Ratsutallin päivis

Foorumit Arkistot Ratsutallin päivis

Luet parhaimillaan 44 vastausketjuja
 • Julkaisija
  Artikkelit
  • #2600
   Aleksi
   Avainmestari
   • Postauksia: 1403
   • Lauman johtaja

   Ratsutalli on erillinen talli, joka sijaitsee Ratsastuskoulusta puolentoista kilometrin päässä. Se on ratsastuskoulun kanssa tiiviissä yhteistyössä mm käyttämällä maneesin tiloja ja järjestämällä joskus täällä valmennuksia.
   Ratsutallilla asuu Naavan ja Elyssan omia hevosia, joista monet ovat Aleksin kasvatteja, sekä se tarjoaa tallipaikkoja yskityisille. Ratsutallilla käyvät hahmot voivat vapaasti osallistua myös ratsastuskoulun toimintaan ja halutessaan keräävät samalla tavalla pisteitä ja merkkejä.

   Hevoset ja hahmot jotka tätä päiväkirjaa käyttävät omistajien Naavan ja Elyssan lisäksi:
   Luka
   Lilja – Henry
   Symppis – Kassu
   Tilli
   Saaga
   Nyyhkis
   Ruusu – Sora
   Tuike – (Nanna)
   Hurmos

   Aiakisemmat tarinat voit lukea täältä: http://hallava.kuiske.com/ratsutalli/index.html

  • #2673
   Kassu
   Valvoja
   • Postauksia: 132
   • Perus pullaponi

   13.10.2018

   Teen vielä parit etuosakäännökset kulmissa ja alan sitten himmailemaan. Symppis on toiminut jälleen oikein mukavasti, mun mielestä meillä natsaa aika kivasti. Hieman mä kaipaan tolla ratsastuskoululla oleskelua, nyt kuluu paljon enemmän aikaa täällä, mutta en mä silti antaisi paikkaa Symppiksen vuokraajana kellekään muulle mistään hinnasta. Ja oon tutustunut uusiin ihmisiinkin, esimerkiksi yks Henri jolla on oma puoliveritamma täällä. Se on aika hienon värinen, ja niiden meno näyttää aina niin huolettomalta.
   Suuntaan kentältä maastopoluille ja annan Symppiksen kulkea pitkin ohjin omaan tahtiinsa, kuitenkin pysyen hereillä.

   Ringilläni vastaan tulee kaksi erittäin tuttua henkilöä: Seela ja Niko. Nostan heti käden ylös vilkuttaen villisti virneen kanssa.
   “Hei! Moi! Mite menee?” iloisesti tervehtien pysäytän Symppiksen Väiskin ja Mellin eteen.
   “Mikäs täs”, Niko naurahtaa ja taputtelee Väiskin kaulaa. Ruuna lerputtaa korviaan ja muistuttaa aasia. “Kunhan maastoillaan”.
   Seela nyökkää. “Jep. Niko yrittää haastaa mua laukkakisaan sen kanssa”, tyttö pyöräyttää leikillä silmiään mutta kuulen kyllä äänestä selkeästi närkästyksen.
   “Kuudes päivä seittemäntoistavuotiaana! Mikä fiilis?” Niko ignooraa Seelan kommentin ja katsoo nyt mua suoraan silmiin.
   “Alan jo haaveilla autokortista”, naurahdan ja kokoan hieman ohjia, Symppistä ei oikein huvittaisi paikallaan seisominen.
   “Voi sua, kyllä sä sen vielä saat”, Niko feikkaa naamalleen liioitellun suruilmeen. Katson jätkää takaisin mun oo-hiljaa-katseella ja käännän huomion takaisin Seelaan.
   “Ootko pärjänny tuntilaisten kanssa?”
   “No… Kyllä mä oon. Mutta olisin kyllä voinu viedä sitä viimeisintäki korvista”, Seela huokaisee syvään naurahtaen lausahduksen jälkeen. Joo, mä voin tulla mukaan niitä höykyttämään.
   “Jepjep. No mutta, mä jatkan matkaa”, Niko ja Seela antaa mulle tilaa ratsastaa niiden välistä ja niin he jäävät taakse. Olisi ollut hauskaa mennä mukaan, mutta eiköhän Symppis oo tehnyt tarpeeksi töitä tälle päivää.
   Mielen päälle nousee ne estekisat. Oon mä hypännytkin Symppiksellä jo, mutta oltaisko me jo valmiita näinkin pian? Kyllä mulla on satasen luotto tähän hevoseen enkä epäile omia taitojanikaan, mutta… No, ehkä mä katon sitä sitten tarkemmin kotona. Nyt ratsastan takaisin tallille.


   20.10.2018

   Myötään varmaan turhankin reilusti hypätessäni pystyä. Symppis selvittää sen puhtaasti, eikä Niolle jää puomia nostettavaksi.
   ”Se hyppää aika korkeelta”, Nio kommentoi esteen viereltä. Mä laukkaan voltille ja hidastan sitten raviin, palaten uralle.
   ”Joo, Symppis on tosi hyvä. Näkisippä mite se pyyhältää ku hypätään iha kunnon rataa”, virnistän ja taputtelen tamman kaulaa. Pyydän hevosta hidastamaan hetkeksi käyntiin ja annan sille pitkät ohjat. Symppis käyttää tilaisuuden hyväksi ja venyttää kaulaansa alaspäin kunnolla.
   ”Millon sä aloit käymää Hallavas?” Nio kysyy. Mäkin joudun hetken miettimään.
   ”Itse asiassa näihin aikoihin viimevuonna. Oon siis ollu hallavalaine vuoden ajan”, kurtistan kulmia. Niin sen täytyy olla. ”Mä alotin sillo Pallen hoitajana. Muistan sen mun ekan päivän täällä, oli iha kauhee kurakeli. Nyt on tämmöne nätti syyssää! Eikä hirveen kylmäkään”.
   Nio kuuntelee ja hymähtää. ”Joo, voi kyl olla ettei syksy oo vaan vielä alkanu kunnolla. Pia ne kurakelit sieltä tulee”.
   ”Nah, älä pilaa mun haaveilua”, tuhahdan leikillä ja alan kokoamaan ohjia takaisin käsiin. Symppis herää heti ja olis jo innolla lähtemässä raviin mutta mä toppuuttelen sitä.
   ”Kuule, mitä jos nostat sen yheksäänkymppiin?” ehdotan Niolle, joka kohottaa kulmiaan.
   ”Ootko sä muka hypänny yheksääkymppiä?” se kyseenalaistaa aika vahvasti mua. Hymyilen vain itsevarmasti ja pudistan päätä.
   ”Mä oon nyt vireessä, Symppis on vireessä ja sä oot turvaamassa mun selustan, joten…” kohautan olkia ja alan lämmittelemään Symppistä uuteen hyppyyn.
   ”No joojoo. Ota ny vielä kerran tää korkeus nii sitten nostan”, Nio raapii leukaansa ja sen jälkeen ristii kätensä odottavasti. Älä sä siellä epäile mun taitoja kuules. Vaihdan laukan ja lähden ohjaamaan esteelle.

   Nio asettelee puomin paikalleen ja siirtyy sitten kauemmas. ”Nyt se on yheksäskymmenes”.
   Mä nyökkään ja haen vähän tuntumaa Symppikseen joka olis menossa omia menojaan ennen kuin lähden lähestymään pystyä. Nyt se on menoa, mutta mua ei epäilytä piirunkaan vertaa, eikä sen puoleen Symppistäkään. Sille tää kaikki on lastenleikkiä, Symppiksen taso on niin paljon korkeemmalla kun mun.
   Puolipidäte, ylös satulasta, myötäys, hyppy. Ja niin vain me ollaan jo esteen toisella puolella. Nauraen annan taputukset tammalle ja hidastan laukan vauhtia.
   ”Kato ny, ei ollu temppu eikä mikää!” ilakoin. Nio näyttää peukkuja hymyillen myös. Musta tuntuu että voisin hyppiä esteitä ikuisuuden ja kyllä mä otankin vielä parit pomput, mutta sitten on aika alkaa jäähdytellä.
   ”Kiitos ratamestarille”, katsahdan Nioon pilke silmäkulmassa ja otan jalustimet jalasta loppukäyntien ajaksi.

   Tallissa ollaan tällä hetkellä vain mä, Nio ja Sora joka oli lupautunut kattomaan Kepan perään sen aikaa kun mä ratsastin. Kepa meinaa haljeta onnesta nähdessään mut ja sitä pitää käskeä kunnolla lopettamaan haukkuminen. On sillä vielä paljon opeteltavaa, mutta mun mielestä oon edistynyt sen kanssa hyvin.
   Symppis ei tunnu tuumaavan oikeen mitään iloisesta koiranpennusta.
   ”Mun pitää mennä soittamaan”, Sora toteaa yhtäkkiä ja kävelee ulos tallista puhelin kädessään. Nio ottaa Kepan hihnan siksi aikaa ja istuu harjalaatikon päälle rapsutellen koiraa.
   ”Onkoha sillä joku jätkä”, mietin ääneen tarkoittaen Soraa. Nio naurahtaa.
   ”Voi olla”.
   ”Onko muute Seela ja Niko millä mallilla?” muistan yhtäkkiä. Ne kaks kullannuppua katselee toisiaan sydämet silmissä aina kun ne näkee.
   ”No emmä tiiä, sitä samaa”, Nio mumisee ja ilmeisesti keskittyy aika vahvasti Kepukan viihdyttämiseen. Tai sitten se välttelee aiheesta puhumista. Voisko Nio olla mustasukkanen? En mä kyllä oo missään vaiheessa huomannut Nion kattovan Seelaa mitenkään erityisesti, tai puhumassa Seelasta. Pitääköhän mun alkaa salapoliisiksi?
   Lopulta Sora palaa rupatteluvartiltaan ja ottaa jälleen Kepan itelleen, jolloin Nio alkaa avustamaan mua Symppiksen varusteiden kanssa. Seuraan ruskeatukkaisen pojan työskentelyä samalla kun harjaan Symppistä.
   Nion suunnasta kuuluu turhautunut puuskahdus. ”Miksei nää karvat lähe?”
   ”Ei se haittaa jos sinne vähän jää, ne kyllä pestään kunnolla jossai vaiheessa”, totean mietteliäänä. Nio luovuttaa siinä vaiheessa ja alkaa järkkäämään jännesuojia harjalaatikkoon.

   ”Kiitos hei ku tulit auttamaan ja oli muutenki kivaa viettää taas aikaa yhes”, hymyilen Niolle kun me kävellään kohti ratsastuskoulua.
   ”Joo ei mitää”, Nio kohottaa hetkeks katseensa muhun mutta sitten Kepa kiinnittää jälleen sen huomion kun se alkaa kiskoa metsän suuntaan. ”Kauheen ylivilkas lapsi sulla”, poika tuumaa vitsillä ja koittaa herättää koiran huomiota takas meidän suuntaan.
   ”Olisitpa näkemäs ku se saa hepulit keskellä yötä tai jotai muuta yhtä mukavaa”, kohotan kulmia. Ei oo kiva herätä päällä hyppivään koiranpentuun kahta tuntia ennen herätystä.
   ”Onneks en oo”, Nio kuittaa huokaisten syvään kun Kepa vihdoin tassuttelee jälleen oikeaan suuntaan.
   Tallilla on paljon porukkaa vaikka onkin lauantai. Mäkin jumitun keskustelemaan tallikämppään pariksi tunniksi ennen kuin on ihan oikeesti pakko lähteä. Meen Nion luo ja ilmoitan sille että nyt mä joudan kotiin. Nio hymähtää ja me lyödään vielä ylävitonen ennen kuin mä lompsin ulos tallista hieman väsähtäneen koiran kanssa.


   23.10.2018

   Tänään mulla on tosi lepsu koulupäivä: eka tunti on vasta kaheltatoista. Tää ei tuu toistumaan, ja voisinkin käyttää aamun nukkumiseen, mutta ehei. Mä kuule reippaasti ponkaisin puoli kaheksalta ylös ja tein aamutoimet ja lähin tallille, tällä kertaa ilman Kepukkaa.
   Olin jo eilen kysynyt jos Symppiksen jättäis poikkeuksellisesti sisälle mua varten, luvaten hoitavani tamman ulos ratsastuksen jälkeen, mikä oli käyny Naavalle ja Elyssalle. Ne kaks naista on tosi mukavia. Ottivat mut avosylin vastaan, joten ei mulla ole ollu yhtään vaikeuksia sopeutua ratsutallin puolelle.
   Symppis on oma hyväntuulinen itsensä. Harjaamisessa mulla ei mene kauaa ja me ollaan valmiita ennätysajassa. Jostain syystä tää päivä on nyt erityisen hyvä kun saa alottaa sen hevostelemalla.
   Lähden kävelemään Symppiksen kanssa kentälle, tavallaan ratsastuskoulun maneesi houkuttelis mutta noh, ei viitti lähteä sinne. Otan vielä ennen selkäännousua striikkikuvan Symppiksestä aamuauringonsäteitä vasten lähettäen sen eteenpäin, sitten puhelin menee visusti taskuun ja me aletaan tehdä töitä.

   ”Hyvä, hyvä!” kehun Symppistä ekojen laukkojen jälkeen. Jostain kummasta Henrykin pölähti mun kanssa kentälle Vaniljan kanssa, Symppis ei häiriinny toisesta hevosesta ollenkaan vaikka sen taitaiskin tehdä mieli mennä kaveeraamaan.
   Mun ja Symppiksen lopetellessa Henry antaa tammalleen hetkeks pitkät ohjat ja kattoo mua.
   ”No, mite teillä on menny?” se kysyy ystävällisellä ilmeellä. Laskeudun satulasta maan pinnalle ja löysään satulavyötä.
   ”Tosi hyvin, mä en ees tienny et jonku hevosen kaa vois sujua näin hienosti”, naurahdan ja meen Symppiksen toiselle puolelle nostamaan jalustinta.
   ”Kiva kuulla. Mutta joo, mä tästä jatkan”, Henry toteaa ja alkaa kokoamaan ohjia. Mä pujotan Symppiksen ohjat pois sen kaulalta ja kävelen ulos kentältä. Vielä pitää ehtiä suihkuun ennen kouluun menoa, mutta muuten mulla ei pitäisi kovaa kiirettä olla.


   28.10.2018
   Symppis kävelyllä, kuvattu jo aikaa sitten


   10.11.2018

   Kasattuani Symppiksen suitset oon vihdoin valmis sen varusteiden kanssa. Nyt ne näyttää melkein uusilta, satula myös. Sivelen nahkapintaa hetken mietteliäänä ja lähden sitten Symppiksen luo. Koeviikko vei multa hitosti aikaa ja energiaa tällä viikolla, vieläkin semmonen väsymys päällä.
   ”Ensviikolla ratsastellaan taas”, sanailen Symppikselle silitellen sen otsaa. Samalla mun mielen päällä pyörii se futisjätkä jota kattelin jo varmaan vuosi sitten. Saako jonkun heteroudesta olla näi pettynyt? Meinasin yksissä bileissä tehdä jotain aloitetta, mutta siellä se tuli aika selväksi että ei tuu onnistumaan. Onneks tää menee ohi.
   Päätän lähteä pistäytymään ratsastuskoululla, siellä viimestään piristyy jos ei muuten… Mun aikeet tosin keskeyttää Sora.
   ”Mä en millään ehi hoitaa Ruusua pois, voisitko sä auttaa?” se kysyy ruskeet silmät pyöreinä. Alan väkistenkin hymyillä, sähän sait kurattua ratsus oikeen olan takaa tuolla ulkona.
   ”Joo, ei mitää hätää, mä voin hoitaa sen”, lupaudun ja meen ottamaan Ruusua vastaan. Sora kiittelee mua tuhannesti ja syöksyy sitten tallista ulos menoilleen. Katselen suomenhevosta ja nostan sen otsatukkaa pois silmiltä.
   ”Ootpa lempeen näkönen”, totean itsekseni ja meen sitten puunaamaan heppaparkaa.

   Kun Ruusulla on fleeceloimi selässään ja sen varusteetki on putsattu kuraroiskeista, ajattelen mä jälleen lähteväni sinne ratsastuskoululle. Kuitenkin kelloa vilkastuani joudun toteamaan että ehkä ei oo sittenkään hyvä idea. Huokasen ja käyn ratsutallin sosiaalitiloissa hörppäämässä kahvia. Henrykin vilahtaa ihan vain tuomassa jotain tavaroitaan Liljan kaappiin.
   ”Itse asiassa mulla oli asiaa muuten sulle. Ilmottele jos tulee jotain valmennuksia joihin haluat mennä, kato voitas mennä porukalla Symppiksen ja Liljan kaa”, se kertoo. Nyökkäilen kohottaen kulmia ja innostun ideasta.
   ”Joo, ja samat sulle, ilmottele jos löydät jotai”, naurahdan. Henry hymyilee tuttavallisesti vastaukseksi ja lähtee sitten. Mäkin sammuttelen valot ja poistun kotiin nukkumaan piiiitkät yöunet.

   • #2679
    Aleksi
    Avainmestari
    • Postauksia: 1403
    • Lauman johtaja

    No voi miks tää heitti nää tähä järjestyksee. No kuitenkin kiva pikku tarina, kiva kun autoit Ruusun kanssa (:
    Saat 2hp

  • #3192
   Kassu
   Valvoja
   • Postauksia: 132
   • Perus pullaponi

   24.11.2018

   Kannustan Symppistä jatkamaan ravissa heti huomatessani tamman löysäilevän. Se selkeesti testailee että oonko mä hereillä ja varmaan huomas oikeesti äskenkin että mä hukuin ajatuksiini. Mutta en niin syvään ettenkö tuntis heti liinanpäässä sun hidastavan, hevonen!
   Puoliverinen laskee päätään lähemmäs maata venyttäen selkäänsä ja puuskahtaa. Sen sieraimet puhaltaa höyrypilviä ilmaan tasaiseen tahtiin, askel on lennokas ja rento. Ei jännitystä, pelkkää hetkessä elämistä. Olisinpa kaviollinen itekin. Ei tarvis miettiä miten ja milloin avautuisin Niolle.
   Pyydän Symppistä hidastamaan käyntiin, annan sen kävellä jonkin aikaa ja sitten pyydän vielä pysähtymään. Vaihdetaanpa suuntaa… Kerin juoksutusliinaa kulkien lähemmäs hevosta, ja pian ollaan menossa oikeaan kierrokseen.
   Mun silmäkulmassa näkyy liikettä ja tarkemmin katsoessani huomaan Elyssan. Sen poskipäät punottaa, munkin naama on varmaan kirkuvanpunainen, täällä alkaa olla jo pakkasta joka päivä. Nyökkään hymyillen tervehdyksen Elyssalle ja pyydän Symppikseltä ravin.
   ”Teillä menee oikee hienosti”, Elyssa toteaa kentänlaitaan nojaten. Oon kyllä samaa mieltä, jotenkin Symppiksen kanssa kaikki on niin helppoa ja mukavaa.
   ”Joo, on kyllä vieläki kiitollinen että sain alkaa vuokraa Symppistä”, kerron Elyssalle täysin vilpittömästi. Elyssankin huulille piirtyy hymy. Se jää seuraamaan meidän työskentelyä siihen asti kun aloitan loppykäynnit Symppiksen kanssa, sitten joku soittaa sen puhelimeen ja Elyssa katoaa tallin suuntaan.
   Taputtelen Symppistä antaen sille paljon kehuja ja yhden omenakarkin, jonka olin varta vasten Symppistä varten taskuun jättänyt.
   ”Mulla on vielä paljon opittavaa sulta”, totean ja meinaan sitä hetkessä elämistä. Voikohan yksikään ihminen saavuttaa sitä, ettei murehtisi tulevaa tai mennyttä?

   • #3197
    Aleksi
    Avainmestari
    • Postauksia: 1403
    • Lauman johtaja

    Oikein mukava tunnelmallinen tarina, saat 1hp ja 1sp

  • #3381
   Kassu
   Valvoja
   • Postauksia: 132
   • Perus pullaponi

   1.12.2018

   Kasataan Alanan kanssa yhdessä esteitä. Tai mä kasaan ja Alana toimii työnjohtajana.
   “I think, okseri would be good, uhh, tähän!” nainen menee tekemään maahan merkkejä. Nyökkään. Kyllä mulle käy.
   “Kuinkahan korkee?” varmistelen.
   “90cm?” Alana kohottaa kulmiaan. Nyökkään taas ja meen hakemaan puomeja.

   Symppiksen ja Lassen ollessa valmiita tulen miettineeksi yhtä asiaa.
   “Kuule, voidaan mun puolesta kohottaa se yks metriin jos sä haluat”, totean Alanalle. Hän kattoo mua hetken.
   “Oh, right. Se olisi hienoa”, blondi katoaa täysiverisensä taakse. Moni täällä vihaa tai viharakastaa Alanaa. Mä en vieläkään tiedä millä puolella ite oon. Enhän mä osaa muutenkaan koskaan asettaa itteäni kunnolla samalle linjalle muiden kanssa ja oon niin sopeutuvainen, että voi johtua siitä. On mulla itsevarmuutta, mutta… okei, en tiedä enää mitä yritän sepittää. Symppiskin töytäisee mua turvallaan siihen malliin että mun täytyy herätä tähän maailmaan ja nousta satulaan.

