Vuorotyön ja ratsutusiässä olevan hevosen yhdistäminen tuntui olevan ajoittain hankalaa, mutta pakasta teki ehkä omalla tavallaan mielenkiintoisempaa sekin, jotta samaan pakkaan sekoittui vielä parisuhde. Tokihan alkuun oli ollut paljon hankalampaa saada kaikki soviteltua yhteen, mutta ajan kanssa jonkinlainen rutiini ja rytmi oli löytynyt.

Katan kanssa olin joutunut työskentelemään ihan erilaisella tavalla kuin mihin olin tottunut, sillä ruunikossa tammassa oli todellakin ruutia. Tietäessäni jotta nuorta tammaani ratsuttaessa mikään ei välttämättä menisi hyvin, olin hankkinut ratsuttamista varten ei niin priimakuntoisen satulan. Voisi hyvinkin olla, jotta sen jälkeen, kun Kata olisi ratsutettu ei tuosta satulasta olisi enää kenellekkään iloa, joten en ollut maksanut satulasta montaakaan satasta. Ihan täydellinen se ei Katalle ollut, mutta tarkoitukseni ei ollut ratsastaa tammaa tuolla satulalla, joten toivoin jotta se ajaisi sen tarkoituksen, johon olin sen hankkinut.

Olin aloittanut Katan totuttamisen siihen, jotta tuolla oli selässä sekä mahansa ympärillä jotain ihan vain satulahuovalla sekä irtonaisella loimivyöllä. Suureksi yllätyksekseni nuori tamma ei tuumannutkaan tästä mitään ja totesin jotta ehkä se johtui siitä, että tamma oli tottunut loimitukseen. Vastaus kysymykseen siitä, mitä tulisi tapahtumaan, kun tamman selkään nostettaisiin satula ja se kiristettäisiin vyöllä, oli sellainen, jota en osannut edes arvailla. Reilun viikon verran testattuani Katan reaktiota huopaan ja vyöhön, oli aika nostaa vaikeustasoa ja ensin vain nostin satulaa tamman selkään ilman huopaa ja vyötä. Satulan tuoma pieni paine sai Katan luimistamaan korviaan ja viuhuttelemaan häntäänsä kiukkuisesti, mutta sen suurempaa protestia ei tamma kuitenkaan tässä kohtaa tehnyt.

Kuitenkin kaikkia suojellaksemme en halunnut satuloida tammaa kunnolla tallissa, vaan kysyin Aleksilta, auttaisiko tuo minua tammani kanssa. Miehen lupautuessa auttamaan sovimme päivän ja ajan, kun tapaisimme maneesissa. Muistutin miestä vielä siitä, että tuon tulisi varautua kaikin mahdollisin turvavälinein tuolle kerralle. Tokihan minua hieman jännitti altistaa mies loukkaantumiselle, mutta toisaalta uskoin, jotta Aleksi olisi osaisi arvioida riskit sekä pitää itsensä turvassa, jos Kata päättäisikin aiheuttaa jonkin kohtauksen.

Lopulta sopimamme päivä saapui ja hoitaessani Kataa mietin olinko sittenkin tehnyt suuren virheen kysyessäni Aleksia apuun.

”Oottako työ valamiita?” Aleksin ääni kuului jostain viereltäni kiristäessäni viimeistä suojaa tammani jalkaan.

”Mä laitan tälle vielä suitset ja sitten ollaan” puoliksi huokaisin samalla kun oikaisin itseni ruunikon jaloista. Kääntäessäni katseeni Aleksin puoleen, olin tyytyväinen siitä, että mies oli tajunnut etsiä itselleen jostain jonkin – hyvin pölyisen – kypärän sekä hanskat. Jokainen turvavaruste oli varmasti enemmän kuin tarpeen Katan kanssa, sillä kaikki voisi olla mahdollista trakehnerin kanssa. Pujottaessani niskahihnaa ruskeiden korvien ylitse kysyin Aleksilta, jos mies viitsisi ottaa kantoonsa satulan ja vyön ja tuoda ne mukanaan maneesiin. Onnekseni miestä ei haitannut auttaa myös kantamisessa, joten lopulta lähdimme maneesiin minä ja Kata edeltä ja Aleksi turvallisen välimatkan päässä vanavedessämme.

Maneesiin päästessämme talutin Kataa ensin muutaman kierroksen ympäri ennen kuin toin sen kaartoon ja ojensin liinan Aleksille.

”Kannattaa sitten olla enemmän, ku varovainen. Jos se tuntuu lähtevän mihinkä tahansa suuntaan niin päästä sitten mielummin irti kuin riskeeraat ittes. Se ei haittaa, jos Katalle käy jotain mutta sitä mä en anna ittelleni anteeksi, jos sulle käy jotain”.

”Kyllä mie pärjään. Elä sinä hualehdi”.

Vedettyäni pariin kertaan henkeä nostin satulan käsilleni ja lopulta laskin sen hitaasti ja varovasti Katan selkään. Nuori tamma luimisti korviaan, mutta se ei reagoinut onneksi sen suuremmin. Vedettyäni vielä kerran henkeä kiersin Katan toiselle puolelle ja kiinnitin vyön vastinhihnojen ensimäisiin reikiin. Palattuani tamman vasemmalle puolelle kurottauduin varovasti ottamaan satulavyön käsiini ja tuodessani sitä lähemmäksi vastapuolen vastinhihnoja seurasin koko ajan Katan reaktioita.Yllätyin suuresti siitä, miten pieniä tamman reaktiot olivat, mutta samalla olin myös tyytyväinen siitä, että se ei draamalaamaillut kovinkaan pahasti. Lopulta uskalsin tuoda vyön täysin oikealle paikalle ja kiinnittää sen myös toiselta puolta ensimäsiin reikiin. Selkeästi vyön aiheuttama liike ei ollut tammalle mieleen, sen potkaistessa pariin kertaan aika kipakastikin taaksepäin. Satulan oltua hetken tamman selässä irrotin vyön molemmin puolin ja nostin satulan pois Katan selästä, kertoen Aleksille, että tämä saisi riittää tältä päivältä. Vaihdettuamme vuoroa tamman pitämisessä kiitin miestä avusta ja kerroin jotta voisin hakea satulan itse heti kun sain villihevoseni takaisin tarhaansa.