Koulutuuppaus 15.8.

Foorumit Ratsastustunnit Koulutuuppaus 15.8.

Tämä aihe sisältää 9 vastaukset, 6 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi  Aleksi 21 tuntia, 57 minuuttia sitten.

 • Julkaisija
  Viestit
 • #6772 Vastaus

  Rudi V.
  Osallistuja
  • Postauksia: 5
  • Maitovarsa

  Monille tuttu kasvo mutta muuten tuntematon Rudi on tulossa Hallavaan pitämään koulutunnin 15.8. Tehtävät sopivat vähintään helppo B-tasoisille.
  Tunnille mahtuu 6 ensimmäistä, saa tulla joko omalla tai ratsastuskoulun hevosella (hevosta saa toivoa). Ilmoittaudu alas ennen 13.8. Tunti pidetään maneesissa klo 18-19.
  Tämän saa kuitattua vastaamalla alla oleviin kysymyksiin. Ei siis tarvitse väsätä tarinaa tai vastaavaa!

  Miltä hevosesi tuntui lämmittelyssä?
  Sujuiko pohkeenväistötehtävä tottunein ottein, vai huomasitko jotain petrattavaa?
  Pysyikö ratsu hanskassa laukkatehtävissä?
  Millainen olo jäi sinulle tunnin jälkeen? Entäs mitä veikkaat hevosen mielentilasta?

  Osallistujat 4/6
  Emily – Molly
  Alva – Hauska
  Nio – Fonzie
  Rhea – Tähkä

 • #6775 Vastaus

  Aleksi
  Ylläpitäjä
  • Postauksia: 926
  • Lauman johtaja

  Jos kuitenkin mielii saada kouratsastuspisteitä (ja lisäarpoja Hallavacupiin) niin vastaukset kysymyksiin kannattaa sisällyttää jonkinmuotoiseen tarinaan (:

 • #6784 Vastaus

  Emily
  Osallistuja
  • Postauksia: 160
  • Perus pullaponi

  Emily ja Molly tulee!

 • #6786 Vastaus

  Alva Ainio
  Osallistuja
  • Postauksia: 15
  • Maitovarsa

  Alva ja Hauska vois tulla!

 • #6791 Vastaus

  Nio Luosujärvi
  Osallistuja
  • Postauksia: 116
  • Perus pullaponi

  Nio ja Fonzie vois kans tulla!

 • #6795 Vastaus

  Rhea Kiurula
  Osallistuja
  • Postauksia: 10
  • Maitovarsa

  Rhea ja Tähkä tulee mukaan!

 • #6800 Vastaus

  Alva Ainio
  Osallistuja
  • Postauksia: 15
  • Maitovarsa

  Koulutuuppaus 15.8

  Kiristin satulavyötä kolmannen kerran. Tällä kertaa selästä käsin. Hauska allani puhisi ja näytti hyvinkin selvästi mielipiteensä satulavyöstä. Tai satulasta. Tai tästä koko tunnista. Olin tullut jo melkein 45 minuuttia sitten repimään tamman jostain haavetilasta tähän maailmaan ja ruvennut hoitamaan sitä. Puristin pohkeeni kevyesti tamman kylkiin ja ohjasin sen uralle. Hauska sai heti höyryveturi vaihteensa päälle ja paineli menemään jättimäistä käyntiä uralla. Itse kiristelin vielä hanskojani ja virnistelin Rhealle, joka ähersi satulavyön kanssa. En tainnut olla ainoa pullistelevan suomenhevosen kanssa. ”No niin. Voisitte nyt alkaa ottamaan ohjia tuntumalle ja korjaamaan asentoanne oikeanlaisiksi siellä selässä,” Rudin ääni kuului kentän keskeltä. En ollut miestä aikaisemmin nähnyt, mutta kai nyt jos pääsee ylimääräiselle ohjatulle tunnille, pitää tilaisuus käyttää. Joten täällä ollaan, Rudin koulutunnilla. Jännitin jälleen vatsalihaksiani ja istuin syvemmälle satulaan, yrittäen hillitä Hauskan menohaluja. Jos jotain olin tamman ratsastamisesta oppinut, se oli se, ettei ikinä ei kannattanut vetokilpailuun lähteä. Voittaja nimittäin oli selvä jo parissa sekunnissa.

  Tuntia aloiteltiin pohkeenväistöillä käynnissä, ja kun se sujui tultiin harjoitusravissa. Alusta asti olin melko varma, ettei tämä tunti tulisi olemaan mitään parhaimpiamme. Hauska tuntui heti normaalimpaakin vahvemmalta suusta ja pohje avut haihtuivat savuna ilmaan tamman painellessa omia menojaan. Käynti väistöt oli pelkkää säätämistä, minun yrittäessä väistättää ja Hauskan esittäessä parhaansa mukaan kuuroa kaikelle mahdolliselle. ”Rudi, pystytkö antaa mulle siitä jonkun lyhyen raipan?” kysyin mieheltä pysäyttäessäni Hauskan maneesin kulmaan. ”Joo. Käykö tää?” ”Oikein hyvin,” vastasin ja nappasin kuluneen raipan Rudin ojennetusta kädestä. ”Jos me nyt saatais se hemmetin ulkoapu läpi. Vai mitä?” tokaisin tammalle. Ja eikun uudestaan, ajattelin kääntäessäni tehtävälle. Sisäohja pidättää, ulkopohje väistää. Eipäs väistä. Pieni raipan näpäytys kaulalle. Outo protesti pukki. Onnistunut pohkeenväistö. ”Hyvä Hauska,” kehuin ja taputin sitä kaulalle.

  Kukaan ei varmaan arvaa mitä Hauska teki laukassa? No eipä tietenkään kuunnellut ulkoapuja. Laukka ympyrät meni niin sanotusti vaihtelevasti, välillä tamman suorittaessa nätisti ja välillä kaukana nätistä. Onnistuin myös kerran lentämään kaulalle yllätävästä – kato mun takajalat lentää t. Hauska – pukista. Muuten loppu tunti meni jollain tavalla ihan hyvin. Loppukäynneissä naureskelin Emilyn kanssa Hauskan tempuille. Tamman temppuilusta huolimatta taputtelin sitä kaulalle. Kaikilla on huonoja päiviä, ja tänään sellainen oli ilmeisesti Hauskalla.

  Karsinassa harjailin Hauskaa pitkin vedoin. Kello oli jo lähempänä yhdeksää kun vihdoin sain raahattua itseni kaikkien Hauskan kamojen putsaus urakasta irti. Käväisin vielä sanomassa Hauskalle heipat ja astelin ulos tallista. Ulkona oli jo kovin viileää, ajattelin vetäessäni hupparini vetskaria kiinni. Laitoin pyöräilykypäräni päähän ja pistin napit korviin. Nappasin pyöräni ja laitoin vielä Ed Sheeranin uuden albumin soimaan taustalle.

 • #6802 Vastaus

  Emily
  Osallistuja
  • Postauksia: 160
  • Perus pullaponi

  Koulutunti 15.8.2019

  15.8.2019
  Tänään vuorossa olisi koulutunti Mollylla. Vähän aikaa olikin jo kerennyt vierähtää edellisestä, niin oli ihan mukavaa päästä valvovan silmän alle.

  Emme kovinkaan kauan alkukäyntejä kävelleet, kunnes otimme ohjat ja lähdimme väistättelemään hevosia uralla, aluksi käynnissä ja melko piakkoin harjoitusravissa. Onnekseni Mollylle väistöt olivatkin tuttu juttu, ja ne sujuivatkin ainakin omasta mielestäni hyvin, paria huolimattomuusvirhettä lukuunottamatta. Vaikka Molly väistikin hienosti, ei se mitenkään kovinkaan reippaasti kulkenut. Käynnissä se vain tallusteli rauhakseltaan eteenpäin ja ravissa puolestaan tömisteli sen verran kovaa Hauskan takana, että Molly oli melko lähellä saada Hauskan kaviosta turpaan.

  Ravityöskentelyn jälkeen otimme parin kierroksen välikäynnit pitkin ohjin, joidenka jälkeen oli vuorossa laukkatehtäviä. Vaihdoimme käynnissä suunnan täyskaarrolla ja aloimme sitten pikkuhiljaa nostella ravin kautta laukkoja. Tehtävän tarkoituksena oli tehdä kentän molempiin päätyihin laukassa pääty-ympyrät. Laukat nostettiin pitkän sivun lopusta ja itse ideana oli, että toinen pääty-ympyrä laukattaisiin vastalaukassa ja toinen myötälaukassa. Tälläkertaa päätimmekin pysymään Hauskan kavioista melko kaukana. Itse laukat sujuivat melko vaihtelevasti. Molly hiffasi hyvin myötälaukan sekä siinä tehnyn pääty-ympyrän, mutta voi herranjestas sen vastalaukan kanssa. Ymmärsin itse hyvin että vastalaukassa nyt oli hieman vaikeaa tehdä ympyrää, mutta meillä oli ihan hyvin tilaa ja se vain sattui nyt olemaan tehtävän idea. Ympyrällä Molly päätti itse siirtyä aina laukasta raviin, joten tehtävä ei ihan kovin hääppöisesti mennyt. No jos jotain positiivista on pakko mainita, niin ainakaan Molly ei kaahaillut pää viidentenä jalkana pitkin kenttää, eikä kentän pohjaakaan päästy onneksi maistamaan.

  Tunnin lopuksi kuitenkin naureskelimme Alvan kanssa Hauskan tempuille, ja vaikka tunti ei nyt sen hääppöisemmin sujunut, taisi siitä kuitenkin jäädä ihan hyvä mieli niin hevoselle kuin minullekkin.

  //Tässä oli nyt tämmönen pikakatsaus tunnista, toivottavasti ei haittaa että oli vähän lyhyempi tällä kertaa! (:

 • #6807 Vastaus

  Nio Luosujärvi
  Osallistuja
  • Postauksia: 116
  • Perus pullaponi

  Koulutuuppaus 15.8.2019

  Siitä oli jo hetki, kun olin viimeksi juossut itseni näin hikeen idiootin hoitohevosen perässä. Luulisi, että minäkin olisin jo oppinut yli vuoden ruunaa hoidettuani, että paras taktiikka olisi olla jahtaamatta. Fonzie keräsi jotain kiksejä siitä, että sai kiusata minua, selkeästi.

  Lopulta kun sain ruunan sisälle, oli minulla oli jo kiire. Tartuin harjaan rivakasti, ja vetelin Fonzieta kovalla harjalla, pyrkien poistamaan päästä, satulan ja satulavyön kohdalta sekä kainaloista vähintään kaikki mutaläikät. Kavioihin oli juurtuneet tiivistyneet, tiukkaan istuneet möykyt, jotka onnekseni kuitenkin lähtivät kengän vierestä työntäen laattamaisesti tipahtaen. Lopuksi vielä laitoin satulan selkään ja kiristin satulavyön jo nahkaan painuneisiin kulumiin. Jalustimet pitenivät myös jo tutuiksi tulleisiin reikiin, joiden tuttavuutta kuvasti hyvin muita viivoja tummemmat viivat.

  Kerkesin Fonzien tempusta huolimatta verrytellä hyvin. Olin kentällä samaan aikaan muiden kanssa, josta johtuen myös alkukäynnit pysyivät ihanteellisina. Lyhentäessäni ohjat, aloitin samantien tiheiden pysähdysten teon. Jännitin vatsalihaksiani, lakkasin myötäämästä kropallani askelta, ja lopulta pysähdys tapahtui juuri suunnittelemaani pisteeseen. Useasti.
  Lopulta tahdoin ruunan ottavan enemmän painoa takajaloille, joten tavoittelin noin viiden pysähdyksen jälkeen hevosen niiaamista takajaloille, tehden peruutusta pyytävän pidätteen samalla pidätteellä kuin koko pysähdyksen. Kun takajalat ottivat painoa, myötäsin reilusti, ja otin vasta sitten ohjat valmiiksi ennen seuraavaa pysähdystä.
  Kun aloitimme ravissa verryttelyn, oli allani oleva poni yllättävän rento. Se lähti jo helposti alussa myötäämään niskasta varsinkin kaarilla. Rudi muistutteli minulle tasaisin väliajoin kyynärkulmasta, käsien levittelystä ja katseesta, jotka floppasivat aina vain uudelleen ja uudelleen.

  Ympyrän kaarella naputtelin sisäjalalla aktiivisesti, jotta takapää alkaisi toimia oikein. Se lopulta toimi. Ennen kuin aloitimme käynti väistöjen teon, Rudi kehui Fonzien ahkeraa askelta ja oikeaa tempoa, vaikka käteni saivat yhä kommenttia
  Jo ensimmäisessä väistö askeleessa huomasin, että alkutunnin ahkera työskentely ja poskia pitkin valuvat hikipisarat olivat olleet hintansa väärti. Ruuna malttoi pitää kaulansa nätisti kaarella ja väistää tasaisesti ja aktiivisesti oikein. Koko kehoni valtasi mielihyvän ja ylpeyden tunne, nämä olivat ensimmäiset näin hyvin tehdyt väistöt osallamme.
  Kun käynti väistöt oltiin suoritettu molempiin suuntiin, oli aika ravi väistöjen. Jostain kumman syystä Ravi oli vielä parempaa kuin mitä ennen väistöjä, joten saimmekin Rudilta erityistä kommenttia väistöistä. Fonzie askelsi nätisti kunnolla ristiin käyttäen takapäätään ja selkäänsä oikein.

  Laukassa tapahtuvat ympyrät eivät sujuneet aluksi niin hyvin. Kun aloimme nostaa laukkaa, sekä minä, että Fonzie innostuimme turhia. Minulta levisi pakka, ja aina laukkaa nostaessa työnsin kättä liian eteen, ja nostosta tuli enemmänkin laukkaan ajo. Ympyrä meni kallellaan, pää enemmän kuin pilvissä ja ulkolavalla puskien. Näinpä myös Rudi huomasi kiinnittää meihin enemmän huomiota noston, ja ympyrän vaiheella.
  “Pidä kyynärkulmat, ajattele kantapää, lonkka, kyynärpää linjaa, sekä pidä ohja tuntumalla. Huomaatko, heti parempi!”, Rudi neuvoi, “Nyt sisäpohje. Naputa, naputa, naputa! Pidä ulko-ohjaa enemmän tuntumalla, äläkä työnnä kättä pois, hetki kun se hakee jotakin muotoa. Oikein, parempi”, mies vielä katsoi silmä tarkkana menoamme ympyrällä.
  Loppu tunnista ympyrät sujuivat paremmin. Ajattelin enemmän ohjasta ‘vetoa’, kuin pois työntöä, joten myös laukassa ruuna alkoi nyökkimään. Sisäpohje ympyrällä kyljessä toimi, ja menomme oli vähemmän vinoa kuin ensimmäisellä ympyrällä.

  “Noh Nio, mitenkäs tunti sujui?”, Rudi käveli vierellämme talikko kädessään.
  “Hmm. Käynti ja ravi oli mielestäni tosi hyvät. Samoin kuin väistöissä tää maltto kerrankin keskittyä tosi hyvin moleemmissa suunnissa ja askellajeissa. Kuitenkin sitten laukassa mulla levis pakka ihan kokonaan, ja hyvä ettei oltu nurin niillä ympyröillä”, naurahdan “mutta lopussa saatiin laukassa kans ihan ok pätkää!”, mietin tyytyväisenä.
  “Joo! Oon aikalailla sun kanssa samaa mieltä, mutta vielä lisätään, että muista se katse, tuntuma ja kyynärkulma näin alkuun, nii hyvä tulee!

 • #6809 Vastaus

  Aleksi
  Ylläpitäjä
  • Postauksia: 926
  • Lauman johtaja

  Pisteitä / lisäarpoja lisätty
  Emily – Molly 1kp
  Alva – Hauska 2kp
  Nio – Fonzie 2kp

Vastaa aiheeseen: Koulutuuppaus 15.8.

You can use BBCodes to format your content.
Your account can't use Advanced BBCodes, they will be stripped before saving.

Tietosi:
Siirry työkalupalkkiin