Koulutuuppaus 15.8.

Foorumit Ratsastustunnit Koulutuuppaus 15.8.

Luet parhaimillaan 12 vastausketjuja
 • Julkaisija
  Artikkelit
  • #6772
   Rudi V.
   Osallistuja
   • Postauksia: 11
   • Maitovarsa

   Monille tuttu kasvo mutta muuten tuntematon Rudi on tulossa Hallavaan pitämään koulutunnin 15.8. Tehtävät sopivat vähintään helppo B-tasoisille.
   Tunnille mahtuu 6 ensimmäistä, saa tulla joko omalla tai ratsastuskoulun hevosella (hevosta saa toivoa). Ilmoittaudu alas ennen 13.8. Tunti pidetään maneesissa klo 18-19.
   Tämän saa kuitattua vastaamalla alla oleviin kysymyksiin. Ei siis tarvitse väsätä tarinaa tai vastaavaa!

   Miltä hevosesi tuntui lämmittelyssä?
   Sujuiko pohkeenväistötehtävä tottunein ottein, vai huomasitko jotain petrattavaa?
   Pysyikö ratsu hanskassa laukkatehtävissä?
   Millainen olo jäi sinulle tunnin jälkeen? Entäs mitä veikkaat hevosen mielentilasta?

   Osallistujat 4/6
   Emily – Molly
   Alva – Hauska
   Nio – Fonzie
   Rhea – Tähkä

  • #6775
   Aleksi
   Avainmestari
   • Postauksia: 1439
   • Lauman johtaja

   Jos kuitenkin mielii saada kouratsastuspisteitä (ja lisäarpoja Hallavacupiin) niin vastaukset kysymyksiin kannattaa sisällyttää jonkinmuotoiseen tarinaan (:

  • #6784
   Emily
   Valvoja
   • Postauksia: 188
   • Perus pullaponi

   Emily ja Molly tulee!

  • #6786
   Alva
   Valvoja
   • Postauksia: 106
   • Perus pullaponi

   Alva ja Hauska vois tulla!

  • #6791
   Nio Luosujärvi
   Valvoja
   • Postauksia: 218
   • Perus pullaponi

   Nio ja Fonzie vois kans tulla!

  • #6795
   Rhea Kiurula
   Valvoja
   • Postauksia: 46
   • Koulutuksen tarpeessa

   Rhea ja Tähkä tulee mukaan!

  • #6800
   Alva
   Valvoja
   • Postauksia: 106
   • Perus pullaponi

   Koulutuuppaus 15.8

   Kiristin satulavyötä kolmannen kerran. Tällä kertaa selästä käsin. Hauska allani puhisi ja näytti hyvinkin selvästi mielipiteensä satulavyöstä. Tai satulasta. Tai tästä koko tunnista. Olin tullut jo melkein 45 minuuttia sitten repimään tamman jostain haavetilasta tähän maailmaan ja ruvennut hoitamaan sitä. Puristin pohkeeni kevyesti tamman kylkiin ja ohjasin sen uralle. Hauska sai heti höyryveturi vaihteensa päälle ja paineli menemään jättimäistä käyntiä uralla. Itse kiristelin vielä hanskojani ja virnistelin Rhealle, joka ähersi satulavyön kanssa. En tainnut olla ainoa pullistelevan suomenhevosen kanssa. ”No niin. Voisitte nyt alkaa ottamaan ohjia tuntumalle ja korjaamaan asentoanne oikeanlaisiksi siellä selässä,” Rudin ääni kuului kentän keskeltä. En ollut miestä aikaisemmin nähnyt, mutta kai nyt jos pääsee ylimääräiselle ohjatulle tunnille, pitää tilaisuus käyttää. Joten täällä ollaan, Rudin koulutunnilla. Jännitin jälleen vatsalihaksiani ja istuin syvemmälle satulaan, yrittäen hillitä Hauskan menohaluja. Jos jotain olin tamman ratsastamisesta oppinut, se oli se, ettei ikinä ei kannattanut vetokilpailuun lähteä. Voittaja nimittäin oli selvä jo parissa sekunnissa.

   Tuntia aloiteltiin pohkeenväistöillä käynnissä, ja kun se sujui tultiin harjoitusravissa. Alusta asti olin melko varma, ettei tämä tunti tulisi olemaan mitään parhaimpiamme. Hauska tuntui heti normaalimpaakin vahvemmalta suusta ja pohje avut haihtuivat savuna ilmaan tamman painellessa omia menojaan. Käynti väistöt oli pelkkää säätämistä, minun yrittäessä väistättää ja Hauskan esittäessä parhaansa mukaan kuuroa kaikelle mahdolliselle. ”Rudi, pystytkö antaa mulle siitä jonkun lyhyen raipan?” kysyin mieheltä pysäyttäessäni Hauskan maneesin kulmaan. ”Joo. Käykö tää?” ”Oikein hyvin,” vastasin ja nappasin kuluneen raipan Rudin ojennetusta kädestä. ”Jos me nyt saatais se hemmetin ulkoapu läpi. Vai mitä?” tokaisin tammalle. Ja eikun uudestaan, ajattelin kääntäessäni tehtävälle. Sisäohja pidättää, ulkopohje väistää. Eipäs väistä. Pieni raipan näpäytys kaulalle. Outo protesti pukki. Onnistunut pohkeenväistö. ”Hyvä Hauska,” kehuin ja taputin sitä kaulalle.

   Kukaan ei varmaan arvaa mitä Hauska teki laukassa? No eipä tietenkään kuunnellut ulkoapuja. Laukka ympyrät meni niin sanotusti vaihtelevasti, välillä tamman suorittaessa nätisti ja välillä kaukana nätistä. Onnistuin myös kerran lentämään kaulalle yllätävästä – kato mun takajalat lentää t. Hauska – pukista. Muuten loppu tunti meni jollain tavalla ihan hyvin. Loppukäynneissä naureskelin Emilyn kanssa Hauskan tempuille. Tamman temppuilusta huolimatta taputtelin sitä kaulalle. Kaikilla on huonoja päiviä, ja tänään sellainen oli ilmeisesti Hauskalla.

   Karsinassa harjailin Hauskaa pitkin vedoin. Kello oli jo lähempänä yhdeksää kun vihdoin sain raahattua itseni kaikkien Hauskan kamojen putsaus urakasta irti. Käväisin vielä sanomassa Hauskalle heipat ja astelin ulos tallista. Ulkona oli jo kovin viileää, ajattelin vetäessäni hupparini vetskaria kiinni. Laitoin pyöräilykypäräni päähän ja pistin napit korviin. Nappasin pyöräni ja laitoin vielä Ed Sheeranin uuden albumin soimaan taustalle.

  • #6802
   Emily
   Valvoja
   • Postauksia: 188
   • Perus pullaponi

   Koulutunti 15.8.2019

   15.8.2019
   Tänään vuorossa olisi koulutunti Mollylla. Vähän aikaa olikin jo kerennyt vierähtää edellisestä, niin oli ihan mukavaa päästä valvovan silmän alle.

   Emme kovinkaan kauan alkukäyntejä kävelleet, kunnes otimme ohjat ja lähdimme väistättelemään hevosia uralla, aluksi käynnissä ja melko piakkoin harjoitusravissa. Onnekseni Mollylle väistöt olivatkin tuttu juttu, ja ne sujuivatkin ainakin omasta mielestäni hyvin, paria huolimattomuusvirhettä lukuunottamatta. Vaikka Molly väistikin hienosti, ei se mitenkään kovinkaan reippaasti kulkenut. Käynnissä se vain tallusteli rauhakseltaan eteenpäin ja ravissa puolestaan tömisteli sen verran kovaa Hauskan takana, että Molly oli melko lähellä saada Hauskan kaviosta turpaan.

   Ravityöskentelyn jälkeen otimme parin kierroksen välikäynnit pitkin ohjin, joidenka jälkeen oli vuorossa laukkatehtäviä. Vaihdoimme käynnissä suunnan täyskaarrolla ja aloimme sitten pikkuhiljaa nostella ravin kautta laukkoja. Tehtävän tarkoituksena oli tehdä kentän molempiin päätyihin laukassa pääty-ympyrät. Laukat nostettiin pitkän sivun lopusta ja itse ideana oli, että toinen pääty-ympyrä laukattaisiin vastalaukassa ja toinen myötälaukassa. Tälläkertaa päätimmekin pysymään Hauskan kavioista melko kaukana. Itse laukat sujuivat melko vaihtelevasti. Molly hiffasi hyvin myötälaukan sekä siinä tehnyn pääty-ympyrän, mutta voi herranjestas sen vastalaukan kanssa. Ymmärsin itse hyvin että vastalaukassa nyt oli hieman vaikeaa tehdä ympyrää, mutta meillä oli ihan hyvin tilaa ja se vain sattui nyt olemaan tehtävän idea. Ympyrällä Molly päätti itse siirtyä aina laukasta raviin, joten tehtävä ei ihan kovin hääppöisesti mennyt. No jos jotain positiivista on pakko mainita, niin ainakaan Molly ei kaahaillut pää viidentenä jalkana pitkin kenttää, eikä kentän pohjaakaan päästy onneksi maistamaan.

