähän mun mieleen mitä sitä keväällä tapahtuikaan ja toit kesäfiiliksen vielä tähän syyskuun alkuun kun vihdoin sain aikaiseksi tän tarinan lukea. Rento, kesäinen ja viihdyttävä tarina! Kiitos. Saat 1hp ja 1mp

  • #52207 Vastaa
   Minja
   Osallistuja
   • Postauksia: 180
   • Perus pullaponi

   Tää oli ihana tämmönen rento hyvänmielen tarina. Eihän kaiken tartte olla aina niin vakavaa treenaamista ja joku tuollainen rento maasto minkä aikana pohtii asioita tuo kivaa vaihtelua niiden treeni- ja kisatarinoiden pariin.

   Oli kivaa kuulla vähän enemmän Alvan ja Hauskan tarinasta tämmösessä tiiviissä versiossa menneen vuoden ajalta ja toivottavasti parivaljakolla on vielä monta yhteistä vuotta edessä 🙂

Luet parhaimillaan 31 vastausketjuja
Vastaa aiheeseen: Alva & Hauska

You can use BBCodes to format your content.
Your account can't use Advanced BBCodes, they will be stripped before saving.

Tietosi: