Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Vakiotunti vk3

January 17, 2022 @ 5:00 pm 6:00 pm

Tervetuloa viikottaiselle vakiotunnille, jolle kuka tahansa voi osallistua. Ilmoittaudu koko vakiotuntisarjaan tai yksittäiselle tunnille kommentoimalla alle. Voit ilmoittautumisen yhteydessä toivoa ratsua. Järjestäjä julkaisee edellisenä päivänä tunnin kuvauksen tähän tapahtuman yhteyteen. Kuvauksen pohjalta osallistujat voivat joko kirjoittaa tarinan tai piirtää kuvan. Lisää julkaisu omaan päiväkirjaasi (oma kategoriasi) ja lisää siihen avainsana vakiotunti.

Koulutunti (ilman satulaa)
Opettaja: Aleksi

Kielo – Rölli
Sofie – Puhuri
Vera – Sasha
Ciara – Mona

Pohjatarina

Aleksi oli tänään suositellut ilman satulaa ratsastamista, sillä maneesin lämpömittari oli vajonnut taas reippaasti pakkasen puolelle. Moni ratsukoista olikin varustautunut paksuun vilttiin, topparatsastushousuihin ja Kuomiin tai muihin mahdollisimman lämpimiin jalkineisiin ratsastussaappaiden ja jodhpureiden sijaan. Hengitys höyrysi ilmassa ratsastajien rupatellessa keskenään alkukäyntien lomassa.

“Voitaisiin tehdä tänään paljon erityisesti ratsastajalta tarkkuutta vaativia tehtäviä, joissa on varmasti hyötyä siitä, ettei ole satulaa välissä. Aletaan keräillä ohjia käteen ja tehdään niin, että tuonne pihan puoleiselle pitkälle sivulle ratsastetaan käynnissä pohkeenväistösiksakkia. Tehkää alkuun aika loivaaa väistöä, ja sitten kun hevoset alkaa vertyä, niin väistöä voi jyrkentää. Ei tarvitse väistää pituushalkaisijalle asti, vaan pari hyvää ristiaskelta riittää suuntaansa. Lyhyillä sivuilla ja metsän puoleisella pitkällä sivulla voi ottaa sitten ravia. Jos olo tuntuu huteralta ilman satulaa niin aluksi voi ottaa vaikka vaan ihan lyhyitä pätkiä suoralla uralla.”

Rölli oli alkuun käynnissä hieman tahmea, ja vauhti meinasi hiipua heti alkuunsa, kun Kielo pyysi suomenhevosta väistämään sivulle. “Voit ottaa alkuun viiiiieeelä reippaasti loivempaa väistöä, jotta käynnin tahti pysyy yllä. Hyvä, sitten asetuksen vaihto toiseen suuntaan ja katse takaisin uralle. Just noin. Voit ottaa vaikka pari askelta suoraan, ennen kuin pyydät uudestaan sivulle.

Samaa tehtävää tehtiin myös pari kierrosta toiseen suuntaan. Mona toimi melkeinpä pelkästä ajatuksesta ja Ciara sai esitettyä melko jyrkkääkin siksakkia pitkän sivun päästä päähän. Röllikin oli selvästi innostunut päästyään vähän ravailemaan ja tahti alkoi löytyä käyntiväistössäkin.

“Siirrytään sitten tekemään pohkeenväistöä ravissa, mutta tällä kertaa pituushalkaisijalta. Käännytään tuolta C päädystä, ratsastetaan muutama metri suoraan ja väistetään sitten vasemmalle kohti uraa. Tuolla pitkällä sivulla pyydetään vähän reippaampaa ravia ja kevennetään. Joo tiedän, että teillä ei ole satuloita, mutta se on hyvää treeniä ja saatte tekin veren vähän kiertämään.”

Puhuri ei meinannut malttaa odottaa Sofien apuja raviväistössä, vaan lähti valumaan melko banaanina kohti uraa. “Muista Sofie ulkoapujen tuki. Pidä ulkopohje lähellä ja ota puolipidätteitä ulko-ohjalla. Hevosen tulisi olla suorana pohkeenväistössä ja ainoastaan asettua poispäin liikkeestä. Parempi.” 

Seuraavalla kierroksella Aleksi neuvoi Sofieta tulemaan pituushalkaisijalla vielä muutaman askeleen pidempään suoraan, jotta Puhuri ei lähde ennakoimaan väistöä. “No nyt Puhuri on rehellisesti suora. Valmistele puolipidätteellä ja aseta sisäohjalla, sitten voit vähän johtaa ulko-ohjalla sivulle ja siirtää omaa painoa sisäistuinluulle. Huomasitko? Hyvä väistöaskel.”

Väistöjä tehtiin vielä ravissakin toiseen suuntaan ja sitten oli laukkatehtävän aika. “Nyt voi mennä ihan vaan uraa pitkin koko ajan, paitsi jos edellä menevän takapuoli alkaa lähestyä liikaa, niin väliin voi toki tehdä voltin. Mennään muuten ravissa, mutta nostetaan kummankin pitkän sivun alussa laukka. Tällä pihan puoleisella sivulla nostetaan myötälaukka ja tuolla metsän puoleisella sivulla vastalaukka. Laukataan ihan vaan suoraan ja otetaan raviin ennen kulmaa. Tämä vaatii nyt erityistä tarkkuutta teiltä ratsastajilta.”

“Vera, nyt nousi myötälaukka, vaikka piti olla vastalaukka. Ota takaisin raviin. Koita tunnustella oikeaa ajoitusta laukka-avuille. Laukka nousee helpoiten silloin, kun laukan puoleinen takajalka on ilmassa. Eli nyt kun nostetaan vastalaukkaa, niin kyseessä on ulkotakajalka. Näet Sashan sisäetujalasta, milloin myös ulko-takajalka on ilmassa. Eli silloin kun sisäetujalka liikkuu takaa eteenpäi, on sekä sisäetujalka ja ulko-takajalka ilmassa ja silloin tulee antaa laukka-avut.”

Vastalaukka nousi toisella yrittämällä hyvin ja Vera otti raviin ennen kulmaa. Lyhyen sivun jälkeen ratsukko suoritti kulman mallikkaasti ja sitten oli aika nostaa taas myötälaukka. “Kokeile nyt samaa, mutta nostamalla myötälaukka. Eli asetus sisään päin, puolipidäte, laukkapohje NYT ja myötää samalla sisäohjasta. Hyvä!”

Kun kaikki olivat saaneet muutaman onnistuneen suorituksen kummassakin laukassa, oli aika ottaa loppukäynnit.