   Mun ja Alanan verkatessa kaikessa rauhassa mun tulee seurattua Alanan ja Lassen työskentelyä. On sen hevonen vaan hieno. Musta tuntuu etten ite osais ratsastaa tuollaista yhtään. Huomaan Symppiksen tajunneen mun keskittymisen herpaantuneen ja se yritti ottaa varaslähtöä laukkaan. Not today, teen heti pidätteet ja taputan tamman kaulaa sen vastatessa apuihin.

   “Mä hyppään!” huudahdan Alanalle ja alan valmistella Symppistä okseria varten. Ollaan otettu noita pystyjä jo hyvän aikaa ja Symppiskin tuntuu siltä että kaipaisi haastetta. Mulla on myös sellainen kutina että Lassen läsnäolo ja vireys tekee Symppiksestäkin tälläsen erityisenergisen. Olispa Naava tai Elyssa nyt näkemässä. Tai Nio.
   Mun valmistelu okserille olisi voinut olla parempi, mutta Symppis osaa, joten hypystä ei tullut täyttä kaaosta. Sentään pysyin mukana, en mennyt liikaa kaulalle mutta en jäänyt jälkeenkään. On toi RKM pitänyt mut vireessä, ja Celle varsinkin, se ruuna on ihan erilainen kuin millä oon tottunut menemään.
   Alana hyppää myös mun jälkeen, kateudestä vihreänä katson pomppua vierestä. Toi hyppykaari ja kaikki meni ihan täysin oppikirjojen mukaan. Jessus. Miten mä edes uskallan olla samassa maneesissa teidän kanssa.
   “Hei, tota, olisko sulla jotain vinkkiä mulle?” kysäisen. Alana näyttää närkästyvän vähäsen, mutta suostuu miettimään kuitenkin.
   “You jump well, but… Valmistele paremmin”, saan vastaukseksi. Nyökkään ja alan käymään pääni sisällä vaiheita läpi ottaessani harjotuslaukkaa pääty-ympyrällä. Teen myös pieniä harjoitteita siinä samalla, ja kun musta tuntuu että ote on nyt hyvä, lähden taas okserille.
   Ja nyt tuntuu että jokin loksahti kohdalleen. Hypyssä oli enemmän voimaa ja se oli jotenkin… liitävämpi. Helpompi. Tarvisin Aleksin visualisoimaan kunnolla että mitä tein oikein. Se on oikeesti hyvä opettaja.
   Itteni mielestä kuulin jotakin kommenttia Alanan suunnasta, mutta kun katsahdan naista, näyttää se olevan täysin keskittynyt Lasseen. Virnistän silti itsevarmasti ja annan Symppikselle pidemmät ohjat.
   “Nyt sitä vois korottaa”, ilmoitan Alanalle. Hän nyökkää ja musta tuntuu että mun pitää tehdä se. Noh… Laskeudun selästä ja kävelytän Symppistä vielä hetken ennen kuin meen nostamaan.
   Nousen takaisin selkään ja otan ravia Symppiksen kanssa jälleen salakavalasti tutkien Alanan tekniikkaa sivusta.

   • #3392
    Aleksi
    Avainmestari
    • Postauksia: 1403
    • Lauman johtaja

    Tää oli hauska! Saat 2ep ja 1sp

  • #3436
   Aleksi
   Avainmestari
   • Postauksia: 1403
   • Lauman johtaja

   Itsenäisyyspäivän tunnelmissa

   • #3439
    Kassu
    Valvoja
    • Postauksia: 132
    • Perus pullaponi

    tosi tunnelmalline sinisävynen kuva, Ruusulla kivan keskittyny ilme

   • #3440
    Jesse
    Osallistuja
    • Postauksia: 240
    • Perus pullaponi

    tää sun tyyli värittää on vaan niin kiva, tykkään ihan älyttömästi! Ja kiva nähä ratsutallin porukastakin kuvaa vaihteeks! 🙂

  • #3496
   Luukas
   Osallistuja
   • Postauksia: 21
   • Maitovarsa

   9.12.18 – Tutustumiskäynti ratsutalliin

   Hallavan ratsutalli. Hah, mikä vitsi. Brunette nuori miehenalku laski puhelimen sylistään ja huokaisi hiljaa nojautuessaan tilavan maastoauton ikkunaa vasten. Kyseisen tallin sivujen esittelyt eivät olleet tehneet vaikutusta häneen, mutta jostain kumman syystä hän oli silti matkalla juurikin sinne. Mies oli Theodore Lucian Lindsey, perheen kesken Theo ja kavereiden kesken ihan vaan Luukas, joka yleensä sointuu suomenkielellä helpommin ja juontaa juurensa pojan toisesta nimestä. Kultalusikka suussa syntynyt, Lindseyn perheen esikoinen ja ainoa lapsi.
   ”Jos en tykkää siitä paikasta niin voidaanko vaan lähtee samantien?” Luukas kysyi ratin takana olevalta isältään, Johannes Julian Lindseyltä, joka keskittyi sivusilmällä seuraamaan auton sisäisen navigaattorin ohjausta.
   ”En ymmärrä miks me ees ollaan menossa sinne. Joku maalaistalli. Oikeesti.” Luukas puuskahti ja käänsi katseensa takaisin ulos tyytymättömänä.
   ”Kymmenennen kerran, me mennään sinne ja katsotaan, miltä se näyttää. Jos et tykkää, hyvän syyn kanssa, niin sitten etsitään toinen paikka.” Johannes vastasi vakavan kuuloisena, mies oli koko matkan ajan saanut kuunnella poikansa valitusta.
   ”Mä en vaan tajuu, miks se ei voi olla meillä kotona.” Luukas totesi vilkaisten isäänsä vielä kerran, toiveikkaana että mies viimein antaisi periksi.
   ”Koska se on riski pitää niin monen tamman parissa.” Johannes vastasi poikaansa katsahtaen merkiksi, että keskustelu olisi käyty. Ei Luukaksen mielestä.
   ”Onhan siellä muitakin hulluja oreja, miten se eroo niistä?” Poika tivasi vastaan ja onki kännykän uudelleen käsiinsä alkaessaan lukemaan ratsutallin esittelyä viidennettä kertaa.
   ”Ei kyse ole nyt vain siitä! Vaan siitä, että se on sinun hevonen, ja täällä pääset treenaamaan sen kanssa ja ehkä siitäkin tulee vielä selväjärkinen.”
   ”Ai täällä keskellä ei mitään? Jossain paskasessa kylässä jossa ei oo mitään elämää? Joo, täällä mä tosiaan edistyn ratsastajana.” Luukaksen ääni oli lähes katkera, eikä asiaa auttanut että navigaattori ilmoitti kohteen olevan viiden minuutin ajomatkan päässä.
   ”Ymmärrätkö että tämä on nyt vain väliaikainen ratkaisu? Asut Erinin kanssa muutaman kuukauden ja osallistut kaikkiin mahdollisiin valmennuksiin täällä.”

   Niinhän Luukaksen vanhemmat jaksoivat uskotella, että se olisi vain muutama kuukausi. Erin, Luukakselle lähes tuntematon täti, oli muuttanut Luukaksen ollessa viisivuotias Hollannista takaisin Suomeen, tarkalleen Pronssijoen keskustaan jossa Luukas joutuisi nyt olemaan vankina ainakin kesään saakka. Luukaksen isä ja äiti, Mimosa, omistivat siittolan Hollannissa, jossa Luukas oli koko pienen ikänsä ratsastanut ja kisannut toinen toistaan hankalemmilla hevosilla ja ratsukouluttanut heidän omat kasvatit. Siitä huolimatta nuorukainen ei ollut vielä löytänyt sitä omaa hevostaan, eikä hän ollut oikeastaan etsinytkään, vaikka palo edistyä ratsastajana oli suuri. Johannes ajoi poikaansa kovalla kurilla eteenpäin, pienistäkin virheistä sakottaen, mutta se ei vähentänyt Luukaksen intoa pyrkiä täydellisyyteen. Silti, hän ei ollut tyytyväinen isänsä radikaaliin ratkaisuun.
   Eräänä iltana vain vajaa viikko sitten Luukas oli saanut kuulla isänsä ostaneen hänelle laadukkaan orin Latviasta. Tottakai poika oli ensin ollut innostunut kuulemastaan, mutta se innostus laantui nopeasti mitä enemmän hän kuuli.
   ”Se on arabi, palkittu Grand Champion tämän vuoden National Desert Horse Show’ssa. Kuulemma aika tulinen ja hankala luonne, mutta eihän se sinulle ole ongelma. Vajaa kaksitoista vuotias, kisataustaa, komea kuin mikä.” Johannes oli luetellut kuulostaen siltä kuin kyseessä olisi kauppalista, eikä uusi hevonen.
   ”Ai mitä?! Sehän on ihan ikäloppu! Enhän mä tollasella voi mitään kisata, vielä arabi. Ei ne osaa ees hypätä!” Luukas oli kiihtynyt, pitikö mies häntä pilkkanaan sellaisella hevosella?! Johannes oli kuitenkin hyvin vakuuttunut orin potentiaalista, eikä ollut kuunnellut vastaväitteitä. Kaupat oli tehty, ja Harr Shahzad oli aloittanut matkansa Latviasta uuden omistajansa luo.

   Miksi sitten Pronssijoki, eikä Hollannin laadukas siittola? Niinpä, sitä Luukaskin ihmettelee edelleen astuessaan Hallavan ratsutallin pihaan. Miehen kasvoille nousee nyrpeä ilme. Mimosa ja Johannes päättivät yhteistuumin pojaltaan kysymättä ottaa yhteyttä Eriniin, joka on aikoinaan myös ollut varsin pätevä hevosalalla, ja kysellä häneltä läheisistä talleista. Muutaman varteenotettavan ehdotuksen jälkeen Hallava oli tullut esille, ja Johannes oli lentänyt poikansa kanssa Suomeen päättääkseen, onko se paikka tarpeeksi laadukas tulevaisuuden MM-kisaajalle. ”Muista, että Hollannin paska hevonen on Suomen priimaa. Kisaat niin paljon kuin ehdit.” Johannes oli muistuttanut useampaan otteeseen lennon aikana ja sen laskeuduttua. Nii-in, varmaan olisikin hyvä hevonen jos se olisi heidän oma kasvatti. Tai edes Hollannista, tai edes kunnon hevonen. Joku arabi. Just joo.
   ”Ei hitto mikä läävä.” Luukas suorastaan parahti ymmärtäessään, että se heidän edessä oleva pieni rakennus oli talli. ”Miten tuolla mahtuu ees kääntymään?” Poikansa valitukset sivuuttaen Johannes lähti kulkemaan tallia kohti, jonne oli sopinut omistajien kanssa tapaamisen. Suutaan mutristaen Luukas lähti seuraamaan isäänsä, vihreät silmät ympäristöä tutkien.
   ”Kas, hei! Te taisitte soittaa siitä tallipaikasta?” Tallin sisällä heitä vastassa oli ruskeahiuksinen nainen joka tuli tervehtimään kättelemällä molempia Lindseyn miehiä. ”Elyssa Laaksonen, tallin toinen omistaja. Naava ei nyt valitettavasti päässyt paikalle muiden kiireiden vuoksi, mutta vakuutan että homma hoituu näinkin.” Elyssa hymyili ystävällisesti, ja lähti näyttämään paikkoja. Johanneksen harjaantuneet silmät tutkailivat ratsutallin tiloja lattiasta kattoon hänen kuunnellessa Elyssan infopakettia tallin toiminnasta ja käytännön tavoista, ja välillä mies iski väliin terävän kysymyksen johon nainen osasi vastata suurempia miettimättä ammattimaisen rennosti. Luukas sen sijaan oli kiinnostuneempi hevosista, jotka hänen pieneksi harmikseen olivat ulkona tarhassa sillä hetkellä. Aikaisemmasta nurinastaan huolimatta nuori mies osasi nähdä, että talli selvästi välitti asukkaistaan. Karsinat olivat tilavat, hyvin valaistut, sekä paikka oli siisti ja täsmällisesti hoidettu. Siitä huolimatta hän ei tuntenut oloaan kotoisaksi, ei sellaisessa paikassa. Hänen pitäisi olla isoissa ja menestyneissä talleissa keskellä huippuluokan hevosia. Miten hänen vanhempansa kehtasivatkin lähettää hänet pois johonkin tuppukylään, ilman ketään tuttua, ja vieläpä ihan vieraan hevosen kanssa?

   Lähemmäs tunnin kierroksen jälkeen Johannes tuntui olevan varsin tyytyväinen näkemäänsä.
   ”Onnistuuko jos palaan asiaan huomenna puhelimitse?” Mies kysyi Elyssalta joka nyökkäsi väsymätön hymy huulillaan.
   ”Tottakai! Miettikää rauhassa.” Lyhyet hyvästit, ja Johannes kulki ulos Luukas kintereillään.
   ”En tosiaan tuo Zadaa tänne.” Luukas ilmoitti heti mielipiteensä kävellessään isänsä kallista Suzukia kohti. Johannes huokaisi.
   ”Eihän siinä ollut mitään vikaa. Hyvin hoidettu paikka ja tarpeeksi rauhallinen oria ajatellen.” Johannes siirtyi ratin taakse ja lähti ajelemaan takaisin Erinin asuntoa kohti kunhan Luukas oli myös noussut auton kyytiin.
   ”Ai ei vikaa? Millasessa tallissa ei oo omalla pihalla maneesia?” Luukas puuskahti epäuskoisena, että Johannes oli niin suotuisa sitä paikkaa kohtaan.
   ”Mm, kieltämättä vähän outoa, mutta ihan kävelymatkan päästä sellainen löytyy. Tuonne te menette.”

   Luukaksella ei ollut paljoa sananvaltaa isänsä tehtyä ratkaisun, ja seuraavana päivänä ennen puoltapäivää karsinapaikka Zadalle oli varmistunut, ja viralliset paperit Luukas saisi itse kirjoittaa orin saavuttua.
   ”Se voi olla vähän hankala, mutta ei mitenkään mahdoton.” Johannes oli puhelimessa varoittanut Naavaa ja Elyssaa, jotka olivat varmoja ettei yksi ori lisää toisi ihmeempiä ongelmia. Luukas oli kuullut, että syy orin myymiseen oli sen karkaaminen tarhasta suoraan tammojen laitumelle, jossa sitä oltiin yritetty pitkään metsästää ihan turhaan. Sen edellinen omistaja oli menettänyt viimeisetkin kärsivällisyyden rippeet sen kanssa, ja tuohtunut menettämästään rahasummasta usean tamman ultraamisen vuoksi. Niinpä Zada oli laitettu myyntiin pilkkahinnalla. Se oli kaiketi kaikin puolin haastava, joka ei Luukasta pelottanut. Hän nautti haasteista, mutta vieraan orin kanssa muuttaminen täysin vieraaseen paikkaan, vieraiden ihmisten keskelle oli haaste johon hän ei ollut henkisesti valmistautunut. Se olisi nuorukaisen ensimmäinen kerta muuttaessa pois kotoa, vieläpä ulkomaille. Joskin hän puhui täydellistä Suomea isänsä kanssa, oli hän tottunut äidinkielenään käyttämään hollantia tai englantia. Myös Mimosa osasi suomea tarpeeksi kantaakseen keskustelua, ja Luukas oli kasvanut ympäristössä jossa tarvittiin useamman kielen osaamista. Hän ei vain osannut ajatella, että suomi olisi se mitä hänen pitäisi ryhtyä käyttämään eniten. Kunhan Zada saapuisi suomeen Johannes hakisi hevosen lentokentältä trailerilla, ja kuljettaisi Hallavaan. Sen jälkeen mies palaisi takaisin Hollantiin talliaan pyörittämään, ja Luukas jäisi asustamaan Erinin luokse ja tekemään tuttavuutta arabinsa kanssa. Itsekseen mies toivoo, että poika oppisi ratsastuksen sijaan myös hevosmiestaitoja hankalan orin kautta vieraassa paikassa, mutta vain aika näyttää toteutuuko miehen toive vai löytääkö kaksikko minkäänlaista yhteistä säveltä tulevien kuukausien myötä.

  • #3880
   Elyssa
   Valvoja
   • Postauksia: 9
   • Maitovarsa

   6.12.2018

   Elyssa seisoi kokomittaisen peilin edessä ja katsoi arvioivasti heijastustaan. Helmiäisen värinen mekko oli kaunis ja laskeutui silkkisenä melkein maahan asti. Naruolkaimet huolestuttivat, mutta kai ne pysyisivät paikallaan vaikka vähän tanssisikin. Sitäpaitsi viileässä maneesissa olisi kuitenkin neuletakki päällä suurimman osan ajasta. Elyssa oikoi vielä otsahuiksensa ja sujautti sitten jalkansa saapikkaisiin.

   “Naava ootko sä valmis?” Elyssa oli jo valmis toistamaan kysymyksensä kun ystävätär ilmestyi rappujen yläpäähän. “No oho, millon sä ton oot ostanu?” Elyssa ihmetteli huomatessaan yönsinien samettimekon.
   “Bongasin viime viikolla alennuksesta”, Naava naurahti ja teki pienen piruetin. “Kai mä voin laittaa nahkatakin tähän päälle?”
   Elyssa pyöräytti silmiään Naavalle, mutta nainen ei ollut huomatakseen ja puki nahkatakin joka tapauksessa. Bootsit kruunasivat kokonaisuuden.
   “Hei viittisitkö ottaa musta vielä kuvan ennen kun mennään. Aika harvoin sitä on näin tälläytynyt?” Elyssa kysyi hieman nolona. Naava nappasi Elyssan tarjoaman puhelimen ja otti ensin muutaman kuvan ystävästään ja sitten vielä pari hassua selfietä päälle. “Noniin kaunokainen, kai me nyt voidaan mennä?” Naava hihitti.
   “Ootko sä jo alottanu shampanjan litkimisen?”
   “Voi olla, mutta en myönnä mitään.”
   Ystävykset pujahtivat ovesta ulos ja Naavan lähtiessä edeltä marssimaan kohti tallirakennusta, Elyssa avasi nopeasti tinderin ja lähetti eräälle Laurille yhden Naavan nappaamista valokuvista. Elyssa tunsi poskiensa kuumottavan, mutta kokosi nopeasti itsensä jotta ystävä ei huomaisi.

   Tallissa Elyssaa ja Naavaa vastassa olivat Kassu ja Nio oikein komeina puvut päällä ja Symppikselle oli laitettu uusin tummansininen fleeceloimi ja harja oli letitetty sykeröille, joita koristi hopeinen glitteri. Pesukarsinan suunnalta kuului Soran pälätys tytön tehdessä viimehetken parannuksia Ruusun kampaukseen. Omat hiuksensa Sora oli jättänyt villisti auki, mutta ainakin tyttö oli pukeutunut keltaiseen mekkoon, jossa oli leveä helma.
   “Voidaanko me mennä kaks päällä?” Kassu kysyi hieman epäröiden.
   “Joo kyllä se käy”, Elyssa vastasi hymyillen.
   “Vähän niinkun me Kassun kanssa viime vuonna”, Sora mulkaisi Niota leikillisen murhaavasti. “Kiitti vaan kun varastit mun kavaljeerin.”
   Nio näytti Soralle nopeasti kieltä ennen kuin suuntasi Kassun kanssa pihalle. Sillä aikaa kun Naava auttoi pojat Symppiksen selkään, ei Elyssa voinut vastustaa kiusausta katsahtaa kännykäänsä. Lauri oli avannut kuvan ja lähettänyt viestin kehuen naisen kauneutta ja kysyen missä tanssiaiset järjestettiin. Elyssan sydän läikähti rinnassa. Mitä siihen pitäisi vastata? Elyssa oli kertonut miehelle osallistuvansa itsenäisyyspäivän tanssiaisiin, muttei ollut maininnut että ne järjestettäisiin tallilla. Olisi kuitenkin epäkohteliasta olla vastaamatta, joten Elyssa kertoi tamahtumapaikkana olevan erään seuran tilat maalaismiehentiellä.
   “Kenelle sä oikein viestittelet?” Naava tenttasi huomatessaan Elyssan puuhat.
   “Öh en kenellekään erityiselle”, Elyssa kiemurteli ystävän katseen alla. Vaikka se olikin ollut Naavan idea liittyä tinderiin, ei Elyssa vielä tässä vaiheessa halunnut kertoa alkaneensa viestitellä jonkun kanssa. Eiväthän he olleet vielä edes tavanneet! Mies kyllä vaikutti ihan mukavalta ja Elyssa saattoi jopa myöntää olevansa hitusen ihastunut. Mutta hän halusi asian etenevän omalla painollaan, eikä Naavan painostuksen alla, joten vielä toistaiseksi Elyssa halusi pitää asian salassa.

   ***

   Maneesi oli koristeltu sinivalkoisin ilmapalloin ja kaiuttimissa soi klassinen musiikki. Kaikki olivat pukeutuneet parhainpiinsa ja nautiskelivat kuplivaa juomaa korkeista laseista. Tuntui että koko tallin väki oli paikalla ja vähän enemmänkin, sillä monet olivat ottaneet nais- ja miesystäviään mukaan juhliin. Kassu ja Nio liittyivät Seelan ja Nikon seuraan ja Sora näytti ratsastavan Jannican ja Eetuponin luokse. Myös Jesse ja Lily olivat laittaneet Valeran edustuskuntoon ja Emilykin ratsasti Mollyllä hienostuneesti naistensatulassa. Miro esitteli Zaralle Mymmelin takapuolelle taiteiltua suomenlippua yrittäen selkeästi tehdä vaikutusta tyttöön. Elyssa hymyili tapahtuman lämpimälle tunnelmalle. Ja hei, kuka sanoi etteivät hevosihmiset osanneet käyttäytyä sivistyneesti! Sillä hetkellä Elyssan puhelin värisi neuletakin taskussa ja nainen pahoitteli Aleksille ja Naavalle joutuvansa poistumaan hetkeksi. Kävellessään ulos maneesista Elyssa avasi Laurilta saamansa viestin ja oli heti kompastua jalkoihinsa. “Kohta siellä” oli ainut mitä viestissä luki. Ei kai mies tosissaan ollut tulossa paikalle?? Tänne? Tallille? Elyssa ei ollut edes kertonut vielä miehelle harrastavansa hevosia, ainoastaan työpaikka eläinklinikalla oli tullut puheeksi. Voi ei voi ei voi ei. Elyssa alkoi mennä pienoiseen paniikkiin kun Lauri ei vastannut hänen lähettämään kysymysmerkkiin.

   Eikä aikaakaan kun parkkipaikalle kaarsi musta uutuuttaan kiiltävä mersu. Elyssa oli melkein tiputtaa puhelimen kädestään kun kuskin paikalta astui ulos smokkiin pukeutunut mies, jonka Elyssa tunnisti tinderprofiilikuvan mukaan Lauriksi. Nainen koitti taikoa kasvoilleen iloisesti yllättyneen ilmeen, vaikka olikin lähinnä kauhusta kankea, ja lähestyi miestä. “Hei.”
   “Tota… moi”, Lauri katseli hämmentyneenä ympärilleen. “Mä luulin että nää oli jotkut hienot juhlat…”
   “No mä en varsinaisesti odottanut sun saapuvan paikalle”, Elyssa toivoi mielessään ettei se kuulostanut töykeältä. Miehen otsalle alkoi pikkuhiljaa muodostua syvempi ja syvempi kurttu.
   “Vai että talli. En ihan tosissaan aatellut että itsenäisyyspäivän tanssit olis jossain… tämmösessä… paikassa.” Lauri nyrpisti nenäänsä. “Täällähän ihan haiseekin.” Lauri otti muutaman askeleen kohti Elyssaa, kunnes se kaikkein pahin tapahtui. Mies karjaisi ja nosti nopeasti toisen jalkansa ilmaan katsoen kiiltävän nahkakenkänsä pohjaan. “Astuinko mä just paskaan?? Siis ihan oikeeseen PASKAAN!”
   Elyssa vain seisoi typertyneenä paikoillaan, miehen käydessä hetki hetkeltä kärttyisämmäksi.
   “Siis ootko sä ihan tosissaan joku hevosihminen? Sä niinkun lappaat paskaa päivät pitkät, ja ilmeisesti vielä aika surkeesti kun sitä on joka paikassa? Varmaan normaalisti kuljetkin jossain verkkareissa ja tuulitakissa? Kumisaappaissa? Tajuutko sä kuinka typerään asemaan sä oot mut laittanut?” Maneesin nurkalla seisoskelleet Elina ja Ohto katsahtivat mesoavaan mieheen ja Naavakin ilmestyi sopivasti ulos. “Sä oot totaalisesti nolannut mut! Ei helvetti! Ei tää ei nyt toimi. Ei yhtään toimi. Kiitti vaan ihan sikana. Sä pilasit mun kengät.” Niine sanoineen Lauri kiipesi takaisin autoonsa ja kaasutti pois paikalta.

   Naava hölkkäsi Elyssan luo, joka ei vielä oikein ollut tajunnut mitä juuri oli tapahtunut. “Kuka toi oli?”
   “Se oli Lauri, mun tinder match”, Elyssa vastasi hiljaa tuijottaen loittonevia auton takavaloja.
   “Voi kulta”, Naava otti Elyssan tiukkaan halaukseen. “Älä välitä, se oli täys mulkku.”
   Elyssa huokaisi turhautuneena. Olisihan se pitänyt osata odottaa ettei tinderiin liittymisestä seuraisi yhtään mitään hyvää. Elämä oli absurdia. Kohta Elyssa alkoi kikattaa. Ja sitten se muuttui hillittömäksi nauruksi. Elyssa kertoi hihityksensä lomasta Naavalle koko jutun ja pian ystäväkin liittyi mukaan hekottamiseen.

  • #3881
   Elyssa
   Valvoja
   • Postauksia: 9
   • Maitovarsa

   25.12.2018

   Lunta tuprutti taivaalta minkä kerkesi muuttaen pihapiirin muistuttamaan joulukorttimaisemaa. Ja sehän Elyssalle kävi, sillä joulun kuuluikin olla tunnelmallisen talvinen. Kulkusten kilinä vain puuttui, mutta se olisi helposti korjattavissa.
   Naava oli käynyt antamassa hevosille päiväheinät jo hyvän aikaa sitten, joten enää vain kaikkein hitaimmat syömärit, Tilli ja Lilja, hamuilivat heinänkorsia maasta. Luka ja Symppis seisoskelivat tarhojensa laidalla ja katselivat tallin uusimman tulokkaan, komean arabiorin villiä askellusta. Se taisi nähdä tonttuja joka nurkalla, Elyssa ajatteli pudistaen päätään. Kunhan ei vain rikkoisi itseään sillä tavalla päättömästi juostessaan, se tästä vielä puuttuisi että ratsutallin pitäjät saisivat jonkinlaisen syytteen kalliin hevosen telomisesta. Elyssa ei epäillyt hetkeäkään etteikö Luukas olisi valmis pilaamaan tallin maineen sillä sekunnilla kun sille jotain aihetta tulisi.

   Elyssa jatkoi matkaa kohti pihattoja. Suokkitammat taisivat kaikki olla pihaton suojissa lepäilemässä, mutta Hurmos ja Tuike seisoskelivat keskellä tarhaa toisiaan viihdyttäen. Tuikkeen mielestä oli selvästi aivan mainio idea repiä toista riimusta. ”Hurmos! Tuuhan niin mennään vähän hölkkäilemään”, Elyssa kutsu oria ja pujahti sitten tarhan sisäpuolelle. Kumpikaan hevosista ei liikahtanutkaan vaan Elyssa joutui kahlaamaan lumen läpi saadakseen Hurmoksen riimun päähän. Onneksi Tuike ei tällä kertaa tunkenut mukaan, vaan Elyssa sai rauhassa taluttaa Hurmoksen ulos tarhasta ja kohti tallia.

   Siellä Elyssa laittoi radiosta soimaan joululauluja ja alkoi rauhassa harjailemaan Hurmosta puhtaaksi. Onneksi karva ei ollut pahemmin kastunut lumisateesta, joten satulan saattoi laittaa huoletta selkään ilman sen kummempia kuivausoperaatioita. Elyssa päätti laittaa joulun kunniaksi Hurmokselle myös kulkusin koristellun rintaremmin. Vielä suitset päähän ja sitten Elyssa oli valmis kapuamaan orin selkään.

   Kenttä oli toissapäivänä aurattu, joten lunta ei ihan liikaa ollut vaikka sitä olikin tänään satanut koko päivän. Hurmos käveli reippain askelin eteenpäin ja sen korvat kääntyilivät kuunnellen Elyssan apuja. Aluksi nainen pyysi muutaman pysähdyksen ja lähti sitten taivuttelemaan oria kumpaankin suuntaan. Ensin käynnissä ja sitten kevyessä ravissa. Pääty-ympyrät sujuivat ongelmitta, mutta kun Elyssa alkoi pienentää niitä volteiksi alkoi Hurmoksen ravi käydä vähän ponnettomaksi. ”Kyllä pitää ihan kunnolla töitä tehdä joulunakin”, Elyssa vaati käyttäen nopeat pohkeet ja koskettaen sitten vielä kevyesti raipalla, jotta Hurmos alkaisi ihan tosissaan astua sillä sisätakajalalla vatsan alle. ”Hyvä”, nainen kehui nopeasti ja antoi sitten orin suoristua uralle. Nainen ei kuitenkaan antanut Hurmoksen valahtaa pitkäksi vaan ratsasti määrätietoisesti ohjastuntumaa vasten. Vielä voltti toiseen päähän ja johan ori alkoi tuntua paljon paremmalta. Se työskenteli rehellisesti selän läpi ja taipui niinkuin pitikin.
   Elyssa istui alas harjoitusraviin muutamaksi askeleeksi ja siirsi sitten sisäistuinluutaan hieman eteenpäin saaden Hurmoksen nostamaan laukan. Nopea kiitos sisäkädellä ja sitten Elyssa alkoi ratsastaa Hurmosta eteenpäin. Ensin laukkalisäys pitkällä sivulla. Kokoaminen harjoituslaukkaan, puolikas pääty-ympyrä, kokoaminen ja laukan vaihto. Pääty-ympyrä toiseen suuntaan ja sama laukkalisäys toiselle pitkälle sivulle. Aluksi muutokset olivat melko vaatimattomia, mutta muutaman kierroksen jälkeen alkoi Hurmoksestakin irrota aika lennokkaitakin laukanvaihtoja ja räjähtäviä laukkalisäyksiä.
   Elyssa teki täsmällisen siirtymisen takaisin harjoitusraviin ja teki vielä muutamat siksak pohkeenväistöt loppuun, sillä Hurmos tuntui niin kivalta ja väistöt olivat selvästi sen lemppareita. Hurmos tykkäsi oikein kunnolla näyttää kuinka lennokkaita ristiaskelia se osasi tehdä ja puhisi aina tyytyväisenä kun Elyssa kehui sitä sisäkädellä tai äänellä. Kuudennen onnistuneen raviväistön jälkeen oli hyvä lopettaa ja antaa orin siirtyä vapaaseen käyntiin. Hurmos ravisteli kaulaansa tyytyväisenä ja venytti sitten eteen alas. Sen turkki oikein höyrysi auringon viimeisten säteiden pilkahtaessa pilvien takaa.

   Tallissa Elyssa hoiti orin oikein pitkän kaavan mukaan antaen sen juoda melassivettä samalla kun harjasi orin hikiset karvat suoriksi, laittoi punaisen fleeceloimen, puhdisti kaviot ja selvitti vielä paksut häntäkarvatkin takuttomiksi.
   ”Elyssa!” Naavan ääni kuului ulkoa ja sitten tallin ovi aukesi nuoremman naisen rynnätessä sisään.
   ”Missä palaa?” Elyssa kysyi sarkastisesti.
   ”Mä löysin ihan sika halvat lennot thaimaaseen!”
   ”Häh?”
   ”No kun sä oot valittanut niistä ihan surkeista tinder matcheista ja pilalle menneistä treffeistä niin mä ajattelin että me tarvitaan lomaa. Niin mä selailin kaikkia äkkilähtöjä ja mä löysin ihan sika halvat lennot!”
   ”Siis thaimaaseenko mun pitäisi mennä miehiä etsimään..?”
   ”En mä sitä tarkottanut, kun just päin vastoin. Pakoon kaikkia miehiä!”
   ”No se kuulostaa jo paremmalta”, Elyssa nauroi. ”Mut eihän me voida lähteä, miellä on talli hoidettavana.”
   ”Kysytään Aleksia! Sillähän on talli täynnä kyvykkäitä hevosenhoitajia!” Naava oli selvästi ehtinyt jo vähän ajatellakin asiaa. Elyssan oli pakko myöntää että loma tulisi kyllä tarpeeeseen.
   ”No milloin se reissu sitten olisi?”
   ”Torstaista maanantaihin.”
   ”Siis… jo ylihuomenaa?”

  • #3918
   Aleksi
   Avainmestari
   • Postauksia: 1403
   • Lauman johtaja

   Ratsastuskoululaiset talliapulaisina
   27.12.-1.1.2019

   Leirihoitsut
   Nio – Tuike
   Jesse – Hurmos
   Emily – Luka
   Kassu – Symppis
   Sora & Miro – Ruusu
   Tilli
   Saaga
   Nyyhkis

   Tää on vaan suuntaa antava aikataulu, saa keksiä väliin ties mitä ohjelmaa jne!

   Torstai
   11:00 saapuminen ja taloon majoittuminen
   12:00 päivätalli
   14:00 hevosiin tutustuminen ja ratsastus kentällä
   Nio – Tuike, Jesse – Hurmos, Emily – Luka, Kassu – Symppis, Miro – Ruusu
   16:00 karsinoiden siivous
   19:00 hevoset sisälle
   20:00 iltatalli

   Perjantai
   7:00 aamutalli Jesse, Emily, Miro
   8:00 hevoset ulos
   9:00 karsinoiden siivous
   11:00 Saagan ja Nyyhkiksen juoksutus
   12:00 päivätalli
   14:00 Jessen koulutunti
   Nio – Tuike, Emily – Luka, Kassu – Tilli, Miro – Symppis, Sora – Ruusu
   18:00 mäenlaskureissu
   19:00 hevoset sisälle
   20:00 iltatalli

   Lauantai
   7:00 aamutalli Nio, Kassu, Sora
   8:00 hevoset ulos
   10:00 Hiihtoratsastus
   Tuike – Nio & Kassu, Saaga – Jesse & Lily, Ruusu – Miro, Sora & Emily
   12:00 päivätalli
   14:00 karsinoiden siivous
   18:00 Lilyn estetunti maneesilla
   Nio – Tuike, Jesse – Hurmos, Emily – Luka, Kassu – Symppis, Miro – Ruusu, Henry – Lilja
   19:00 hevoset sisälle
   20:00 iltatalli

   Sunnuntai
   7:00 aamutalli Henry, Jesse, Kassu
   8:00 hevoset ulos
   10:00 Rekiajelu Saagalla ja Nyyhkiksellä
   12:00 päivätalli
   14:00 karsinoiden siivous
   18:00 Rentoa ratsastelua kentällä
   Nio – Tuike, Jesse – Hurmos, Emily – Luka, Kassu – Symppis, Miro – Ruusu, Henry – Lilja
   19:00 hevoset sisälle
   20:00 iltatalli

   Maanantai
   7:00 aamutalli Nio, Emily, Miro
   8:00 hevoset ulos
   10:00 maasto
   Nio – Tuike, Jesse – Hurmos, Emily – Luka, Kassu – Tilli, Miro – Symppis, Sora – Ruusu, Lily – Orion
   12:00 päivätalli
   14:00 karsinoiden siivous
   18:00 uudenvuodenaaton juhlan valmistelua
   19:00 hevoset sisälle
   20:00 iltatalli
   24:00 raketit Aleksin johdolla

   Tiistai
   7:00 aamutalli
   8:00 hevoset ulos
   10:00 viimeiset puuhailut hevosten kanssa
   12:00 päivätalli
   14:00 kotiinlähtö

   • #3920
    Emily
    Valvoja
    • Postauksia: 188
    • Perus pullaponi

    Tähän alle saa varmaan heittää kysymyksiä (tai näin mä oletan :`D) niin kun aijemmin mainitsit, että hevosilla saa ratsastella niin paljon kun haluuaa, niin jos menee ratsastamaan itsenäisesti (varmaan saa ratsastaa itsenäisesti?) Sovitaankos sillon leiriläisten kesken kuka menis kenelläkin? Hankalasti muotoiltu kysymys, mutta toivon että saat jotain selkoa XD

   • #3921
    Aleksi
    Avainmestari
    • Postauksia: 1403
    • Lauman johtaja

    Aattelin että ratsastatte porukassa itsenäisesti eli noi mitä oon tohon aikatauluun merkannut, pääsääntöisesti jokainen liikuttaa siis oman hoitsun. Mut jos ei haluu mennä porukassa ni saa toki ratsastaa koska vaan ja miten vaan yksin. Ilmottaa sit vaan tähän jos vaikka jättäytyy pois estetunnilta niin muut tietää ottaa sen huomioon tarinoissa.

    Niitä kenellä ei oo leirihoitajaa eli Tilli, Saaga ja Nyyhkis saa ratsastaa myös sillo ku en oo merkannu niille mitään muuta liikuntaa.

    Meil on btw se whatsapp ryhmä missä sovitaan aina porukalla käytännön järjestelyistä jos haluut liittyä ni mulle numero yksällä (:

  • #3924
   Jesse
   Osallistuja
   • Postauksia: 240
   • Perus pullaponi

   27.12.18

   Olin niinkin reipas et ajoin ratsastuskoululta ratsutallille. No okei, en mä sen takii Ziolla sinne kulkenu ettenkö mä olis jaksanu kävel, halusin vaan siirtää auton sinne missä mä tulisin pääsääntösesti oleen nyt kun me porukalla yövyttäisiin ratsutallin tiloissa. ”Mä sit nukun sängyllä.” Ilmoitin virnistäen muille minileirille ilmoittautuneita jotka pörräsivät ratsutallin omistajien talon edessä kun me odotettiin Aleksia. Kello oli vähää vaille yksitoista. ”Ai miks sä saat sen?” Kassu kysyi kädet puuhkaan laittaen. ”Kosk oon tän poruka vanhin.” Virnistin ja tuuppasin sitä kevyesti olkaan. Sitäpaitti salaa toivoin että se vois vallata Nion kanssa vaikka yhteisen patjan tai jotain. Muistan ite kun oli ihastunut niin miten kivaa sen ihastuksen viereen nukkumaan pääseminen oli. ”Niin muuten ootkin.” Emily totesi myös ja vilkaisi ympärilleen. Tuli vanha olo, vaikka ei meillä mitään päätä huimaavii ikäeroi ollu.

   ”Tuolla on keittiö ja olohuone. Eteiseen kengät ja takit, ja tuon oven takaa löytyy pesuhuone ja sauna. Sitäkin saa käyttää mutta maltillisesti. Yläkerrassa on makuuhuoneet, niitä on tosiaan kaksi. Saatte itse valita miten nukutte, kaikille on kyllä tilaa. Naavan ja Elyssan sängyt saa käyttöön, ja lopuille on patjat.” Aleksi teki meille esittelykierroksen asunnon sisällä. ”Kai täälä on jossain vessa?” Miro kysyi, ja Sora naurahti hiljaa. ”Yläkerrassa on juu, ja täällä pesuhuoneen yhteydessä toinen.” Me kivuttiin portaat ylös, ja toiseen makuuhuoneeseen päästyäni heitin urheilukassini siistiksi pedatun sängyn päälle. Mun reviiri nyt. ”Nukutaanko me pojat toisessa huoneessa ja te tytöt toisessa?” Kuulin Miron utelevan Emilyltä ja Soralta. Niin kai kouluissa tehtiin aina leirikouluissa. Mä en puuttunut asiaan, saisivat nuoremmat sopia siitä keskenään. ”Kyllähän työ jo tiedättekin fiksuina, mutta mitään ei saa rikkoa ja sotkut pitää siivota.” Aleksi muistutti vielä kun asuntokierros alkoi olla viimeisillään. ”Mä pidän nää kurissa.” Virnistin ja kietaisin käsivarteni ohi kulkevan Kassun kaulan ympäri kevyesti, vetäisin hänet lähemmäs ja kovakouraisesti rystysillä hieroen pahoinpitelin pojan päälakea hetken. Kassu vääntäytyi otteestani irti irvistäen ja tuuppasi mua hartiaan. Aleksi katsoi meitä vinosti hymyillen. ”Koittakaa olla painimatta liikaa. Lähdetääs tekemään päivätalli.”

