Aika tuntui ajoittain lentävän kuin siivillä ja Katan nelivuotiskausi alkoi lähestymään. En ollut pitänyt mitään kiirettä tamman kanssa ja olin yrittänyt rakentaa tammaa rauhassa. Katan kanssa oltiin tehty paljon hommia maasta käsin niin liinassa kuin myös takaa-ajaen. Ratsuttamista silmällä pitäen oli edessä myös satulan hankinta tammalle, sillä olin myynyt kaikki Näkiltä jääneet varusteet.

Vaikka mulla olikin jonkinlainen käsitys siitä, että millainen on hyvin istuva satula, olin silti halunnut antaa ammattilaisen sovittaa tamman ensimmäisen satulan. Tällä alueella oli muutamakin satulansovittaja, joiden kanssa kävin keskusteluja ennen kuin sovin tapaamisen Katri Enkolan kanssa. Onnekseni naisella oli mahdollisuus matkustaa satuloiden kanssa tallille, joten mun ei tarvinnut lähteä Katan kanssa mihinkään, vaikka toisaalta se olisikin ollut hyvää treeniä nuorelle hevoselle. Ruunikko oli ajoittain hyvinkin tulinen, joten voisi olla, jotta sovittamisesta ei tulisi mitään, jos sitä yritettäisiin tehdä jossain muualla kuin kotitallilla.

Yövuoron jälkeen kerkesin nukkumaan muutaman tunnin, ennen kuin kello herätti minut uuteen päivään. Saatuani hieman kofeiinia elimistööni, nappasin proteiinipatukan matkaani ja lähdin suuntaamaan kohti Hallavaa. Kata oli kerennyt onnekseni tarhaamaan jonkin aikaa, joten nuorikkoni antoi minulle suhteellisen helposti kiinni. Epäonnekseni nuori tamma oli nauttinut elämästään ja piehtaroinut tarhan mutakohdassa, joten joutuisin tekemään kunnolla töitä, että trakehnerin voisi esitellä ulkopuoliselle, saati että tuon selkään voisi nostaa satulaa. Harmikseni juuri tänään oli myös sellainen päivä, jotta Katalla ei ollut kovinkaan paljoa jaksamista.

Jonkinlaisen taistelun jälkeen ruunikko tamma oli harjattuna ja suojat jaloissaan. Kymmentä minuuttia sopimaamme myöhässä näin kuinka auto kääntyi tallin pihaan.
”Katri?”
”Jep. Sä taidat olla Hannes?”
”Jep. Sä voit itse asiassa ajaa auton tonne tallin päädylle niin ei tartte välttis kantaa satuloita niin pitkälle” viitoin kohti tallin yksäripäätyä jotta Katri saisi paremmin kiinni siitä, mitä tarkensin.
”Okei. Mä siirrän auton sinne niin aloitellaan sitten sillä, että katotaan vähän millainen selkä Katalla nyt, on ja että millaisella penkillä lähdetään liikenteeseen.”
”Toivottavasti siitä tulee jotain, kun neiti on tänään… vähän tulinen” rapsutin niskaani, ennen kuin käännyin lopulta kohti tallia ja samalla tarjosin naiselle myös mahdollisuuden seurata minua oikealle paikalle.

Onnekseni Kata oli rauhoittunut käytävällä seistessään ja Katrin saapuessa talliin parin ensimmäisen satulan kanssa sain esitellä toiselle rauhallisemman nuorikon. Keskustelimme hetken siitä millaista treenimme Katan kanssa oli tällä hetkellä ja millaisia tulevaisuuden suunnitelmia minulla oli tamman varalle.

”Okei, eli siis jotain estepenkkiä lähtökohtaisesti haetaan? Mites, onko yleispenkit tässä kohtaa ihan ei-ei vai voisiko sellainen tulla kysymykseen ainakin alkuun? Mulla taitaa olla autossa pari estepainotteista penkkiä.”
”No siis en mä niitäkään sulje pois. Koulupenkille meillä nyt ei oikeastaan oo tarvetta niin sellaista mä en viitti ees kattella, mutta estepainotteinen yleispenkki voisi olla ainakin tähän alkuun jonkinlainen vaihtoehto” myöntelin, sillä en jotenkin ollut ehkä tajunnut ajatella tällaista mahdollisuutta. Tiesinkin jotta satula, jonka Katalle nyt valitsisin ei tulisi olemaan tamman lopullinen satula koska tamman selkä tulisi muuttumaan vielä useampaankin otteeseen sen mukaan, kuinka tuon lihakset alkaisivat rakentumaan treenin monipuolistuessa.

Katri tutustui ensin Kataan ja siihen millainen tuon selkä oli ja millaista satulaa tuolle olisi kannattavinta sovittaa.
”Joo, mä käyn itse asiassa vaihtamassa noi penkit mitkä mä otin matkaani sillä ne ei sittenkään taida olla sellaisia mitkä vois auttaa meitä. Olikos sulla jotain vöitä mitä me voidaan käyttää?”
”Mä käyn hakemassa” kuittasin ennen kuin lähdin suuntaamaan Ciaran kaapille. En ollut kerennyt vielä ostamaan Katalle omaa vyötä, sillä halusin ostaa vyön vasta sen jälkeen, kun meillä oli satula ja tiesin, tarvitsisinko pitkän vai lyhyen vyön. Ciaralla oli vöitä onneksi meidänkin tarpeisiin ja poimittuani muutaman erimittaisen vyön palasin käytävälle, jossa Katri olikin jo työn touhussa ja sovittelemassa ensimmäistä satulaa ruunikon selkään.

Pari ensimmäistä satulaa eivät lopulta istuneetkaan nuoren tamman selkään. Kolmas satula alkoi näyttämään jo lupaavammalta ja sainkin Katrilta luvan kiinnittää vyön. Kuitenkaan tämä satula ei myöskään ollut hyvä vaihtoehto, joten kokeilimme vielä paria satulaa ennen kuin löysimme sellaisen, jonka kanssa saatoimme siirtyä maneesiin. Pyytäessäni Kataa ympyrälle toivoin, jotta nuori tammani liikkuisi nätisti eikä apinoisi ainakaan kovinkaan pahasti. Toivoni oli kuitenkin turhaa, sillä muutama ensimmäinen kierros tammalla oli sellaistakin koikkaloikkailua jotta en tiennyt mitä koko sovituksesta tulisi.

Jossain kohtaa en jaksanut uskoa, että Katalle löytyisi sopiva satula, jolla voisin jatkaa tamman koulutusta eteenpäin. Kuitenkin Katri löysi jostain vielä pari satulaa, joita kokeilisimme ennen kuin kaikki mahdollisuudet olisi kokeiltu niistä satuloista, joita naisella oli tällä hetkellä mukanaan. Satula numero enedesoleenääkartalla jälkeen, Katri nosti toiseksi viimeisen satulan Katan selkään.
”Tiedätkö Hannes, tää on kuule ehkä paras kaikista näistä satuloista mitä me ollaan testattu. Mä laitan vielä ton viimeisenkin satulan ihan vain mielenkiinnosta Katan selkään, jotta mä näen miten se istuu tälle. Mutta tästä satulasta mulla on ainakin tosi hyvä fiilis.”

Viimeinen satula ei kuitenkaan ollut niin hyvä Katalle kuin edeltäjänsä, joten tuo satula nostettiin uudelleen tamman selkään ja vyön ollessa paikallaan, oli aika siirtyä taas kerran maneesiin ja testaamaan tätä satulaa liikkeessä. Eihän juoksuttaessa nähnyt satulan sopivuutta ihan samanlaisella tavalla kuin mitä sen näki silloin kun satulaan sai ratsastajan painon.
”Mä kuule sanoisin, että mennään tällä satulalla nyt alkuun. Tätä on kuitenkin mahdollista muokata rungoltaan, joten tästä voi saada pitkäksi ajaksi hyvän satulan Katalle. Tokihan voidaan katsoa sitä sitten uudemman kerran silloin kun oot saanut sen ratsutettua kunnolla. Silloin satula kuitenkin istuu ihan erilaisella tavalla Katan selkään. Vai mitä sä oot itse mieltä?”
”Kuullostaa kyllä hyvältä. Mä pystyn ainakin vähän katsomaan itse, että miltä satula näyttää, mutta mä otan yhteyttä sitten kun näyttää siltä, että satulaa voisi katsoa taas uudemman kerran.”
”Jees, tehdään näin. Jätänkö mä tän satulan Katalle selkään vai kuinka tehdään?” Katri kysyi samalla kun pujotteli satulansuojuksia sovitettujen satuloiden päälle.
”Mä voin napata sen siltä pois. Mä uskon, että Kata ei kestäis enää palata maneesiin uudempaa kertaa niin helpompi, kun antaa sen mennä pihalle.”
”Noni, mut hei katotaan noita sitten kun mä saan nää satulat takas autoon, ja sä saat Katan takaisin pihalle.”

Satula joka Katalle sopi ei ollut sieltä halvimmasta päästä, mutta tiesin jotta siitä maksaminen kannattaisi, joten tehtyämme paperit ja muut sopimukset satulasta oli aika toivottaa Katrille heipat ja ottaa seuraava askel tammani koulutuksessa.