Hanneksen koulutunti 17.10.2020

Foorumit Ratsastustunnit Hanneksen koulutunti 17.10.2020

Luet parhaimillaan 3 vastausketjuja
 • Julkaisija
  Artikkelit
  • #52638 Vastaa
   Hannes
   Osallistuja
   • Postauksia: 4
   • Maitovarsa

   Hyvä istunta on kaiken ratsastamisen perusta. Istuntaan keskitytäänkin Hanneksen koulutunnilla Lauantaina 17.10.2020 klo 12-13.

   Tunnille mahtuu 4 ratsukkoa ja ilmoittautuminen tunnille tapahtuu tässä topiikissa pe 16.10 klo 23:59 mennessä.

   Ilmoittautumisessa kerro istunnal ongelmat ja ratsutoive.

   Tunnin kuvaus julkaistaan viimeistään tuntipäivänä.

   Ratsukot 4/4

   Ciara & Valera
   Seela & Toko
   Rhea & Näkki
   Alva & Osku

   Olin saapunut Hallavaan jo sen verran aiemmin, että olin kerennyt istua talliporukan kanssa tallituvassa. Päivän tunnille oli osallistumassa neljä ratsukkoa, joten minulla olisi aikaa keskittyä jokaiseen ratsastajaan ihan rauhassa. Istuessani vaaleansinisen kahvimukini kanssa sohvalla olin tutustunut paremmin tallin porukkaan ja saanut muodostettua jonkinlaista kuvaa kaikista hevosista ja ratsastajista, sekä ratsukoiden yhteistyöstä.

   Tietenkin puheiden perusteella ei voinut luoda tarkkaa ja todellista kuvaa, joten seuraavat viikot kertoisivat enemmän ja oppisin vielä enemmän ratsukoista. Ciaran, Seelan, Rhean ja Alvan ollessa lähdössä varustamaan ratsujaan saatuaan omat juomansa juotua, käänsin katseeni tuntilaisiini.

   ”Satulat voi sitten jättää pois. Sitä ei tarvi tänää tunnilla.”
   Kuullessaan sanani sain vastaukseksi vain kolme hämääntynyttä katsetta, mutta lopulta kaikki siirtyivät varustamaan ratsujaan. Siirryin itse vielä Aleksin toimiston ovelle ja vaihdoin miehen kanssa muutaman sanan, ennen kuin oli aika siirtyä talliin ja siitä kentälle. Avasin ratsukoille kentän portin ja päästettyäni kaikki kolme sisään, suljin portin takanani. Autettuani kaikki ratsujensa selkiin, pääsivät kaikki siirtämään ratsunsa käyntiin.

   Siirryn itse kentän keskelle ja alan kävelemään noin kymmenen metrin halkaisijalla olevaa ympyrää, seuraten ratsukkojen menoa. Kaikki saavat antaa ratsujensa kävellä alkuun vapaalla ohjalla ihan rauhassa, ja samalla muistutan kaikkia pitämään ryhtinsä suorassa ja asettelemaan jalkansa hyvin ratsun ympärille. Varsinkin Ciaran kohdalla jalkojen paikkaa Valeran ympärillä jouduttiin hieman hakemaan ja alkuun toinen ei tuntunut olevan kovinkaan varma siitä että voisi oikeasti asetella jalkansa punaisen tamman ympärille, tuon protestoidessa hieman ratsastajansa liikettä selässään.

   Kun kaikkien asennot alkoivat rentoutumaan käynnissä, sai kaikki alkaa keräämään ohjia tuntumalle ja ratsastamaan käyntiä aktiivisemmaksi. Varsinkin Näkin käynti tuntui muuttuvan täysin ruunan alkaessa työskentelemään kunnolla, jolloin Rhea alkoi puristamaan hieman polvillaan ruunan kylkiä, minkä näki sen hienoisesta hännän vispauksesta ja jännittyneemmästä askeleesta.
   ”Rentouta Rhea jalat. Kuvittele että sulla on tosi painavat kengät, jotka vetää sun jalkoja kohti kentän pintaa. Anna niiden vaan rentoutua vieläkin. Sä huomaat kyllä kun ne on tarpeeksi rentona, sillä Näkin käynti on silloin paljon tasaisempaa. Anna vielä vaan rentoutua. Noin siinä. Sitten vielä vaan vähän paremmin ne ruunan ympärille niin alkaa näyttämään hyvältä. Sillä on isohko ja aktiivinen askel, mutta ei sielä mahdotonta oo istua. Ciaralle sama juttu. Anna jalkojes vaa valua pitkäksi ja rennoksi niin Valera ei oo ehkä noin kiukkuinen. Siitä oikein näkee miten sitä ärsyttää.”

   Käynnissä ratsukot saivat työskennellä kaarevilla urilla sekä ympyröillä ja samalla käyntiä hinkattiin myös temponmuutosten kautta. Kaikkien asennot alkoivat paranemaan tunnin etenemisen myötä, vaikkakin vasemmassa kierroksessa löydettiin seuraavat ongelmat.

   ”Rhea ja Ciara voi aatella et teillä on oikeassa kengässä betonipohja, joka vetää teitä koko ajan kohti kenttää. Varsinkin Näkki on sellainen että se saattaa lähteä väistöön jos sen kanssa nojaa liikaa suuntaan tai toiseen. Noin parempi jo Rhea. Huomaatko miten se ei kiemurtele enää niin pahasti. Ciara vielä vaan suoremmaksi. Vielä, vielä, vielä, siinä! Nyt on hyvä”

   Ravissa jatkettiin samalla tehtävällä ja alkuun kaikki saivatkin hakea vain tuntumaa ratsujensa raviin.
   ”Muista Seela hengittää! Tokolla ei todennäköisesti oo tommonen poniravi normaalisti, joten kokeile tahdittaa hengitys vaikka sen askeleiden tahtiin. Sisään ja ulos. Sisään ja ulos. Noin. Huomaatko miten sen askel muuttuu helpommaksi ja tasaisemmaksi? Ciara ja Rhea vois taas muistaa sen oikean betonikengän. Varsinkin Näkki näyttää siltä että kohta mennään ja reippaasti väistöön. Alva vois kuvitella että sulla menee joku näkymätön siima kohti Oskun niskahihnaa. Ihan vähä vielä nenää kohti korvia. Noin. Siinä on parempi asento.” Korjailin ratsastajien asentoja ja huomautin pienistä virheistä, joita ratsastajien istunnoista löysin. Lopulta kaikkien asennot olivat ravissakin paljon paremmat, joten oli aika vaihtaa vielä suuntaa ja ratsastajat saivat tehdä tehtävät ravissa myös uuteen kierrokseen.

   ”Okei, sitten jakaudutaan isoille pääty-ympyröille. Kokeillaas vaikka niin että Rhea ja Ciara toiselle ja Alva ja Seela toiselle. Ennen kuin lähdette nostamaan laukkaa, kattokaa että teillä on jalat hyvin ratsujen ympärillä, paino tasaisesti keskellä selkää, suora hevonen ja hyvä tahti. Näkki varsinkaan ei nosta laukkaa jos sen mielestä palat ei oo kohdillaan. Okei, sitten kun tunnette olevanne valmiita nii, nostakaa vaa laukka.” Ciaran ja Valeran laukannosto oli hieman reippaan puoleinen, mutta parilla pienellä muutoksella budjonnyn laukka saatiin rauhoittumaan ja lopulta ratsukko esittikin koko tunnin parhaan suorituksensa laukassa. Myös Rhea ja Näkki saivat nättiä laukkaa esiin ja toinen osasikin korjata hyvin omaa istuntaansa ruunan vihjeiden perusteella.

   Alva ja Osku sekä Seela ja Toko saivat myös hyvää laukkaa aikaan ja varsinkin kun Seela muisti taas hengittää, Toko alkoi laukkaamaan vapautuneemmin, mikä myös helpotti toisen mahdollisuuksia istua ruunan isossa askeleessa.
   ”Okei, sit raviin ja siitä käyntiin. Kokeilkaa saada pelkällä hengityksellä hevoset käyntiin. Näkin kanssa kannattaa varautua siihen että siirtymä voi olla reipas jos se on avuilla hyvin. Eli pitkiä ja rauhallisia hengityksiä sen kanssa. Just noi Rhea! Se oli tosi siisti siirtyminen ja vielä ekalla kerralla. Ciaralla ja Seelalla oli kans hyvät. Valeran kanssa vielä vähä rauhallisemmin ens kerralla. Ota Alva puolipidäte että saat Oskun kuulolle ja sit uusiks. Noooin. Hyvä! Sit vaihdetaa suuntaa ja otetaan laukat vielä toistenpäin.”