   Siinä samalla kun me kaikki tehtiin päivätallia hyvään tahtiin Aleksi kertoi meille lyhyesti jokaisesta tallin hevosesta. Sen verran, että me vähän saataisiin ideaa millasia ne on kun meidän oli tarkotus sitten valita niistä yks jota liikuttaa sen viikon ajan. Väliaikanen hoitohevonen, tavallaan. Hurmos ja Tuike kiinnosti mua eniten. Nio ilmaisi kiinnostuksensa Tuikkeeseen myös, joten mä ilmoitin voivani koittaa Hurmosta. Niin monen apukäden kanssa päivätalli oli nopeesti ohi, ja meillä oli pari tuntia väliä ennenkun pitäis olla kentällä ratsastamassa. Tallia tehdessä se rakennus oli tullut aika tutuksi, ja Aleksi oli näyttänyt mistä sieltä löytyi kaikki tarvikkeet. Meidän hommana olisi myös tehdä aamu- ja iltatallit, ja mä en tosiaan odottanu innolla kuudelta soittavaa herätyskelloo. Olisin niin aamukärttynen et oksat pois, varsinkin jos en sais nukuttua. Luojan kiitos viimeaikoina mun insomia on ollu vähä parempi. Osa lähti takaisin päärakennukselle purkamaan kamoja tai syömään, mutta mä jäin pyöriin talliin. Lueskelin hevosten nimikylttejä, ja tallin perältä mä löysin etsimäni. ’Harr Shahzad, Zada. Omistaja: Theodore Lindsay’. Theodore? Olikoha Lily kuitenkaan oikeessa? Eihä se oo Luukasta nähnytkään. Orin karsina oli tyhjä, eikä se ollu tarhallakaan ollu. Se Theodore tai Luukas tai mikä nyt olikaan oli kai nyt sitten maneesilla. Pudistin itsekseni päätäni. En mä nyt oikeasti alkaisi ketään kyttäämään vaikka Lily pyysikin. No.. Ainakaan paljoa.

   Aleksi seurasi käytävältä meidän varustaessa miehen valitsemia leirihoitsuja tulevaa tuntia varten. Hurmos oli älyttömän komea, melkein musta pienikokoinen suokki, jonka kanssa mulla tuntui synkkaavan heti. Aleksi oli neuvonut mua hoitamaan sen käytävällä, ja vaikka mä yleisesti olin sitä vastaan nyt olin vaan totellu. Hurmos katseli tarkasti mitä mä sen ympärillä touhusin, hamusi harjaa mun kädestä jos vaan tarjosin sitä sille, ja se ilmoitti mielipiteestään tosi herkästi takajaloilla niinkun Valerakin. Muutaman kerran mä sain sitä topakammin komentaa, mutta pääsääntöisesti sen hoito ja varustus onnistui aika helposti. Olin ehkä vähän menettäny jo tässä vaiheessa sydäntäni sille orille. ”Kassu voi mennä Symppiksen kanssa ensin, niin näytätte mihin mennä. Muut seuraa perässä hyvillä välimatkoilla.” Aleksi antoi luvan kun kaikki olivat ratsujensa kanssa valmiita. Hurmos lähti vilkkaasti Tuikkeen, joka oli myös sen tarhakaveri, perään kävelemään ja sain himmailla oria aikalailla. Kentällä me käännettiin hevoset kaartoon, ja kiristin Hurmoksen satulavyön loppuun. Vedin sormin sen pitkän talvikarvan sivuun ettei se jäisi vyön lukkoihin kiinni ja repisi ikävästi, ja mittasin jalustimet sopiviksi. ”Sä oot kyllä pieni.” Äännähdin orille melkein onnellisena. Oli niin hauskaa nousta maasta sen selkään, tunsin oloni melkeen jopa pitkäks. Plus suokeissa on vaan sitä jotain. Koti, uskonto ja isänmaa, vissiin.

   ”Saatte työskennellä pääsääntöisesti itsenäisesti, jos jotain kysyttävää tulee niin kysyä saa.” Aleksi sanoi kun me oltiin kaikki liikkeellä. Hurmoksen askel oli ihan erilainen kuin Valeran, mutta äkkiäkös mä siihen totuin. Mukailin satulassa lantiolla sitä ja pyysin heti oria reippaaseen käyntiin. Pidin avut hellinä ensin kun testasin mihin kaikkeen Hurmos reagoi mitenkin. Pian mä lähdin taivuttelemaan sitä rauhallisesti. Pitkillä sivuilla taivutin sisään, lyhyillä ulos. Volteilla molempiin suuntiin. Valmistelin pysähdykset hyvin, ja Hurmos teki niinkuin pyydettiin. Okei joo, tää musta ori tais vähänniinkun kirii itselleen paikan kärjestä mun sydämestä. En ollu vielä ottanu ees ravia, ja olin jo ihan mennyttä miestä. Ennenkuin tuudittauduin kuitenkaan liikaa sen menevyyteen keräilin ohjat ja lähdin väistättämään Hurmosta pitkältä sivulta lävistäjälle ja takaisin uralle molemmissa kierroksissa. Aluksi se tuntui vähän jäykältä, mutta se oli hyvin todennäköisesti mun omaa hukassa olemista. Kun löysin oikeen tavan ohjata oria aika pian me saatiin ihan passelit väistöpätkät, ja Hurmos asettui hyvin. Ei se mitään ilmaiseksi antanut, mutta ei laittanut vastaankaan. Valera oli samanlainen silloin kun sillä on hyvä päivä.

   ”Oho! Sehän innostui.” Aleksi naurahti kun olin nostanut ekan kerran laukan Hurmoksen kanssa. Ori oli pompannut liikkeelle ja sen laukka oli enemmänkin kengurumaista loikkimista kuin keinuvaa etenemistä, mutta se pärski innostuneen kuuloisena eikä laittanut pidätteille täysillä vastaan, niin mua ei edes haitannut. Se oli vaan hauskaa. Käänsin orin kuitenkin pääty-ympyrälle kun oli tilaa, ja sisäohjalla pidättäen sekä pohkeella kaartaen Hurmos rentoutui ja malttoi pidentää askelettaan sekä laskea kaulaansa kaarelle. ”Hyvä poika!” Kehuin sitä taputtaen orin mustanharmaata kaulaa. Pari nostoa otin uudelleen, ja siirsin orin sitten käyntiin. Annoin sen kävellä hetken pidemmin ohjin. Hevoset reagoi ensin, ja Tuike hirnahti kuuluvasti, ennenkuin me muut kuultiin mitään. Pian näkyville kuitenkin tuli viininpunaiseen loimen kääritty kylmän ruskea arabi nuoren miehen kanssa, joka sai pidellä vauhkoaa oria tosi tarkoituksella. Arabi pälyili kentällä olevaa hevoskatrasta, ja sen hirnuminen oli kimeää ja kovaa. Mies heilautti riimunnarun pään sen päätä vasten joka sai orin kavahtamaan taaemmas ja hirnumisen loppumaan. Hetki meni että arabi suostui lähtemään miehen mukaan, joka vei sen talliin. Sen elämöiminen kuului sieltä kentälle saakka, johon pari meidän hölmistyneistä ratsuista vastasi. Villi veikkaus että se oli se tyyppi josta Lily puhui.

   Noin tunnin kentän kiertämisen jälkeen me lähdettiin viemään niitä takaisin talliin, ja hoidettiin pois mallikkaasti. Jäin hetkeksi silittelemään Hurmoksen otsaa ennenkuin vein orin vielä takaisin tarhaan loimi päällä, niinkuin ohjeissa oli lukenut. ”Onko nää siis sun kasvatteja?” Utelin Aleksilta talliin palattuani. ”Osa on. Osa on tullut muualta, niinkuin Ruusu Seppeleestä ja Tilli Vaahterapolusta.” Mies kertoi. Pitäisi joskus kysellä lisää Aleksin omasta hevoshistoriasta. Ollaan me siitä sivuttu ennenkin, mutta olis mielenkiintosta tietää mitä kaikkea se on puuhannut. Varmaan kisannut ja vaikka mitä ennen ratsastuskoulun perustamista.

   Neljän aikaan me tartuttiin kottareihin ja talikoihin, ja alettiin puhdistamaan hevosten karsinoita. Se muistutti mua että pitäis puhdistaa Valerankin karsinan sisäpinnat ja ruokakupit taas. ”Näitkö sä sen arabin aikasemmin?” Kassu uteli siivotessaan viereistä karsinaa musta nähden. ”Aika vaikee ol näkemät.” Totesin vähän hymähtäen. ”No joo. Se sen omistaja on jotenki.. Emmä tiiä, outo? Tai sellane ikävä.” Kassu pohti ääneen mietteliään kuuloisena. Kai sitä harmitti nyt kun ratsutallilla oli joku uus tyyppi ja se ei ollutkaan kivaa seuraa. ”Lily sano vähä samaa. Ne oli kuulemma nähy ja tää.. Luukas? Oli ollu aik törkee.” En mennyt yksityiskohtiin, kun ei se ollut mun asia. Eikä Kassu niitä kysynyt, se osasi varmaan jo kuvitella tarpeeks hyvin. ”Ihan hieno se sen hevonen on.” Kassu mainitsi sitten lähtiessään viemään meidän yhdessä käyttämiä kottareita lantalaan, jokaiselle ei meinaan niitä riittänyt omaa. Karsinat oli puhdistettu, ja me saatiin mennä huilaamaan asunnolle. ”Haluuko joku teetä?” Emily kysyi kun me suunnattiin keittiöön kengät siistiin riviin jääden eteiseen. Tai siis, ne oli siistissä rivissä kun mä järjestelin ne viimesenä kaikkien perästä. Tyttö laittoi veden kiehumaan, ja hetkeksi lankesi hiljaisuus kun me tunnusteltiin omia fiiliksiä. Pian puheensorina kuitenkin alkoi kun kaikki kertoivat sen päivän ratsastuksensa ja mielipiteitään väliaikaisista hoitohevosistaan. ”No mä oon näi lähel etten tuu tänne vakituiseks puuhaa Hurmoksen kaa. Se on iha mahtava.” Siirsin etusormea peukalo vasten niin että niiden väliin jäi ihan millin väli. ”Tuu vaan niin mäkin saan seuraa!” Kassu vastasi heti. ”Onhan sulla seuraa, laiska oot jos et jaksa tota väliä kulkee ratsastuskoululle.” Nio kommentoi ja Kassu näytti sille kieltään, vaikka molemmat selvästi vitsailivat. ”Emmä tiiä, Valera oli tänää jotenki nii.. Hellyyttävä. Kävin päästää sitä vapaaks maneesis ja se oli tosi kiva.” Kohautin harteitani ja hörppäsin vesilasista jota käsissäni pyörittelin. En välittänyt teestä. Normaalisti sellasen hyvän päivän jälkee mä korkkaisin kaljan, mutta enhän mä sielä voinu, saatika ees halunnu. En mä skidien seurassa. ”Voiko se oikeasti ikinä olla kiva?” Emily kysyi epäilevänä. ”Kyl se, se vaa vaatii vähä sellast.. No, se vaa vaatii.” Kohautin olkiani uudelleen vähän hymyillen.

   Illan päätteeksi meillä oli vuorossa iltatalli, jota ennen haettiin hevoset sisälle ja niiden loimet riisuttiin. Aleksi kävi hakemassa sen arabin sisälle, ilmeisesti Naava ja Elyssa oli varoittaneet sitä että se on vähän hankalempi tapaus. Ketju orin suussa Aleksi sai sen ihan siedettävällä väännöllä karsinaan, vaikka kyllä siinä mennessä parit karsinan seinät paukkui orin jalkojen huitomisesta. Huhhuh. ”Aamuisin sen omistaja ilmeisesti hakee sen sisälle, mutta illalla se jää sitten teidän haettavaksi. Mutta kyllä te pärjäätte.” Aleksi selvensi, lähinnä mua katsoen. Elikkä mä sitten varmaan joutuisin oleen se joka sitä kuskaa. Kiva kiva. ”Joo, ei ongelmaa.” Vastasin kuitenkin. Aleksi vihjasi että me voitaisiin tehdä sellanen työnjako, ja kun kukaan ei ehdottanut pienen hiljaisuuden jälkeen mitään mä ryhdyin tuumasta toimeen. Mä tykkään oikeastaan olla sellainen johtaja porukassa, jos se on siis tervetullutta eikä kukaan pahota mieltään. Nio ja Kassu sais mennä punnitseen heiniä, ja Miro ja Emily jakaa muut ruuat. Mä ryhdyin tekemään sitten aamuruokia hevosille valmiiksi. Loimet jotka oli aikaisemmin otettu pois oli laitettu kuivamaan tarvittaessa ja muuten sitten viikattu nätisti karsinan eteen mistä ne olisi aamulla helppo saada laitettua hevosten niskaan. Se tuntui aika kivalta hommalta, päästä tekeen jotain erilaista ja perehtyy tallin omistajan rooliin ja oman hevosen omistajan elämään sitä kautta enemmän. Kun ruuat oli jaettu ja käytävä lakaistu tallin täytti tyytyväinen heinien kahina ja rouskunta. ”Onko teillä nyt kaikki ohjeet selvillä?” Aleksi tarkisti vielä tallin pihassa. Tallista oli valot sammutettu ja me valmistauduttiin palaamaan asunnolle illanviettoon. Myöntäviä vastauksia kuului vastaukseksi. ”Siinä paperilla on vielä aikataulut näkyvillä ja miun puhelinnumero jos sitä missään vaiheessa tarvitsette. Ottakaa se ylös, kaikki te.”

   Suihkuvuorot sovittiin heti ekalle illalle, ja puhetta oli jos sauna lämmitettäisiin huomenna tai ylihuomenna. Mä lupasin ainakin auttaa sen lämmittämisessä, mut en varmaan kyllä saunomaan menis. Ei oo mun mieleen, siel tulee vaan huono olo. ”Sit Emily ja Miro nukkuu et jaksatte herää aamul.” Huikkasin keittiön suunnalle jossa kaksikko vertaili mikä on paras muromerkki jonka ne tietää. ”Ja muut kans.” Lisäsin kun vilkaisin kelloon. Alkoi lähentelemään yhtätoista. Hups, mun unirytmi ei ehkä oo se ihanteellinen muitaki aatellen. Eiköhän se oo aina vaan tää eka yö kun kaikki haluais valvoo, ens yönä veikkaisin että ainakin aamutallin tekijät kaatuu sänkyyn kun kivet heti kun mahollista. Johtuen osittain mun neuroottisuudesta turvallisuuden kanssa, ja osittain pikkutarkkuudesta annettujen sääntöjen suhteen, mä olin viimeinen vielä jalkeilla. Kävin pihalla röökillä rauhassa antaen ajatusteni käydä läpi päivän tapahtumia. Se oli hyvä päivä. Sisällä tarkistin ettei vedenkeitin oo päällä, sammutin valot, tarkistin että ovi on lukossa, ja ettei missään oo hana juoksemassa. Tollasii pikkusii yksityiskohtii jotka oon oppinu pistää merkille. Hiljaa kapusin portaat ylös ja kävelin mun valloittaman sängyn luo. Vähensin vaatteita nukkumiseen sopivaks, kömmin peiton alle ja laitoin herätyksen soimaan kuudelta. Näytölle ilmestyi teksti; Soita ajan 5 tuntia, 47 minuuttia kuluttua. Huokaisin ääneti itekseni. Se siitä riittävästä unimäärästä. Muut oli kai päässy yhteisymmärryksee siitä miten nukutaa, koska huoneen oli jo siihe mennessä täyttänyt rauhallinen, uninen tuhina, jota kuunnellessa mäkin sain pian yllättävän nopeasti unenpäästä kiinni.

   • #3926
    Aleksi
    Avainmestari
    • Postauksia: 1403
    • Lauman johtaja

    Tykkäsin ihan sikana tästä! Jessestä kuoriutui ihanan isovelimäinen 😀 saat 2hp 2sp ja 2kp

  • #3934
   Emily
   Valvoja
   • Postauksia: 188
   • Perus pullaponi

   Uusia tuttavuuksia

   27.12.2018
   Isäni oli huokaissut helpotuksesta kuullessaan, ettei tallille tarvitsisi kuskata minua kukonlaulun aikaan. Ainakaan se ei voinut olla kenellekkään vihainen, sillä olis jokatapauksessa herännyt viimeistään yhdeksältä. Hyvä, yksi positiivinen asia sentään. Siirrytäämpä sitten niihin negatiivisiin. No tottakai siskoni oli änkenyt mukaan ”viemään minua tallille”, koska kun se kuuli että meen viideka päiväks hoitelemaan hienoja kilpahevosia, niin tottakai se haluaa ne nähdä. Ei isän olisi tarvinnut mainita asiasta yhtään mitään Anikalle, mutta näemmä sen oli pakko. Koko matkan tallille Anika jauhoi toisessa ratsastuskoulussa asuvasta shetlanninponista, Vallusta joka sattui olemaan Anikan lemppari. Saimme isän kanssa muunmuassa kuulla, kuinka Vallu karkasi tarhasta, pukitti niin että Anika melkein tippui ja varasti kauraa kaurakärryistä. Mitenköhän Vallu kuullostaa niin klassiselta pikkuponilta, sitä ei kyllä moni varmastikkaan tiedä. Pitkät piinaavat 15 minuuttia (plus ne viisi minuuttia jotka kuluivat isältä ratsutallia etsiessä), jotka autossa istuttiin olivat viimein ohi ja automme pysähtyi talon pihaan.
   -Mä autan kantamisessa! Anika illoittautui heti vapaaksi kädeksi kassien kannossa.
   -Ei ne hevoset nyt tuolla talossa ole. Tuhahdin ja nappasin kassini käsiini.
   -Mut mä oisin halunnu auttaa! Anika parahti ja katsoi perääni mulkoillen.
   -En tarvitse sun apua, kiitos mooi. Sanoin ja lähdin raahaamaan kassejani kohti taloa.

   Miro ja Jesse olivat jo saapuneet talolle ja odottelivat Aleksia talon pihassa. Odottelimme hetken aikaa ja pikkuhiljaa loputkin leiriläiset alkoivat valua paikalle. Aleksi tuli avaamaan meille oven ja piti pienen esittelykierroksen talossa. Päätimme leiriytyä niin, että minä ja Sora saimme toisen huoneen omaksemme ja pojat saisivat sitten jakaa neljästään toisen huoneen. ”Muistakaahan sitten siivota sotkut!” Aleksi muistutti meitä alakertaan mentäessä. ”Joo joo, eihän me sotketa!” Miro sanoi vastuullisena ja vilkaisi sitten kuraisia saappaitaan. Onneksi ne olivat kuitenkin jääneet eteiseen.

   Talon esittelykierroksen jälkeen lähdimme tekemään päivätallia. Se sujui ripeästi, sillä olihan meitä aika monta. Ratsutallin hevoset olivat vain hieman ihmeissään Elyssan ja Naavan kadottua ja Aleksin tuotua talliin miltei koko ratsastuskoulun armeijan. Hoideltuamme päivätallin lähdimme kaikki takaisin talolle pariksi tunniksi odottamaan ensimmäisen ratsastuksen alkua. Tauolla lähinnä vain etsiskelin tavaroitani ja söin. Olihan aamupalasta jo monta tuntia aikaa. Parintunnin tauon jälkeen siirryimme talliin jossa pääsimme tutustumaan hevosiin ja kentällekkin päästäisiin ratsastamaan. Haettiin hepat sisälle, jotta päästäisiin niitä varustelemaan. Nio oli hyvin ihmeissään kun hänen ei tarvinnut juosta hevosen perässä ja itse olin hieman hämmentynyt niin ison (orin) talutuksesta. Oreilla nyt ei muutenkaan ole tullut ratsasteltua kovin paljoa edes isovanhempieni luona. Luka oli hyvin energinen ja sen kanssa saikin taistella jonkin aikaa. Loppujen lopuksi ori tuli ihan kivasti pois tarhasta ja päättikin sen jälkeen käyttäytyä todella nätisti. Parkkeerasin Lukan tallissa kahden ketjun väliin ja kiinnitin ne sen riimuun. Hain orin harjat ja aloin harjailla sitä. Välillä se käänsi päätään ja katsoi minua suurine silmineen. Hetken harjailun ja puhdistelun jälkeen aloimme varustella hevosia. Hain Lukan suitset sekä koulusatulan. Ai että ratsutallin hevosilla on hienot varusteet! Tuumailin nostellessani satulaa Lukan selkään. Satula sujahti selkään pikaisesti ja suitset se otti hyvin vastaan. Varustuksen jälkeen talutimme hevoset kentälle ja nousimme niiden selkään. Luka käveli alkukäynnit ihan nätisti ja raviinkin se siirtyi, joskin hieman reippaasti. Aloimme pikkuhiljaa Lukan kanssa tehdä väistöjä ja voltteja, nähdäkseni millainen hevonen on työskennellessä. Luka ravasi nätisti ja teki parhaansa. Ori oli Mollyyn verrattuna paljon suurempi ja herkempi ja siihen saikin hetken totutella. Vaihdettiin muiden leiriläisten kanssa yhteisesti suunta ja suunnanvaihdon jälkeen alettiin tulla Lukan kanssa tehtävää jossa pitkillä sivuilla tehtiin serpentiiniä ja päädyssä nostettiin laukka ja laukattiin pääty-ympyrä.

   Noin tunnin ratsastuksen jälkeen veimme hevoset takaisin talliin ja harjailimme niitä. Päätin käyttää Lukan harjailuun kauan aikaa, sillä karsinoiden siivous olisi vasta parin tunnin kuluttua. Hevoset pääsivät vielä muutamaksi tunniksi ulos, joten laitoin Lukalle tummansinisen toppaloimen, ulkona kun sattui olemaan muutama aste pakkasta. Vein Lukan tarhaan ja lähdin sitten takaisin talolle jossa muut jo olivatkin.
   -Aijotteko mennä vielä tänään ratsastamaan? Kyselin muilta riisuessani takkiani eteisessä.
   -Mä kävin jo aamula ratsastamassa Valeran niin emmä varmaan. Jesse sanoi ja hyppäsi sohvalle.
   -Mmm… Mymmelikin on jo liikutettu. Liro mumisi ja tarjosi minulle glögiä.
   -Symppiskin on jo ratsastettu. Mites sä? Kassu kysyi ja käänsi katseensa minuun.
   -No mä vähän mietin et jos Mollyn menisin vielä karsinan siivouksen ja hevosten sisälle viennin välissä. Haluuko joku tulla mukaan?
   -Mä voin! Miro hihkaisi jolloin kuuma glögi melkein roiskui Miron sormille.
   -Varos nyt vähän. Nio naurahti Mirolle.

   Parin tunnin hengailun jälkeen nappasin jällein ratsastustavarani mukaan, jotta pääsisin karsinan siivoiluiden jälkeen suoraan ratsastuskoululle. Lupauduin Lukan karsinan siivouksen lisäksi siivoamaan myös Tillin karsinan joten ratsutallissa kestikin hetki. Sen kuitenkin tehtyäni nappasin ratsastustavarani (ja Miron) mukaani ja lähdin ratsastuskoululle. Ulkona oli hieman pakkasta, joten päätin mennä maneesissa. Jos sitä vaikka puomitreeniä tänään. Mietiskelin matkalla tallille. Matka taittui nopeasti ja pian olimmekin jo tallilla. ”Käydään hakemassa talikot ja kottikärryt niin siivotaan eka Mollyn karsina” sanoin Mirolle ja lähdin kohti lantalaa. ”Okei!” Hän vastasi ja lähti perääni. Karsina siivoontui viidessä minuutissa, kun meitä oli kaksi ja pian pääsimmekin hakemaan Mollya sisälle. Harjailimme ja varustelimme tamman pikaisesti ja laitoimme fleeceloimen vielä suojaamaan satulaa, ettei se kastuisi maneesiin mentäessä. Ulkona oli alkanut sataa paljon lunta joten fleeceloimi ei ollut huono idea. Miro vei loimen maneesin reunalle ja tuli sitten avustelemaan minua. ”Otaksä raipan?” Miro kysyi ja ojensi minulle kädessään olevaa kouluraippaa. ”Joo” mumisin vastaukseksi säädellessäni jalustimia. Nappasin raipan käteeni ja ohjasin Mollyn uralle. Kävelimme pikaiset alkukäynnit joiden jälkeen aloin ottaa ravia. ”Miro voitko tuua tohon pituushalkasijalle kolme puomia?” Kysyin pojalta joka oli heti valmiina raahaamaan puomeja ympäri maneesia. Tehtävän tarkoituksena oli kääntää hevonen pituushalkaisijalle ja tulla puomit kevyessä istunnassa. Puomien jälkeen käännettäisiin hevonen jokatoinen kerta oikealle ja jokatoinen vasemmalle. Mollylla riitti energiaa vaikka muille jakaa ja se olikin moneeen kertaan nostamassa laukkaa. Tehtävän jälkeen jäin uralle kävelemään siksi aikaa, että Miro saisi kaksi puomia haettua pois keskihalkaisijalta ja korotettua puomin kavaletiksi. Kavalettitehtävän ideana oli jällein kääntää hevonenpituushalkaisijalle ja halkaisijalla nostaa vasen tai oikea laukka. Kavaletin päällä tulisi tehdä laukanvaihto ja mennä laukan mukaiseen suuntaan. Teimme tehtävää melkokauan kunnes siirsin Mollyn loppuravien kautta käyntiin. Loppukäyntien aikana Miro keräili kavaletin osia estevarastoon. Ohjasin Mollyn keskelle kaartoon ja tiputtauduin sen selästä alas. Löysäsin hieman satulavyötä ja nostin jalustimet ylös. Otin ohjat pois Mollyn kaulalta ja talutin sen maneesin reunalle jossa Miro laittoi sille loimen. Veimme Mollyn yhdessä talliinja harjailimme sen pikaisesti. Miro kävi nopeasti pesemässä kuolaimet ja minä vein satulan. Pikaisen hoitoprisessin jälkeen jätimme Mollyn omaan karsinaansa, kun Aleksi alkoi tuoda ratsastuskoulun hevosia sisälle. Lähdimme Miron kanssa kävelemään kohti ratsutallia jonne kerkesimme juuri ennen hevosten hakua sisälle. Haettuani Lukan (ja Tillin) sisälle jäin odottelemaan muita. Päätimme yhdessä, että alamme samantien tekemään iltatallia, kun ei sen tekemiseen pitkä aika ollut. Jakelimme kaikille hevosille pikaisesti omat iltaruokansa ja teimme kaiken muun tarvittamaan, jonka jälkeen lähdimme takaisin talolle.

   Ilta kului nopeasti jutellessa ja suihkuvuorotkin sovittiin. Sauna lämmitettäisiin vasta huomenna, mutta saas nähä olinko mä sinne menossa. En mä siellä yleensä kovin kauaa viihtynyt.
   -Mä taidan mennä nukkumaan. Sora haukotteli ja nousi seisomaan.
   -Mmm… voishan sitä itekkin mennä. Haukottelin itsekkin.
   -Mä en kyllä vielä mene. Miro sanoi sen kuulloisena että halusi jäädä Nion, Kassun ja Jessen seuraksi.
   -No harmi, sit oot yksin täällä pimeessä. Kassu naurahti ja kompuroi itsensä ylös.
   -Eiku kyl mä sittenkin meen nukkumaan! Miro parahti ja juoksi Nion ja Kassun perässä yläkertaan.
   -Ja Emily ja Miro nukkuu sitten! Jesse virnisti peräämme mennessämme yläkertaan.

   • #3935
    Jesse
    Osallistuja
    • Postauksia: 240
    • Perus pullaponi

    Tää oli mukavan rentoo luettavaa! Kiva miten Emily jaksaa aina touhuta Mollyn kanssa kyllästymättä! 🙂

   • #3936
    Aleksi
    Avainmestari
    • Postauksia: 1403
    • Lauman johtaja

    Tää oli kyllä mukava, saat 2hp, 2sp, 1kp ja 1ep

   • #3937
    Nio Luosujärvi
    Valvoja
    • Postauksia: 214
    • Perus pullaponi

    Tosi kiva tarina!

  • #3948
   Jesse
   Osallistuja
   • Postauksia: 240
   • Perus pullaponi

   28.12.18

   Hyökkäsin sängystä soivan kännykkäni kimppuun ja sekunneissa suljin sen herätyksen. 06.00. Ei jestas, ihan liian aikasta. Nousin haukotellen istumaan ja vilkaisin hämärässä huoneessa ympärilleni. Kukaan muu ei näyttänyt heränneen siihen. Hyvä. Pukeuduin ääneti college housuihin, ja vedin t-paidan päälle hupparin. Kiskoin yön aikana löystyneen ponnarin takaisin paikalleen ja puin vielä sukkien päälle villasukat jonka jälkeen lähdin pesuhuoneeseen. Hampaiden pesu ja kasvojen huuhtelu ja vähitellen alkoi tuntumaan että olin herännyt. En sais aamusta mitään syötyä, enkä tiennyt saisiko Miro tai Emily sen paremmin niin en lähtenyt keittiöön säätämään mitään. Sen sijaan kävelin pihalle, jossa mut vastaanotti aamun kalsea talvisää. Takkiini kietoutuen sytytin yhden tupakan ja aloin polttaa sitä hiljalleen aamun ensimmäisistä henkäyksistä nautiskellen.

   ”Miro. Miroo.. Herätys.” Tuupin kevyesti pellavapäisen pojan olkaa, ja se veti peittoa enemmän vain päälleen. En yhtään tykkää herättää muita, mutta pakkohan se nyt oli. Emily oli hetki sitten kanssa noussut ja toivottanut mulle hyvää huomenta, ennenkuin sekin suuntasi pesuhuoneelle silmät ihan ristissä. Koitin olla hiljaa ettei muut heräisi, vaikka Miroa se ei selvästi kiinnostanut. ”Hei.” Ravistin poikaa kertaalleen vähän enemmän, johon Miro vihdoin havahtui. ”Aamutalli. Ylös.” Muistutin vähän virnistäen kun Miro näytti siltä että se oli ihan pihalla että mikä vuosisata on. Hain sängyn päältä kännykkäni ja seurailin sivusilmällä malttoiko poika nousta vai nukahtaisiko se uudelleen. Verkkaisesti Miro kömpi ylös ja alkoi pukeutua. ”Jos käydään tekemässä toi talli ja sit syödään aamupala?” Ehdotin kelloon vilkaisten. Me kerettäisiin varmaan tossa välissä ennenkun karsinat siivottaisiin käydä syömässä jotain ja hakee viimesetkin unikeot mukaan, jos ne ei olis herännyt siihen mennessä hakemaan hevosia meidän kanssa pihalle. Emily ja Miro eivät laittaneet vastaan, joten pian me lähdettiin aamutallin tekoon.

   Sytyttelin talliin valot, ja kuoro hörähdyksiä oli meitä vastassa. ”Vooih..!” Emily henkäisi hiljaa. Se oli ihan huikee fiilis, kun näki miten hevosetkin alkoivat herätä ja tervehtivät lämpimästi niiden ruokkijoita. Sellaseen vois melkein tottuakin. ”Okei, eli ihan ekaks ruuat. Sit annetaa niitte syödä rauhas, ja sit loimet niskaa ja pihalle.” Mietiskelin ääneen kerratessani päiväohjelmaa, ettei mikään jäis tekemättä. ”Mitä te kaks haluutte tehdä?” Kysyin Emilyltä ja Mirolta. Ne sanoi haluavansa antaa rehut hevosille, joten mä lähdin kärryn kanssa heinien kimppuun. Nopeasti siihen pääsi jyvälle, ja huomasin etten mä ihan hukassa ollutkaan vaikka sellaisesta puuhasta oli ollut aikaa. Osasin vieläkin arvioida heinämäärät aika tarkalleen silmällä, vähän ne heitti aika kun punnitsin mutta ei niin suuria määriä että se olis varsinaisesti haitannut. Punnitsin kuitenkin kaikille just oikeet määrät, ja sitä mukaa kävin heittään ne niille karsinoihin. Emily ja Miro jakoivat rehut mun perässä kulkien, ja pian tallin täytti hevosten rauhallinen syömisen ääni. Vilkaisin kelloon uudemman kerran. Noin puolituntia siinä oli menny kun vähän me jouduttiin hakemaan että missä on mikäkin ja miten kaikki toimii, Aleksin eilisistä neuvoista huolimatta. Hevoset sai syödä ilman mitään häirintää, ja mä otin hommakseni pohdiskella mun pitämää koulutuntia sille päivälle. Aleksi oli ehdottanut, jos halukkaat pitäis tunnin tälle porukalle, ja mä ja Lily oltiin heti oltu innokkaat siihen. En tiiä osaanko mä mitää tuntii pitää mut pianhan sen näkis. Ainakin olis tuttu porukka et ei haittais vaik se menis vähän säätämiseks.

   Sora, Kassu ja Nio kömpi meidän seuraksi viemään hevosia pihalle vähän ennen yhdeksää. ”Eli Luka menee tonne.. Hurmos ja Tuike tuolla. Ruusu ja.. Okei, kyl me löydetää.” Tutkin katseellani tallin seinässä olevaa tarhajärjestystä hetken, ja Kassukin osasi auttaa sen kanssa tarvittaessa. Mä otin ensin Hurmoksen matkaan, ja Nio lähti tuomaan Tuiketta meidän perässä. Hevosia oli vaan yhdeksän meidän vastuulla, kun kerran sen arabin hoitaisi sen omistaja, niin ei tarvinnut lähteä viemään useampaa hevosta samaan aikaan. Lähdin kävelemään takaisin talliin ja huomasin sinne kulkevan sen samaisen miehen jonka eilen olin nähnyt. Mies suuntasi suoraan arabin karsinalle sanomatta kenellekään mitään, vaikka Kassu moikkasikin sitä. Okeei.. Kävelin Saagan karsinalle ja tammaa moikattuani avasin sen karsinan oven. Jäin kuitenkin odottamaan että energiaa täynnä oleva Zada pääsi ohi ja ulos saakka ennenkuin jatkoin tamman kanssa matkaa. ”Noi, nyt on kaikki pihalla.” Miro julisti kun jokainen karsina oli tyhjillään. ”Hyvä. Lähetää syömää.” Totesin ja lähdin talsimaan takaisin asuntoa kohti.

   Karsinat puhdistui tehokkaasti kuuden hengen voimin. Lily oli sanonut että sen saisi soittaa hätiin jos tarvittaisiin apua, mutta ei me ainakaan vielä. ”Mä jätän sen juoksuttamisen välistä, ettehän te mua siinä tarvii.” Ilmoitin muille kun olimme karsinoiden kanssa valmiit. ”Höh, miks?” Miro ihmetteli. ”Mä meen kirjottaan ylös mitä haluun et teette tän päivän tunnilla. Pitäkää kivaa.” Kyllä ne saisi kaksi hevosta liinan päähän ja liikkumaan ilman mun vahtimista, ja automaattisesti mä ajattelin että Kassu sitten pitäisi vahtia. Hymähdin itsekseni astuessani hiljaiseen asuntoon sisälle. Ihankuin noita ketään tarvitsisi oikeasti vahtia. Musta vaan tulee heti sellanen että otan vastuun itelleni jos sitä ei selkeesti jollekin muulle anneta. Vedin kännykkäni esiin ja etsiskelin kynän ja vihon käsiini, jonka jälkeen menin keittiön pöydän ääreen istumaan. Laitoin kännykästä musiikkia soimaan ja ryhdyin pohtimaan tosissani kyseisen koulutunnin aihetta. ”Mites meni?” Kysyin kun sisälle ilmestyi aikanaan posket punoittaen lauma reippaita tallilaisia. ”Hyvin.” Sora vastasi hymyillen. Se tais olla eka kerta kun se sanoi mulle mitään. ”Hyvä. Mul olis täs pari juttuu mieles mitä voitaisiin sillon tunnilla tehdä.” Kävin lyhyesti läpi mun ideat, ja yhdessä ne sai päättää mikä tuntui kaikista kivoimmalta. Halusin kuitenkin että siinä missä se on hyödyllinen tunti niin se olis myös hauskaa.

   Päivätallin teossa ei taas kauaa kestänyt, kun jokainen osallistui hevosille heinien jakamiseen. Jäin hetkeksi seisoskelemaan Hurmoksen ja Tuikkeen tarhan aidalle katselemaan oreja. Valera oli ihan loistava ratsastaessa, kun sen kanssa tiesi mistä vivuista vetää. Silti välillä teki hyvää päästä tutun ja turvallisen suomenhevosen selkään, joka on ruumiinrakenteeltaan ihan erilainen kuin budjonny. Tunsin kännykkäni värähtävän ja vedin sen esiin lähtiessäni kävelemään takaisin asuntoa kohti. Äähh.. Miika halusi että tulisin tänään yöksi kotiin. Siitä oli hetki aikaa kun me oltiin viimeksi livenä nähty, ja vaikka me oltiin viestitelty nyt taas vähän enemmän niin ei mua kauheasti sitä kiinnostanut nähdä. Se oli kuitenkin jo useamman päivän sitä vinkunut, joten kai se olis pakko. Ehkä se tekis ihan hyvääkin. Varsinkin kun mulla ei oo huomenna aamutallia niin voisin käydä illasta näkemässä sitä. Vastasin lyhyesti että soittaisin myöhemmin kun pääsen tallilta lähteen. ”Haluuks joku käydä kaupas?” Kysyin kun kaikki olivat pakkaantuneet talon olohuoneeseen. ”Meil olis täs viel aikaa. Autoo mahtuu neljä.” Se tulisi varmaan ihan tarpeeseen kun mä olin ainoa autolla liikkeellä eikä lähin kauppa ollut ihan pikku kävelyn päässä. Pian auto olikin täynnä ja lähdin ajamaan jo osittain loskaksi muuttunutta lumista tietä pitkin.

   ”Alkakaa samantien työstää käyntiä aktiiviseks ja eteenpäin pyrkiväks.” Seisoin kentän reunassa ja olo oli tosi omituinen. Katselin edessäni kulkevia ratsukoita, ja ymmärsin etten voisi vain jäädä tapittamaan ja ihmettelemään muiden menoa sillä kertaa. Mun pitäisi oikeasti ohjeistaa niitä, kiinnittää huomioo ihan kaikkeen mitä ne tekee, että ne hyötyis tästä ees jotain. Alkuverkat annoin kaikkien hoitaa pääsääntöisesti itsenäisesti, välillä tarvittaessa jostain huomauttaen. ”Käytä Miro vähän enemmän pohjetta, se osaa näköjää huijata aika hyvi.” Neuvoin poikaa joka näytti niin oudolta Symppiksen selässä. Olin niin jämähtäny siihen ’Miro ja Mymmeli’ yhdistelmään. ”Lähetään nyt sit ihan ekana tekee volttei. Tän tunnin tarkotus olis saada hevoset tosi venyviks ja rennoiks, availlaan niitä ihan huolella.” Pohjustin tuntia ja vedin takkini vetoketjun ylös saakka kiinni. ”Voitte samantien ruveta tekeen, muistakaa käyttää mieluummin istuntaa ja pohjetta kun ohjaa. Pyritte et teidän hevonen reagois jo katseeseen.” Ratsukot alkoivat kääntämään hevosiaan volteille, ja neuvoin heitä pitämään ne vielä suurina. ”Lähtekää rohkeesti taivuttaan voltilla sisäänpäi, ja sit kun palaatte uralle nii taivutus ulospäin, ja hetken päästä suoristus. Hevosen pitäis alkaa taipuun rehellisesti pohkeen ympärille, ja ohja voi vähän näyttää missä sen pään kuuluis olla.” ”Tosi hyvä Nio, sehä alko heti taipumaa.” ”Luka taipuu ihan hyvi, mut sen vauhti hyytyy. Koita Emily saada se pohkeella kulkemaan eteenpäin samalla, varsinkin tossa ulos taivutukses.” ”Tillille sama juttu.” Tunti lähti liikkeelle vihdoin tositeolla. Kun hevoset alkoivat tuntumaan vähän rennommilta siihen suuntaan käskin kaikkien vaihtaa toiseen kierrokseen ja jatkaa samaa tehtävää, pian myös ravissa. ”Hyvä. Sit lähdette vasemman puolen pitkänsivun alusta väistättään lävistäjää kohti, ja lävistäjältä takas uralle. Nyt pitäis aika nopeesti saada sellast rehellistä väistämistä, kun niitä on hyvin taivutettu. Nii ja käynnissä tuutte.” Neuvoin seuraavaksi ja siirryin lyhyen sivun päähän seisomaan että näkisin kaikkien väistöt kunnolla edestä. ”Aika hyvä, vähän se lähti puskemaan edestä liikaa loppua kohti. Pidä sisäohja kunnolla kanssa tuntumalla ja sillä voi pidättää jos tuntuu ettei se pysy suorana.” Sanoin ensimmäisenä tulleelle Soralle, joka nyökkäsi. Kunhan jokainen tuli väistöt kerran lisäsin tehtävään pysähdyksen vastakkaisen pitkän sivun keskellä, siitä ravi nosto, seuraavassa päädyssä voltti jossa taivutetaan ulospäin, käyntiin pitkän sivun alussa ja taas väistö. ”Pohjetta vaan Emily, nyt, nyt, nyt. Hyvä! Pidä sisäohja.” Neuvoin tyttöä joka oli lähtenyt tulemaan väistöä Lukan kanssa. ”Tosi hyvä nosto Nio! Pidätä vähän ettei se oo ihan noin energinen.” ”Muista Miro taivuttaa sinne ulos, mut se oli hyvä voltti kuitenki!” Kunhan jokainen ratsukko oli päässyt tulemaan kyseisen tehtävän onnistuneesti pari kertaa pyysin kaikki vaihtamaan ravissa suuntaa. ”Sit voitaisiin ottaa laukkaa, että ne vikatkin herää kunnolla. Kassu vois alottaa, ja nostatte sit kun on tilaa. Koittakaa tehdä kanssa pääty-ympyrät jos voitte, ja sit voltteja väleihin. Taivuttakaa taas sisäänpäi, ja jos tuntuu et se laukka hyytyy nii pienempiki taivutus riittää.” Yksitellen laukka nousi jokaiselta. ”Noni nyt näyttää tosi hyvältä Emily! Nosta vähän käsiä, se menee vähän matalana nyt.” ”Sitä vois taivuttaa reilumminkin Nio, se näyttää tosi hyvältä.” ”Ruusulla tosi hyvä laukka, vähän lisää vielä sisäpohjetta niihin voltteihin niin tosi hyvä!” Muutaman laukkakierroksen jälkeen pyysin uudelleen ratsukot raviin, ja sitten käyntiin. Seuraavana oli luvassa siirtymisiä, käynnistä raviin, ravista käyntiin, pysähdys, peruutus, laukannosto, pari askelta laukkaa ja taas raviin. Sitä tehtiin ihan pieni hetki, ja silloin jokainen hevonen alkoi vihdoin näyttämään olevan kuulolla. ”Nonii. Sit jalat jalustimista pois.” Kuulin pari voihkaisua, sillä sen kuuleminen ei ikinä tietänyt hyvää. ”Laitetaa lopputunniks ne vatsalihakset treenii.” Virnistin, ja lähdin ohjeistamaan taas. Ensin väistö taas lävistäjälle pitkän sivun alusta, ravin nosto, suunnan vaihto, voltti heti pitkän sivun alkuun, ja reippaampaa ravia pitkä sivu. Sitten kokoaminen, ja hidastus niin että ravi säilyy mutta hevonen pitäisi saada niin hitaaksi kuin mahdollista. Taivutus ulospäin lyhyellä sivulla, pitkällä sivulla sisälle ja ravin tempo taas reippaaksi, ja voltteja aina mahdollisuuksien mukaan. Lähdettäisiin pienentämään volttien kehää, aikaisemmasta noin kymmenestä metristä niin pieneksi kuin hevosesta suinkin irtoaa. ”Melkeen kun koittaisitte kääntyy kolikon päällä.” Neuvoin katsellessani miten kaikki lähtivät koittamaan kuinka pienen pyörähdyksen ratsunsa saavat aikaiseksi. ”Nonii, tosi hyvä! Nyt voisitte ottaa viel pätkän laukkaa, saa laittaa jalustimet jos siltä tuntuu.” Kehotin tunnin loppuvaiheilla. Hetken rennon laukan jälkeen pyysin kaikki raviin. ”Antakaa vähän pidempää ohjaa ja houkutelkaa niitä sisäohjalla laskeen päätä.” Ja parin kierroksen jälkeen kaikki käyntiin, ja loppukäynnit. Odotin että kaikki pääsi alas ratsailta, ja lähdin kävelemään ensimmäisenä talliin. Mä halusin vielä päästä itsekin liikuttamaan Hurmoksen ja Valeran, ja otin orin ensimmäisenä työn alle.

   ”Hei poju.” Tervehdin sitä hymyillen hakiessani orin sen tarhasta, ja lähdin viemään sitä sisälle. ”Ai vitsi tulee paikat olee huomenna kipeet.” Kuulin Nion valittavan palattuani talliin Hurmoksen kanssa. Naurahdin pojalle huvittuneena. ”Jep, mut ei pidä ottaa aina liia rennosti. Onha tää kuitenki urheiluu.” Virnistin, ja lähdin hakemaan Hurmoksen varusteita ja harjoja. Melko pian se oli puhdas ja varusteissa. ”Mä käyn kääntymäs tän kanssa kentäl.” Ilmoitin vielä tallissa oleville ja laitoin kypäräni hihnan kiinni. ”Tuus sit.” Pyysin orin mukaani, joka lähti korviaan vähän käännellen seuraamaan. Se ei kai tykännyt olla yksin, sillä ori tuntui heti kentälle päästyämme aika levottomalta ja se pälyily tarhoja kohti vähänväliä. ”Sooh..” Rauhoittelin Hurmosta ääneen noustessani sen selkään. Kumarruin kiristämään satulavyön ja annoin sen lähteä kävelemään jo hyvin tamppaantunutta uraa pitkin. Vedin syvään henkeä, rentoutin itseni ja keskityin ratsastamaan. Lähdin tekemään vähän samaa tehtävää kuin mistä olin tunnin vetänyt. Taivuttelin Hurmosta heti alusta aktiivisesti samalla kun pidin sen reippaassa käynnissä. ”Hyvä. Hyyvä..” Kehuin aina kun ori antoi vähän enemmän kaulastaan ja rungostaan periksi. Käänsin sitä useasti voltille myös, ja hyvien alkukäyntien jälkeen lähdin työstämään sitä ravissa. Tein ravin sisällä temmon vaiheluita, väistöjä, ja ympyröitä. Varsinkin yksi väistöpätkä meni todella hyvin, ja kiitin Hurmosta taputtamalla ja ohjaa hetkeksi antamalla. Ratsastin orin molemiin kierroksiin hyvin kuulolle ravissa, ja lähdin ottamaan sillä laukkanostoja. Yhden kokonaisen kierroksenkin annoin sen laukata, mutta palasin pian ympyröihin ja tempojen vaihteluun sekä siirtymisiin. Kun Hurmos oli tuntunut todella pehmeältä ja reaktiiviselta jo pidemmän aikaa päätin lopettaa siihen. Otin loppuravit pitkin ohjin ja annoin orin jäädä kävelemään. Taputin sitä kaulalle tyytyväisenä. Oltiin me melkein tunti oltukin. Hyppäsin käyntien jälkeen sen selästä ja lähdin viemään Hurmosta takaisin talliin. Riisuin siltä varusteet, puhdistin kaviot, harjasin selän ja pään ja heitin loimen takaisin sen päälle. Hetkeksi mä jäin silittelemään sitä, mutta pian lähdin viemään sitä takaisin tarhaan Tuikkeen kaveriksi. Hurmos ravasikin mielellään heti vapaaksi päästyään kaverinsa luokse, ja hetken orit nujakoivat leikkisästi keskenään ennenkuin ne rauhoittuivat oleskelemaan vierekkäin. Palasin takaisin talliin hoitamaan Hurmoksen varusteet, ja suuntasin askeleeni ratsastuskoulua kohti. Valera pääsis maastolenkille.

   ”Nii halusko joku sinne saunaan?” Kysyin sisälle rymisteltyämme asuntoon. Kaikkien nenät, posket, sormet ja varpaat olivat takuulla ihan jäässä, sillä olimme juuri palanneet mäenlaskusta. Ensin mä en meinannut lähteä, vedoten että olin liian vanha sellaseen, mutta Miro, Sora ja Kassu olivat vaatineet että lähtisin. Taisi Nio ja Emilykin olla siinä mukana mankumassa. Loppupeleissä se oli ollut ihan hauskaa, vaikka en mä lopultakaan päätynyt montaa kertaa laskemaan. Se tuntui vaan liian oudolta, kai mä oikeasti olin liian vanha. Tai ehkä vanhanmielinen, jos ei muuta. Mutta olin katsonut sivusta muiden riehumista lumessa ja pulkalla laskemista, ja hetkenaikaa musta oli tuntunu joltain yksinhuoltaja isältä jolla on kasa kakaroita vahdittavana. Olin itekseni virnuillen ajatukselle mennyt kauemmas polttamaan yhden tupakan. Nyt kun kaikkia vähän palelsi sauna ei ollut yhtään hullumpi ajatus, mutta saman asian hoitais lämmin suihku tai pelkästään lämmin juotava. Niinpä kukaan ei malttanut alkaa saunomaan, ja mä vältyin sen sytyttämiseltä. ”Kohta pitää mennä hakeen hepat sisälle.” Sora tajusi kelloon katsahtaen. Emily äännähti myöntävästi lämpimästä kaakaostaan hörpäten. Mä en innostunut sitäkään juomaan, en oo ikinä ymmärtänyt sen viehätystä. Jos jotain musta kaakao on aika ällöttävä juoma, siinä missä kaikki erikois versiot kahvista. Kahvi juodaan mustana, jos ollenkaan. ”Te varmaan pärjäätte ilman mua tän yön? Pitää käydä kotona pari juttuu tekemäs, saattaa ol et jään sin yöks.” Kysyin kun kaikki olivat pienen lämmittelytauon jälkeen pukemassa vaatteita päälleen uudelleen. ”Eikun eeei, ei me pärjätä. Älä jätä meitä.” Kassu vitsaili ja siirtyi hetkeksi roikkumaan mun käsivarteen. Tai enemmän se joutui kiskomaan mua siitä ylöspäin, kun se oli pidempi. Perhana. ”Tiesin.” Hymähdin, ja lähdin muiden kanssa noutamaan hevosia sisälle. Kaikki muut tulikin mukana ainakin ihan suht kiltisti, paitsi Zada. Orin sisälle hakeminen oli jäänyt sitten tosissaan mun vastuulle, ja jo pelkkään tarhaan mennessä se oli näyttänyt ettei sitä kiinnosta hetkeäkään lähteä mun mukaan sisälle. Se oli yhtä paha kun Valera ja Fonzie yhdistettynä, ja se vielä kymmenenkertasena. ”Voiks ton jättää vaa ulos?” Huokaisin raskaasti Kassulle joka oli tullut seuraamaan sitä sirkusta. Kassu nauroi ääneen. ”Joo, sen kun teet niin se Luukas varmaan haastaa sut oikeuteen. Oikeesti, mikähän sen ongelma on?” Kassu puuskahti. ”No onpaha sit oikeenlaise hevose itellee löytäny, molemmat yhtii isoi ongelmii.” Naurahdin myös, ja lähdin uudelleen maanittelemaan Zadaa sisälle.

   Kun vihdoin ori antoi kiinni sen sisälle vieminen oli kaikkea muuta kuin helppoa. Edes ketju sen suussa ei tuntunut vaikuttavan mitään, sillä se hyppi ja yritti rynnätä ohi. Sain pitää sitä vastaan ihan oikeesti ettei se lähtenyt käsistä, ja kun vihdoin sain sen karsinaan olin vaan helpottunut. Onneks sitä pitää kuskaa vaan kerran päivässä. Se helpottuneisuus loppu samantien kun muistin että sillä on loimi päällä. Suosilla sidoin orin kiinni karsinan kalteriin, enkä oo varmaan koskaan ennen riisunu loimee niin vauhdilla. Vedin orin riimun pois ja poistuin karsinasta ripeästi, ja vedin oven kiinni syvään hengähtäen. Mulla ei riittäis hermot tollasen hevosen kanssa työskentelyyn. Hankala saa olla, muttei ihan tolla tasolla. Tai no, jos se olis oma hevonen niin mistäs sitä tietää. Ehkä sitä jaksais paremmin. Miro ja Emily kauhistelivat myös ääneen arabista jotain, mutten jäänyt kuuntelemaan sen enempää. Meillä oli vielä paljon tekemistä. Kastuneet ja likaiset loimet laitettiin vaihtoon, ja uudet pengottiin tilalle. Heiniä lähdettiin punnitsemaan, ja tallin yleinen siistiminen hoidettiin. Heinien kanssa jaettiin rehut, ja kohta iltatalli oli taputeltu. ”Tää on aika kivaa.” Nio mainitsi nojatessaan Tuikkeen karsinan oveen ja katsellessaan orin syömistä. ”Niin on! Kiva kun pääsee tekemään jotain erilaista.” Emily vastasi leveästi hymyillen. Vilkaisin kännykkääni ja hengähdin hiljaa itsekseni. Pitäisi kai alkaa lähtemään. Ei mua huvittanut pätkääkään. ”Mä alan lähtee. Älkää polttako taloo.” Huikkasin muille, jotka sanoivat heipat takaisin. Kävin asunnosta hakemassa mukaani kännykän laturin ja auton avaimen, muut tavarat sai jäädä sinne odottamaan. Zio hurahti käyntiin äänekkäästi, ja annoin auton lämmitä pari minuuttia paikallaan vapaalla ennenkuin lähdin ajamaan mun asuntoa kohti. Kurjaa, miten epämiellyttävää mun oman poikaystävän näkemisestä oli tullut. Jospa se helpottaisi vähitellen.

   • #3951
    Aleksi
    Avainmestari
    • Postauksia: 1403
    • Lauman johtaja

    Ihanaa luettavaa taas kerran. Tykkäsin sikana Jessen pitämästä koulutunnista, pitää varmaan ehtii huomenna kirjottamaan Soralla siitä ja mäenlaskusta, jonka jätit kivasti aika auki. Saat 2hp 2sp ja 2kp

   • #3973
    Miro Malmstén
    Valvoja
    • Postauksia: 122
    • Perus pullaponi

    Rakastan näitä sun tarinoita! Niin upeaa kuvailua ja jotenki tulee eläydyttyä näihin ihan superisti!

  • #3954
   Emily
   Valvoja
   • Postauksia: 188
   • Perus pullaponi

   28.12
   Heräsin pieneen herätyskellon värinään. Oltiin illalla Jessen ja Miron kanssa sovittu, että herättäis siinä kuuden jälkeen, niin kerettäis hyvin tehä aamutalli. Lätkäisin herätyskelloni nopeasti pois päältä, jotta Sora ei kerkeäisi herätä. Nappasin suuresta laukustani itselleni paidan, hupparin ja housut ja puin ne pikaisesti päälleni. Hiippailin huoneen ovesta pienelle käytävälle ja kurkistin siitä poikien huoneelle. Jesse oli jo herännyt ja herätteli paraikaa Miroa joka vai veti peittoa enemmän päällensä. Jesse kuitenkin sai kuin saikin Miron heräteltyä ja muistutteli tälle aamutallista. Itse suuntasi pesuhuoneelle kasvoja pesemään ja hampaita harjaamaan. Sovimme, että aamupalan söisimme vasta aamutallin jälkeen. Aamutallissa teimme työnjaon niin, että Miro ja minä jakelisimme rehut ja Jesse heinät. Jesse riensi hakemaan heinäkärryjä, kun taas minä ja Miro pohdiskelimme mitä ruokaa millekkin hevoselle tulisi. Jesse jakeli heiniä edellämme ja me toimme Miron kanssa aamukauroja sun muita. Yhteensä puolisentuntia siinä vierähti, kun kaikki oli melko uutta. Hevoset jäivät syömään sisälle ja mekin palasimme takaisin talolle. Jesse kehitteli päivän koulutuntia ja minä ja Miro herättelimme muita. Nio ja Sora heräsivät ongelmitta, mutta kun Kassun kohdalle päädyttiin, joutui Miro melkein pomppimaan sen päällä, jotta Kassu heräisi. Kaikkien oltua perillä tämähetkisestä vuosisadasta lähdimme viemään hevosia ulos. Siinä ei kovin kauaa nokka tuhissut, kun meidän vastuullamme oli vain yhdeksän hevosta. Mitäköhän siitäkin olisi seurannut jos olisimme joutuneet viemään sen Arabin pihalle.

   ”Nyt on kaikki pihalla!” Miro totesi juhlistavasti kun karsinat olivat täynnä tyhjää. ”Mennääm syömään!” Jesse totesi tyytyväisenä ja lähti johdattamaan koko sakkia takaisin talolle. Söimme aamupalan kaikessa rauhassa ja hengailimme vähän aikaa asunnolla, kunnes oli aika taas mennä talliin karsinoita siivoilemaan. ”On tää kyllä aikamoista ravaamista tallin ja talon välillä. Miks me ei voitais vaan tehdä aamutallia, hevosten ulos vientiä ja karsinoiden siivousta yhteen putkeen” Miro kohautteli olkiaan ja potkaisi pikkukiveä. ”Jaa-a” sanoin ja painauduin syvemmälle takkiini. Jokainen siivosi oman hoitohevosensa karsinan ja ne ketkä olivat ensimmäisenä valmiita siirtyivät siivoilemaan sitten muiden hevosten karsinoita. Karsinoiden siivouksen ja juoksutuksen välissä oli jällein parin tunnin tauko, mutta ei siinä välissä oikein ratsastuskoululla kerennyt käydä, joten tyydyin hengailemaan muiden kanssa olohuoneessa. Parin tunnin päästä sitä taas mentiin. Jesse päätti jättäytyä suunnittelemaan koulutuntia, joten Kassu, Nio, minä, Miro ja Sora menimme keskenämme juoksuttelemaan Saagaa ja Nyyhkistä. Miro, Nio ja Kassu ottivat tehtäväkseen juoksuttaa Saagan ja minä ja Sora taas juoksuttaisimme Nyyhkiksen. Varasimme harjailulle ja varustelulle parikymmentäminuuttia aikaa ja menisimme sitten yhdessä kentälle. Koska kenttä on niin suuri, voisivat Miro, Nio ja Kassu juoksuttaa Saagaa toisella puolella kenttää ja minä ja Sora juoksuttaisimme Nyyhkistä taas toisella puolella kenttää.
   -Sä voit ottaa tuolta noi sivuohjat, juoksutusvyön ja suojat ja viedä ne tonne karsinalle niin mä tuon ihan just suitset ja liinan ku irrotan näistä vaan ohjat. Sanoin Soralle ja poimin Nyyhkiksen suitset sen naukosta.
   -Okei, alanksmä laittaa jo suojia? Sora kysyi napatessaan tavaroita mukaansa.
   -Joo, ei mul kauaa kestä. Sanoin Soran lähtiessä satulahuoneesta. Irrottelin nopeasti ohjat suitsista ja etsin juoksutusliinan. Sen tehtyäni palasin Nyyhkiksen karsinalle josta tamma jo kurkkasikin Soran laittaessa sille suojia.
   -Mä laitan nää suitset nyt. Sanoin ja aloin työntää kuolaimia Nyyhkiksen suuhun.
   -Joo, mä sain just suojat laitettuu niin mä laitan vaik ton vyön. Sora vastasi ja käveli karsinan ovelle. Varustelimme pikaisesti Nyyhkiksen ja kävimme kurkkaamassa, miten pojilla meni.
   -mites menee? Kysyin ja kurkkasin sisälle karsinaan.
   -Ihan hyvin, mekin ollaan ihan just valmiita. Kassu sanoi ja kiinnitteli sivuohjia Miro apunaan.
   -Okei, me mennään jo kentälle. Huikkasin ja lähdin takaisin Soran ja nyyhkiksen luo.
   -Tarvitaankohan me juoksutusraippaa? Sora mietiskeli taluttaessaan Nyyhkistä kentälle.
   -Mmm… emmä tiiä. Jos tarvitaan niin kentän viereltä pitäis löytyä. Vastasin ja taputtelin Nyyhkistä kaulalle. Pojilla kesti hetki tulla kentälle, joten aloittelimme juoksutuksen jo hieman aijemmin. Sora juoksutteli Nyyhkistä sellaiset kymmenen minuuttia, jonka aikana Miro, Nio ja Kassukin kerkesivät tulla. Kymmenen minuutin jälkeen vaihdoimme suuntaa ja juoksuttajaa, jolloin itsekkin pääsin kymmeneksi minuutiksi tammaa juoksuttelemaan. Lähdettiin kentältä viitisen minuuttia ennen poikia, kun nehän vasta myöhemmin sinne tuli.

   Otettiin Soran kanssa Nyyhkikseltä varusteet pikaisesti pois ja vähän sitä harjailtiinkin ja kävin viemässä sen loimituksen jälkeen takaisin tarhaan. Sora meni jo edeltäpäin talolle ja minä tulin sitten muutamaa minuuttia myöhemmin Nion, Miron ja Kassun kanssa kun hekin olivat hoianeet Saagan pois. Käytiin Jessen kanssa pikaisesti läpi, mitä koulutunnilla tehtäisiin ja mentiinkin sitten hoitelemaan päivätallia. Päivätallin teko oli nopeasti ohi, sillä kaikki jakelivat hevosille heiniä ja pian istuimmekin jällein olohuoneeseen pakkautuneina. ”Haluuks joku käyä kaupas? Meil on täs aika paljon aikaa ja autoon mahtuu mun lisäks neljä.” Jesse kysäisi muilta. ”Joo no mä ainakin lähen” vastasin nopeasti. ”Juu, no kait sitä vois” alkoi pikkuhiljaa kuulua monen muunkin suusta ja pian olimmekin jo kävelemässä Jessen autolle. Jessen avattua auton ovet hyppäsin samantien etupenkille. ”Hei mä oisin halunnu siihen!” Nio naurahti ja tyytyi ahtautumaan taakse. ”Ei voi mitään” virnistin Niolle laittaessani turvavyötä kiinni.

   ”No heippa Luka!” Tervehdin tarhassa ravailevaa oria, joka juoksi nätisti luokseni. Työnsin riimun orin päähän ja lähdon taluttamaan sitä kohti tallia. Päätin jällein hoitaa Lukan käytävällä, niin olisi paljon tilaa. Kiinnitin orin kahden ketjun väliin ja lähdin hakemaan harjoja. Harjailimme ja varustelimme hevosia samaan aikaan ja pian olimmekin jo koko joukko taluttelemassa hevosia kentälle. Jesse autteli ratsastajia kyytiin ja kiersi jokaisen luona kiristelemässä satulavöitä ja säätelemässä jalustimia. ”Alkakaa samantien työstää käyntiä aktiiviseks ja eteenpäin pyrkiväks” Jesse kailotti kentän reunalta ja katseli menoamme. Alkuverryttelyn teimme lähinnä itsenäisesti ja itse aloinkin tehdä hieman taivutuksia. Alkutunnista Jesse pohjusti hieman tuntia ja antoi tehtäväksi tehdä voltteja. Luka taipui volteissa Jessen mukaan ihan kivasti, mutta sen vauhti hyytyi, niin pohkeita piti antaa. Pikkuhiljaa Jesse alkoi lisäillä tehtävään raviin siirtymisen, väistön ja taivutuksen. ”Pohjetta vaan, nyt, nyt, nyt. Hyvä!” Jesse neuvoi minua ja siirtyi sitten muoden työstämiseen. Luka säilyi tosi kivasti reippaana ja tottelevaisena Jessen neuvojen jälkeen joten tehtävä ei ollut ongelma eikä mikään.