   Tunnin lopuksi kuitenkin naureskelimme Alvan kanssa Hauskan tempuille, ja vaikka tunti ei nyt sen hääppöisemmin sujunut, taisi siitä kuitenkin jäädä ihan hyvä mieli niin hevoselle kuin minullekkin.

   //Tässä oli nyt tämmönen pikakatsaus tunnista, toivottavasti ei haittaa että oli vähän lyhyempi tällä kertaa! (:

  • #6807
   Nio Luosujärvi
   Valvoja
   • Postauksia: 218
   • Perus pullaponi

   Koulutuuppaus 15.8.2019

   Siitä oli jo hetki, kun olin viimeksi juossut itseni näin hikeen idiootin hoitohevosen perässä. Luulisi, että minäkin olisin jo oppinut yli vuoden ruunaa hoidettuani, että paras taktiikka olisi olla jahtaamatta. Fonzie keräsi jotain kiksejä siitä, että sai kiusata minua, selkeästi.

   Lopulta kun sain ruunan sisälle, oli minulla oli jo kiire. Tartuin harjaan rivakasti, ja vetelin Fonzieta kovalla harjalla, pyrkien poistamaan päästä, satulan ja satulavyön kohdalta sekä kainaloista vähintään kaikki mutaläikät. Kavioihin oli juurtuneet tiivistyneet, tiukkaan istuneet möykyt, jotka onnekseni kuitenkin lähtivät kengän vierestä työntäen laattamaisesti tipahtaen. Lopuksi vielä laitoin satulan selkään ja kiristin satulavyön jo nahkaan painuneisiin kulumiin. Jalustimet pitenivät myös jo tutuiksi tulleisiin reikiin, joiden tuttavuutta kuvasti hyvin muita viivoja tummemmat viivat.

   Kerkesin Fonzien tempusta huolimatta verrytellä hyvin. Olin kentällä samaan aikaan muiden kanssa, josta johtuen myös alkukäynnit pysyivät ihanteellisina. Lyhentäessäni ohjat, aloitin samantien tiheiden pysähdysten teon. Jännitin vatsalihaksiani, lakkasin myötäämästä kropallani askelta, ja lopulta pysähdys tapahtui juuri suunnittelemaani pisteeseen. Useasti.
   Lopulta tahdoin ruunan ottavan enemmän painoa takajaloille, joten tavoittelin noin viiden pysähdyksen jälkeen hevosen niiaamista takajaloille, tehden peruutusta pyytävän pidätteen samalla pidätteellä kuin koko pysähdyksen. Kun takajalat ottivat painoa, myötäsin reilusti, ja otin vasta sitten ohjat valmiiksi ennen seuraavaa pysähdystä.
   Kun aloitimme ravissa verryttelyn, oli allani oleva poni yllättävän rento. Se lähti jo helposti alussa myötäämään niskasta varsinkin kaarilla. Rudi muistutteli minulle tasaisin väliajoin kyynärkulmasta, käsien levittelystä ja katseesta, jotka floppasivat aina vain uudelleen ja uudelleen.

   Ympyrän kaarella naputtelin sisäjalalla aktiivisesti, jotta takapää alkaisi toimia oikein. Se lopulta toimi. Ennen kuin aloitimme käynti väistöjen teon, Rudi kehui Fonzien ahkeraa askelta ja oikeaa tempoa, vaikka käteni saivat yhä kommenttia
   Jo ensimmäisessä väistö askeleessa huomasin, että alkutunnin ahkera työskentely ja poskia pitkin valuvat hikipisarat olivat olleet hintansa väärti. Ruuna malttoi pitää kaulansa nätisti kaarella ja väistää tasaisesti ja aktiivisesti oikein. Koko kehoni valtasi mielihyvän ja ylpeyden tunne, nämä olivat ensimmäiset näin hyvin tehdyt väistöt osallamme.
   Kun käynti väistöt oltiin suoritettu molempiin suuntiin, oli aika ravi väistöjen. Jostain kumman syystä Ravi oli vielä parempaa kuin mitä ennen väistöjä, joten saimmekin Rudilta erityistä kommenttia väistöistä. Fonzie askelsi nätisti kunnolla ristiin käyttäen takapäätään ja selkäänsä oikein.

   Laukassa tapahtuvat ympyrät eivät sujuneet aluksi niin hyvin. Kun aloimme nostaa laukkaa, sekä minä, että Fonzie innostuimme turhia. Minulta levisi pakka, ja aina laukkaa nostaessa työnsin kättä liian eteen, ja nostosta tuli enemmänkin laukkaan ajo. Ympyrä meni kallellaan, pää enemmän kuin pilvissä ja ulkolavalla puskien. Näinpä myös Rudi huomasi kiinnittää meihin enemmän huomiota noston, ja ympyrän vaiheella.
   “Pidä kyynärkulmat, ajattele kantapää, lonkka, kyynärpää linjaa, sekä pidä ohja tuntumalla. Huomaatko, heti parempi!”, Rudi neuvoi, “Nyt sisäpohje. Naputa, naputa, naputa! Pidä ulko-ohjaa enemmän tuntumalla, äläkä työnnä kättä pois, hetki kun se hakee jotakin muotoa. Oikein, parempi”, mies vielä katsoi silmä tarkkana menoamme ympyrällä.
   Loppu tunnista ympyrät sujuivat paremmin. Ajattelin enemmän ohjasta ‘vetoa’, kuin pois työntöä, joten myös laukassa ruuna alkoi nyökkimään. Sisäpohje ympyrällä kyljessä toimi, ja menomme oli vähemmän vinoa kuin ensimmäisellä ympyrällä.

   “Noh Nio, mitenkäs tunti sujui?”, Rudi käveli vierellämme talikko kädessään.
   “Hmm. Käynti ja ravi oli mielestäni tosi hyvät. Samoin kuin väistöissä tää maltto kerrankin keskittyä tosi hyvin moleemmissa suunnissa ja askellajeissa. Kuitenkin sitten laukassa mulla levis pakka ihan kokonaan, ja hyvä ettei oltu nurin niillä ympyröillä”, naurahdan “mutta lopussa saatiin laukassa kans ihan ok pätkää!”, mietin tyytyväisenä.
   “Joo! Oon aikalailla sun kanssa samaa mieltä, mutta vielä lisätään, että muista se katse, tuntuma ja kyynärkulma näin alkuun, nii hyvä tulee!

  • #6809
   Aleksi
   Avainmestari
   • Postauksia: 1439
   • Lauman johtaja

   Pisteitä / lisäarpoja lisätty
   Emily – Molly 1kp
   Alva – Hauska 2kp
   Nio – Fonzie 2kp

  • #27593
   Aleksi
   Avainmestari
   • Postauksia: 1439
   • Lauman johtaja

   Rhealta vielä puuttuu tuotos!

  • #27742
   Rhea Kiurula
   Valvoja
   • Postauksia: 46
   • Koulutuksen tarpeessa

   Koulutuuppaus 15.8.2019

   Rhea kiskoi polvituen jalkaansa, ja mietti hetken laittaisiko Tähkälle suojat. Tunnin aiheena oli kuitenkin normaali koulutuuppailu, eikä ainakaan toivonmukaan mitään järkyttävää kaahotusta, joten tyttö päätyi jättämään suojat talliin. Tunti pidettiin maneesissa, mikä sopi Rhealle paremmin kuin hyvin. Maneesi tarjosi nimittäin suojaa tuulelta ja sieltä löytyi Tähkälle vähemmän kytättävää. Kaarrossa Alva paini selvästi saman ongelman kanssa, -suokin pullistelevan mahan. Blondi ehti ensiksi selkään ja toivotti Rhealle onnea matkaan.
   ”Sitä tarvitaan”, Rhea mutisi virnistellen ja taputti Tähkää kaulalle.
   Alkukäynneissä Tähkä kulki rennosti, eikä keksinyt mitään sähellettävää. Maneesin oviaukolla se olisi mieluusti jäänyt pureskelemaan selkäännousujakkaraa, mutta lähti reippaasti liikkeelle Rhean pyytäessä. Raveissa suokki oli selvästi toiseen suuntaan jäykempi ja vaati runsaasti töitä saada se taipumaan edes jotenkuten kulmiin. Rudin ohjeilla Rhea sai ratsunsa hiljalleen vertymään riittävästi pohkeenväistöjä varten.

   Kovin kauaa ei ehditty uralla ravailla, kun Rudi selitti seuravaan yksinkertaisen pohkeenväistötehtävän. Alkuun Tähkä painoi kädelle, eikä oikein viitsinyt ottaa kunnon ristiaskelia. Rhea joutui napauttamaan ulkopohkeella reippaasti, jotta Tähkä jaksoi väistättää oikeasti ristiin. Napakampi ratsastus tuotti tulosta, ja pian Rudi kehuikin jo hyvää työskentelyä. Oikeaan suntaan pohkeenväistöt olivat vasenta hankalampia. Rhea pyyhki hikeä ohimoltaan, ja Tähkä vain paineli suoraan avuista välittämättä.
   ”Katse ylös hevosen niskasta”, Rudi ohjeisti. Rhea nosti katsettaan, ja painoi kantapäitään alas. Tyttö napautti kevyesti raipalla, pohkeen taakse, jotta sai suokin heräämään.
   ”Muistat hellittää painetta aina kun se tekee oikein”, Rudi jatkoi.
   Muutaman toiston jälkeen Tähkä alkoi tekemään jo täysin asiallisia väistöjä. Rhea huokaisi ja taputti sitä kaulalle. Välillä tuntui, että yksinkertaiset perusasiatkin oli kaivettava kivenkolosta.

   Laukkoja nostaessa Tähkä innostui tapansa mukaan. Rhea pidätteli tammaa ehkä vähän turhankin paljon, sillä ratsastajan sähellyksestä ärsyyntyneenä Tähkä teki hieman räjähtävämmän laukannoston. Onneksi Rhean sisäinen apina piti tytön siististi satulassa. Ympyrällä Tähkä yritti ottaa jokaisen taivuttavan, asettavan ja ympyrän kokoa säätelevän avun eteenpäin pyytävänä. Rhea antoi Tähkän laukata hetken vähän reippaampaa laukkaa, ja varmisti että tamma oli kokoajan hallinnassa. Hetken laukkapätkien jälkeen suokki alkoi kuitenkin rentoutua, ja ratsukon yhteistyö toimi ainakin sillä tasolla, että ratsastaja sai päättää nopeuden. Laukkaympyröillä Tähkä alkoi taipumaan paremmin, ja laukkasi pätkittäin erittäin hyvää aktiivista, mutta riittävän rentoa laukkaa.

   Laukkojen jälkeen Tähkä kaahotti ensin usesamman kierroksen jättiläisravia, ennen kun malttoi rauhoittua. Puolipidätteillä Rhea sai Tähkän menemään ravia, jossa oli helppo istua. Suokilla oli yllättävän mukavat, ja pehmeät askeleet, kun sen sai menemään riittävän rennosti ja rauhallisesti. Rhea antoi Tähkälle reilusti pidempää ohjaa, ja se pääsi pärskimään, ja kunolla venyttämään kaulaansa.
   ”Mikä fiilis jäi tunnista”, Rudi kysyi Tähkän vierellä kävellen.
   ”Ihan okei. Vähän se oli alkuun jäykkä oikealle, mutta loppua kohti verty tosi hyvin. Loppuraveissa tuli tosi hyviä pätkiä!”, Rhea selitti.
   ”Mä oon aikalailla samaa mieltä. Kyllä ne väistötkin rupes hyvin sujumaan, kun sait sen vaan tajuamaan mikä on homman nimi. Lopussa näytti laukat ja ravit oikein mainioilta”, Rudi hymyili pienesti, ja kääntyi sitten kohti toisella pitkällä sivulla löntystelevää Mollya.
   Rhea otti jalat pois jalustimista, ja heilutteli niitä varovasti Tähkän kylkiä pitkin. Pikkuhiljaa asiat rupesivat sujumaan paremmin. Tähkäkin oli omenan palasensa ansainnut.

  • #28581
   Aleksi
   Avainmestari
   • Postauksia: 1439
   • Lauman johtaja

   Rhealle lisätty 2kp!

Luet parhaimillaan 12 vastausketjuja
 • Aiheeseen ‘Koulutuuppaus 15.8.’ ei voi kirjoittaa uusia vastauksia.