   Laukattuaan muutaman kierroksen toiseenkin kierrokseen saivat ratsukot siirtyä raviin ja siitä hiljalleen käyntiin. Kaikki olivat ihan punaisia ja sen näköisiä että töitä oli tehty, mutta olihan uran sisäpuolella kävelevien hevosten selissä myös neljä eri asteista hymyä, joista sai päätellä että tunti oli silti, tainnut olla ihan mukava.

   ”Ciaralla oli hyvää parannusta tunnin aikana. Valera on hyvä hevonen ja se näyttää kaipaavan pieniä apuja joten sen kanssa voi olla varmaa parhaana päivänä helppoa ratsastaa pelkällä istunnalla. Rhealla kans parani meno pitkin tuntia ja varmaan huomasit itekkin miten paljon helpompi Näkkiä oli ratsastaa kun sen selässä istuu rentona ja antaa sille vain tilaa liikkua?”

   ”Alva löysi kans hienosti suoruuden ja varmaan samalla taisit huomata miten paljo paremmin, menee avut perille. Se on kuitenkin hevonen, joka on tottunut varmasti välillä saamaan hieman epäselviäkin apuja, mutta se myös muuttu paljon paremman näköseksi tunnin aikana. Seelan kohdalla näky kyllä varmaan suurin muutos, heti kun vaa löysit hyvät muistisäännöt hengittämiselle. Toko näytti välillä enemmänkin ylikasvuiselta ponilta, kuin isolta hevoselta ja sen liikkeestä oli helppo päätellä koska sen selässä istuja oli rento. Varmaan itekkin taisit huomata miten paljo helpompaa selässä oli olla kun muisti hengittää?”

   ”Okei, mun puolesta voitte kääntää hevoset kaartoon ja tulla alas selistä nii palataan talliin hoitamaan ratsut pois.” Ilmoitin kaikille ja ratsastajien liu’uttua ratsujensa selistä päästin nelikon pois kentältä ja palasimme peräkanaa talliin.

   • Tätä aihetta muokkasi 1 kuukausi, 1 viikko sitten Hannes.
   • Tätä aihetta muokkasi 1 kuukausi, 1 viikko sitten Hannes.
   • Tätä aihetta muokkasi 1 kuukausi, 1 viikko sitten Hannes.
   • Tätä aihetta muokkasi 1 kuukausi, 1 viikko sitten Hannes.
  • #52640 Vastaa
   Ciara
   Valvoja
   • Postauksia: 50
   • Koulutuksen tarpeessa

   Ciara tulis mukaan! Toiveena olisi päästä Valeran kanssa mutta ei muutkaan hepat mahdottomuus oo. Istunnassa ehkä eniten on ongelmana jalkojen asennon ja tasapainoisuuden löytyminen. Paino tuppaa yleensä jakautumaan liikaa vasemmalle ja vaikuttaa huomattavasti istuntaan!

  • #52673 Vastaa
   Alva
   Valvoja
   • Postauksia: 106
   • Perus pullaponi

   Alva vois osallistua kans! Hevosella ei väliä 😀 Ongelmana tuppaa välillä olemaan aavistuksen liian takakennossa ratsastaminen, varsinkin harjoitusravissa. Edellä mainitun takia jalat saattaa kans hetkittäin jännittyä liian ylös.

  • #52675 Vastaa
   Rhea Kiurula
   Valvoja
   • Postauksia: 46
   • Koulutuksen tarpeessa

   Rhea mukaan! Suurimpana ongelmana yläkropan vinous vasempaan suuntaan ja turha polvella ja reidellä puristaminen.

Luet parhaimillaan 3 vastausketjuja
Vastaa aiheeseen: Hanneksen koulutunti 17.10.2020

You can use BBCodes to format your content.
Your account can't use Advanced BBCodes, they will be stripped before saving.

Tietosi: