Naksutinkoulutuksen saloja.

Ensimmäiset kolme viikkoa Benin kanssa ovat olleet raskaat. Jouduin tekemään paljon muutoksia ponin eteen ja muuttamaan omia lähtökohtiani.

Ensinäkin, muutin Benin viikko sitten pihattoon pitkän harkinnan jälkeen, jossa se asuu muiden hevosten kanssa ulkona täysipäiväisesti. Se on kohentanut pienen ruskean mielentilaa huimasti, ja olen huomannut sen mielenterveyden kohenevan silmissä kun se saa laumasta turvaa ja tukea haastavissa ja pelottavissa tilanteissa. Olen myös joutunut luopumaan kaikista omista tavoitteitani ja vain antanut hevosen kotiutua.

Se tulee hyvin toimeen muiden hevosten kanssa ja on ollut ilo seurata sen leikkejä pihatossa Unon ja Puhurin kanssa. Se on niin varsamainen, vaikka onkin jo 6. Eihän sekään ole vanha, mutta Ben vaikuttaa noin kaksivuotiaalta!

Olen ymmärtänyt, että Ben ei tykkää olla tekemisissä kanssani, mutta kun tuon sille ruokaa, se tulee välillä jopa vastaan, mutta kun yritän koskea tai lähestyä sitä, se liukenee paikalta. Kun se on saanut tehdä asioita itsekseen ja totutella hoitotoimenpiteisiin rauhassa ja irti, on meidän välille syntynyt jo pieni ja heikko suhde.

Olen käyttänyt kaiken sen ajan, jonka normaalisti käyttäisin ratsastamiseen, hengaillen ja ollen Benin kanssa. Ei se välttämättä ole mun kanssani, mutta mä ainakin istun kylmässä lumessa, pihatossa sen kaksi tuntia päivästä! Oon saanut aina hyvinä päivinä harjattua sen pölyharjalla pihatossa, mutta senkin hyvin rauhallisesti ja pätkittäin. Kolmen viikon aikana on ollut myös eläinlääkärin tarkastus. Se on ollut ainut kerta pihattoon viemisen lisäksi, jolloin jouduin ponia pakottamaan johonkin. Se oli sille selkeästi ahdistavaa ja jollain tavalla traumaattistakin joutua eläinlääkärin rauhoittamaksi, mutta ajattelin että se oli pakko hoitaa.

Nyt lähiaikoina Ben on kuitenkin ollut mukavan aktiivinen ja vähän lihonut, mutta sekin on vain hyvä. Nyt se näyttää jo hyvinvoivalta, eikä kylkiluita näy kiiltävän karvapeitteen alta. Asia jonka olen sille saanut jollain ihmeellä koulutettua kolmessa viikossa, on loimen pukeminen. Aluksi Ben yritti livistää, kun yritin hivuttaa loimea sen selkään, ja ymmärsin, ettei se tulisi tällä menolla tapahtumaan vielä vuosiin.

Etsin netistä tietoa hevosten kouluttamisesta ja löysin yhden blogin sivuilta tietoa naksutinkoulutuksesta. Luin innoissani koko tekstin, ja päätin hankkia oman naksuttimen. Aluksi en ollut kovin täsmällinen sen käytön kanssa, ja naksutteli vähän väliä ja väärissä kohdissa… Kuitenkin, kun homma ei edennyt niin tajusin että pitäisi olla täsmällinen naksautusten kanssa ja ettei sitä voinut naksutella huvikseen. Ben tajusi naksautuksen hyvin, ja otti myslipalkan kädestäni aina, kun naksautin. Kun en naksauttanut, se ei tullut lähellekkään minua, vaikka palkka oli kädessäni. Sain lopulta loimen sille niskaan ja myslin voimin, sen seisomaan paikallaan loimen laiton ajan.

Aluksi yriti laittaa sille kolme loimea päällekkäin tänne pakkaseen, mutta Ben laittoi asialle stopin. Aina kun olin pukenut yhden loimen, se yritti poistua paikalta ja kuopia ja napsia. Muutaman yrityksen jälkeen ymmärsin, ettei se halunnut kolmea loimea lainkaan. Sille riitti yksi vallan mainiosti. On se vain viisas eläin, ja niin selkeä kommunikoija. Siltä oppii kokoajan lisää.

Paljon on ajatuksia herännyt Benin johdosta ihan ääripäihin ja niiden välille. Benin myyminen on käynyt useasti mielessä ja kun en ole saanut joinain päivinä mitään kontaktia koko poniin, on turhautunut mielentila ollut useasti läsnä. Joskus taas olen pystynyt kuvittelemaan itseni Benin selkään ja pitkälle maastovaellukselle. Esimerkiksi silloin, kun sain naksuttimen avulla sille loimen päälle, tuli niin suuri onnistumisen fiilis, että ei mun riemulla ollut rajaa. Katsotaan, josko tästä tulisi jotain vai oliko Benin osto sittenkin huti.

Previous

Rallittelua ja puolipidätteitä

Next

Puhuri, Uno ja Ben

2 Comments

  1. Hiljaa hyvä tulee ja selkeästi edistymistä on jo tapahtunut. Ben on kyllä tosi symppis!

  2. Nio

    ÄÄ ihana tarina<3. Ihana kuulla naksuttelusta et posittivisesta vahvisteesta näin virtuaalimaailmassakin ihan suoraan paneuduttuna!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén