Tutustumiskoulutunti 15.6.

Foorumit Ratsastustunnit Tutustumiskoulutunti 15.6.

Luet parhaimillaan 2 vastausketjuja
 • Julkaisija
  Artikkelit
  • #6473
   Inka Lehtimäki
   Valvoja
   • Postauksia: 50
   • Koulutuksen tarpeessa

   Inka pitää ensimmäisen ratsastustuntinsa lauantaina 15.6. Mukaan mahtuu ensimmäiset 7 ihmistä, toiveratsuja saa esittää ja tunnin taso katsotaan osallistujien mukaan. Kerrothan siis ilmoittautumisen yhteydessä toiveratsusi lisäksi myös tasosi ja vaikkapa jotain, mitä haluaisit treenata.

   Pohjatarina tulee tuntipäivän aikoihin ja sen jälkeen kuittaukset, joista tuttuun tapaan pisteitä jaossa.

   Osallistujat
   Nio – Fonzie
   Kassu – Valera
   Emily – Molly

   Mun edessä uraa pitkin käveli kolme niin erilaista ratsukkoa, kuin vain mahdollista. Jonon ensimmäisenä tepasteli pienehkö punainen paholainen, Valera nimeltään, korvat tiiviisti liimattuna mustan harjan sisään. Sitä selkeästi ärsytti sen perässä löntystelevä pieni ruotsalainen, tiedä sitten tömisikö pienen pyöreän askel liian kovaa juuri kasteltuun ja lanattuun kenttään. Viimeisenä uraa pitkin kiihdytteli pieni homepyllyinen poni, jonka elämänilo suorastaan hehkui sen valkopilkkuisista kyljistä. Ainakin verrattuna sen takana raahautuvaan Valeraan.
   ”Ottakaa vaan ohjia käteen niin aloitellaan”, mä käskin kolmea tuntilaista. Lämpötila oli onneksi laskenut vähän alemmaksi siitä, mitä se oli kuluneella viikolla ollut, joten kaikilla ehkä olisi energiaa suorittaa tänään kunnolla.
   ”Teillä on kulmissa tötsät, kiertäkää ne. Sen pitäis olla aika helppoa käynnissä. Lisäksi teette joka kulmaan viidentoista metrin voltit, eli käytte suunnilleen pituushalkaisijalla, kuitenkin niin, ettette törmää toisiinne. Teitä on toki vaan kolme, eli senkään ei pitäis olla kovin hankalaa. Lisäksi jokaisen kirjaimen kohdalle pysähdykset. Ja kuten ehkä tajusitte tötsien ja puomien paikoista, käytetään ainakin näin alkuun vaan puolta kenttää, kun meitä on näin vähän.”
   Pieni pyöreä (Molly) rahjusti laiskanpuoleisesti, ja meinasi muutaman kerran keilata tötsiä mennessään.
   ”Huomaatko Emily miten se makaa siellä sen oikealla kyljellä? Se on toki vähän hankalaa varsinkin näin alkuun nostaa sieltä pystyyn, mutta nopea oikea pohje ja pidät molemmat ohjat kunnolla kädessä, mutta et anna sen maata ohjalla. Se ei pysty taipumaan, jos sen kroppa ei oo pystysuorassa, ja sitä se ei nyt ole. Mut ei toki tarvikaan olla tässä kohtaa tuntia.”

   ”Jatketaan samaa tehtävää ravissa. Ennen pysähdyksiä istutte alas harjotusraviin ja valmistelette sen pysähdyksen kunnolla, niin ettei tulis käyntiaskeleita ennen eikä jälkeen pysähdyksen. Jos totta puhutaan, niin vaikka KN-radalla vaikeimmat asiat on pysähdys ravista sekä käyntiinsiirtyminen laukasta. Ja myös se pysähdyksestä raviin lähtö voi joillain näistä olla vaikeeta, sit vaan iteltä nopee pohje. Jos ekalla kerralla ei tuu reaktiota tarpeeks nopeesti, vaaditte sen reaktion, ja seuraavalla kerralla pitäis onnistua jo paremmin.”
   ”Nio keskittyy siihen, että saa sen ponin oikeasti pysähtymään ravista, eikä niin että se jyrää sun kättä vasten monta käyntiaskelta ennen kuin suostuu pysähtymään. Teet koko ajan puolipidätteitä myös istunnalla, eli tiivistät sun istuntaa ja jännität vatsalihaksia, niin että se odottaa sua eikä vaan juokse pois alta. Voit vaikka istua koko ajan harjotusravissa, jos tuntuu, että se kuuntelee sua silloin paremmin. Se sais ihan siis koko ajan odottaa vähän paremmin, että se taipuu volteilla ja kulmissa rehellisesti eikä vaan kaadu sisällepäin, kun pitää mennä niin kovaa.”
   ”Ja huolehditte kaikki yhdessä välimatkoista. Jos sun edessä on paljon tyhjää tilaa, niin ratsastat ravia vähän eteenpäin, jos taas on ahdasta, niin ratsastat ravia lyhyemmäksi, niin ettei kenenkään tarvi tehdä ylimääräsiä voltteja tai muuta.”

   Välikäyntien jälkeen siirryimme uuteen tehtävään, eli hannunvaakunaan puomien kanssa.
   ”Aloitetaan menemällä pari kertaa käynnissä, että saatte kaikki varmasti reitin oikein. Eli puomien päällä aina suoraan, ja kulmissa voltti ulospäin. Tässä on tosi tärkeetä, että hevonen on varmasti suora, koska muuten te valutte helposti puomeilla jompaan kumpaan reunaan ja sit reitti on taas paljon hankalampi tehdä. Ja muistatte ratsastaa puomin jälkeenkin vielä suoraan tarpeeksi pitkään, että saatte kivan suoran reitin seuraavalle puomille. Niin joo, ja jalustimet kaulalle.”

   ”Siirrytään sitten raviin. Sulla Kassu saattaa olla vähän haasteita istua alhaalla varsinkin puomien päällä, mutta pidät pohkeet kiinni kyljissä ja rentoutat pyllyn, mutta voit puolipidätteillä vähän lyhentää ravia, ettei sen tarvi tehdä tollasia harppauksia niiden puomien yli. Mutta heppa näyttää ihan mukavalta siinä, vois olla ehkä vähän aktiivisempi eli keskityt ratsastamaan kunnolla eteen ohjaa vasten.”
   ”Molly sais myös olla vähän aktiivisempi. Se on nyt jo vähän suoremman näköinen, keskityt vaan Emily jumppaamaan sitä suoremmaksi. Saattaa kuulostaa hassulta, mutta hevosen pitää olla suora, että se voi taipua rehellisesti, ja sitä Molly ei nyt kauheesti tee.”
   ”Fonziella on varmaan vähän turhan hauskaa nyt näiden puomien kanssa, mutta tiiviillä istunnalla puolipidätteitä ja koitat olla jännittymättä ite, vaikka se kiihdyttelee.”

   ”Nyt kun se sujuu ravissa noin hyvin, niin siirrytään hetkeksi uralle ottamaan muutamat laukannostot. Nostatte käynnistä laukan, laukkaatte muutaman askeleen ja valmistelette taas siirtymisen käyntiin, ihan itsenäisesti.”
   ”Valeralla sais taas olla vähän tehokkaammat takajalat, et päästä ohjia noin löysäksi nostossa. Sillä kyllä riittää habaa lähteä paljon enemmänkin ylöspäin siinä nostossa, älä pelkää sitä ettei se jaksais nostaa kättä vastaan. Fonzie kans sais olla vähän paremmin sit taas sun alla, se vähän juoksee edelleen pois alta. Kokeile nostaa laukka mahdollisimman pienillä avuilla, siis vaikka pelkällä istunnalla, niin ettei sen tarvi singahtaa eteenpäin siitä että sä käytät liikaa pohkeita. Ja käyntiinsiirtymiset sais olla kans terävämpiä, ratsastat laukkaa lyhyemmäksi ennen siirtymistä, eli tiivistät vaan itseäs niin että sä tunnet, että se lyhenee takajaloillaan sun pyllyn alle. Molly sais olla paljon terävämpi, muistuttelet sitä vaikka sillä raipalla sieltä pyllyn päältä, että se muistaa liikuttaa niitä takajalkojansakin.”
   ”Sitten voitais siirtyä takas tohon tehtävälle. Tää on nyt aika vaikeeta varmaan ainakin Mollylle, koska voltit on aika pieniä laukkavolteiksi, ja lisäks niiden mielestä varmaan kuuluu nostaa oikea laukka, kun nyt ollaan tavallaan oikeassa kierroksessa, mutta koska ne voltit tulee ulospäin, niin nostatte vasemman laukan. Voitte vaikka tulla ravissa sisään tähän ja sit nostaa laukan puomilta.”
   ”Muista Nio ettei sun tarvi ottaa mitään esteistuntaa näillä puomeilla, ne on kuitenkin vaan puomeja eikä edes kavaletteja. Lisäks sä pystyt jarruttamaan Fonziee paljon paremmin, kun sä istut syvällä satulassa etkä lähe mukaan tohon sen kiihdyttelyyn. Jos sä vaan tiiviisti istut sen ryntäilyä vastaan, se ehkä tajuaa kohta, ettei tarvi ryntäillä.”
   ”Koitat Kassu pitää jalat pitkänä, vaikka Valeran laukka ei välttämättä oo ehkä kaikista helpoin istua. Jalat kunnolla pitkiksi ja siellä alhaalla sit pohkeet kiinni. Muistat kun käytät pohkeita että oikeasti käytät pohkeita etkä ala kantapäillä kaivaa kylkiä, koska sit sun polvet nousee ja tasapaino ja istunta kärsii. Noin, siinä on paljon parempi.”

   ”Sit voitte ottaa jalustimet ja kevennellä uraa pitkin reilulla ohjalla. Hyvä te, tää tehtävä ei oo mitenkään helppo edistyneemmillekään ratsastajille ja hevosille. Tietysti jos mahtuis tekemään paljon isommat voltit niin ois huomattavasti helpompaa, mutta voitte taputtaa itseänne ja hevosia, tsemppasitte kaikki hienosti. Kun on itellä hyvä fiilis, voi omaan tahtiin siirrellä käyntiin ja antaa vapaat ohjat niin tuun vielä kyselemään fiiliksiä.”

  • #6493
   Inka Lehtimäki
   Valvoja
   • Postauksia: 50
   • Koulutuksen tarpeessa

   Pahoittelut pohjatarinan myöhästymisestä, mutta se on nyt aloituspostauksessa!

  • #27592
   Aleksi
   Avainmestari
   • Postauksia: 1497
   • Lauman johtaja

   Nio, Kassu ja Emily, tehkäähän tuotokset tähän!

Luet parhaimillaan 2 vastausketjuja
 • Aiheeseen ‘Tutustumiskoulutunti 15.6.’ ei voi kirjoittaa uusia vastauksia.