   Seuraavaksi alettiin tehdä laukannostoja. ”Nyt näyttää tosi hyvältä, nosta vielä vaan vähän käsiä!” Jesse kehui ja katseli menoamme. Parin laukkakierroksen jälkeen siirryttiin jällein raviin ja Jesse selitti seuraavan tehtävän. ”Eli seuraavaks otetaan siirtymisiä käynnistä raviin, ravista käyntiin, pysähdys, peruutus ja laukannosto, pari askelta laukkaa ja taas raviin” Jesse kertoi ja aloimme tehdä tehtävää. Harvoin olin suoraan peruutiksesta laukan nostanu, Mollylta se kun ei vain onnistunut. Tehtävää tehtiin hetken aikaan kunnes Jesse päätti alkaa pitää vatsaliha rääkkiä. Tarkoituksena oli kai saada hevoset jotenkin hienosti kääntymään, mutta tipahdin kärryiltä Jessen pitkien selitystuokioiden takia. Ehkä pitäisi enemmän kuunnella kuin keskittyä Lukan hienouteen.

   Tunnin jälkeen talutimme hevoset takaisin talliin ja hoidimme ne pois. Hepat pääsivät vielä takaisin ulos, kun valoisaakin oli. Minulla oli muutama tunti aikaa, joten päätin lähteä käymään Mollyn luona. Ajattelin, että jos ratsastaisin tälläkertaa ilman satulaa. Tai voisihan sitä vaikka maastoonkin mennä. Päätin kuluttaa ratsastuskoululla vähän enemmän aikaa tänään, kun ei ratsutallillekkaan ollut kovinkaan kiire takaisin. Aloitin työt putsaamalla Mollyn satulan ja suitset. Kävin ne pikaisesti läpi, sillä eiväthän ne mitkään ihan sotkuisimmat olleet. Putsattuani varusteet vein satulan takaisin satulatelineeseen ja suitset Mollyn karsinan eteen. Karsinan eteen vein myös Mollyn harjat. Tässä välissä kävin hakemassa kottikärryt ja siivosin Mollyn karsinan. Kävin kupit ja kalterit läpi märällä sienellä ja kyllä niistä melko paljon likaa irtosikin. Kävin vielä hakemassa karsinan pohjalle lisää purua ja vein sitten kottikärryt omille paikoilleen. Nappasin Mollyn karsinan koukusta Mollyn nätin, tummansinisen riimun ja lähdin hakemaan tammaa sisälle. Oli tullut jo hieman hämärä, joten päätin kuitenkin mennä ilman satulaa maneesissa. Jos sitä vaikka joku päivä tässä menisi maastoon. Talutin Mollyn omaan karsinaansa jossa harjailin ja puhdistelin sen kaviot ja laitoin sille tottakai suitset. Nappasin ohjat pois tamman kaulalta ja lähdin taluttamaan sitä kohti maneesia. Maneesista nappasin itselleni pitkän kouluraipan ja hyppäsin tamman selkään. Oli mukavaa istua Mollyn karvaisessa selässä ja rapsutella sen kaulaa. Ajattelin että jos sitä tänään tekisi vaikka jotain kevyttä ravi ja laukkatyöskentelyä, ilman mitään sen ihmeellisempää tehtävää. Pitkien alkukäyntien jälkeen nostin ravin ja aloin tehdä pääty-ympyröitä. Hetken päästä nostinkin jo laukan ja laukassakin tulin pääty-ympyröitä. Päätin taas pitkästä aikaa testata laukkaväistöjä ja miten ne sujuisivat ilman satulaa. Hoitohevosessa parasta oli varmaankin, että miltei aina pääsisi kokeilemaan jotain uutta. Tai no aina sen ei tarvinnut mitään isoa olla, mutta esimerkiksi niitä laukkaväistöjä en ikinä ollut mennyt ilman satulaa, tosin tuskin ne ihan hirveästi normaaleistakaan laukkaväistöistä erosivat. Hetken laukkatyöskentelyn jälkeen vaihdoin suuntaa ja tulin jällein laukkatyöskentelyä, mutta vain vasemmassa kierroksessa. Tein laukkatyöskentelyä vain hetken, kunnes otin loppuravien kautta Mollyn käyntiin. Taputtelin Mollya kaulalle ja ohjasin sen keskelle maneesia. Tiputtauduin tamman selästä pois ja lähdin sitten taluttamaan sitä kohti tallia. Harjailin Mollyn pikaisesti ja vein varusteet omille paikoilleen. Ulkona oli kerennyt tulla jo sen verran pimeä, että päätin jättää Mollyn sisälle ja lähteä takaisin ratsutallille.

   Ulkona oli alkanut sataa paljon lunta joten astelin sisään asuntoon, kuin mikäkin lumiukko. ”Mistä lähtien lumiukot on oppinu kävelemään?” Miro naurahti ja osoitti minua. Kai minä olin sitten sen verran lunta niskaani saanut. Muut naureskelivat hieman ja katsoivat kun tulin olohuoneeseen. ”Niin lähetäänkö me sinne mäkeä laskemaan?” Sora kysyi ja katsahti hieman kelloa. ”JOO!” Miro karjaisi ja hyppäsi pystyyn. ”Joo!” Omastakin suustani kuului ja pian Nio sekä Kassukin olivat messissä. ”Äääh… mä en taida tulla, taidan olla liian vanha sellaiseen” Jesse sanoi ja venytteli hieman. ”No tottakai sä tuut!” Kassu sanoi ja tökkäsi tätä kyynärpäällä vatsaan. ”En mä…” Jesse kerkesi jo uudestaan aloittaa, mutta tälläkertaa mankumassa olivat Nio, minä, Sora sekä Miro. ”No kai mä sit tuun” Jesse viimeinkin myöntyi. ”Mut mä en sitten montaa kertaa laske ku selkä ei kestä” Jesse lisäsi pikaisesti hieman sarkastiseen sävyyn. ”Höpö höpö!” Miro sanoi ja juoksi jo kovaa vauhtia eteiseen pukemaan.

   Mäenlaskureissu oli ihan hauska. Monet kerrat siinä lennettiin lumikinokseen ja loppujen lopuksi kaikki tulivat takaisin talolle hampaat kalisten ja polvet tutisten. Keitettiin siinä sitten kaakaota ja käytiin kuumassa suihkussa. ”Mennään kohta muuten hakemaan heppoja sisälle” Sora totesi. ”Mmm” mumisin hörpätessäni kaakaota. Lähdimme hakemaan hevosia sisälle ja Jessen hommaksi oli noutaa Zada sisälle. Jep, mitäköhän tästä seuraisi. Kassu oli mennyt jo aijemmin seuraamaan sirkusta ja minä ja Miro saavuimme myös paikalle hieman myöhemmin. ”Jos mä jotain mun tulevaisuudesta tiedän, niin sen, etten mä tuu ikinä omistamaan arabia” Miro totesi kauhistellen Jessen menoa. ”Mmm… taitaa se musta orikin olla sulle liikaa” virnistin hieman. ”No tuu ite ratsastaa ihan kahelia oria!” Miro tiuskaisi takaisin osittain sarkastisesti. Jessen vietyä Zadan sisälle oli Jessen aika poistua tallilta. Jesse oli aijemmin ilmoittanut menevänsä kotiin yöksi hoitamaan pari juttua ja me loput saisimme jäädä keskenämme talolle. Jessen lähdettyä pakkauduimme loput asunnolle ja jäimme odottelemaan iltatallin tekoa.

   • #3956
    Aleksi
    Avainmestari
    • Postauksia: 1403
    • Lauman johtaja

    Tää oli kyl ihan kiva mut alko käymään vähän pitkäveteiseksi kun niin paljon juttuja käytiin jo läpi Jessen tarinassa. Olisi ehkä parempi jos kumpikin koittais keskittyy yhteen tai kahteen juttuun ja kirjottais niistä yksityiskohtaisemmin eikä niin että kaikki kirjottaa vuoronperään yleiskatsauksen päivästä. Kun olis kuitenkin kiva kuulla vähän tarkemmin vaikka miten hevoset käyttäytyy ja mitä fiiliksiä tulee.

    Ja voisitko Emily ottaa näistä kahdesta tarinasta noi Molly osioit erilleen ja laittaa ne Mollyn päiväkirjaan omiin postauksiinsa?

    Saat tästä 2h, 2sp ja 2kp

   • #3974
    Miro Malmstén
    Valvoja
    • Postauksia: 122
    • Perus pullaponi

    Tykkäsin tosi paljon sun tarinasta! Kuvailet tosi kivalla tavalla ihmisten välisiä suhteita.

  • #3961
   Miro Malmstén
   Valvoja
   • Postauksia: 122
   • Perus pullaponi

   29.12.2018Suuret tallinpitäjät.

   Me oltiin vietetty jo pari ihan superhuisia päivää ratsutallilla toinen toistaan upeimpien hevosten ympäröimänä. Mä olin saanut vastuulleni Ruusun, kymmenvuotiaan tummanrautiaan piekkarin. Ruusu oli reipas, kiltti ja ihan supersöpö, eikä sen kanssa senkummempaa ongelmaa ilmennyt. Eihän minun toki yksin tarvinut Ruususta olla vastuussa, minulla oli kaverina Sora, joka oli myös huippumukava. Soraan olin ehtinyt tutustua jo yllättävän hyvin ja vuodattanut hänelle kaiken siitä, kuinka lähdin kotoa ovet paukkuen ja painelin kummitädin kyydillä Ratsutallille. Kotona nimittäin oli melko kireät tunnelmat, kiitos Famun, Fafan ja heidän typerän hevosostoksensa. Musta nelivuotias ori ei todellakaan ollut unelmahevoseni, vaikka Osiris kieltämättä komea olikin. Mymmelistä en silti luopuisi koskaan, ratsastaisin sillä vielä vanhana kaksikymppisenä jalat maata laahaten. Tai sitten söisin kutistuspulveria ja pysyisin aina pienenä.

   Tänään olin saanut jatkaa autuasta unta vielä puoli yhdeksään saakka, sillä aamutallissa oli käynyt Nio, Kassu ja Sora. Tassuttelin kakkaemoji-tohveleissa, flanelipyjamassa ja sinisessä, superpehmeässä gantin kylpytakissa keittiöön mutustelemaan aamupalaa.
   ”Superhyvää leipää”, sanoin mussuttaen sämpylää paprikalla, kurkulla ja kinkulla.
   ”Mä en ymmärrä mihin mahaan sä syöt”, Emily naureskeli kolmannen sämpylän kohdilla.
   Piakkoin tallista valuikin porukkaa sisälle ja juttelimme yhdessä tulevasta eli hiihtoratsastuksesta! Olimme sopineet ottavamme Ruusun yhdessä Soran ja Emilyn kanssa.
   ”Mä haluun ottaa lumilaudan!” Huudahdin heti alkuun ja muut naureskelivat hyväntahtoisesti.
   ”Muistatko mitä kävi viimeksi”, Emily hihitteli epäonniselle yritykselleni lautailla Mymmelin perässä.

   Hiihtoratsastus oli superhauskaa. Vaalean Suomenhevosen Tuikkeen kanssa olivat Nio ja Kassu, mustanvoikon tamman Saagan kanssa touhuilivat Jesse ja Lily ja me olimme kolmistaan Ruusun kanssa. Tuiskahdeltuani Ruusun takana komeasti muutamaan otteeseen siirryimme Emilyn kanssa pulkkaan Soran ratsastaessa. Hauskinta oli ylivoimaisesti katsella kaikkien kaatuilua ja riemunhihkaisuja onnistuessa.
   ”Olispa huisia tehdä näin iso hyppyri ja hypätä siitä samalla ku joku vetäis!” Huudahdin ja selitin käsilläni.
   Olimme palanneet talliin tekemään päivätallia. Pääsin lempparihommaani eli jakamaan rehuja yhdessä Kassun kanssa. Kassu oli muka varmistamassa, että kaikki meni oikein, mutta salaisesti ajattelin saaneeni apupojan. Pomo-Miro ja apupoika-Kassu, virnuilin rehuja jakaessani. Seuraavaksi vuorossa olisi karsinoiden siivoiluja ja sen jälkeen lähtisin liikuttamaan Mymmeliä. Odotin innolla Lilyn estetuntia illalla.

   • #3964
    Aleksi
    Avainmestari
    • Postauksia: 1403
    • Lauman johtaja

    Tää oli ihanan hyväntuulinen, saat 1hp ja 1sp

  • #3978
   Sora
   Osallistuja
   • Postauksia: 37
   • Koulutuksen tarpeessa

   28.12.2018
   Jessen koulutunnilla

   Vitsi mä olin innoissani tästä joululomasta! Sain olla tallilla kakskytneljä seitsemän ja kavereitakin oli talli täynnä. Mä en ollut hetkeen pyörinyt ratsastuskoululla kun siellä oli kaikilla hevosilla niin monta hoitajaa ettei mulle oikein tuntilaisena riittänyt hommaa. Ja uusia ihmisiäkin oli ihan sikana, niin olin kokenut paremmaksi vaan käydä ratsutallilla hoitelemassa Ruusua. Ja olihan mulla täällä Kassu, jonka kanssa aina välillä vaihtaa pari sanaa.

   Mä olin heti ensimmäisenä kiinnittänyt huomiota Emilyyn, se oli ihan sika mukava ja tuntu tykkäävän saman tyyppisistä hevosista kun mä – se kuulemma hoito Mollyä joka oli ratsastuskoululla mun lemppari. Emilyn kanssa me nukuttiin samassa huoneessa ja oltiin ekana yönä valvottu aika pitkään juttelemassa.
   Miroonkin mä olin päässyt tutustumaan, kun se hoiti tän viikon ajan Ruusua mun kanssa. Se oli ihan OK mut aika kakara. Sen perään sai olla koko ajan katsomassa kun se keksi koko ajan kaikkea omaa sählinkiä tallihommien lomassa. Nio oli mulle ihan tuttu, mutta olin sille ehkä vähän mustasukkanen Kassusta niin sen kaa en ihan hirveesti jutellut.
   Ja Jesse oli pelottava. Se oli meitä muita (tai ainakin mua) ihan sikana vanhempi, se oli koko ajan tosi väsyneen olonen ja kerran aamulla näin sen polttavan tupakkaa, hyi. Se myös tuntu ottavan aika vahvasti johtajan roolin koko ajan, mikä mua tavallaan ärsytti kun eihän se ees normaalisti pyöriny ratsutallilla. Mä uskoin tietäväni kaiken aika paljon paremmin itse, mutta joka tapauksessa Aleksikin tuntu antavan Jesselle enemmän vastuuta niin kai munkin pitäisi tanssia sen pillin mukaan. Tänään Jesse jopa pitäisi meille koulutunnin, saas nähä mitä siitä tulee.

   ”Ruusuu, tuu muru tänne”, huutelin pihaton portin laidalle saapuessani. Kolmikko oli ilmeisesti ollut sisällä lepäilemässä, mutta mun äänen kuullessani Ruusu könysi sieltä ulos. Oli se vaan niin ihana. Napsautin riimunnarun sen riimuun kiinni aidan välistä ja avasin sitten portin päästäen tamman ulos. Mä jäin hetkeks odottamaan Ruusun kanssa siihen kun Nio oli just samaan aikaan ottamassa Tuiketta viereisestä tarhasta. Nauroin vähän pojan sähläykselle kun Hurmos ois mielellään tullut samalla portin avauksella ulos joten Nio joutui hoputtamaan Tuikkeen aika nopeeseen tahtiin pois portin välistä ja sitten vielä sulkea se portti samalla kun Tuike oli jo jatkamassa matkaa, jolloin se riimunnaru meni melkeen pojan ympäri ja se oli ihan solmussa siinä. ”Koita nyt selvitä”, kannustin vieressä. ”Joo joo, oota hetki”, Nio vastasi tuskaisen kuuloisena. Onneksi Ruusu seisoi koko näytöksen ajan kiltsti mun vierellä ja vaan hamuili maasta vähän päiväheinäkottareista tippuneita korsia. Kun Tiuke ja Nio vihdoin pääsivät matkaan, mä lähdin taluttamaan Ruusua niiden perään turvallisen välimatkan päässä tietenkin.

   Vein Ruusun sen omaan karsinaan ja otin riimunnarun pois, tamma seisois ihan nätisti vaikkei oliskaan kiinni. Mä kävin hakemassa kaikki varusteet valmiiksi hollille ja nappasin sitten pölyharjan harjakopasta. Miro laittoi vastapäisessä karsinassa Symppistä ja Kassu sen viereisessä Tilliä. Me juteltiin rennosti kaikkea joulusta ja tulevasta uudesta vuodesta ja välillä Kassu kävi auttamassa Miroa satulan kanssa, kun Symppis oli Mirolle vähän turhan korkea yksin laitettavaksi. Kun mä olin saanut satulan selkään ja suitset päähän, kietaisin ohjat jalustimen taakse ja jätin Ruusun hetkeksi sen karsinaan seisomaan. Kävin hakemassa kypärän päähän ja kurkkasin sitten orikäytävälle. ”Oottekste kohta valmiina?”
   ”Joo mä laitan vaan nää suitsien remmit vielä kiinni”, Emily vastasi Lukan karsinalta ja Nio näytti peukkua Tuikkeen vierestä. ”Me lähetään jo kentälle”, ilmoitin ja menin sitten takaisin tammapuolelle raportoimaan Kassulle ja Mirolle.

   Ruusu oli tänään kivan reippaalla tuulella, siitä oli selkeesti hauskaa että kentällä oli muitakin hevosia samaan aikaan menossa. Jesse laittoi meidät heti ekana ratsastamaan hevosia eteenpäin pyrkivään käyntiin, mutta meillä siitä ei ollut huolta kun Ruusu meni jo niin nätisti. Katselin vähän miten muut ratsastivat, olikohan joku paljonkin parempi kun mä? Ainakaan Nion ja Tuikkeen yhteistyö ei vielä alkutunnista näyttänyt kovin lupaavalta kun Tuike tuntui keskittyvän ihan johonkin muuhun kun sen selässä keikkuvaan poikaan. Kohta munkin kuitenkin piti alkaa ihan kunnolla ratsastamaan kun Jesse käski meitä tekemään voltteja ja taivutuksia. ”Voitte samantien ruveta tekeen, muistakaa käyttää mieluummin istuntaa ja pohjetta kun ohjaa. Pyritte et teidän hevonen reagois jo katseeseen.” Vai katseeseen, että semmosta. Miten Ruusu muka tietää mihin mä katson.
   Lähdin ulkoavuilla kääntämään Ruusua voltille ja koitin olla vetämättä sisäohjasta, kun Aleksi aina valitti että roikun siinä liikaa. Mutta eihän Ruusu sitten mihinkään taipunut. Mä koitin käyttää sisäpohjetta ja saada Ruusua taipumaan siihen ympärille, mutta kovin huonoin tuloksin. Kun mä kuulin Jessen kehuvan Nion taivuttamista mun oli pakko taas vilkaista siihen suuntaan. Miten niillä muka nyt meni jo noin hyvin?

   Mua alkoi pikkuhiljaa hermostuttamaan enkä pystynyt yhtään keskittymään tehtävään. Ruusukin alkoi tuntua siltä ettei se enää yhtään tiennyt mitä mä siltä pyysin ja esimerkiksi silloin kun yritin taivuttaa sitä ulospäin niin se tarjosi pelkkää pohkeenväistöä. Toiseen suuntaan meillä alkoi mennä jo vähän paremmin, ja mustakin tuntui että aloin saada vähän juonenpäästä kiinni. Varsinkin sitten ravissa Ruusukin alkoi rehellisesti taipumaan sekä volteille ja suoralla uralla ulospäin. Seuraavaksi oli sitten aika tulla pohkeenväistöä käynnissä. Mä sain luvan tulla ensimmäisenä ja koitin oikein terästäytyä sillä muut varmaan kattoisi miten mä suoriudun. Koitin istua mahdollisimman keskellä satulaa ja nojata vähän taaksepäin. Puolipidäte, asetus ulospäin ja sitten ulkojalkaa himmpu taaksepäin ja painallus käynnin tahdissa. Katse menosuuntaan. Ruusu tuntui vähän tahmealta, mutta ainakin se väisti. Mä tein suoristuksen, vaihdoin asetuksen ja lähdin sitten väistättämään toiseen suuntaan. ”Aika hyvä, vähän se lähti puskemaan edestä liikaa loppua kohti. Pidä sisäohja kunnolla kanssa tuntumalla ja sillä voi pidättää jos tuntuu ettei se pysy suorana.” Mä nyökkäsin Jesselle, sillä olin itekin huomannut että se loppu ei mennyt ihan niin huolella.

   Tultiin vielä sama tehtävä pari kertaa ennen kun päästiin nostamaan laukka. Tätä osuutta mä olinkin jo odottanut. Mä päästin Kassun ensin nostamaan Tillin kanssa laukan meidän edestä ja annoin sitten itsekin Ruusulle laukkapohkeet. Se pinkaisi innoissaan eteenpäin ja me laukattiin ensimmäinen pitkä sivu aika kovaakin. Koitin kulmassa istua pystymmäs satulassa ja lähdin sitten kääntämään voltille. Ruusu kokosi kivasti ja lyhensi askeltakin niin että se tuntui heti paljon ryhdikkäämmältä. ”Ruusulla tosi hyvä laukka, vähän lisää vielä sisäpohjetta niihin voltteihin niin tosi hyvä!” Kuuntelin Jessen ohjeita ja taivutin Ruusua vielä seuraavalla voltilla vähän enemmän. Se tuntui tosi hyvältä ja uralle päästyämme myötäsin vaan vähän sisäohjasta, mutta pidin muuten tuntuman samana ja Ruusu alkoi oikein kunnolla pyöristymään siinä laukassa. Vitsi mä olin ylpeä, kun mun ratsu meni ihan oikeassa muodossa. Siirtymisissäkin Ruusu oli vielä ihan tosi hyvä, mutta sitten kun oli aika ottaa jalustimet pois niin mun kädestä tuli vissiin vähän liian epätasainen eikä Ruusu enää mennyt samassa muodossa. Mutta tyytyväinen mä silti olin. Varsinkin tunnin alkuun verrattuna loppu oli mennyt ihan hurjan hyvin ja Jessestäkin oli ollut paljon apua. Tuntui et se olikeksinyt just hyvät tehtävät Ruusulle ja pyys mua vaatimaan siltä just sen inan verran enemmän mitä en yksin ratsastaessa viitsinyt. Ehkä se kuitenkin oli ihan jees tyyppi.

   • #3980
    Jesse
    Osallistuja
    • Postauksia: 240
    • Perus pullaponi

    vähänkö tää oli kiva, tykkäsin hirveesti kuvailutyylistä ja Soran ajatuksista!

   • #3992
    Miro Malmstén
    Valvoja
    • Postauksia: 122
    • Perus pullaponi

    Ihana kirjoitustyyli! Vitsit, että tykkäsin 🙂

  • #3982
   Lily Wilson
   Valvoja
   • Postauksia: 168
   • Perus pullaponi

   Pitkästä aikaa estehommissa
   29.12.2018

   Orionilla olisi tänään vapaapäivä, sillä olin ollut sillä eilen kisoissa ja huomenna menisin kisaamaan sillä myös. Toivottavasti Jesse ja Miro muistaisivat huomisen kisapäivän. Pitäisikin muistuttaa heitä vielä siitä. Tiesin Jessellä olevan huomenna aamutalli, joten ainakin pojat pääsisivät auttamaan Orionin lastauksessa. Olisi hyvä olla ennen viittä takaisin Hallavassa niistä kisoista, sillä pojat liikuttaisivat kuuden maissa ratsutallin hevosia.

   Oli mukavaa herätä vähän myöhemmin kuin normaalisti. Hiihtoratsastus alkoi kymmenen maissa, mutta aikataulu vähän lipsui. Mihin meillä muka olisi ollut kiire? Itse laskettelin rinteissä aina laudalla, joten suksilla pysyminen kovemmissa vauhdeissa oli minulle hiukan hankalaa. Olin naamallani pari kertaa ja Jesse sai muutamat todella hyvät naurut. Minä vain murahtelin hänelle takaisin. Seuraavalla kerralla ottaisin laudan mukaan.

   Kahdeltatoista alkoi päivätalli, mutta en jäänyt auttelemaan siinä. Kävin ratsastuskoululla pakkailemassa Orionin tavaroita huomisia kisoja varten. Kun menin iltapäivällä katsomaan Orionia tarhalle huomasin ettei se ollutkaan yksin. Kaivoin puhelimeni taskusta ja soitin saman tien Jesselle.
   “JESSE! Orionin tarhassa on joku orivarsa. VARSA!” Huudahdin puhelimeen heti linjan auettua. Varsa hyppi Orionin ympärillä innoissaan, mutta minun uljas ratsuni ei näyttänyt siihen hirveän tyytyväiseltä. Se hypähti kevyesti takajaloilleen muutaman kerran, piti kummallisia ääniä ja juoksi häntä korkealla varsaa pakoon. Ei varsa enää kovin pieni ollut, mutta kyllä siitä selkeästi huomasi, että varsa se oli. Voi kuinka kaipasinkaan sitä aikaa, kun Orion oli varsa. Tai sitä aikaa, kun Valera oli varsa. Voi että kuinka tuo tarhassa ryntäilevä varsa olikaan suloinen.

   “Right. Ottakaa itsenäiset verkat. Taivutelkaa niiden kyljet auki ja jalat vetreiks ympyröillä ja volteilla. Ottakaa ne kuulolle siirtymisillä ja tempomuutoksilla. Haluutte et ne kuuntelee teitä ja on valppaina ja vetreinä”, sanoin. Aloin nostaa esteitä kentälle. Toiselle pitkälle sivulle viiden kavaletin jumppaa, ensin tosin puomeina. lyhyen sivujen pääty-ympyröille myös kavaletit. Toiselle pitkälle sivulle kolmeen esteen sarja. Ensimmäinen väli yhdellä laukalla, toinen kahdella. Lävistäjälle vielä okseri.
   “Alright. Sitte lisäätte niihin verryttelyihinne tota jumppasarjaa ravissa, joka on nyt ensin puomeina, tolla pitkällä sivulla. Sen jälkeen lyhyellä sivulla pääty-ympyrä laukassa ja ristikko pääty-ympyrällä. Toisen kierroksen tuutte sit koko jutun laukassa”, sanoin ja jäin seuraamaan toimintaa.
   “Okei Miro herätä se suokkis sieltä haavemaailmastaan. Vaadit siltä liian vähän ja nyt mun pitää korjata teidän sotkemat puomit”, sanoin, kun Ruusu töytäisi kolme puomia pois paikoiltaan.
   “En muistanukka, et tuntien pitämine oli tällasta juoksemista. Ei siinä, kyllä mulla kunto riittää!”

   Kun molemmat suunnat oli vedetty puomeilla ja pääty-ympyräkavaletilla, nostin kaikki kavaletit kavalettiesteiksi ja annoin seuraavan tehtävän.
   “Ookei. Sitte tullaa taas toi jumppasarja, pääty-ympyrä ja kavaletti siellä ja sitten lävistäjälle toi okseri. Se on nyt aika matala, 40cm toistaseks. Jesse tuu sä eka ja tulkaa nyt yksitellen jo tässä vaiheessa”, ohjeistin. Jesse tuli jumppasarjalle valppaana.
   “Keskittykää tasapainoon tos jumpalla ja antakaa sille hevosen selälle tilaa liikkua. Mahtaa pomputtaa tuo jumppa”, mainitsin, kun Jessellä näytti ilme muuttuvan jumppasarjalla ja tasapainoilu selkeästi hankaloitui. Hän sai korjattua asentonsa paremmaksi nopeasti ja ohjasi pääty-ympyrälle. Moitteeton hyppy ja kaarroksesta huolimatta täysin keskeltä kavalettia.
   “Alright, älä päästä sitä karkaamaan sun alta sinne okserille. Pidätä, pidätä! Noni sit anna sille tilaa, eikä venkoilla siellä satulassa. Istu suorassa tai sun ratsunki tasapaino heikkenee”, ohjeistin Jesseä.

   Seuraavaksi nostin okserin 60cm korkeuteen ja annoin tehtäväksi, taas yksitellen, tulla ensin lävistäjäokseri ja siitä sitten lyhyen sivun kautta pitkälle sivulle kolmen esteen sarjalle, jossa kaksi ensimmäistä estettä olivat korkeudessa 60cm ja kolmas korkeudessa 70cm. Jesse oli edelleen ensimmäinen. Hänen jälkeensä tuli Emily ja Kassu.
   “Emily, älä jää roikkumaan liikaa sinne sisäohjaan kaarroksissa. Perusjuttuja. Äläkä päästä Lukaa venyttämään liikaa laukkaa siellä sarjan vikassa välissä, ettei hyppää liian läheltä vikaa estettä”, kommentoin Emliyn menoa. Sitten jouduin kääntämään huomioni Kassuun, joka oli lähtenyt jo tulemaan. Tämähän oli kuin karusellissa olisi ollut.
   “Kassu hei, mihin sun jalat lentää siellä esteellä? Symppis vetää kohta hepulin, jos sun pohkeet kolahtaa sen kylkiin vahingossa vielä kerranki alastulossa. Rentouta sun ylävartalo, se ei jousta yhtään siellä liikkeessä, kun on noin jännittynyt.”

   Viimeiseksi laitoin hypättiin rataa. Okseri ja sarja pysyivät samassa korkeudessa kuin ne olivat äskeiselläkin tehtävällä. En tuntenut ratsutallin hevosia, enkä juurikaan kaikkien ratsastajien tasoja sun muuta, joten en laittanut heitä hyppäämään kovin korkeita.
   “Ooh, hienoa hallintaa Henry. Vai hevonenko siellä kaiken työn tekee?” Virnuilin.
   “Aseta sitä Liljaa vielä vähän paremmin menosuuntaan kaarteissa, ettei se joudu kauheesti väistämään liikkeessä. Taipuu taipuu”, jatkoin vielä, ennen kuin suuntasin tarkkaavaisuuteni Nioon. Hänen ratsunsa selkeästi osasi hypätä, vaikka edessä oli vaikeampiakin hyppyjä ja -paikkoja.
   “Oho, oho. Nyt oli kyllä aika vino laskeutuminen. Se, että Tuike osaa hypätä vähän vaikeammissaki asennoissa ei oikeuta sitä, et annat sen viedä esteelle huonolla tiellä”, sanoin Niolle kun Tuike tuli esteen vasempaan reunaan ja hyppäsi vinossa.
   “Ja sama juttu sullaki, ulkopohje ohjaa enemmä ku sisäohja siellä kaarteissa. Kohta tulee kuperkeikka muuten, kyllä se kääntyy. Usko pois.”

   Kenen muunkaan kanssa olisin viettäny tallissa aikaa tunnin jälkeen kuin Jessen.
   “Ootsä pitäny joskus tunteja?” Jesse kysyi satulavyötä irroitellessaan. Naurahdin hyväntuulisesti.
   “No tutuille joo joskus, mutta enemmä mä hyödynnän omaa kokemusta kentiltä ja oonha mä ite valmentautunu aika paljo aikoinaa. Siitä toki on vähä aikaa ja huomasin, et annoin enemmä korjattavaa, ku positiivista tuolla”, sanoin. Jesse hymähti.
   “Eiks se oo vaa hyvä antaa realistista kuvaa siitä et ollaan iha paskoja, ku herättää turhaa toivoa”, hän virnuili.
   “Hei! Toi oli aika pahasti sanottu. Et sä voi muita paskaks haukkua, jos vaan ite oot”, sanoin hymyillen. Jesse heitti minua leikkimielisesti pesusienellä, jonka löysi Hurmoksen pakista.
   “Jaaha!” Jesse nauroi. Onneksi hän tiesi, että vitsailin. Ei Jesse mikään paska oikeasti ollut. Hän oli hyvä ratsastaja, ainakin minun mielestäni.

   • #3985
    Jesse
    Osallistuja
    • Postauksia: 240
    • Perus pullaponi

    tuun näistä su tarinoista aina nii hyvälle tuulelle! tykkään miten liikutat niitä kans eteenpäin, ettet jää liikaa junnaan yhteen asiaan mut silti otat paljon juttui mukaan. hymyilin useempaa otteesee tolle Lilyn ja Jessen sanailulle kans, iha sairaa jees!

   • #3990
    Miro Malmstén
    Valvoja
    • Postauksia: 122
    • Perus pullaponi

    Jee! Tää oli ihan superkiva. Miro on jo kinunnu Jessen käyttään kaupassa ostaan pussillisen irtareita ja on ihan valmiina lähtöön.

   • #3993
    Aleksi
    Avainmestari
    • Postauksia: 1403
    • Lauman johtaja

    Tykkäsin tosi paljon! Hirmu kiva lukee näitä teiän suunnittelemia tunteja ja kommentteja mitä niissä annatte. Oon kans jessen kaa samaa mieltä et keskityt aina just tarpeeks yksityiskohtasesti tiettyihin asioihin ja sit taas nopeutat kerrontaa toisessa kohtaa. Saat 2hp ja 2sp

  • #3994
   Jesse
   Osallistuja
   • Postauksia: 240
   • Perus pullaponi

   29.12.18

   Tuntui ihmeen hyvältä herätä vasta seitsemän jälkeen, vaikka yö olikin venähtänyt Lilyn vierailun takia. ”Nähään myöhemmi.” Sanoin Lilyn noustessa auton kyydistä ja kättään heilauttaen se käveli ovelle. Seurasin että se pääsi sisälle saakka jonka jälkeen lähdin ajaan ratsutallia kohti. Kello oli vähän kasin jälkeen joten lähdin suoraan talliin kunhan sain Zion parkkiin. Tervehdin sielä häärääviä tuttuja kasvoja ja askelsin ensimmäisenä Hurmoksen karsinalle. Orin näkeminen sai mut heti hyvälle tuulelle. Se oli vaan niin hauska persoona. ”Me aateltiin ettet sä tuu ollenkaan.” Kassu heitti Symppistä ulos viedessään. ”Eihän ajateltu!” Sora vastasi kipakasti vaikka nauroikin sitten. ”Hyvä et ees jotkut luottaa muhu.” Vastasin muka loukkaantuneena Kassulle, vaikka tiesin itsekin että se oli vaan vitsiä. Avasin Hurmoksen karsinan ja siirryin silittämään orin kaulaa. Se käänsi päänsä mua kohti ja painoi turpansa rintakehääni vasten, hiljaa puhaltaen ilmaa sieraimistaan. Katselin sen ilmeikkäitä silmiä ja silittelin oria sen leuan alta hiljaa sille puhellen miten hieno se oikein on. ”Saisinkohan mä välil tulla käymään tääl sua kattomas?” Mietin ääneen riimun pujottaessani orin päähän. Se ravisti päätään vastaukseksi ja laski sen hieroakseen silmäkulmaansa etujalkaansa vasten. Loimi vielä selkään ja Hurmos oli valmis lähtemään pihalle.

   ”Hallavassa on ollut tosi hiljaista nyt kun te ootte pääsääntöisesti täällä.” Lily totesi harjatessaan Saagaa sen toiselta puolelta. ”Häh? Ollaanhan me Hallavas vieläki.” Virnistin jonka takia Lily kurotti tamman yli mätkäisemään mua kevyesti harjalla käteen. ”Vitsi sä oot välillä ärsyttävä.” Se puuskahti ja mä nauroin vaan. Vaikka Saagaa kiinnosti enemmän tehdä kaikkea muuta kuin seistä paikallaan saimme sen yhdessä varustettua ripeeän tahtiin. Olimme ottaneet sen käytävälle hoidettavaksi kun muistin että Aleksi oli niin kehottanut. ”Ootko sä nähny sitä tyyppiä?” Lily uteli hiljempaa kiristäessään Saagan satulavyötä. ”Joo, on se täs käyny. En tiiä, vaikee sanoo mitää. Aika sekopäältä sen hevone kuitenki vaikuttaa.” Vastasin myös hiljempaa, vaikka tuskin meitä kukaan kuunteli. ”Mä en usko että se on niin paha, kai mikä vaan hevonen kävis silleen kierroksilla jos aina vaan saa raipasta.” Lilyä selvästi kiukutti, jonka mä ymmärsin. En tykänny itsekään sellaisesta silmittömästä voiman käytöstä, kun useimmiten kaikki eläimet saa kuuntelemaan kivemminkin konstein. Mutta kai niitä poikkeuksiakin on, en tiiä. En tunne sitä hevosta. Saaga oli varustettu ja valmis, ja niin oli muutkin ratsukot. Mä olin ensin Saagan selässä ja Lily tuli suksilla perässä. Pellolla oli reilusti tilaa kaikille mennä, ja Saaga pärski innoissaan päästessään rallittamaan. Seisoin jalustimien varassa ja annoin tamman pyyhältää menemään. Eipä aikaakaan kun takaa kuului epämääräinen älähdys ja Lily jäi kyydistä. Se oli lentänyt suoraan naamalleen hankeen sukset ilmassa sojottaen miten sattuu, enkä voinut pidättää naurua yrittäessäni saada Saagaa hidastamaan ja kääntymään. Näin ensimmäisen hiihtoratsastuskerran jälkeen voin sanoo, et menisin uudelleenkin.

   Puoleltapäivin me alettiin tekemään päivätallia, ja Lily lähti takaisin ratsastuskoululle. Musta oli edelleen vähän hassua, että Orion oli sielä, eikä ratsutallilla. Se tuntui turhan hienolta tuntihevoseksi, vaikka kyllä mä toisaalta sen ymmärsin. Ratsastuskoululta hevoset saa paljon erilaisia kokemuksia ja tottuu erilaisiin ratsastajiin, ja Orionkin on vielä nuori. Oikeestaan sielä oleminen voi tehdä sille hyvääkin. Mun ajatukset katkesi kun tunsin miten mun kännykkä alkoi värisemään takkini taskussa. Sillä sekunnilla kun vastasin Lily kiljahti mun korvaan ja oon melko varma, että siitä meni kuulo ainakin puoleks minuutiks. ”Missä palaa?” Äännähdin vähän tuskastuneena ja siirsin kännykän toiselle puolelle. ”Orionin tarhassa on joku orivarsa. Varsa!” Lily kiekui niin että sain siirtää puhelimen kauemmas hetkeksi. ”A..haa? Onks se huono juttu?” Kysyin jatkaessani vähitellen hommia, vino hymy huulilleni nousten. Voi Lily. ”Ei! Mutta mistä se on tullut? Kenen se on? Voooi kun se on söpö..!” Lily ei taas tuntunut tietävän miten päin olla, ja huokaisin pehmeästi ääneen. ”Sä oot ihan kumma.” Virnistin hyväntuulisesti itsekseni. Päivätalli oli nopeesti ohi, ja mä lähdin myös ratsastuskoulua kohti. Pitäis käydä liikuttamassa Valerakin.

   Me saatiin verkata taas itsenäisesti, ja olin ilonen että me hypättiin maneesissa. Hokit tai ei, en varmasti olis voinu rentoutua jos olis pitäny lähteä puolituntemattomalla hepalla hyppäämään liukkaassa lumella. Hurmos oli ihan tosi pörheenä, se kulki reippain askelin eteenpäin ja pää kohotettuna katseli maneesissa ympärilleen. Mahtoiko se kovin usein päästäkään sinne? Taputin orin kaulaa ja hengähdin hiljaa. Se saattoi olla yhtiä kivoimpia hevosia kenen selkään olin noussut. Vaikka Hurmos olikin jo reipas lähdin työskentelemään sitä kuulolle ja rentoutumaan enemmän, ja samalla pitämään yhtä hyvän temmon yllä. Hurmoksen askel oli kyllä niin erilainen kun Valeralla, ja hetki meni aina että pääsin siihen kunnolla mukaan. Pian me saatiin lisätä meidän alkulämpöihin jumppasarjaa ja pääty-ympyrällä olevaa ristikkoa. Hurmos pärski pari kertaa puomeille päästyämme ja veti päätään alemmas samalla. Annoin sen tehdä niin, mietin omalta kohdalta että miten ikävää olis jos itse ei sais aivastaa ihan vapaasti. Ehkä mä oon vähän liian pehmee. Pidin silti tuntuman, ja keräsin ohjat uudelleen. Pidätin, asetin, ja annoin laukka-avut, josta lähdin pian kääntämään oria pääty-ympyrälle. Sen laukka oli vielä melko ryhditöntä, mutta lähdin heti ratsastamaan sitä ylös ja eteenpäin. Toinen suunta me mentiinkin kokonaan laukassa, ja sitten varsinainen tunti pääsi alkamaan. Siinä on omat huonot puolensa että on tunnin vetäjän kaveri, kun joutuu aina menemään ekana. Lähdin kuitenkin mukisematta ratsastamaan jumppasarjaa, ja heti siinä Hurmoksen erilainen askel aiheutti vaikeuksia. Näytin varmaan koko maailmankaikkeudelle vihastuneelta, kun keskityin niin paljon olemaan edes jotenkin asiallisesti orin selässä. Se hoiti ihan hienosti, eikä sitä voinu moittia. Kuitenkin aika pian hoksasin missä vika ja sain asentoni korjattua. Lähdin ohjaamaan pääty-ympyrälle, sisäpohjetta käyttäen Hurmoksen askeleen tahdissa ettei ori lähtenyt oikomaan ja piti laukan hyvänä. Se oli ihan hyvä hyppy! Hurmos heitti päätään